Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwuś tak dowolnie to nie bo chyba tylko do wartości wpisanej w umowie czy warunkach przyłącza w moim przypadku jest to bodajże jak pisałam docelowo 14 kW

...hmm to mnie zakłopotałaś...bo ja nie pamiętam żebym określała docelowe KW i nawet nie mam nic w umowie na ten temat...muszę koniecznie popytać...oj gdzie nie spojrzeć tam jakiś haczyk heh

wartość masz w warunkach przyłącza

u mnie zwiększenie wyglądało tak że wystąpiłem o warunki przyłącza z większą mocą i takowe warunki dostałem ("istniejące przyłącze pozwala na zwiększenie mocy")

ponieważ stare warunki przyłącza uzyskiwał poprzedni właściciel działki, to płaciłem za warunki przyłącza i umowę przyłączeniową - jak to jest w przypadku kiedy właściciel sie nie zmienia - zadzwoń do BOK energetyki.

U nas docelowo to właśnie 16kW , zrezygnowalismy z przyłącza na czas budowy . Po co generować dodatkową makulature i koszty ,znowu . Zreszta same przyłacze (koszt ogólny projekt + wykonanie ) to kilka tysięcy złotych po co jeszcze dopłacać potem :( .

Mapek projektowych od razu 7 sobie zrobilismy i tak się jakoś rozeszły po ludziach ze 1 została. 8)

Fenix a skąd będziecie mieć prąd na czas budowy :D ja za przyłącze prądu zapłace wszystkiego coś niecłe 1900 zł i to pędzie przyłącze już docelowe potem tylko zmienią jakieś tam zabezpieczenie czy cóś i oczywiście taryfę :wink:

a możesz coś więcej napisać jak będziesz to realizować??

dzięki :)

btw - sylwia83 - założyłaś dziennik ale gdzie chcesz mieć komentarze?? w dzienniku czy osobnym wątku?? :))

no i po Dzienniku...

Modziłam z tymi komentarzami,modziłam i wymodziłam,że wszystko skasowałam...:)...

hihi napisz jeszcze raz...chętnie przeczytam...a jak się zmobilizuję to sama też założę dziennik :)

pozdro :)

Fenix a skąd będziecie mieć prąd na czas budowy :D ja za przyłącze prądu zapłace wszystkiego coś niecłe 1900 zł i to pędzie przyłącze już docelowe potem tylko zmienią jakieś tam zabezpieczenie czy cóś i oczywiście taryfę :wink:

przecież napisałem że to działka wydzielona , prąd od teściów jakby co , no chyba że energetyka czyli firma V. się spręży i zrobi wcześniej :-?

wu o ile dobrze zrozumiałem, to będziesz mieć docelowe przyłacze na czas budowy (czyli warunki przyłacza docelowego budynku + umowa o przyłaczenie) - nie występowałas o określenie warunków przyłączenia placu budowy. dobrze rozumiem??

to kiedy i na jakiej podstawie w twojej skrzynce energetycznej pojawi się prąd?? (bo ja mam 2 warunki żeby pojawił sie prąd - opłata za przyłaczenie + wyniki pomiarów)

No tak zapomniałem że żyjemy w porąbanym kraju gdzie państwo stawia sobie za cel utrudnienie zycia jego mieszkańcom . :(

Tylko czekam kiedy wreszcie uchwala ten podatek katastralny (a mam jakies takie dziwne przeczucie ze stawka tego podatku będzie należała do najwyższych na świecie) i odpowiednio "nastawieni" rzeczoznawcy wycenią nasze wybudowane za oszczędnosci życia i cięzkie kredyty domy na tyle że od razu prościej je będzie sprzedać . :evil:

a co do rzekomej "kradzieży" ( to jest urzędnicza logika , jak dla mnie przynajmniej ) to jest to tylko wyjście alternatywne , a nóz widelec , które raczej nie będzie miało miejsca 8) .

hojnorku u mnie to wyglądało tak że w energetyce mi pan uprzejmie doradził że jak chcę zaoszczędzić a nie mam noża na gardle że potrzebuję prądu na już - wtedy nie potrzebowałam - to jak już bedę mieć prawomocne pozwolenie na budowę to moge złożyć wniosek o przyłącze docelowe czyli postawią sobie normalny słup i od razu taką docelową skrzynkę w linii ogrodzenia a ja z tej skrzynki "pociągnę" sobie prąd bliżej planowanego budynku za to przyłącze zapłacę własnie niecałe 1500 netto czyli koło 1900 brutto po zrobieniu przyłącza plus to co mi weźmie elektryk za doprowadzenie prądu do skrzynki budowlanej koło planowanego budynku. i przypuszczam że jak już będzie to podłączenie to wtedy energetyka sobie skontroluje poprawność i włączą prąd. Na dzień dzisiejszy mam podpisana umowę o przyłącze i czekam na zrobienie tegoż które ma być ponoć luty początek marca 2009

Co do opłat za samo przyłącze (od razu docelowe) to owszem w umowie o przyłaczenie jest taki punkt że brutto to wychodzi 2200 zł (opłata za przyłaczenie).

Ale niepokoi mnie pewne sformułowanie w warunkach przyłaczenia do sieci, a brzmi ono tak :

Szacowany koszt realizacji warunków przyłaczenia wynosi: 5,1 tys. zł.

w tym koszt dokumentacji technicznej wynosi : 2,7 tys. zł.

...to jak już bedę mieć prawomocne pozwolenie na budowę to moge złożyć wniosek o przyłącze docelowe czyli postawią sobie normalny słup i od razu taką docelową skrzynkę w linii ogrodzenia a ja z tej skrzynki "pociągnę" sobie prąd bliżej planowanego budynku za to przyłącze zapłacę własnie niecałe 1500 netto czyli koło 1900 brutto po zrobieniu przyłącza plus to co mi weźmie elektryk za doprowadzenie prądu do skrzynki budowlanej koło planowanego budynku.

jakaś masakra normalnie z tymi przepisami :))) co województwo to inne :)))

ja o warunki przyłącza docelowego wnioskowałem właśnie m.in do uzyskania PnB.

mam juz skrzynkę w linii ogrodzenia w niej wystaje radośnie 5 kabelków :))) tylko nie ma w nich prądu :(

chciałbym wykonać od razu docelową instalację od szarej skrzynki w ogrodzeniu do domu, i w tym miejscu gdzie kiedyś będzie ściana ze skrzynka domową umieścić teraz RBtkę, a w przyszłości zamienić ją na rozdzielnię domową – podobno tak można. Tylko nie wiem czy aby popłynął prąd do RBtki potrzebuje składać wniosek o określenie warunków przyłączenia placu budowy, czy wystarczy umowa o przyłączenie (docelowe) którą już mam :/ stąd było moje pytanie