kateper 22.03.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witamy wszystkich zaczynających lub pragnących rozpocząć budowę w tym roku . W przyszłym tygodniu nasza Pani architekt ma złożyć papiery do pozwolenia na budowę więc liczymy, że za 2-3 miesiące PnB będzie gotowe. Na razie szukamy ekipy i przyznam że w naszym rejonie (Szczecin) jest bardzo drogo w porównaniu z resztą Polski. Budujemy Zacisze II z MG Projekt (użytkowa 182, dach 290) i za SSO + dach wykonawcy życzą sobie od 90-140 tys (oczywiście sama robocizna)! Jak czytam posty, że macie cenę 30-40-50 to aż nie chce nam się wierzyć . Ale szukamy dalej, przecież nie można dać się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 22.03.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witamy wszystkich zaczynających lub pragnących rozpocząć budowę w tym roku . W przyszłym tygodniu nasza Pani architekt ma złożyć papiery do pozwolenia na budowę więc liczymy, że za 2-3 miesiące PnB będzie gotowe. Na razie szukamy ekipy i przyznam że w naszym rejonie (Szczecin) jest bardzo drogo w porównaniu z resztą Polski. Budujemy Zacisze II z MG Projekt (użytkowa 182, dach 290) i za SSO + dach wykonawcy życzą sobie od 90-140 tys (oczywiście sama robocizna)! Jak czytam posty, że macie cenę 30-40-50 to aż nie chce nam się wierzyć . Ale szukamy dalej, przecież nie można dać się zwariować Oj straszne ceny. Nasz wykonawca za stan surowy (bez dachu bo tak chcieliśmy) bierze 16, nie w sumie 18-cie tys bo doszły tarasy. Ale 90 tys!!!! Szaleństwo. pozdrawiam i powodzenia w szukaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 22.03.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę starostwo oddaje 2 egzemplarze projektu czy nie? Pozwolenie dostałam wczoraj:) Starostwo oddaje dwa egzemplarze, nie przejmuj się jest ok, ja odbierałam kilka tygodni temu i też dostałam dwa. Odnośnie pozostałych dwa mówili mi nawet gdzie "idą", jeden na pewno a/a, drugi już nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda_83 23.03.2009 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam wszystkich. Obecna! Rozpoczynamy po świętach wielkanocnych 2009!Nasz projekt to Zośka, zapraszam do nas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 23.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 WitamJa też zaczynam teraz. Dokładnie to w kwietniu - prawdopodobnie po śwętach.Budujemy w Łodzi "konkursowego" z kolekcji Muratora.Pozdrawiam i życzę (Wam i sobie) powodzeniaYa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ya 23.03.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę starostwo oddaje 2 egzemplarze projektu czy nie? Pozwolenie dostałam wczoraj:) Starostwo oddaje dwa egzemplarze, nie przejmuj się jest ok, ja odbierałam kilka tygodni temu i też dostałam dwa. Odnośnie pozostałych dwa mówili mi nawet gdzie "idą", jeden na pewno a/a, drugi już nie pamiętam. Drugi idzie do nadzoru budowlanego, aby wiedzieli co potem odbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stasiekgośka 24.03.2009 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jak się dzisiaj dowiedziałem to i w mazowieckiem dają czasem pozwolenia na budowę!! I nam się poszczęściło i mamy już nieprawomocne co prawda jeszcze ale zawsze to coś.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Zbyszek 24.03.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Wczoraj odebralismy PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 24.03.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 dzień dobry oooo jaki wysyp pozwoleń widać wiosna idzie gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia228 24.03.2009 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Ja też jestem ze Śląska (Mysłowice). Buduję dom w ananasach 2 archonu. Chcę zacząć po świętach - jak pogoda dopisze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetik 24.03.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 wysyp pozwoleń... I ja dostałam!!! Mam z data 19stego marca. Teraz tylko czekać na pogodę i uprawomocnienie. yupppi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 24.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 wysyp pozwoleń... I ja dostałam!!! Mam z data 19stego marca. Teraz tylko czekać na pogodę i uprawomocnienie. yupppi! GRATULUJĘ!!! My nadal czekamy... może ten wysyp nas też zahaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 24.03.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Gratuluję wszystkim!!! A my jeszcze w lesie... Czekamy na mapki. Już drugi tydzień geodeta mówi, że w tym tygodniu będą Pożyjemy, zobaczymy Ale może uda się jeszcze na wiosnę z budową ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 25.03.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Ale może uda się jeszcze na wiosnę z budową ruszyć Biorąc pod uwagę,że dziś za oknem śnieg,to faktycznie do wiosny daleko,także masz szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_i_a 25.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 No i błoto wstrzymało wszystkie prace na naszej działce. Ciężki sprzęt tonie w bagienku.Kopara zdjęła tylko humus. Mimo usilnych starań i wezwania koparki obrotowej skończyło się jedynie na porytej drodze. Teraz na domiar złego musimy ją wyrównać i utwardzić. Za to mamy pewność, że mimo braku podpiwniczenia musimy zrobić drenaż.Pełna nadziei wypatruję słońca, a ono i owszem, pokazuje się czasem, ale co z tego jak u nas leżu 20cm. śniegu.A wujek-majster stoi z robotą, bo nawet zbrojenia nie da się kręcić.Solidaryzuję się z wszystkimi oczekującymi wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 27.03.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, Czy robiliście operat szacunkowy dla banku ? ile coś takiego kosztuje ? Chcę złozyć wnioski w czterech bankach do wszystkich musze zanieść operat szacunkowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 27.03.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Witam, Czy robiliście operat szacunkowy dla banku ? ile coś takiego kosztuje ? Chcę złozyć wnioski w czterech bankach do wszystkich musze zanieść operat szacunkowy Pozdrawiam Operat muszą wykonywać rzeczoznawcy akredytowani przez dany bank. Albo bank bezpośrednio zleca to swojemu rzeczoznawcy, albo daje Wam listę akredytowanych przez siebie i możecie sobie wybrać. Koszt wykonania takiego operatu jest różny, zwykle waha się od 400-1000zł. Jeżeli bank da Wam listę rzeczoznawców, to warto wybrać takiego, który może robić operaty do tych 4 banków do których składacie wnioski. Wtedy zwykle za 1 operat płaci się więcej, a za kolejne ok 150-200zł. Popytajcie w bankach jak to u nich wygląda. Możemy Wam polecić rzeczoznawcę, który robił nam operat do Eurobanku. Szybko, sprawnie i po przyzwoitej cenie. Kredyt wzięliśmy koniec końców w Nordei, a im operaty robi firma zewnętrzna (koszt 400zł, płatny po podpisaniu umowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 27.03.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 OPERAT-my wzięliśmy kredyt w PKO BP i nie był potrzeby żaden operat, mają swojego rzeczoznawcę, który prawdopobnie (bank nie ujawił szczegółów) analizował projekt i przygotowany przez nas kosztorys. Koszt wyniósł 150 zł. Przyznam się, że przed podjęciem decyzji jaki bank (a decydowalismy się w październiku ubiegłego roku, a więc w czasie najwiekszego zamieszania, kiedy to warunki zmieniały się z dnia na dzień) przeszliśmy wszystkie możliwe banki. Na samym końcu poszliśmy do PKO BP i okazało się że to naprzyjaźniejszy bank. Naprawdę polecam. Nie musimy zbierac faktur za materiały, przed wypłatą kolejnej transzy wysyłają rzeczoznawcę (za darmo) który sprawdza czy wartość prac i materiałów uzytych do budowy jest adekwatny z tym co podaliśmy w kosztorysie. Jesli ktoś jest zainteresowany podam namiary na doradcę z PKO który nam pomagał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 27.03.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Bardzo dziekuję za pomoc Michał i Magda chętnie bym skorzystała z Waszego rzeczoznawcy ale buduję na Śląsku to chyba muszę poszukać kogoś z okolicy bo Poznań troche daleko . Ja potrzebuję operat do BGŻ, Deutsche Bank na pewno, natomiast pozostałe dwa banki to ING i Nordea - jeśli w Nordei nie trzeba mieć operatu zrobionego we własnym zakresie to super. Dopytam jeszcze w ING moze tez nie będzie konieczny. pawalara w PKO BP jeszcze nie byłam jakoś nie brałam ich pod uwagę - to może jeszcze się przejde, z doradcy niestety nie skorzystam bo za daleko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 27.03.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 MIKELA-oczywiście że troszę daleko, na początku jak zabieraliśmy się za banki, PKO BP odrzucilismy na samym początku, bo wydawał nam się taki "przedpotopowy", niereformowalny, a mielismy nie lada problem z męża dochodami, ponieważ nie wszystki banki je akceptowały, ale jak zaczęło się szaleństwo kryzysowe, stwierdziliśmy że trzeba ich sprawdzić i udało się. Odszukaliśmy oddziału w Poznaniu, który od lat specjalizuje się z kredytach mieszkaniowych. Wiadomo, że każdy oddział to robi, ale nie wiem czy we wszystkich oddziałach są osoby decyzyjne do akceptowania wniosków, a to chyba ważne chociazby ze względu na czas od złożenia wniosku do decyzji. Mielismy szczęście. Warunki (w październiku) były naprawdę super: bez prowizji od udzielonego kredytu, bez prowizji od wypłacanych transz, bez operatu, nie wymagali żadnych dodatkowych ubezpieczeń, pierwsze przewalutowanie za darmo, wizyty inspektorów za darmo, nie potrzebują faktur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts