Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajaca na wiosne 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Studzienkę wodną mam na mojej działce, z tejże studzienki idzie rura wodna do sąsiada i w tej studzience sąsiad ma wodomierz :/. Została ona zrobiona bezprawnie (jeszcze zanim staliśmy się właścicielami działki)

My też mieliśmy bezprawną rurę, ale po kilku pisemnych wezwaniach gminy do określenia statusu tej rury lub jej usunięcia i po modlitwie :) uzyskaliśmy opinię, że powinniśmy wyznaczyć sąsiadowi termin usunięcia przyłącza i, że "3 m-ce jest dogodnym terminem" dla niego. Rura była nie do pogodzenia z budynkiem, który właśnie stawiamy, teraz jest już odłączona. Zastanawiam się tylko czy jej fizycznie nie odciąć na granicy, oraz jakie zaświadczenie zdobyć o likwidacji rury?

Acha, jeśli jednak zdecydujecie się na ustanowienie pawnej służebności Waszej działki na rzecz sąsiada, to oczywiście przysługują Wam z tego powodu pożytki ;) , nie wiem tylko na ile arbitralnie ustala się ich wysokość ;)

dostałam przed chwilą wycenę na komin schiedla (rondo plus z wentylacją, fi 20, wys komina 6,6 m) na kwote 3,2 tys brutto. Czy to dobra cena, bo nie wiem czy szukać innego?

Za dwa kominy Presto (~2x9m) zapłaciłem 4,5 tyś. brutto. Mam w nich jednak, tylko jeden kanał spalinowy z wkładem (fi 20), a sześć wentylacyjnych (mniejszych i bez wkładu). Wszystko to są już dane sumaryczne.

Powodzenia

• 3 weeks później...
Nie,nie,zalanie stropu będzie dopiero teraz :x .Mamy skończone mury parteru.Nasza ekipa ma jeszcze dwie budowy które muszą skonczyć wg umowy do przyszłego tygonia,a my mamy umowę do końca sierpnia,takze powiedzieli,że sie wyrobią.A nie chcieliśmy żeby jeden dzień przychodzili a potem ich 4 dni nie było :evil: ,także pozwoliliśmy im dokończyć,poza tym zaczęli naszą budowę miesiąc wczesniej niż ustalalismy także wybaczamy im to :lol: :lol:

To dłuuga przerwa...

my planujemy zalać strop monolityczny pod koniec lipca a na początku sierpnia chcemy dalej budować...

przerwa ok. 1 tygodnia...

teraz zalewamy wieniec na ścianach fundamentowych...

właśnie robimy szałunki...

pozdro dla wszystkich budujących i oczekujących na różne papiery lub materiały