Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas po zdjęciu humusu wylazła woda,mamy czekać parę dni na osuszenie, albo będzie częściowa podmiana gruntu :(

u nas niestety podobnie sie okazalo, tzn. przy zdjeciu humusu koparka sie zakopala, porobila pare dziur na 50-80 cm no i woda wylazla :evil: Teraz sie juz osuszylo ale ekipa budowlana co by nie miec przestoju w robocie poszla na inna budowa i czekamy na nich do czerwca .......... A mialo byc tak pieknie :wink: :x

u nas niestety podobnie sie okazalo, tzn. przy zdjeciu humusu koparka sie zakopala, porobila pare dziur na 50-80 cm no i woda wylazla :evil: Teraz sie juz osuszylo ale ekipa budowlana co by nie miec przestoju w robocie poszla na inna budowa i czekamy na nich do czerwca

U nas było identycznie - we wtorek po Wielkanocy zeszła się ekipa i przyjechała koparka. Po wjeździe na działkę koparka zaczęła tonąć i... rozstaliśmy się. Z założenia miało być na tydzień, ale wyszło dwa. Przed odjazdem koparkowego namówiłem go, żeby już z drogi zrobił dół do którego będzie spływać woda. Zaczęliśmy wypomopowywać "szlamówką" wodę z działki. Potem udało się postawić regularną studnie, a po dwóch tygodniach roboty ruszyły. W bólach, ale jak na razie jakoś idzie, chociaż sąsiedzi ostrzegali nas, że do czerwca to (poza ślimakami :wink:) nie mamy czego szukać na działce...

Pozdrawiam sąsiadów. Wreszcie ktoś z bliska.

Hej,

przejrzałem Wasz dziennik - macie ładnie zagospodarowaną i dużą działkę. W porównaniu z nią, na naszej to są dzikie chaszcze :wink: Startujecie już może ze ścianami fundamentowymi?

My wylaliśmy wczoraj ławy, a w piątek ekipa chce zacząć ściany. Niby trochę wcześnie, ale i KierBud i kolega pełniący rolę inspektora potwierdzają, że na początku obciążenie ław będzie niewielkie.

Witam:

no to się zaczyna start w poniedziałek wchodzi ekipa murarze wszystko zapięte na ostatni guzik tylko pogoda .Decyzja padła na ekipę murarzy z Buska (ekipa ta wykonała zadanie stan zerowy RE-WE-LA-CIA opinia miejscowych obserwatorów oraz kierownika budowy )

Powodzenia wszystkim budowniczym

Odsprzedam - Płyty kanałowe stropowe nieużywane składowowane ok 10 lat w dwóch wymiarach 296 cm x 119 cm - 9 szt 356 cm x 119 cm - 9 szt

cena 150 zł /szt (Nowe chodzą po 300-350 zł w betoniarni)

Przy zakupie całości zapewniem załadunek.

Płyty do odbioru własnego w Poznaniu; w przypadku zakupu całej ilości 18 szt. zapewniam załadunek dźwigiem gratis !!!!!!!!

krótkie zapytanie do tych co już przez stan 0 przebrnęli:

czy po murowaniu ścian fund. na ławach zostały Wam placki zaprawy?

mamy samodzielnie pomalować fundamenty "mazidłem izolacyjnym" ale jak tu zachować ciągłość izolacji z poziomo ułożoną na ławie folią, jak ja muszę się do niej przekopać przez warstwę obsypanego gruntu i co gorsza placków zaprawy czasem grubych na 5-7 cm. :evil:

Ja osobiście zacierałem dokładnie fugi w ścianach fundamentowych i czyściłem folię na ławach. Teraz izolacja to lajcik. Najpierw zagruntowałem dsperbitem rozcieńczonym 1:1 z wodą a teraz smaruję juz ostatnią warstwę.

Izolacja...

miodzik

polecam każdemu spędzenie tych paru godzin na przygotowanie ścian, bądź też zwrócenie uwagi murarzom aby to zrobili.

A czyszczenie folii na ławach to powinni robić na bierząco.

pozdrawiam