Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

jak finansujecie swoje budowy? z racji, ze część z nas jeszcze nie ma pozwoleń na budowę - to wniosek kredytowy na razie nie wchodzi w rachube. my mieliśmy ambitny plan- brać kredyt na całośc domu, a oszczedności zostawić - ale przy takim tempie wzrostu cen kredytów to juz nie wierzę, ze uda nam sie zostawić cokolwiek w gotówce :cry:

Będziecie teraz kupować materiały?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wu my prądzik mamy pod koniec grudnia mieć, to znaczy tak obiecali :)

Pasie to pomagaj Świętemu Mikołajowi to będzie bogatszy :)

Lidszu życzę zdrówka dla dziewczynek, na pewno wyzdrowieją do Świąt daleko jeszcze!!!

tridmax będziemy budować na razie z oszczędności tyle ile się da zrobić, a później kredycik, na razie jeszcze czekamy z zakupem materiałów i rozglądamy się gdzie tanio, nie sądzę aby ceny nas zaskoczyły...powinny sie utrzymać....ale trzeba je obserwować bo w tym naszym kryzysie to nigdy nic nie wiadomo co się stanie bo ceny już nie raz zaskakiwały ale myślę że luzik, składy są przepełnione, wszystkiego pełno, niczego nie brakuje...Myśle że nie jest najgorzej...a z kredytem na razie czekamy i weźmiemy gdy przydją lepsze czasy :)

Z czego będziecie budować,cegła czy coś innego?

Gosia i Zbyszek parę stron wcześniej pisaliśmy o murach :) ale możemy jeszcze raz popisać bo to nie kończący się temat...u nas ceramika i na to styropianek ale jeszcze dokładnie nie wiemy co i jakiej firmy...myślę że posłuchamy podpowiedzi murarzy :)

u nas ceramika i stryro też

ceramika (25) po 3,1 z pełnym hds

Co to za ceramika za 3,10????? I gdzie???

W Ostrowie wlkp jak juz wczesniej pisałam po 6,12 brutto szt + 250zł transport z hds (50km), jest to porotherm wienerberger, produkt polski, 25 P+W, no ale po 3,10 to raczej nie ta sama ceramika....

witajcie ludki

U nas sprawy jakby zatrzymały sie w miejscu, rozmowy z Panem Magikiem przejęła moja żona, pierwsze rozmowy przeprowadzone, jak narazie zwodzi ja tak jak mnie,

Obiecał jej, że dziś przyjedzie z kompletem dokumentów, ona zaś mu powiedziała, że jak już będzie to jedziemy prosto do starostwa...

podobno zamilkł na moment, a to świadczy, że pewnie znowu go nie będzie.

Zobaczymy...

do 12.00 ma czas, potem jak go nie będzie to zwalniam się wcześniej z pracy i jedziemy do niego...

w kupie siła, a kupy nikt nie ruszy - więc może razem z Wiolą cos załatwimy.

Co do cen materiałów, to podejrzewam, że utrzymają sie na dzisiejszym poziomie z tendencją lekko spadkową. postaram się dowiedzieć jak to teraz u nas wygląda w hurtowni.

Wszystkim zaś życzymy zdrówka, wytrwałości i dobrego humoru, on sie bardzo przydaje w załatwianiu różnych spraw, a to dlatego, że czasem może nam się wydawać, że urzędy (oczwiście nie wszystkie) to jeden wielki żart.

Podpowiedzcie blondynce :lol:

mam warunki przyłączy czy ja dobrze myślę, że powinnam teraz:

a) znaleźc projektantów coby mi te podłączenia zaprojektowali - mimo, że jeszcze nie mam pozwolenia na budowę :roll:

b)a jak już będę miała te projekty to co z nimi ?,

c)i jakie mogą byc w przybliżeniu koszty tych projektów

bo stanęłam w martwym punkcie i stoję

do 12.00 ma czas, potem jak go nie będzie to zwalniam się wcześniej z pracy i jedziemy do niego...

w kupie siła, a kupy nikt nie ruszy - więc może razem z Wiolą cos załatwimy.

my mieliśmy akcje z geodetami (pisałam w dzienniku) pomógł dopiero porządny opier....., mojego męża bo łagodna perswazja nie pomagała, już miałam użyc mocniejszych argumentów ale się udało

a) znaleźc projektantów coby mi te podłączenia zaprojektowali - mimo, że jeszcze nie mam pozwolenia na budowę :roll:

Pasie z tego co wiem to w energetyce, wodociągach itp. Oni sami robią już te projekty i możesz robić to u nich ale możesz znaleźć sobie również swojego projektanta bo ja też miałam takie propozycje. Mnie projekt do przyłącza prądu zrobili w energetyce, do wody jeszcze nie mam ale mój Architekt który robił korekty do projektu domku zaproponował że może mi zrobić taki projekt przyłącza wody bo u niego taniej wyjdzie (tak powiedział). Możesz zrobić to wszystko jeszcze przed PnB. Co do kosztów do dokładnie nie wiem ale myśle że jakieś parę setek będzie.

Pasie z tego co wiem to w energetyce, wodociągach itp. Oni sami robią już te projekty i możesz robić to u nich ale możesz znaleźć sobie również swojego projektanta bo ja też miałam takie propozycje.

No nie do końca tak . To zależy od miasta . U nas energetyka robi sama projekt , ale wodociągi już nie . Dodatkowo do projektu wod-kan który sami zamawialiśmy musieliśmy mieć plan zagospodarowania działki no bo gdzieś te rury muszą prowadzić .

Na twoim miejscu bym nie czekał z tym . Projekt wod-kan nie jest ani prosty ani szybki (no chyba że ma się szczęście) . Mogą wyskoczyć rózne rzeczy i spawić takie problemy że hej. W szczególności postarałbym się o uaktualnienie danych studzienek na działce (jeśli takowe są) i w najbliższym otoczeniu .

Ceny róznie , jeśli projekt prosty i projektant nie bierze duzo to za wod-kan (czyli całośc) 600 do 1000 zeta . Problemu = wyższa cena ! Ale to zależy od wielu rzeczy . Oprócz tego opłaca się jakieś opłaty , to dodatkowe około 200 zeta. 8)

u nas ceramika i stryro też

ceramika (25) po 3,1 z pełnym hds

Co to za ceramika za 3,10????? I gdzie???

W Ostrowie wlkp jak juz wczesniej pisałam po 6,12 brutto szt + 250zł transport z hds (50km), jest to porotherm wienerberger, produkt polski, 25 P+W, no ale po 3,10 to raczej nie ta sama ceramika....

jasne-ze nie ta sama - tańsza :lol:

czy u nas to juz tak musi być, ze skoro tansze to na pewno gówno??! skoro tańsza to na pewno gorsza??! skąd się bierze taka mania wielkości ?

Lewkowo (podlaskie) - 3,1 z FV i HDS - od pośrednika, klasa 15

Projekcik odebrany na Mikołajki :D . Nasza orchidea z Archonu jest piękna w nowej stylizacji.

Teraz jeszcze kilka małych przeróbek i będzie gotowe.

Potem odrolnimy działeczkę, złożymy PnB i poczekamy.

Tak serio to się już nie mogę doczekać kiedy wbijemy pierwszą łopatę i będziemy budować.

Prezentów szał czas zacząć :D

Do Asik84 i tridmax wiec skąd taka różnica cenowa? Ja się dokładnie na tych bloczkach nie znam ale może piszecie o innych pustakach ceramicznych bo u nas np. porotherm 25 z Wineberger kosztuje ok. 5 zł natomiast poroton 25 rzeczywiście w granicach 3 zł :o Mówią że to prawie to samo a poroton dużo tańszy.

Byłam dziś w gminie i pytałam o warunki podłączenia wody. Pan mi powiedział, że muszę złożyć pismo w gminie własnie i wpłacić 600zł. Potem mogę jechac do wodociągów.

Powiedział też, że jak napisze podanie do wójta to będę miała zmniejszone koszty. Tylko nie mogę pisać, że nie stać mnie na 600zł, bo to nonsens przy budowie. I jestem w kropce. Pan był super miły i nie chciałam przeginać w wypytywaniu go. 600 to nie tragedia, ale jak można mniej to czemu nie. Co byście napisali?

Wspominał mi coś, że długie przyłącze będzie i kosztowne....itp.

Ale ja nawet nie mam jeszcze mapek i nie wiem jak jest naprawdę. To podobno mało istotne.

Nie wiem jak się zabrać do tego - pomóżcie.

Z newsów - dziś odebrałam w końcu wypis/wyrys i już wiem jaki domek mogę mieć!

A za co ta oplata 600 zł? Warunki przylaczenia wody kosztuja chyba 33 zl lub 50 zl dokladnie nie pamietam.Do zlozenia papierów na pozwolenie na budowe nie jest wymagane przylaczenie wody tylko papierek na ktorym sa zapisane warunki przylaczenia wody.600 zł owszem placiłam ale dopiero wtedy kiedy chcialam miec wykonany caly projekt przylaczenia wraz z uzgodnieniami z gminą juz do konkretnego przylączenia wody do domku. Koszt przylaczenia wody łatwo sobie obliczyc np. w dolnoslaskim wychodzi to mniejwiecej 100 zł za metr przylącza.

Do Asik84 i tridmax wiec skąd taka różnica cenowa? Ja się dokładnie na tych bloczkach nie znam ale może piszecie o innych pustakach ceramicznych bo u nas np. porotherm 25 z Wineberger kosztuje ok. 5 zł natomiast poroton 25 rzeczywiście w granicach 3 zł :o Mówią że to prawie to samo a poroton dużo tańszy.

Ja opisałam dokładnie jaki pustak kosztuje 6,12 brutto, powtórze: jest to porotherm wienerberger, oryginalny produkt polski, nie niemiecki ani poroton to nie jest, 25 grubośc ,na pióro wpust:), na składzie w Ostrowie u oficjalnego dystrybutora wienerbergera

Nie piszę tez że ten za 3,10zł jest gorszy tylko się pytam czy ten pustak za 3,10 to jest ten porotherm który ja opisałam czy jest to inny np. sprowadzany z niemiec, czy np poroton itp...

To za 3,1 zl to napewno pustak ceramiczmy firmy JOPEK bo oni maja takie ceny, sasiad moj sie na takich wybudowal ale z tego co wiem od jego ekipy to nie sa to pustaki najwyzszej jakosci i sa bardzo nierowne i wchodzi ich na metr sciany 13 lub 14 szt

mozliwe, tych jopek to napewno wychodzi tak jak pisałas 13-14szt bo troche o nich juz czytałam, ale budowanie z nich u mnie odpada i szukam tylko polskiej ceramiki w dobrej cenie :) na właściwościach jaka ceramika lepsza się nie znam, tylko narzeczony zadecydował a ja mam tylko znalezc przystępną cenę