Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ceramika, czyli tu pustak ceramiczny.

To grupa początkująca, czyli wszystkiego się trzeba najpierw dowiedzieć, tak czy inaczej.

Pomieszkać w dwuwarstwówce, tymczasowo bez docieplenia się oczywiście da. Wystarczy popatrzeć na nowych osiedlach. Ludzie tak mieszkają. Moja ciocia też. Ja nawet, ale wtedy ta część domu była niewykończona i słabo ogrzewana. Kiedyś taka grubość/izolacyjność ścian była normą. Tylko że ścianę należy z zew. otynkować, aby nie chłonęły wilgoci. I tu problem.

Ale się da, z dobrą wentylacją i bez grzyba w środku.

Jestem już jakiś czas na tym forum i w ramach wytłumaczenia braków w podstawowych terminach przypomnę, że byłam na 99% zdecydowana na budowę szkieletowca. Całą energię poświęcałam na zgłębienie tej technologii...stąd takie braki. Dzięki, kochani, nigdzie indziej nie przyznałabym się do takiej niewiedzy.

Cześć, to może i ja nieśmiało dołączę do grupy?

Chęci do budowy jak najbardziej mam, nie wiem tylko czy starczy sił i będą możliwości.

W sumie plany to są już od kilku lat...

Działkę "już" mamy...(poszukiwania trwały trzy lata, a finalizacja zakupu pół roku, podziały, notariusz...ale wreszcie mamy swój kawałek trawnika)

teraz wciąż szukam projektu, wciąż w każdym coś bym zmieniła, też tak macie?

w każdym razie marzy mi się zacząć na wiosnę i przynajmniej parter wykończyć na maj 2010, ma nadzieję, że się uda

quisquis nie przejmuj się większość jak wkraczała na forum to przypominała trawkę na wiosnę tacy zieleni byli na czele ze mną ale jak się poszuka poczyta to i rozumek przyjdzie ja wybrałam silikaty na ściany popytałam tych co budowali i mieszkają i utwierdzili mnie w wyborze a jak zaczynałam czytać forum to wiedziałam bardzo niewiele i hasła np rekuperator DGP i inne takie to czarna magia była :lol:

Witajcie :)

Coś trochę zamilkło na tym wątku więc podnoszę następny temat do przerobienia a mianowicie: jakie robicie pokrycie dachu?

U nas jest dachówka ceramiczna ale na pewno zmienimy co najmniej na betonową...a moze jeszcze coś innego...na dzień dzisiejszy mam dylemacik, bo dach u mnie nie jest prostym dachem i obawiam się że trochę będzie nas kosztował. Jak jest u Was? Jakie plany albo przemyślenia?

KamaG Witaj w Grupie:):):)

Pozdrawiam :)

ja mam zaplanowaną cementówkę ale co mi tam dam do wyceny i na cermiczną :wink: jedna forumowiczka pisała że się zdziwiła bo miedzy cementówką a ceramiczną niewielką różnicę miała w wycenie nie wiem wprawdzie ile to niewiele było ale sama sprawdzę jakby rzeczywiście nie było takiej dużej to kto wie :D z tym że ja daszek prosty dwuspadowy z jedną lukarną mam więc nie powinno być kosmosu - ale to był świadomy i celowy wybór żeby koszty obciać :D

Witam

Mam do sprzedania:

Warszawa Międzylesie przy Centrum Zdrowia Dziecka:

1) Barak mieszkalny (wolny od nowego roku 2009) 1700zł

http://www.empikfoto.pl/albumy24/115019/390816/previews/14553669_barak.jpg

2) Prowizorka budowlana 400zł

http://www.empikfoto.pl/albumy24/115019/390816/previews/10749708_1.jpg

3) Porotherm 25 PW -10 palet po 3zł/szt

4) Stemple sosnowe (używane 1 raz wyłącznie na naszej budowie) 250szt (dł.2,70-3,00m) po 3zł/szt.

5) Koza metalowa w stanie b. dobrym (z rurami gotowa do podłączenia) 100zł

Witamy wszystkich

Nasz dom ma stanąc w Dobrodzieniu, jest to mała miejscowość pomiędzy Częstochową a Opolem.

My chcieliśmy budować juz na jesień, ale...

no właśnie, zawsze jest jakieś ale...

Pani w Starostwie Powiatowym troszkę nas przyblokowała.

Opisze wszystko w dzienniku, który mam zamiar założyć.

Na chwilę obecną od 8 miesięcy walczymy z dokumentami.

Ale przynajmniej materiały staniały :lol: .

życzymy wszystkim powodzenia w staraniach o własny domek.

Jeśli chcecie to oceńcie nasz projekt "wygodny 2"

http://domyzwizja.pl/

pozdrawiamy bedziemy tu częściej

Nasz dom ma stanąc w Dobrodzieniu, jest to mała miejscowość pomiędzy Częstochową a Opolem.

My chcieliśmy budować juz na jesień, ale...

no właśnie, zawsze jest jakieś ale...

Pani w Starostwie Powiatowym troszkę nas przyblokowała.

Opisze wszystko w dzienniku, który mam zamiar założyć.

Na chwilę obecną od 8 miesięcy walczymy z dokumentami.

Ale przynajmniej materiały staniały .

życzymy wszystkim powodzenia w staraniach o własny domek.

Jeśli chcecie to oceńcie nasz projekt "wygodny 2"

http://domyzwizja.pl/

pozdrawiamy bedziemy tu częściej

witamy, witamy :D :D :D

Hej, jeżeli chodzi o porotherm, poroton, unipor itd.. to zalezy od czy z P+W (pióro i wpust) czy gładkie, cena też chyba zależna od transportu. Jak byliśmy się dowiadywać w hurtowni, to pytali nam się ile potrzebujemy sztuk i gdzie mieszkamy, obliczyli ile km od nich ile palet i dopiero dawali nam cenę.

Jak weszłam na googla i sobie wpisałam "Poznań porotherm" to mi wypisało full linków, a ceny generalnie od 5.10, 5.30, 5.40, różnie. W hurtowni proponowali nam 4,9, ceny spr. we wrzesniu. Teraz złoty znacznie słabszy, więc pewnie cena będzie wyższa.

Pozdrawiamy

My kupowalismy wienebergera po 4.80, ale to było w sierpniu... jeszcze stoi na składzie i czeka na nas...

teraz ceny trochę spadły ale jak się kształtują to nie wiem...

quisquis Wysłany: Pon, 1 Grudzień 2008 23:25 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Hej ciastecza. A czy wy nie macie czasem grudniowego maluszka? Widziałam ostatnio ten projekt na "moim" grudniowym forum!

Pozdrawiam.

Co mieliście na myśli pisząc maluszka?

My kupowalismy wienebergera po 4.80, ale to było w sierpniu... jeszcze stoi na składzie i czeka na nas...

teraz ceny trochę spadły ale jak się kształtują to nie wiem...

quisquis Wysłany: Pon, 1 Grudzień 2008 23:25 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Hej ciastecza. A czy wy nie macie czasem grudniowego maluszka? Widziałam ostatnio ten projekt na "moim" grudniowym forum!

Pozdrawiam.

Co mieliście na myśli pisząc maluszka?

Ciasteczka a jaki to porotherm w sierpniu był za 4,80??? 25? 30? P+W? To cena netto czy brytto? z transportem? rozładunkiem hds?

Bo róznica między 6,60 a 4,80 jest ogromna a piszesz ze to ceny z sierpnia i jeszcze zmalały, to u mnie te ceny jakieś nie takie są!

To był porotherm 30 z wienebergera. Cena brutto z dostawą i rozładunkiem...

a co zbyt niska???

mamy bardzo fajną hurtownię...

zebraliśmy się w 3 domki (ja i dwóch kumpli) zamówiliśmy 120 palet i gośc dał nam takie ceny...

oni już szczęśliwi bo mają domki z dachami , a ja nie mam nawet dokumentów...

pozdrówka