Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

Witam po długiej nieobecności :D

niektórzy pewnie mnie nie kojarzą (bo długo tu nie zaglądałam), ale postanowiłam się pochwalić tutaj również, że dzisiaj odebrałam moje

PnB :D :D :D :D :D :D

miałam trochę przejść z gminą, która znalazła na mojej działce rów melioracyjny, którego nie miałam i musiałam w związku z tym im udowadniać, że go nie ma i się mylą, co opóźniło moje PnB o ponad 2 tygodnie.

Czekamy teraz na uprawomocnienie się.

Na początku lipca ruszamy - ekipa czeka w "blokach" na nasz sygnał :D

Projektant robi nam projekt przyłącza wod-kan. Obiecałnam, że do końca czerwca zrobi przyłącze wody na działce :D :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczynam rozumieć jak działa tzw. "odpowiedzialność" na budowie, mam nadzieję, że nie za późno. Oto przykładowy dialog z wczoraj:

Murarz: Te przestrzenne zbrojenia ścian szczytowych są bez sensu. Są tacy co w ogóle tego nie zbroją. Ja daję dwa pręty i jeszcze nikomu się nic nie stało.

Kierownik: Ja też daję dwa pręty i to rzeczywiście wystarcza w zupełności.

Inwestor, czyli ja: Wpisze mi Pan to do dziennika budowy?

Kierownik (do murarza): Proszę zrobić zbrojenie przestrzenne.

Inna sprawa, że słyszałem historię o projektancie, który wpisywał w projekty więźby wymaganie klasy drewna C50 istniejejącej podobno tylko w książkach. Mógł się czuć całkowicie bezpiecznie - na pewno nikt nie dotrzymał tego warunku podczas realizacji. Ja mam wpisane C30 i może powinienem spytać konstruktora, czy jednak nie mogłoby być C24?

Niezłe hahahaha

Ci kierownicy to też są dobrzy wujkowie.

Lidszu

Ja kojarzę i również Gratuluję zdobycia tego nieosiągalnego bez "nerwów" i nieprzespanych nocy itp itp ....ku..sku. .itp....ch ...itp...... papierka z różowiutką piecząsią naszych (czyli społeczeństwa) przedstawicieli władzy na szczeblach gminnych tudzież powiatowych. Gdyby nie oni jak moglibyśmy sami poradzić sobie z tym wszystkim???

Pozdrawiam

Zaczynam rozumieć jak działa tzw. "odpowiedzialność" na budowie, mam nadzieję, że nie za późno. Oto przykładowy dialog z wczoraj:

Murarz: Te przestrzenne zbrojenia ścian szczytowych są bez sensu. Są tacy co w ogóle tego nie zbroją. Ja daję dwa pręty i jeszcze nikomu się nic nie stało.

Kierownik: Ja też daję dwa pręty i to rzeczywiście wystarcza w zupełności.

Inwestor, czyli ja: Wpisze mi Pan to do dziennika budowy?

Kierownik (do murarza): Proszę zrobić zbrojenie przestrzenne.

Inna sprawa, że słyszałem historię o projektancie, który wpisywał w projekty więźby wymaganie klasy drewna C50 istniejejącej podobno tylko w książkach. Mógł się czuć całkowicie bezpiecznie - na pewno nikt nie dotrzymał tego warunku podczas realizacji. Ja mam wpisane C30 i może powinienem spytać konstruktora, czy jednak nie mogłoby być C24?

a u mnie w projekcie Pani architekt w ogóle nie zaprojektowałam podparcia belek koszowych, przy wyjściu na górę po schodach wysokość do dachu to 140cm (musiałabym w kucki włazić na górę) a nadproże garażu jest na takiej wysokosci że musiałabym sobie porche kupić bo mój ścenik to na wysokość nie wejdzie :0 :) I chyba muszę odstąpić od budowania wg projektu :))

Lidszu

Ja kojarzę i również Gratuluję zdobycia tego nieosiągalnego bez "nerwów" i nieprzespanych nocy itp itp ....ku..sku. .itp....ch ...itp...... papierka z różowiutką piecząsią naszych (czyli społeczeństwa) przedstawicieli władzy na szczeblach gminnych tudzież powiatowych. Gdyby nie oni jak moglibyśmy sami poradzić sobie z tym wszystkim???

Pozdrawiam

oj bez nich na pewno byśmy sobie nie poradzili :wink: :lol: :lol: :lol:

a ileż niezastąpionego doświadczenia dzięki nam mogą nabrać, aby w przyszłości wiedzieć jak zmierzyć się z wynikłymi komplikacjami :lol: :lol:

a propos "urzędników"

gdy udalismy sie z wypisem i wyrysem do naszego starostwa aby upenić się co do możliwości ustawienia naszego domu na działce zzgodnie z kierunkami świata, "miła" Pani znalazła zapis, który mówił, ze dom ma stać szczytami do drogi. My mamy dzialkę rogową więc drogę mamy z dwóch stron. Więc problemu nie ma, a raczej nie powinno być. "Miła" Pani stweirdziła, że dom ma stać inaczej niż my sobie to wymarzyliśmy. Powodem dla niej byla linia z trójkątami zaznaczona na mapce. Na nic nasze prośby. Skwitowała to jednym zdaniem: "alebo się kupuje złą działkę albo zły projekt" i już.

Okazało się, że linia z rójkątami (miala trójkąty bo przerywanych, kropkowanych, podwójnych itp. było juz mnóstwo na tej mapce) oznaczała "linię zabudowy nieprzekraczalnej", a więc nie miała nic wspólnego z ustawieniem domu. Jednak Walka o swoje zajęła nam rok. Mamy już dawno PnB, domek rośnie, a "miła" Pani dalej twierdzi, ze wg niej dom tak nie może stać, ale kazali jej wydać to PnB.

Opisałem to w podzięce za państwo prorodzinne, pomagające młodym ludziom w rozwoju, ułatwiające start w dorosłe życie.

"KOCHAM" CIĘ POLSKO i "UWIELBIAM" "MIŁĄ" PANIA ze starostwa.

wszystkim, którzy walczą życzę wytrwałości i spokoju

a wszystkim, którzy mają szczerze gratuluję

wiem co przeżyliście

no to ja pobronię trochę urzędników ze starostw, bo w większości PnB opiera się o zapisy WZ, i jak tu wydać PnB Inwestorowi, który ma zamiar postawić budynek 14m szeroki , kubatura 600m3, a w WZ ma zapis:(to będzie cytat) "szerokość elewacji ok. 13,59m, kubatura ok. 589m3" :-?, jak dużo jest to około?

albo WZ określają: szerok elewacji 10m z tolerancją 20%, budynek 7,90, czy 12,05 już nie są zgodne z WZ

dla Inwestora to niezrozumiałe jak można się czepiać o te parę cm, ale niestety prawo budowlane mówi, że projekt ma być zgodny z WZ,

jeszcze ciekawiej jest tam gdzie pouchwalane są plany szczegółowe, bo na zapisy w WZ można częściowo wpłynąć, głupawych zapisów w planach nie tak łatwo ominąć

pozdrawiam :wink:

dołączę do Kamy ja "przed oczyma duszy mej" miałam wizję że postawię sobie koło płotka od frontu dwustanowiskowy garaż żeby mniej trzeba było wykładać kostką dostałam wypis z planu i zalała mnie krew bo od frontu to ja sobie mogę co najwyżej ogródek zrobić, nie mogę zrobić betonowego ogrodzenia bo nie wolno projektant obmyślił dla nas również klor elewacji i kolor dachu i to dopiero jest paranoja :evil:

to ja jeszcze zacytuję ciekawy fragment planów naszych okolic:

"5) nakazuje się stosowanie odcieni czerwieni, brązu, zieleni i szarości na pokryciach dachowych,

6) dopuszcza się stosowanie cegły klinkierowej w elewacjach i ogrodzeniach,

7) kolorystyka detalu architektonicznego i towarzyszącego, w tym balustrad balkonów, schodów zewnętrznych, podestów, krat zabezpieczających, rynien dachowych:

a) stosowanie barw achromatycznych (neutralnych): bieli, szarości, czerni,

b) dopuszcza się stosowanie barw o tym samym odcieniu jak na tynku, ale o wyższym stopniu nasycenia,

8) dopuszcza się stosowanie kolorów zastrzeżonych jako identyfikacja firm,

9) witryny sklepowe:

a) rytm otworów w lokalach usługowych powinien nawiązywać do rytmu otworów okiennych w elewacji budynku,

b) dopuszcza się stosowanie krat lub żaluzji zabezpieczających, markiz z zastrzeżeniem, iż muszą stanowić wizualną pod względem kolorystyki z fasadą budynku,

10) ogrodzenia działek:

a) dostosowanie rozwiązań materiałowych i kolorystyki do cech architektury budynków,

b) zakaz używania ogrodzeń pełnych (m.in. prefabrykatów betonowych) o strony dróg publicznych,

c) zalecana wysokość ogrodzenia działek do 1,8m."

i żeby nie było, że ma być łatwo :wink:

to ja jeszcze zacytuję ciekawy fragment planów naszych okolic:

"5) nakazuje się stosowanie odcieni czerwieni, brązu, zieleni i szarości na pokryciach dachowych,

6) dopuszcza się stosowanie cegły klinkierowej w elewacjach i ogrodzeniach,

7) kolorystyka detalu architektonicznego i towarzyszącego, w tym balustrad balkonów, schodów zewnętrznych, podestów, krat zabezpieczających, rynien dachowych:

a) stosowanie barw achromatycznych (neutralnych): bieli, szarości, czerni,

b) dopuszcza się stosowanie barw o tym samym odcieniu jak na tynku, ale o wyższym stopniu nasycenia,

8) dopuszcza się stosowanie kolorów zastrzeżonych jako identyfikacja firm,

9) witryny sklepowe:

a) rytm otworów w lokalach usługowych powinien nawiązywać do rytmu otworów okiennych w elewacji budynku,

b) dopuszcza się stosowanie krat lub żaluzji zabezpieczających, markiz z zastrzeżeniem, iż muszą stanowić wizualną pod względem kolorystyki z fasadą budynku,

10) ogrodzenia działek:

a) dostosowanie rozwiązań materiałowych i kolorystyki do cech architektury budynków,

b) zakaz używania ogrodzeń pełnych (m.in. prefabrykatów betonowych) o strony dróg publicznych,

c) zalecana wysokość ogrodzenia działek do 1,8m."

i żeby nie było, że ma być łatwo :wink:

jak ja się cieszę, że moja gmina nie jest tak nawiedzona :) i tak naprawdę nie ingeruje w nic - oprócz tego, że dach ma mieć nachylenie 20-45 st.

no chyba, że niezbyt dokładnie przeczytałam plan zagospodarowania przestrzennego i żyję w błogiej nieświadomości :lol: :lol:

dzisiaj poczytam, bo to nigdy nic nie wiadomo :lol:

lidszu

cała zabawa polega na tym, że nie u nas gminy wydają fragment planu dotyczący konkretnej działki, nie zawsze w wypisach są wszystkie informacje a potem w starostwie dokumantacja sprawdzana jest z planem całościowo

i jeszcze jedna perełka:

"wydanie pozwolenia na budowę zbiornika na ścieki sanitarne winno być poprzedzone umową na odbiór ścieków z gminnym zakładem usług komunalnych"

Jedyną bezsensowną rzeczą u mnie przy PnB było to, że miałam mieć naniesione na mapkę z planem zagospodarowania przyłącza do budynku - wody, prądu, itp. no i tu się okazało, że mój projektant wod-kan, nie może mi zrobić projektu przyłącza, bez PnB, a PnB nie otrzymam bez naniesionego projektu przyłącza :o Całe szczęście w gminie powiedzieli, żeby te przyłącza arch. naniosła wg swojego własnego "widzi mi się", a potem projektant będzie sobie to robił już ostatecznie. Głupota totalna

Ja wszystkie media już miałem w innym budynku na tej samej działce wszystkie były opłacone a dla urzędu musiałem jeszcze raz wszystko załatwiać i ponownie płacić ,na razie tylko za prund ale pewnie czeka mnie opłata za wszystko. Pani kwitowała to tym no proszę pana ale nie wiadomo czy będzie miał pan przydzielone tyle mocy itd. Ja na to że przecież to tylko dom , a na firmę czy fabryczkę to i tak nie pozwolicie bo nie mam takich wpływów u was. Pan chyba sobie kpi. itd

Nie ma z babami dyskusji a jak ktoś się odważy i się postawi to będzie długo sobie czekał na ten śmieszny papierek - jak ja.

u mnie też jest jakaś porażka z wodą :/ Studzienkę wodną mam na mojej działce, z tejże studzienki idzie rura wodna do sąsiada i w tej studzience sąsiad ma wodomierz :/. Została ona zrobiona bezprawnie (jeszcze zanim staliśmy się właścicielami działki) nie ma tej rury na żadnych planach (studzienka jest) i teraz wodociągi napisały nam pisemko, że jak chcemy mieć wodę z tej rury to : po pierwsze musimy oświadczyć że nie będziemy robić sąsiadowi problemów (czyt że zalegalizujemy tą rurę) i po drugie sąsiad wyrazi zgodę na podłączenie nas do tej studzienki.

PARANOJA woda jest u mnie a ja mam pytać sąsiada czy mogę się do niej podpiąć :/ Dodam tylko że w warunkach przyłączy jest napisane że warunki techniczne (przekrój rury) jest ok