Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

"...mętlik mam ogromny, a że budowa będzie na kredyt to i takie oczy ze strachu, ach..., rodzina dołuje: "nie dacie rady, tyle to wszystko kosztuje, a ci , tamci znajomi to teraz żałują że nie kupili czegoś gotowego, po co wam taki kłopot" ...

Boże Drogi,jak bym siebie i Swoją Rodzinę słyszała:)

Ja zamiast cieszyc się Świętami spac po nocach nie mogę.Myślę tylko o pustakach,"Dachowcach",kredytach,ratach,itp..

Jeszcze budowy na dobre nie zaczęliśmy,a już jakąś depresję z nią związaną mam...

:cry:

Dobrze,że nie jestem jedyna,bo zaczynałam się martwic!! :-?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Długo sie nie odzywałam - przechodziliśmy etap załamania decyzji o budowie domu.

Przeszlismy etap zainteresowania mieszkaniami - i wyszło nam ze nasz dom - który tani w budowie nie będzie - będzie tańszy niż mieszkanie.

Kama - ja mieszkam pół roku z teściowa i już mam serdecznie dość.

Z budową zamierzam sie owinąć bardzo szybko - tak aby jak najprędzej powiedzieć jej żegnam

I tylko mąż pesymista mnie dobija - on się martwi a ja widzę wszystko w pozytywach.

A pozwolenie będę miała w marcu - podobno :)[/i]

Nie bójcie się budowy!!!! Nie będzie łatwo ale nie będziecie żałować na pewno. A ja bym nie słuchała rodziny, znojomych, sąsiadów tylko samemu krok po kroczku. Mieszanie w bloku nigdy nie dorówna nawet małemu domkowi z ogródkiem to wiem na pewno bo całe życie mieszkam w domu i nie wyobrażam sobie reszty swojego życia spędzić w bloku. Powoli ale to skutki pozytywne przyniesie w przyszłości :) A forum w budowaniu może dużo pomóc bo to kopalnia wiedzy :)

Pozdrawiam.

KamaG, zaglądaj jak najczęściej, bo rzeczywiście większość z nas jest dopiero na etapie załatwiania papierów do PnB.

A co do budowy domu. U mnie na szczęście właściwie nikt nie mówi nam, że sobie nie poradzimy, że powinniśmy raczej kupić coś gotowego. Moi rodzice budowali dom, więc jak najbardziej nas zachęcają do własnego. rodzice męża chociaż przez całe życie mieszkają w mieszkaniu, to też są jak najbardziej na tak.

Ja też chciałabym jak najszybciej wybudować dom, bo teraz od dwóch lat mieszkamy z moimi rodzicami i mam już serdecznie dość. Mieliśmy mieszkać tylko 1,5 roku, a przez kłopoty z pierwszą działką przedłuży się najpewniej do 4 :evil:

Witam serdecznie

My zaczynamy wiosną. Do tej pory mamy za sobą część spraw papierkowych - jeszcze przed świętami nasz projektant ma złożyć dokumenty do pozwolenia na budowę. Acha, wywierciliśmy też już studnię.

Budujemy w Łodzi, na Wiskitnie. Wybraliśmy projekt Muratora "Konkursowy" z pewnymi przeróbkami. Czekamy na wycenę wykonawcy.

Będę tu zaglądał zobaczyć jak Wam idzie.

Pozdrawiam wszystkich szykujących się do budowania.

Ya

Jak tu dużo nowych twarzy :D

Witam po długiej przerwie!

U mnie projekt się robi i robi. Ciągle coś nie tak. Może jutro będzie.

Na pewno pochwalę się w dzienniku.

A jak będzie projekt to podjadę do starostwa złożyć wniosek o pnb. Podobno w Grodzisku dużo wniosków mają i wydłużył się czas oczekiwania.

Mąż zdecydowany budować z prefabrykatów - z keramzytobetonu. Także jak już będziemy mieć projekt to zacznie się ponowne rozsyłanie do wykonawców z prośbą o wycenę. Mam nadzieję że uda nam się znaleźć ekipę i ruszyć na wiosnę.

Ja nie wiem jak to będzie ale coś będziemy działać,na razie mamy działeczkę. W nie długim czasie kupimy projekt,trzeba się zastanowić nad ogrodzeniem

i wyrównać teren bo są liczne pagórki.

U nas nikt nie mówi że nie damy rady dodają nam otuchy,myślę że będzie się jakoś kulać-tak spokojnie bez wariacji.

Pozdrowienia i Wesołych Świąt !!!!!

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_b%C5%82awatkach/m3f017392e1f6c,1075

dzięki Wszystkim za wsparcie duchowe... podniosło mnie to trochę na duchu...

pochwalę się więc moimi dokonaniami : mam działeczkę, ogrodzoną już siatką-będzie sobie obrastała winobluszczem-już posadzony na jesieni, zgłosiłam właśnie "budynek gospodarczy do 25m2"-na łopaty i kosę :wink: i szukam...szukam... i szukam właściwego projektu i znaleźć nie mogę :-? typów jest kilka ale podjęcie decyzji ostatecznej jest za trudne :roll:

pozdrawiam

Witam,

To ja tez się dołącze do tej grupy :D , działka juz jest ogrodzona całe 10 arów, projekt OLIWKA oddany do adaptacji, umowa z energetyką podpisana - wiosną powinien być prąd, z wodą mam problem bo do wodociagu daleko z 250 m ale swiatełko w tunelu jest więc może jakoś sie uda - czekamy na decyzje. No i zostało jeszcze najważniejsze a czego najbardziej sie boję załatwienie kredytu w dzisiejszych realiach ale może do maja jeszcze coś sie zmieni.

Pozdrawiam wszystkich zaczynających mniej i bardziej zaawansowanych.

My działkę mamy w końcu wydzieloną, ale jeszcze nie przepisaną na nas i dla tego nie mogę ruszyć dalej. Mam mapki do celów projektowych, wypis i wyrys. Chcę składać o warunki, ale brak aktu notarialnego. chyba już w tym roku nie załatwimy :(

Do Sylwestra muszę wybrać projekt, ale to też nie jest łatwe i przyprawia o ból głowy.

Napiszcie o swoich ogrodzeniach, z czego i za ile. W najbliższej przyszłości będę się rozglądała.....

quisquis, my działkę mamy ogrodzoną z dwóch boków siatką - sąsiedzi grodzili, a poprzedni właściciel się dokładał. Z tyłu pewnie też ogrodzimy siatką, natomiast z przodu będzie ogrodzona klinkierówką, którą będzie obłożony nasz domek :D

witam nowe osoby w naszej grupie :D

My działkę mamy w końcu wydzieloną, ale jeszcze nie przepisaną na nas i dla tego nie mogę ruszyć dalej. Mam mapki do celów projektowych, wypis i wyrys. Chcę składać o warunki, ale brak aktu notarialnego. chyba już w tym roku nie załatwimy

Do Sylwestra muszę wybrać projekt, ale to też nie jest łatwe i przyprawia o ból głowy.

ja wszystkie przyłącza załatwiałam bez aktu notarialnego miałam tylko zwykłą umowę użyczenia

również witam wszystkich nowo przybyłych :lol:

Witam:)

widze ze meskiego grona tu za wiele nie ma ... wiec co ja tu robie:)

Nam udało się zacząć w tym roku i jesteśmy na etapie zasypanych i zaizolowanych fundamentów.

Teraz natura robi swoje i ubija sie piasek w fundamentach wczesną wiosną (albo końcem zimy jesli tylko bedzie na plusie) zalewamy wylewkę i jedziemy z murami - chcemy sie wprowadzic max na przyszłe święta BN.

Nasz projekt to "Dom w cytrynkach" z Archonu.

http://www.archon.pl/images/products/m44d83ac1c975b/260.jpg?1223989077

JAk myslicie kryzys pomoze nam w budowie? Banki powoli miękną... i moze byc tak ze znow bedzie fala na zapotrzebowanie jesli chodzi o materiały i robocizne i znow wywindują ceny:/

A to nasze foty z budowy http://strony.aster.pl/kosocice

redpradnik Panów też tutaj zapraszamy jak najchętniej :) Myślę że ten kryzys może nam wyjść na dobre...mam takie przeczucia...oby :)

quisquis my tez myśleliśmy żeby ogradzać przed budową, już nawet przymierzaliśmy się do tego, ale w końcu zdecydowaliśmy że zostawiamy pieniążki na budowę bo u nas ogrodzenie z siatki jakieś 4tys. może wyjść...więc poczekamy z ogrodzeniem na lepsze czasy :)

Sylwia, ja tez tak myślałam, ale...

wychowałam się w wieżowcu na 10 piętrze i jakiegoś mam schiza z tym parterem.

Ogrodzenie i duży pies trochę mnie uspokaja. Masz rację, może i tak się skończy i u nas. Zobaczymy.

A ostatnio mój mąż słyszał rozmowę właścicela hurtowni budowlanej, który mówił, że na wiosnę ceny podskoczą, a teraz towar leży w magazynach...ale to tylko takie pogłoski, nawet nie znam tego pana.

A ja się podłamałam serio jak przeczytałam w Muratorze chyba, że za kilka miesięcy o kredyt będzie jeszcze trudniej :( Myślicie, że tak serio może być?

z tego co ja wyczytałam wczoraj to banki zaczynają powolutku mięknąć w kwestii kredytów natomiast co do materiałów budowlanych to słyszałam że kole stycznia powinno coś jeszcze ciut stanieć bo z braku kredytów no i że zima to zbyt mają mniejszy więc producenci powinni nieco spuścić z tonu - ale jak wiadomo są to tylko takie posłyszane plotki tu i tam a decyzja zawsze do inwestora należy z przygotowań do budowy przed końcem roku zamawiam dach i okna a ściany to już w styczniu moze tak po połowie znowu ceny posprawdzam :wink:

a plac budowy w istocie ogrodzony byc musi może być tymczasowe ale musi być

Poważnie musi być ogrodzenie i to jest regulowane przepisami? Ajjjjjj :( To u mnie nie będzie, ajjjjjjjj...no tak może ktoś obcy wejść na teran budowy i może stać się krzywda...:( ale z tego co widzę to w mojej okolicy większość budów nie ma ogrodzenia, więc chyba pójde w ich ślady...

Pozdrowionka :)

Sylwia to że inni nie mają i im się udao to nic nie znaczy przepisy jasno mówią że do obowiązków inwestora nalezy zabezpieczenie terenu budowy i jakby komuś się coś stało bo wlazł i wpadł np do dołu pod fundament to wolę nie myśleć jakby Cię za to złupili ze skórki :roll: więc lepiej machnąć jakiekolwiek prowizoryczne ogrodzenie dla świętego spokoju