Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

null w takiej małej pod Tomaszowem mazowieckim mogę podać ceny.

Ale czekamy jeszcze na wycenę z upustami w agroskładzie również pod Tomaszowem bo my bliżej Tomaszowa :wink:

Czyli wychodzi ze mamy najskromniejszy dom :lol:

Dzięki amazonka, ale to trochę za daleko jak dla mnie :)

Dzisiaj mamy spotkanie z rzeczoznawcą. Potrzebny jest nam papierek do banku. Ciekawe czy pójdzie nam na rękę :wink:

cześć! witam Wszystkich: nowo przybyłych i "starych :wink: wyjadaczy wątku" gratuluję postępów i ponawiam pytanie: czym będziecie ogrzewać Wasze nowe domki? wiem, że jest masa wątków ale zwykle są one z przed 2-3lat, a w obecnych realiach trochę się to chyba zmienia?

ja chyba zdecyduję się na gaz i kominek może z rozprowadzeniem na poddasze. planuję dom ok 100m2 użytkowej, gaz mam tuż za płotem więc doprowadzenie do domu to będzie jakieś 10-12m

nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale jak pozbieram koszty wybudowania odpowiedniej wielkości kotłowni na piec i skład opału, a potem jeszcze pomyślę o paleniu i sprzątaniu tej kotłowni to zastanawiam się czy nie lepiej zrobić gazowe, odpada palenie, sprzątanie, piec można powiesić w łazience lub pom. gosp połączonym z pralnią i suszarnią, a przy dobrym ociepleniu chałupki nie powinno być stresu, poza tym przy moim metrażu oszczędności mogą nie być jakieś istotne

co myślicie na ten temat?

Hm...

ja podchodzę do ogrzewania w ten sposób. Najpierw chcę określić szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło w moim domku (oczywiscie teoretycznie na podstawie projektu i materiałów używanych do budowy domu). Gdy będę miał te dane to się zastanowię nad ogrzewaniem...

myślę jednak gaz + kominek to chyba dobre wyjście...

ja napewno nie będe rozprowadzał ciepłego powietrza bo przez to jest więcej kurzu w domu...

ale szkoda tego ciepła więc coś będę musiał wymyśleć...

cześć! witam Wszystkich: nowo przybyłych i "starych :wink: wyjadaczy wątku" gratuluję postępów i ponawiam pytanie: czym będziecie ogrzewać Wasze nowe domki? wiem, że jest masa wątków ale zwykle są one z przed 2-3lat, a w obecnych realiach trochę się to chyba zmienia?

My na pewno piec z zasobnikiem na ekogroszek. W okolicy nic innego nie ma. Prąd odpada - za drogi. Gazu - jak na razie brak, choć w planach jest i jak podłączą go za parę/kilkanaście lat to się podłączymy. Kominek będzie ale tylko dla przyjemności, nie robimy ani rozprowadzenia ani nie kupujemy z płaszczem wodnym.

Ot tak to u nas będzie - kiedyś...

my na razie na pewno piec na ekogroszek co do kominka są dwie opcje z płaszczem wodnym i wtedy tańszy piec że tylko ekogorszek albo bez płaszcza i wtedy koninek tańszy w celach ozdobno-rekreacyjnych a droższy piec żeby palił nie tylko ekogroszek ale i insze materiały :D

my na razie na pewno piec na ekogroszek co do kominka są dwie opcje z płaszczem wodnym i wtedy tańszy piec że tylko ekogorszek albo bez płaszcza i wtedy koninek tańszy w celach ozdobno-rekreacyjnych a droższy piec żeby palił nie tylko ekogroszek ale i insze materiały :D

my tez sie zastanawiamy nad takim rozwiązaniem piec na ekogroszek albo na węgiel ,niestety u nas z gazem może być kłopot wiec innego rozwiązania nie widzę :roll: no może jeszcze kominek z płaszczem wodnym

Witam wszystkich budujących,

Jestem ze Szczecina i w 2009 zamierzam budować się w Dobrej w miejscu potocznie nazywanym Zielona Górka :). Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny( dom parterowy 250 m2), właśnie zamknęliśmy koncepcję i czekamy na pierwszy kosztorys. Zastanawiamy się nad stawianiem domu w systemie Praefa więc będę wdzięczna za wszelkie refleksje. Szukam również osób, które mają przerobiony temat kładzenia dachówek typu Tangalit lub Domino na ścianach.

A co do ekogroszku to po przeczytaniu kilku wątków z forum zostaję czy instalacji gazowej i kominku z płaszczem wodnym.

Pozdr,

zoszka

Hm...

ja podchodzę do ogrzewania w ten sposób. Najpierw chcę określić szacunkowe zapotrzebowanie na ciepło w moim domku (oczywiscie teoretycznie na podstawie projektu i materiałów używanych do budowy domu). Gdy będę miał te dane to się zastanowię nad ogrzewaniem...

myślę jednak gaz + kominek to chyba dobre wyjście...

ja napewno nie będe rozprowadzał ciepłego powietrza bo przez to jest więcej kurzu w domu...

ale szkoda tego ciepła więc coś będę musiał wymyśleć...

ciasteczka

gdzieś mi dzwoni ale nie wiem gdzie :-? możesz mi na polski przełożyć:

jeśli z projektu wynika że obliczeniowe zapotrzebowanie ciepła dla budynku wynosi Q=7,32kW, to jak to się przekłada na zużycie np gazu? i czy przy zapotrzebowaniu tego stopnia mogą być istotne oszczędności? i w takim razie przy jak niskim zapotrzebowaniu róznica w kosztach ogrzewania gazem a paliwem stałym staje się nieznacząca ?

i jeszcze podpowiedz co planujesz wymyślić na ten kominek? bo kurz to mi się wcale nie marzy, ale płaszcz wodny to chyba za duża inwestycja na takie metraże jak mój

PS dziękuję Wszystkim za szybki odzew

pozdrawiam

co do ogrzewania - ja sie nastawiłem na piec zagazujacy drewno+ duży "akumulator" ciepła, + może dwa kolektory.........

kominek - może kiedys będzie, ale tylko tak dla relaksu :)

jak niektórym mówię o tym piecu na drewno i zbiorniku - to patrzą na mnie jak na głupka :)

na gaz nie mam co liczyć, o pompie ciepła marzyłem do pierwszej wyceny :)

My teraz używamy gazu do napędzenia naszego pieca ale zdecydowanie nie chcę go mieć w naszym domu powód wysokie koszty.

Bardzo poważnie zastanawiam się nad pompą ciepła ,na 75% jestem do niej przekonany. A kominek swoją drogą ale chyba z płaszczem w.

Myślę też o wstawieniu jakiegoś pieca do spalania jakiś papierowych śmieci typu kartony gazety itp. których w każdym domu nie brakuje.

Witam wszystkich :)

Również przyłączam się do Waszego grona. Mam nadzieję, że również ruszymy z budową wiosną ego roku :) Aktualnie czekamy na Pozwolenie na budowę... Mam nadzieję, e pójdzie sprawnie :/ Wszystkim którzy mają już paierologię za sobą GRATULUJĘ i baardzo zazdroszczę ;) (ale to taka pozytywna zazdrość)

Trzymam kciuki za wszystkie budowy!