pawalara 26.05.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Witam wszystkich serdecznie Właśnie ruszamy z budową. Dzisiaj był geodeta wytyczyć domek. I od razu mam dylemat albo czegoś nie kumam. Geodeta wytyczył cztery punkty w narożach domu i poprowadził od nich dookoła sznurek. Zrobił obrys i wygląda to po prostu jak jeden wielki prostokąt. A fundamenty idą przecież środkiem i dwa wykusze mamy. On twierdzi że tak to się robi a resztę ma wykonać majster. Tylko kto ma mi to zrobić. Przecież jak operator koparki przyjedzie to nie będzie sobie mierzył sam chyba gdzie ma kopać?? RATUNKU!!!!! Ja tego nie rozumiem:-((( My nmieliśmy wytyczony nie tylko obrys domu, ale również wszystkie pozostałe osie. Nie przejmuj się, majster powinien wiedzieć co zrobić. My np zwkłym gipsem "narysowaliśmy" osie na gruncie (a to przecież środek ławy), "koparkowy" miał kilka łyżek dopasowanych rozmiarem do szerokości ław i kopał tak: środek łyżki przypadał na "narysowaną" gipsem oś. Ale każdy majster podejrzewam ma swój sprawdzony (oby dobry!) sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 26.05.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Dziękuję A jeszcze jedno pytanko obrys domu wytyczył ale wszystkoi w linii prostej dookoła od rogu do rogu. teraz to jest po prostu prostokąt a fundamenty tak nie idą bo są wykusze i różne wcięcia to pewnie i tak koparka nic nie zrobi dopóki murarze nie pozaznaczają tego.....tak??? A to nasz domek http://pprojekt.pl/projekt131-arjuna_ii.html Szkoda, że macie tylko obrys, bez osi, bo wiem z naszego (niewielkiego doświadczenia), że wielokrotnie rozciągaliśmy sznurki na wszystkich osiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 26.05.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 Dziękuję A jeszcze jedno pytanko obrys domu wytyczył ale wszystkoi w linii prostej dookoła od rogu do rogu. teraz to jest po prostu prostokąt a fundamenty tak nie idą bo są wykusze i różne wcięcia to pewnie i tak koparka nic nie zrobi dopóki murarze nie pozaznaczają tego.....tak??? A to nasz domek http://pprojekt.pl/projekt131-arjuna_ii.html U nas też wytyczony był tylko prostokąt, nasz budowlaniec potem sobie wszystko wymierzył i jest wszystko tak jak trzeba Bardzo ładny ten Wasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 27.05.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 do geodety należy wytyczenie całego budynku, nie tylko prostokąta z którego ściąga się humus, powinniście mieć też paliki wskazujące osie ścian fundamentowych wszystkich., To nie majster jest od mierzenia gdzie zaszalować ławę, chociaż pewnie i potrafi to zrobić, tylko warto wtedy posprawdzać, czy budynek trzyma kąty proste. No chyba że majster ma sprzęt (bardziej precyzyjny niż miarka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 27.05.2009 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 witajcieMIKAFIpowiedz mi jeszcze ile wziął pieniążków ten geodeta???U nas geodeta wyznaczył wszystkie ściany fundamentowe, jakie są w domu. wyznaczył dokładnie lokalizację wykusza. Dokładne zewnętrzne obrysy domu itd. Zaznaczył poziom na ławicach i dodatkowym znaczniku schowanym w głębi działki aby mieć odniesienie. Było ładnych kilkanaście punktów/gwoździ nabitych i faktycznie rozciągaliśmy sznurki wielokrotnie. Dzieki nim prace szły szybko i sprawnie.Geodeta i pomocnik byli na mojej działce ok 4,5 godziny i zapłaciłem za wszystko 480 zł. W najbliższym czasie będę wylewał wienieć na ścianach fundamentowych i chudziak a potem dalej ściany. I tu znów przydadzą się wszystkie sznurki.Jakiś leniwy ten Wasz geodeta. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olasosenko 27.05.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 witajcie MIKAFI powiedz mi jeszcze ile wziął pieniążków ten geodeta??? U nas geodeta wyznaczył wszystkie ściany fundamentowe, jakie są w domu. wyznaczył dokładnie lokalizację wykusza. Dokładne zewnętrzne obrysy domu itd. Zaznaczył poziom na ławicach i dodatkowym znaczniku schowanym w głębi działki aby mieć odniesienie. Było ładnych kilkanaście punktów/gwoździ nabitych i faktycznie rozciągaliśmy sznurki wielokrotnie. Dzieki nim prace szły szybko i sprawnie.Geodeta i pomocnik byli na mojej działce ok 4,5 godziny i zapłaciłem za wszystko 480 zł. W najbliższym czasie będę wylewał wienieć na ścianach fundamentowych i chudziak a potem dalej ściany. I tu znów przydadzą się wszystkie sznurki. Jakiś leniwy ten Wasz geodeta. pozdrawiam No to miałaś fantastycznego geodetę U mnie gość był ok 1,5 godz. wyznaczył 4 punkty (wcześniej coś tam w geodezji załatwiał) i zapłaciłam 700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 27.05.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 u mnie po wizycie geodety plac budowy wyglądał tak: http://vivaldiego.wroclaw.pl/~hojnorek/Emeryka/Zdjecia/d002_geodeta01.JPG sznurki bo ławy kopali już kopacze nie wiem po co geodeta do ściągnięcia humusu - przecież w tym przypadku margines błędu może być dość duży. natomiast fundamenty / ściany nośne powinny być dokładnie prowadzone. no i raczej rzadko spotyka sie budynki które mają ściany konstrukcyjne tylko po obwodzie prostokąta. Oczywiście geodetę też należy sprawdzać na forum są opisywane przypadki że budynek został wytyczony odwrotnie (obrót o 180’) a i mój kierownik „chwalił” się że na drugiej budowie ściągnął humus na działce sąsiadującej z działką właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 27.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 u nas tak wygladala dzialka ale po pierwszej wizycie ekipy budowlanej A geodeta wyznaczyl palikami wszystkie narozniki budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 27.05.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 ludziska jak można zamieścić zdjęcie na forum?ja jakoś nie potrafię tego zrobić.Musze je najpierw gdzieś zgrać czy co??pozmóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 27.05.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 1.musisz umieścić zdjęcie gdzieś w internecie (są darmowe serwisy typu fotosik itp)2. musisz mieść adres url zdjęcia (czyli http://www.cośtam.cośtam.zdjęcie.jpg )3. w wiadomości wpisujesz [ img ] (bez spacji) adres_url_zdjęcia [ /img ] (też bez spacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 27.05.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 dziekuje Wam za trzymanie kciukow Budowa rozpoczeta Gratulacje!! Ja mam nadzieje miec juz wkrotce SSO Lopata wbita 17 marca Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 28.05.2009 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 GrautlacjeTempo prac zawrotnepogratulowaćmy spoikojnieile moge tyle swoimi rekami robięteraz jestem na etapie kończenia zbrojenia wieńca na ścianach fundamentowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniauki 30.05.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 po 1,5 roku załatwiania papierów dostaliśmy PNB, dom już wytyczony zatem startujemy w przyszłym tygodniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniaq 30.05.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 No to gratulacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniauki 30.05.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 a dzięki radość przeopkropna:), dzięki od razy pytanko:jaka stawka teraz za koparkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 31.05.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 a dzięki radość przeopkropna:), dzięki od razy pytanko:jaka stawka teraz za koparkę? w lodzkiem 80 zl/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salatar 31.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 to macie taniochę okolice krakowa 90 to minimum ...do 120 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIKAFI 31.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 o kurcze ale ceny. U nas - okolice Nowego Sącza 50 zł/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 01.06.2009 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 W Opolskim ceny od 50 w górę..wszystko zależy od wieku koparki i umiejętności koparkowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaki 01.06.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Nam się udało za 50 za godzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts