Asik84 11.12.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Ja płaciłam cos kolo 6,04 zł brutto za pustaki 24 winenbergera i przywozili mi je za darmo pod oleśnice.Jak ktos bedzie zainteresoany to moge podac namiar na hurtownie. A kiedy kupowałaś? to pustaki na P+W? Nie jestem pewna ale 24to jest wienerberger niemiecki, a polski producent robi 25 szerokie...albo juz za duzo czytam i mi sie miesza...bo ja mam za 6,12zł ale grube25cm, albo ta grubośc też zalezy z jakiego zakładu produkcyjenego są pustaki(piszę tu o krajowych) P.S Otrzymałaś jakieś certyfikaty czy coś że to taki pustak a nie inny? Ponoć jakieś certyfikaty są potrzbne do odbioru budynku, ale nie wiem o co z tym chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olkakw 11.12.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Kupowałam we wrzesniu w hurtowni pod olesnica i brialam tam wszystkie materiały bo maja bardzo tanio.Nie wiem czy to ty pisałaś ze bedziesz budowała sciane trojarstwową ale jeżeli tak to nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze cie to wyjdzie strasznie drogo i robocizna i meteriały.Czytałam twoj dziennik budowy i nie licz na to ze ci ktos zero w tydzien wyprowadzi i za cene 1000 zl bo jest przy tym troche roboty i zaden szanujacy sie robotnik za taka kase tego nie zrobi.Trzeba wykopac lawy fundamentowe, zrobic zbrojenia, nastepnie zalac lawy betonem, potem czekasz az to wyschnie i dopiero na to stawiasz scianke fundamentowa, jak scianki wyschna to zasypujesz wszystko piaskiem do takiego domu jak twoj przy normalnej wysokosci fundamentu wyjdzie gdzies 120-140 ton piasku.Potem piasek sie ubija zageszczarka i na to wylewa sie znowu beton.Odnosnie ocieplania fundamentu to lepiej na tym nie oszczedzac bo to jedna z najwazniejszych rzeczy w domu tak samo jak izolacja, koszta sa niewielkie a jak tego nie zrobisz mozesz potem żałowac.Tak wiec pracy przy fundamencie troszke jest i nie wiem czy ktos o zdrowych zmyslach by ci to zrobil za 1000 czy 1500 zl.Przemyśl sprawe scianek trojwarstwowych bo to naprawde drogo wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 11.12.2008 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 dzięki za pomoc trochę mi rozjaśniliście w głowie i zadzwoniłam do kolegi który nie dawno się budował i ma poszukac namiarów na projektantów, u mnie będzie chyba trochę łatwiej z przyłączami bo na działce stoi już dom moich rodziców więc wszystkie media są przy działce, tylko muszę je pociągnąc duży kawał od ulicy więc też sporą kaskę zapłacę swoją drogą ten koleś mnie zabił cenami ze swojego domu dachówka Creaton - ściągnął całego tira z Niemiec okna drewniane Urzędowski 60 tys!!!!!!!! postawienie SSZ 90tys bez materiałów bosze...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tridmax 12.12.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 To za 3,1 zl to napewno pustak ceramiczmy firmy JOPEK bo oni maja takie ceny, sasiad moj sie na takich wybudowal ale z tego co wiem od jego ekipy to nie sa to pustaki najwyzszej jakosci i sa bardzo nierowne i wchodzi ich na metr sciany 13 lub 14 szt mozliwe, tych jopek to napewno wychodzi tak jak pisałas 13-14szt bo troche o nich juz czytałam, ale budowanie z nich u mnie odpada i szukam tylko polskiej ceramiki w dobrej cenie na właściwościach jaka ceramika lepsza się nie znam, tylko narzeczony zadecydował a ja mam tylko znalezc przystępną cenę jaki JOPEK? jaka gorsza jakość??? czy w ogóle bierzecie pod uwagę, ze mozna kupic w klasie 15 oryginalny polski produkt? cena 3,1 szt http://www.lewkowo.pl/ za 2,3 jest jeszcze pustak w klasie "5" - podobno też spełnia swoje funkcje pozdrawiam "drogich" budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 12.12.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Kupowałam we wrzesniu w hurtowni pod olesnica i brialam tam wszystkie materiały bo maja bardzo tanio.Nie wiem czy to ty pisałaś ze bedziesz budowała sciane trojarstwową ale jeżeli tak to nie wiem czy sobie zdajesz sprawe ze cie to wyjdzie strasznie drogo i robocizna i meteriały.Czytałam twoj dziennik budowy i nie licz na to ze ci ktos zero w tydzien wyprowadzi i za cene 1000 zl bo jest przy tym troche roboty i zaden szanujacy sie robotnik za taka kase tego nie zrobi.Trzeba wykopac lawy fundamentowe, zrobic zbrojenia, nastepnie zalac lawy betonem, potem czekasz az to wyschnie i dopiero na to stawiasz scianke fundamentowa, jak scianki wyschna to zasypujesz wszystko piaskiem do takiego domu jak twoj przy normalnej wysokosci fundamentu wyjdzie gdzies 120-140 ton piasku.Potem piasek sie ubija zageszczarka i na to wylewa sie znowu beton. Odnosnie ocieplania fundamentu to lepiej na tym nie oszczedzac bo to jedna z najwazniejszych rzeczy w domu tak samo jak izolacja, koszta sa niewielkie a jak tego nie zrobisz mozesz potem żałowac. Tak wiec pracy przy fundamencie troszke jest i nie wiem czy ktos o zdrowych zmyslach by ci to zrobil za 1000 czy 1500 zl. Przemyśl sprawe scianek trojwarstwowych bo to naprawde drogo wyjdzie. nie zamierzam robić ściany trójwarstwowej(chociaż tak by było najlepiej) co do fundamentów to za 1500zł murarz z pomocnikiem ma mi wymurować sciany fundamentowe ok 7 warstw i rozprowadzić beton jak się będzie z gruszki lał, ławy kopie koparka i inny człowiek, zbrojenie również, kanalize i inne rury czy wentylacje robi tata, ocieplenie przyszły mąż Chodźby sie tydzień z tymi bloczkami murarz grzebał to ma 1000zł tygodniowo a jego syn 500zł, wymuruje 4 takie fundamenty i ma 4000 na m-c.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asik84 12.12.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 To za 3,1 zl to napewno pustak ceramiczmy firmy JOPEK bo oni maja takie ceny, sasiad moj sie na takich wybudowal ale z tego co wiem od jego ekipy to nie sa to pustaki najwyzszej jakosci i sa bardzo nierowne i wchodzi ich na metr sciany 13 lub 14 szt mozliwe, tych jopek to napewno wychodzi tak jak pisałas 13-14szt bo troche o nich juz czytałam, ale budowanie z nich u mnie odpada i szukam tylko polskiej ceramiki w dobrej cenie na właściwościach jaka ceramika lepsza się nie znam, tylko narzeczony zadecydował a ja mam tylko znalezc przystępną cenę jaki JOPEK? jaka gorsza jakość??? czy w ogóle bierzecie pod uwagę, ze mozna kupic w klasie 15 oryginalny polski produkt? cena 3,1 szt http://www.lewkowo.pl/ za 2,3 jest jeszcze pustak w klasie "5" - podobno też spełnia swoje funkcje pozdrawiam "drogich" budowniczych jakie wymiary są tego pustaka za 3,10zł? 37,3*25*23,8 ? jestem troche nie dowidząca i w ofercie nie mogę znaleźć tego pustaka który mnie interesuje a nie cierpię dzwonić i się wypytywać, tymbardziej że mało się na tym znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 12.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Stąd pewnie te ceny...ja jeszcze nie byłem w naszej hurtowni, ale musze sie tam wybrać...wtedy będę Wam mógł podac ceny...pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia83 12.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 jeśli chodzi o fundamenty,to ja jestem po zalaniu ław.Reszta niestety po zimie,bo Murarz nie ma czasu.. U mnie wyglądało to tak: Wynajęliśmy Faceta,który zdjął humus,wykopał nam dół(dośc duży,bo dom będzie częściowo podpiwniczony),zrobił zbrojenia,wykopał ławy,ułożył zbrojenia i zalał ławy. Cenowo wyglądało to tak: 1.wytyczenie domu przez geodetę:300zł 2.stal na zbrojenia:1.341,00zł 3.Facet od kopania,itd:3.600,00zł 4.Cement:5.300,00zł Dom około 130 metrów z garażem w bryle domu.Bez piwnicy troszkę byśmy zaoszczędzili na wykopach... Wyniosło nas to wszystko ponad 10.000,00zł.A to dopiero początek fundamentów.. Niestety nie dało rady zrobic tego ani samodzielnie ani taniej... Zazdroszczę Asik84,że masz takich Fachowców(Tata,Narzeczony)pod ręką!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia83 12.12.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 aha..Z tym zalewaniem ław-to grucha przyjechała,a Pan "Kopacz"tylko rozgarniał...W cenie cementu:dojazd i taśma..(samego cementu było 18m.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 14.12.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 witam nowych budujących ja w tym tygodniu złożyłam wszystkie wnioski o media: gaz, prąd, woda + kanalizacja. Dodatkowo musiałam również złożyć wniosek do wydziału melioracji, bo tego wymaga moja gmina Za to jutro w końcu jedziemy kupić nasz projekt, bo jakoś do tej pory się nie składało. W tym tygodniu muszę znaleźć geodetę, aby nam zrobił mapki projektowe, oraz znaleźć projektanta do zrobienia projektu przyłączenia wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalryba 14.12.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 My będziemy trzaskać jednowarstwowo , na klej z Ytonga lub identycznego Łotewskiego Aeroc ściana o grubości 365mm,lub 375mm,lub 400mm. Właśnie zastanawiam się kiedy jechać na łotwę trochę się porozglądać. A w projekcie mamy maxy 250mm i styropian , ale doszedłem do wniosku że b.komórk. jednowarstwowo taniej mnie będzie kosztować. Witam mam pytanie czy zdecydowaliscie sie na budowe domu z bloczkow AEROC jak tak podzielcie sie opiniami jestem zainteresowany kupnem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quisquis 17.12.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Kochani, odebrałam mapki i mam wodociąg i słup po drugiej stronie drogi (gminnej, asfaltowej). Co to dla mnie oznacza? podejrzewam, że kłopoty i dodatkowe koszty? Jak to wygląda z mediami w takim przypadku? Rozkopuje się drogę? Przy prądzie też? Jakie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.12.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 kłopot w cenie quisquis ja mam tak samo i u mnie wyglądało to tak że woda płacisz opłaty za zajecie pasa drogowego i to dożywotnio a rurę przebijają pod drogą bez rwania asfaltu no i sama robocizna jest droższa w zwiazku z tym prąd u mnie postawią po prostu słup po mojej stronie od jednego do drugiego słupa kabelek górą potem w ziemię ale to od zakładu energetycznego zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 17.12.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 A u mnie jest tak: ciągnę nitkę i prawdopodobnie będzie to robione przez całą drogę wzdłuż 150 m, słup postawią mi na rogu działki. To znaczy że też będę płaciła jakies opłaty za zajęcia pasa drogowego dożywotnio? Aż mnie strach ogarnął Zaznaczam że droga jest prywatna a nie gminna to chyba nie. To jest właściwie na razie taka polna droga utwardzona tylko bergą o szerokości jakieś 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AskaK1719503823 17.12.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witajcie, dawno tu nie zaglądałam, ale się grupa rozrosła! Trzymając za Was kciuki chciałam donieść, że dziś odebraliśmy prawomocne już pozwolenie na budowę naszego domu! No to teraz się zacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Sylwia opłaty za zajecie pasa nie są takie straszne zalezy od powierzchni zajęcia u mnie ta opłata wynosi słownie dwa złote na rok bardziej denerwujące jest pamiętanie żeby to co roku zapłacić ja odebrałam wycenę okien i dachu ceny bloczków silikatowych mnie z lekka irytują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 18.12.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Moi rodzice płacą 7,50 rocznie za zajęcie pasa pod kanalizację. Całe szczęście nie płacą co roku, tylko dostali rachunek na 75 zł - czyli opłata z góry za 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 18.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 u nas nasz magik zaczął działać...był u nas trzy razy w ciągu ostatnich kilku dni...normalnie szok...złożył mapkę w gminie aby wpisali zgodę na wjazd na działkę...w poniedziałek składamy wniosek o PNB...powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 19.12.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 trochę nie zaglądałam a tu już Wszyscy takie postępy robią, ostro się wzięliście widzę, zazdroszczę bo ja wciąż nie mogę się zdecydować jaki projekt wybrać. priorytet to: mały, tani w budowie i eksploatacji i żeby się dało 4 osoby upchnąć i dwa psy jeszcze , mętlik mam ogromny, a że budowa będzie na kredyt to i takie oczy ze strachu, ach..., rodzina dołuje: "nie dacie rady, tyle to wszystko kosztuje, a ci , tamci znajomi to teraz żałują że nie kupili czegoś gotowego, po co wam taki kłopot" a ja już dłużej nie chcę kątem u rodziców (wytrzymałam 10lat ), a tu mąż się boi bo nas kredyt zje, kurcze... sorki tak mi jakoś na duszy zaciążyło powodzenia Wszystkim zaczynającym życzę i mam nadzieję, że będę mogła na wiosnę stać się pełnoprawnym członkiem grupy- po wkopaniu łopaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 19.12.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Kama tu większość pełnoprawnych członków wątku nawet pozwoleń nie ma więc nie łam się bedzie dobrze jak chcesz tani w budowie i ekspolatacji wybierz projekt z jak najmniejszą liczbą załamań o prostej bryle i dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts