Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

A ja właśnie zrezygnowałem z ytonga -będzie zwykło poroterm+styro choć bardzo zawsze nienawidziłem styro na ludzkim domu- ale cóż jak się nie ma kasiorki to zostaje............. styropian.

hihi jakbym siebie samą słyszała...też nienawidziłam styropianu, że to jak w zamkniętym szczelnie pudełku będzie się mieszkało i ściany nie będą oddychały a w konsekwencji też będzie styrop :)

pozdro.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u mnie w projekcie jest beton komórkowy.

Myślę,że zostaniemy przy tym.Chociaż po lekturze forum zaczynam czytac o porotermie!Jakie są podstawowe różnice?Podobno droższy,ale cieplejszy! i podobno trochę sie kruszy..

W mojej okolicy większośc domów budują właśnie z betonu komórkowego.

Niech ktoś Mądry coś mi podpowie...

No i pogadam jeszcze z Murarzem,ale On raczej "Chłop starej daty",więc pewnie postawi na beton kom.!

Już mnie głowa boli od tego myślenia:)

Kiedy będzie po wszystkim???:):)......

Już mnie głowa boli od tego myślenia:)

Kiedy będzie po wszystkim???:):)......

Sylwia ja swego czasu też się tak przejmowałam tą budową i za dużo myślałam, mój mąż to już miał mnie dość bo tylko o ścianach, stropach i dachach gadałam ale już trochę wrzuciłam na luz :), lubie mieć wszystko zaplanowane od A do Z ale z budową chyba tak się nie da...zdaje się na los, na to co ludzie podpowiedzą...myślę że nie jest aż takie ważne z czego będą te ściany bo za 5 lat już nawet nie będziemy pamiętać z czego są zrobione a ważniejszy będzie kolor ścian, czy nowa kanapa do salonu...a jakoś to będzie :)

U mnie też w projekcie jest beton komórkowy i styropian, ale nie będziemy robić z betonu komórkowego bo wiele osób sie skarży że chłonie wilgoć, że lepsza jest ceramika (no fakt kruszy się sama widziałam na własne oczy) ale to podobno nie wielki problem. Bloczki z betonu komórkowego są większe i szybciej sie buduje, może dlatego budowlańcy je lubią :).

z tym luzem to oczywiście prawda,ale nie bardzo się da! Rano postanawiam,że przestaję o tym wszystkim myślec,a w południe jak tylko Dziecko uśnie siadam do komputera i od nowa czytam wszystko co się da i jeszcze bardziej głupieję:).I tak dzień w dzień..No i oczywiście "psioczę" na Męża,że On niczym się nie interesuje,tylko wychodzi z załozenia,że jakoś to będzie...

Bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania-trzeba pogadac z Murarzem i tyle!!

A teraz znowu wracam do czytania:):)

No i oczywiście "psioczę" na Męża,że On niczym się nie interesuje,tylko wychodzi z załozenia,że jakoś to będzie...

Bo Sylwia to jest tak z tymi mężami że Oni nie chcą przed nami pokazywać że się przejmują hihi i to tylko tak wygląda że nic Ich nie interesuje :) (u mnie jest identycznie) :wink:

zaczynam budowę na wiosnę w gm. Stare Babice (woj. mazowieckie).

Pilnie poszukuję namiarów na solidne firmy do stanu surowego otwartego.

Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam

Ania

ja też ich szukam :D

Rano postanawiam,że przestaję o tym wszystkim myślec,a w południe jak tylko Dziecko uśnie siadam do komputera i od nowa czytam wszystko co się da i jeszcze bardziej głupieję.I tak dzień w dzień..No i oczywiście "psioczę" na Męża,że On niczym się nie interesuje,tylko wychodzi z załozenia,że jakoś to będzie...

ja mam dokładnie tak samo a moja Zu śpi jeszcze w dzień dwa albo trzy razy i ja za każdym razem myk do forum i już o niczym innym nie umiem rozmawiac tylko budowa :roll: normalnie coś mi się z głową porobiło :o

Ja się ostatnio wprost nie mogłam powstrzymać i zagadnęłam pewną klientkę. Znaczy, pracując odwiedzam rożne domy, zazwyczaj niedawno budowane.

Tak przyjemnie ciepło było mi u nich w stopy...

No i zapytałam panią, jak się sprawuje podłogówka, a ona na to, że zawoła męża :) No i się zaczęło. Pan dobre pół godzinki opowiadał mi o swojej historii z budowaniem. I mógłby tak długo, chociaż mieszkali już tam 4 lata. Znaczy ten fiś szybko nie mija. No i oczywiście nie omieszkał zareklamować forum muratora :)

... Pan dobre pół godzinki opowiadał mi o swojej historii z budowaniem. I mógłby tak długo, chociaż mieszkali już tam 4 lata. Znaczy ten fiś szybko nie mija. No i oczywiście nie omieszkał zareklamować forum muratora :)

A może to forum tak tego "fisia" nakręca gdy zbierze się do kupy tysiące fanatyków budowniczych :)...ale ja bym bez forum już chyba żyć nie mogła bo to kopalnia wiedzy, no a jeśli już żyłabym w wielkiej nieświadomości...a budowanie to w końcu przygoda jest niepowtarzalna :)

Pozdrawiam :)

Słuchajcie, a może tos ma jakies zestwawienia tych cholernych materiałów do budowania, albo linki do stron.

Ja np. mam gazetę "stan surowy w pytaniach i odpowiedziach" i niby jest tu zestawienie 1m2 ściany z różnych materiałów, ale wszystkie wynoszą podobnie (od 290 do 320 zł, z robocizną). Nic mi ta lektura nie rozjaśniła....

Poszukujesz kosztu 1m2 ściany w różnych technologiach, czy kosztorysu budowy, a może cennika materiałów?

Ceny w kółko się zmieniają, też chciałabym wiedzieć ile pociągnie mnie budowa.

I dowiem się :) jak skończę.

Ceny które przytoczyłeś za m2 mówią tyle, że raz, mat. droższy, raz robocizna. Średnia podobna. Ale jakby koszt 1m pomnożyć przez metry do postawienia, różnica jest znaczna.

Słuchajcie, a może tos ma jakies zestwawienia tych cholernych materiałów do budowania, albo linki do stron.

Ja np. mam gazetę "stan surowy w pytaniach i odpowiedziach" i niby jest tu zestawienie 1m2 ściany z różnych materiałów, ale wszystkie wynoszą podobnie (od 290 do 320 zł, z robocizną). Nic mi ta lektura nie rozjaśniła....

quisqius bo te ceny rzeczywiście mogą być podobne a przy małym domku niewielka różnica wyjdzie...ja bym się bardziej skupiła na szukaniu takiego projektu który będzie tani w realizacji i wzięła pod uwagę dach (jego powierzchnie) bo tutaj możesz się zdziwić jak różne mogą być koszty dachu, które zależą od poziomu jego skomplikowania (dwuspadowy bez żadnych lukarn, jaskółek itp. oczywiście wyjdzie najtaniej)

Pozdrawiam ciepło i nie załamuj się prosze...na pewno coś znajdziecie :)

Dzięki Sylwia, nie załamuję się, trochę emocje opadły. Ale uważam, że wybór technologi to podstawowa sprawa i nie chcę potem 30 lat żałować, że zrobiłam tak a nie inaczej...

Szkieletowiec kusi, bo wszystko jest duzo prostsze i z góry wiadomo, ale....

No właśnie, marzę, żeby to ALE zniknęło :)

Szczerze mówiąc to z czego się postawi chałupę nie ma znaczenia . I tak w zimę trzeba grzać czy to będzie drewno czy trójwarstwowa z potrójnym styropianem , wiadomo że jeden będzie bulił za to więcej drugi mniej , ale z drugiej strony patrząc, ten którego będzie stać na super najdroższe,najnowocześniejsze materiały z reguły nie będzie stawiał małego domku np.150m tylko prawdziwą chatę i za ogrzewanie również zapłaci tyle co bida a nawet więcej -mimo że będzie miał ściany szerokie na "metr"

Buduj z tego na co cię stać . Jaki by to nie był materiał na pewno wytrzyma dłużej niż ty. A potem to niech się dzieci,wnuki martwią czy zburzyć to cholerstwo czy może remontować?

Przepraszam za takie demoniczne wizje.

Witajcie, my mamy w projekcie Ytonga lub Silkę a zdecydowaliśmy się na ceramikę. Nasz kierownik zapytał się czy widzieliśmy jakiegoś budowlańca który budując dom dla siebie wybrałby coś innego niż ceramikę. Ceramika najzdrowsza. Myśleliśmy rónież o keramzytobetonie, ale rozmawialiśmy też z gościem który pracuje w fabryce gdzie produkują keramzytobweton i powiedział, że jest w tym tyle chemii, że nie chciałby mieszkać w takim domu. Hmmm, wiem głowa boli od tego wszystkiego.

Wybraliśmy ceramikę. Na to będziemy mieli styropian 20cm.

Zamierzamy budować dom energooszczędny.

Mam pytanie czy będziecie mieli wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła? Jeżeli tak, powiedzcie proszę jakiej firmy. Bo my ciagle szukamy i się zastanawiamy.

Dzięki Sylwia, nie załamuję się, trochę emocje opadły. Ale uważam, że wybór technologi to podstawowa sprawa i nie chcę potem 30 lat żałować, że zrobiłam tak a nie inaczej...

Szkieletowiec kusi, bo wszystko jest duzo prostsze i z góry wiadomo, ale....

No właśnie, marzę, żeby to ALE zniknęło :)

...zawsze znajdzie się coś czego możemy żałować, ale nie ma się co martwić na zapas...dom będzie, swój własny i to jest najważniejsze. I dużo racji jest w tym by budować z tego na co nas stać, ja juz się przekonałam do ceramiki, która wcale nie wychodzi drogo a to sprawdzony materiał i budowlańcy też radzą to samo.

Pozdro. :)

Wybór ceramiki w pełni popieram, ale czemu styro?

Ja nie mam wyjścia, bo mąż stoi murem :) za styropianem (też 20). A co z oddychaniem i wełną?

Z rekuperatorem nie pomogę, bo sama poszukuję. Przedział cenowy i wybór jest większy niż przypuszczałam. Na pewno nie mam zamiaru przesadzić z ceną, uważam że się nie zwróci.

Ja też liczę, że w przyszłości rachunki mi się odwdzięczą za podejmowane w tej chwili decyzje.

Teraz to się załamiecie.....sorki - ceramika, czyli co? i jakiej grubości (chcę poczytać na ten temat) Hasło "ceramika" nic mi nie mówi. To ściany jednowarstwowe? Czy da się przemieszkać sezon, dwa bez ocieplenia, czy odpada.

jeszcze wam powiem, wydrukowałam sobie kosztorys domu i porównywałam różne punkty. Nigdy nie znalazłam ceny niższej niż z kosztorysu. Także same materiały przynajmniej 20% droższe niż podaje kosztorys :(