Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie :D

Właśnie ruszamy z budową. Dzisiaj był geodeta wytyczyć domek. I od razu mam dylemat albo czegoś nie kumam.

Geodeta wytyczył cztery punkty w narożach domu i poprowadził od nich dookoła sznurek. Zrobił obrys i wygląda to po prostu jak jeden wielki prostokąt. A fundamenty idą przecież środkiem i dwa wykusze mamy. On twierdzi że tak to się robi a resztę ma wykonać majster. Tylko kto ma mi to zrobić. Przecież jak operator koparki przyjedzie to nie będzie sobie mierzył sam chyba gdzie ma kopać??

RATUNKU!!!!! :cry: :cry: :cry: Ja tego nie rozumiem:-(((

My nmieliśmy wytyczony nie tylko obrys domu, ale również wszystkie pozostałe osie. Nie przejmuj się, majster powinien wiedzieć co zrobić. My np zwkłym gipsem "narysowaliśmy" osie na gruncie (a to przecież środek ławy), "koparkowy" miał kilka łyżek dopasowanych rozmiarem do szerokości ław i kopał tak: środek łyżki przypadał na "narysowaną" gipsem oś. Ale każdy majster podejrzewam ma swój sprawdzony (oby dobry!) sposób.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję :) :) :)

A jeszcze jedno pytanko obrys domu wytyczył ale wszystkoi w linii prostej dookoła od rogu do rogu. teraz to jest po prostu prostokąt a fundamenty tak nie idą bo są wykusze i różne wcięcia to pewnie i tak koparka nic nie zrobi dopóki murarze nie pozaznaczają tego.....tak???

A to nasz domek

http://pprojekt.pl/projekt131-arjuna_ii.html :) :)

Szkoda, że macie tylko obrys, bez osi, bo wiem z naszego (niewielkiego doświadczenia), że wielokrotnie rozciągaliśmy sznurki na wszystkich osiach.

Dziękuję :) :) :)

A jeszcze jedno pytanko obrys domu wytyczył ale wszystkoi w linii prostej dookoła od rogu do rogu. teraz to jest po prostu prostokąt a fundamenty tak nie idą bo są wykusze i różne wcięcia to pewnie i tak koparka nic nie zrobi dopóki murarze nie pozaznaczają tego.....tak???

A to nasz domek

http://pprojekt.pl/projekt131-arjuna_ii.html :) :)

U nas też wytyczony był tylko prostokąt, nasz budowlaniec potem sobie wszystko wymierzył i jest wszystko tak jak trzeba :)

Bardzo ładny ten Wasz domek :)

do geodety należy wytyczenie całego budynku, nie tylko prostokąta z którego ściąga się humus, powinniście mieć też paliki wskazujące osie ścian fundamentowych wszystkich., To nie majster jest od mierzenia gdzie zaszalować ławę, chociaż pewnie i potrafi to zrobić, tylko warto wtedy posprawdzać, czy budynek trzyma kąty proste. No chyba że majster ma sprzęt (bardziej precyzyjny niż miarka) :wink:

witajcie

MIKAFI

powiedz mi jeszcze ile wziął pieniążków ten geodeta???

U nas geodeta wyznaczył wszystkie ściany fundamentowe, jakie są w domu. wyznaczył dokładnie lokalizację wykusza. Dokładne zewnętrzne obrysy domu itd. Zaznaczył poziom na ławicach i dodatkowym znaczniku schowanym w głębi działki aby mieć odniesienie. Było ładnych kilkanaście punktów/gwoździ nabitych i faktycznie rozciągaliśmy sznurki wielokrotnie. Dzieki nim prace szły szybko i sprawnie.Geodeta i pomocnik byli na mojej działce ok 4,5 godziny i zapłaciłem za wszystko 480 zł.

W najbliższym czasie będę wylewał wienieć na ścianach fundamentowych i chudziak a potem dalej ściany. I tu znów przydadzą się wszystkie sznurki.

Jakiś leniwy ten Wasz geodeta.

pozdrawiam

witajcie

MIKAFI

powiedz mi jeszcze ile wziął pieniążków ten geodeta???

U nas geodeta wyznaczył wszystkie ściany fundamentowe, jakie są w domu. wyznaczył dokładnie lokalizację wykusza. Dokładne zewnętrzne obrysy domu itd. Zaznaczył poziom na ławicach i dodatkowym znaczniku schowanym w głębi działki aby mieć odniesienie. Było ładnych kilkanaście punktów/gwoździ nabitych i faktycznie rozciągaliśmy sznurki wielokrotnie. Dzieki nim prace szły szybko i sprawnie.Geodeta i pomocnik byli na mojej działce ok 4,5 godziny i zapłaciłem za wszystko 480 zł.

W najbliższym czasie będę wylewał wienieć na ścianach fundamentowych i chudziak a potem dalej ściany. I tu znów przydadzą się wszystkie sznurki.

Jakiś leniwy ten Wasz geodeta.

pozdrawiam

No to miałaś fantastycznego geodetę :) U mnie gość był ok 1,5 godz. wyznaczył 4 punkty (wcześniej coś tam w geodezji załatwiał) i zapłaciłam :( 700zł

u mnie po wizycie geodety plac budowy wyglądał tak:

http://vivaldiego.wroclaw.pl/~hojnorek/Emeryka/Zdjecia/d002_geodeta01.JPG

sznurki :) bo ławy kopali już kopacze :)

nie wiem po co geodeta do ściągnięcia humusu - przecież w tym przypadku margines błędu może być dość duży. natomiast fundamenty / ściany nośne powinny być dokładnie prowadzone. no i raczej rzadko spotyka sie budynki które mają ściany konstrukcyjne tylko po obwodzie prostokąta. Oczywiście geodetę też należy sprawdzać :) na forum są opisywane przypadki że budynek został wytyczony odwrotnie (obrót o 180’) a i mój kierownik „chwalił” się że na drugiej budowie ściągnął humus na działce sąsiadującej z działką właściciela :)