mikela 17.03.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam, Chciałam spytać czy ktoś z Was myslał o budowaniu domu z takiego szarego pustaka zwykłego ( nie wiem jak się fachowo nazywa) dzisiaj ktos mi zadał pytanie po co nam porotherm jeśli i tak będziemy ocieplac to wystarczyłby zwykły szary pustak i było by taniej. My myślimy właśnie o Porothermie + ocieplenie ale teraz juz sama nie wiem. Jesli ktoś ma jakies dane na temat tych pustaków to będe wdzięczna za info. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 17.03.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 jeśli nic się nie zawali to zaczynamy 30 marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniauki 18.03.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 nieśmiało dołączamy do grupy zaczynających albo mających nadzieję zacząć:)projekt wybrany i zakupiony-adaptujemy projekt \;załatwiamy papierki do PNB i trochę nam ta adaptacja się przedłuża a mamy szkody górnicze, więc jeszcze konstruktor musi wszytsko przeliczyć...wrr.śledzimy forum,po mału rozgladamy się za cenami materiałów -nie wiemy czy już kupować bo taniej nie będzie ale czy drożej?pozdrawiamy ps.jest tu ktoś ze Śląska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnieszkaS 18.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Rzecz dzieje się błyskawicznie, mam juz ławy , dziś zaczęłi ścianki fundamentowe - choć budowa trwa trzeci dzień. Jestem zadaowolona, nawet tym,że murarze bez przerwy każa mi coś zamamwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 18.03.2009 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ja byłem dzisiaj u siebie na inspekcji pozimowej. Jestem na etapie fundamentu zasypanego piaskiem. Jak to mówili Fachowcy ma sie zagęszczać samoczynnie przez zimę. Co sie okazało ... piaski są ruchome. Po zejściu ze ścian fundamentowych normalnie mnie wciągnęło po pas Dobrze ze byłe o krok os ściany bo na środku to by mnie musieli sąsiedzi wyciągać. Pogoda niestety dalej do d... tak więc pewnie jakieś działania dopiero po Świętach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardesign1 18.03.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam, Chciałam spytać czy ktoś z Was myslał o budowaniu domu z takiego szarego pustaka zwykłego ( nie wiem jak się fachowo nazywa) dzisiaj ktos mi zadał pytanie po co nam porotherm jeśli i tak będziemy ocieplac to wystarczyłby zwykły szary pustak i było by taniej. My myślimy właśnie o Porothermie + ocieplenie ale teraz juz sama nie wiem. Jesli ktoś ma jakies dane na temat tych pustaków to będe wdzięczna za info. Pozdrawiam To o co pytasz to pustak żużlowy. A nie myśleliście zamienić Porotherm z Wienerberger'a na Thermopor Leier'a ? Praktyczbnie to samo a średnio złotówkkę tańsze na sztuce. Ja osobiście mam w projekcie Porotherm 25, myślałem o pustaku żużlowym 30 ( również za radą znajomych), ale ja fundament będę miał z bloczków więc znaleźć bloczek 30 ( wymiar niestandardowy), było bardzo ciężko a jak znalazłem to cena kosmiczna. Po przeliczeniu różnicy ( żużel 30 + bloczek 30 a Thermopor 25 + bloczek 25 ) wyszło mnie zaledwie około 1500 zł różnicy na korzyść pustaka żużlowego. Dlatego zdecydowalem się nie kombinować i zamieniłem tylko Porotherm 25 na Thermopor 25 Leier'a i jadę według projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 18.03.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Teraz i nas czeka moc wrażeń, no i pewnie łza w oku (byle nie z wściekłości). Już teraz się wzruszam, jak sobie tylko pomyślę o wejściu w puściutki, świeżutki salon. A schodząc na ziemię, papierologię mam już za sobą. Jutro pierwszy wpis w dzienniku budowy W kąciku pod płotem dla wprowadzenia ciepłej atmosfery wsadziłam kilka cebulek, będą rosły wraz z fundamentem Trzymam kciuki, byle tylko gliniasta droga wpuściła ciężki sprzęt na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 19.03.2009 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 ps.jest tu ktoś ze Śląska? No teraz to chyba zartujesz , całe mnóstwo . Zresztą nad twoim postem jest post Wu , też ze Śląska. No chyba że tobie o dolny chodzi. U mnie zbrojenie gotowe , bedą lać dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 19.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 cardesign1 - bardzo dziękuję za wyjaśnienie, w takim razie nie zawracam sobie głowy pustakiem żużlowym pomysle nad Twoim rozwiązaniem ja będe miała piwnicę z pustaków szalunkowych więc problem miałabym chyba taki sam jak Ty. Też buduję koło Pszczyny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 19.03.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 cardesing1 - mam jeszcze pytanie gdzie kupowałeś Thermopor ? my chcemy uderzyć najpierw do Tamira w Łące. Jakbyś mi jeszcze napisał tak na chłopski rozum jaka jest róznica miedzy Porothermem a Thermoporem oprócz cenowej to było by super, bo wizualnie chyba nie ma róznicy a te wszystkie wskażniki nie dużo mi mówią . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardesign1 19.03.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 cardesing1 - mam jeszcze pytanie gdzie kupowałeś Thermopor ? my chcemy uderzyć najpierw do Tamira w Łące. Jakbyś mi jeszcze napisał tak na chłopski rozum jaka jest róznica miedzy Porothermem a Thermoporem oprócz cenowej to było by super, bo wizualnie chyba nie ma róznicy a te wszystkie wskażniki nie dużo mi mówią . Pozdrawiam W Tamirze w Pszczynie miałem brać właśnie pustaka żużlowego, ponieważ tylko tam udało mi się znaleźć tanio i ich pustak jest równo i naprawdę rewelacyjnie zrobiony. Bloczki fundamentowe również mają tanie, aczkolwiek znalazłem tańsze w Czechowicach. Różnica pomiędzy Porothermem a Thermoporem... ? Powiem Ci że ilu magików ( czyt. fachowców) tyle opinii. Ja po wysłuchaniu wielu "speców" doszedłem do jednego wniosku... właściwości obydwu pustaków są praktycznie te same, jedynie mogą się różnic nie co wyglądem, podobno Porotherm jest ładniejszy . Tak czy owak, ja kupiłem Thermopor 25 za 5,40 brutto z transportem i rozładunkiem w Nowo-Bud Dankowice. Popytaj sprzedawców na ten temat, a zobaczysz ze każdy powie co innego. A poza tym to gdzie budujesz? Ja mieszkam w Czecho ( jak w profilu) natomiast dom powstanie w Bestwinie. Pszczyna to moje rodzinne miasto Pozdro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 19.03.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 cardesign1 - dzięki za odpowiedz, my będziemy budować w okolicy Studzionki zaczynamy w czerwcu (mam nadzieje). Pozdrawiam i życze słoneczka żeby błoto szybko wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 19.03.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 U nas juz panowie zaczeli. 17 marca - w samego Patryka - pod fundamenty przygotowali. Kurcze, troche sie boje tego wszystkiego. Dopiero za poltora tygodnia bedziemy mogli pojechac i zobaczyc... Nasze podloze to zwir i piasek. podobna bardzo sie obsuwa i trzeba bylo szybko zaczynac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolla25 21.03.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Witam, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę starostwo oddaje 2 egzemplarze projektu czy nie? Pozwolenie dostałam wczoraj:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 21.03.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Powinien, jak najbardziej. A co, nie oddali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 21.03.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 ps.jest tu ktoś ze Śląska? Tak,my jesteśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 22.03.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Tak,my jesteśmy A że sie tak spytom , Bielszowice czy Halemba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 22.03.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 A że sie tak spytom , Bielszowice czy Halemba ? Hmm kiedyś mieszkałam w Bielszowicach,teraz mieszkam na Bykownie,a budować będziemy na Halembie-dokładnie Kłodnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenix999 22.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Hmm kiedyś mieszkałam w Bielszowicach,teraz mieszkam na Bykownie,a budować będziemy na Halembie-dokładnie Kłodnica Tak żech mysloł. Bo poza tymi dwoma miejscami , ciężko coś znalezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolla25 22.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Nowłaśnie nie oddali. Zadzwonię do nich jutro i się zapytam o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts