alamisiowa 01.10.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Witam wszystkich, jak to miło, że trafiłam na to forum! Ja tez planuje początek na wiosnę 2009. Na razie działka kupiona, ale niestety jeszcze nie możemy zacząć działac, bo taka mamy działkę, ze Agencja Nieruchomości Rolnych ma prawo odkupu i musimy poczekac 30 dni czy się zdecyduje. Niemal na 100% nie, ale procedurze stac musi się zadość. Więc mniej więcej dopiero za miesiąc będziemy mogli wystąpić o warunki do "mediów" . Jestesmy w komortowej sytuacji, bo wszystkie media mamy przy granicy działki, więc mam nadzieję poczatkujacego, że wszystko da się szybko załatwić. Jestem z jednej strony przerazona - boje się fachowców i partaczenia roboty, a z drugiej mam radosną nadzieję, ze wszelkie formalności przezdbudowlane uda nam się szybko załatwić... Naiwna żem jest najprawdopodobniej . Na razie barzdo intensywnie poszukujemy projektu. Aktualnie "na tapecie" jest Skarbek z pracowni Domowe Kliamaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 alamisiowa witaj widzę euforie przedbudowlaną w kwestii mediów jak masz przy granicy działki to nie wiem czy to zmieni coś w szybkości przyłączenia ale na pewno pozytywnie wpłynie na cenę przyłącza co do projektu to nie wiem czy sprawdzaliście już czy jest plan zagospodarowania przestrzennego dla Waszej działeczki ( jak kupowaliście to pewnie tak ) w każdym razie ewntualny projekt rozpatrujcie pod kątem zapisów planu lub warunków zabudowy żeby potem nie było zgrzytu że kupicie projekt którego Wam nie zatwierdzą bo nie zgadza się z planem no i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 witaj! Planu zagospodarowania nie ma, są natomiast warunki zabudowy. Bardzo dokładnie okreslona jest linia zabudowy - 6 metrów od drogi, 6 od jednego sąsiada i 4 od drugiego. Zatem biorąc pod uwagę szerokośc działki, domek może miec szerokość max 12 metrów. Przeraziłas mnie w temacie oczekiwania na warunki... Myślałam, że jak blisko to szybko rzecz sie dokona. Czytałam gdzieś na forum, że ktos miał termin podany przez energetykę straszliwy: 13 miesięcy . Naprawdę tyle czasu to trwa??? A jak długo czeka się na wode i ścieki? Gazu niie ma w calej wiosce, więc ten problem odpada hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 alamisiowa nie denerwuj sie tak od razu mnie raczej chodziło czy są bardziej konkretne zapisy odnośnie samego budynku kąt nachylenia dachu, układ kalenicy w stosunku do drogi rodzaj pokrycia dachu i takie tam szczegóły które potem Ci wymarzony projekt wyeliminować mogą warunki do pozwolenia to przysłowiowe 5 minut bo do samego pozwolenia na budowę wystarczą pisma z eneretyki i wodociągów że jest możliwość przyłączenia Cię a potem możesz załatwiac same przyłącza takie obiecanki z wodociągów dostałam w 2 dni z energetyki w tydzień potem na samo przyłącze wody od zlecenia projektantowi to czekałam jakieś 2 miesiące (projekt uzgodnienia i takie tam) i potem około 3 tygodni wykonawca załatwiał bo u mnie było przejście pod drogą, kanalizacji w ulicy u mnie nie ma wiec to już mój problem natomiast z energetyką jest tak że albo robisz sobie prowizorkę budowlaną to robią dość szybko w każdym razie u nas, albo mając prawomocne pozwolenie na budowę składasz o docelowe przyłącze i to już znacznie dłużej trwa umowę o przyłącze podpisałam 19 sierpnia a prąd mam mieć wczesną wiosną czytaj kole marca no może się luty uda wycisnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 ja się zdenerwowałam li i jedynie informacją o oczekiwaniu na warunki od mediów. W temacie warunków zabudowy mamy niestety wszystko bardzo dokładnie (zbyt niestety) opisane - poza odległościami od granicy działki także kat nachylenia, wysokośc i inne takie, Dodatkowo musimy miec akceptację wojewódzkiego koserwatora zabytków . To dosyć przykre zważywszy, że mi najbardziej podobaja się projekty domów nowoczesnych. Ale trudno, mus się przystosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Taka mnie refleksja nawiedziła, że jak te swoje wypowiedzi poczytam za rok, to trzewia od śmiechu mnie będa mocno boleć. Bo ja teraz to jak jakie dziecko we mgle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 łoj to gdzie Ty będziesz budować że konserwator łapę trzyma tamte parametry to norma w p.z.p. też pookreślane ja mam łącznie z kolorem dachówki i elewacji zapodane dziennik sobie załóż zobaczysz jak to fajnie będzie poczyać za jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 W okolicy jest zabytkowy kośćiół i klasztor. Chyba to jest powód. Według mnie warunki zabudowy powinny wystarczyć, ale przeciez zawsze to lepiej jak dłużej projekt mocy urzędowej będzie nabierał, psiakostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 no tak jak masz takie cuda w pobliżu to wszystko jasne to zapewne po to cobyś nie wywaliła gmaszyska ze szkła i stali które nijak nie bedzie pasowało do zabytkowego sąsiedztwa ale ten projekt Skarbek to raczej spokojny jest tylko na górze ma te dwa bardzo malutkie pokoiki a one jeszcze pod skosami wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Zapomniałam jeszcze dodać, że mamy miec nadzór archeologiczny , fajnie, co nie? Dodatkowo sami mamy o niego wystapic. Jeszcze dokładnie nei wiem, jak mamy to w sensie formalnym załatwić, ale póki co jeszcze jest na to czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 no to nieźle pod górkę a może od razu do konserwatora podpytać jak oni to widzą jakie detale domu by im przeszkadzały może cos podpowiedzą odnośnie wygladu bryły budynku bo jak już projekt kupicie i zaczniecie z pozwoleniem sie bawić a konserwator powie nie to kasa w plecy a ten archeolog to pewnie w razie kości w fundamentach albo jakiego skarbu bo jak to taki teren kościelno-klasztorny to kto wie co tam w ziemi leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 W jednym z tych pokoików planujemy pralnię, a w przyszłości drugą łazienkę (jak Junior osiagnie stosowny wiek ). Drugi mały pokoik będzie gościnny. Akurat dwa większe to nasza małżeńska sypialnia i pokój dla Juniora. Wkleję jeszcze linka do Skarbka. Decyzja ostateczna nie podjęta. http://www.domoweklimaty.com.pl/index.php?id=4&hid=2326 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Co do tego nieszczęsnego konserwatora - planujemy najpierw nawiązac kontakt z architektem, który nam powie co możemy, a co nie, a dopiero otem zdecydowac się na projekt gotowy, np. skarbek . Ale kontakt wcześniejszy z konserwatorem to niezły pomysł. Rozważamy tez projekt indywidualny, ale niechetnie, bo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 no ja już Skarbka pooglądałam stąd wiem o tych pokoikach ale dużo zalezy od ston świata i takie tam najważniejsze parametry to sami sprawdzić możecie w warunkach zabudowy bo w projekcie kąty i inne wielkości podane są my z mężem to tysiące projektów poprzeglądaliśmy i nie było takiego idealnego projektu więc wybraliśmy najbardziej zbliżony do ideału i zrobiliśmy swój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 wu, co zalezy od stron świata???? W warunkach zabudowy nie mam nic o tym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 nie strony świata to do wyboru projektu ważne - znaczy jaki masz układ działki w stosunku do stron świata idealna podobno jest z wjazdem od północy chodzi o układ pomieszczeń wewnątrz domu - ja mam wjazd od południa no i nieźle musiałam się pogimnastykować żeby projekt spełnił wszystkie moje wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ja mam wjazd od północnego wschodu, a salon i ogród od południowego zachodu. Szczerze mówiąc wolałabym salon i ogród od południowego wschodu - ciepło i słonecznie, ale nie za bardzo. Przy moim układzie może byc zbyt ciepło w salonie w lecie, a na tarasie pewnie nie da sie siedzieć . Teraz mam mieszkanie całe od południa, to w lecie jest to prawdziwa katorga. Nie da sie żyć. W projekcie swojego domu muszę mieć koniecznie zadaszony taras. Albo może jakieś dęby posadzę, żeby cień dawały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Bo dodam, że ogród i salon może byc tylko na tyłach domu - taki kształt działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 01.10.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 ja w sumie muszę mieć ogród przed domem bo raz że mam taki zapis w pzp a poza tym tam mam słońce większą część dnia salon od południa południowego-zachodu bo też front i bok budynku ale taras zawsze można jakoś przysłonić a ja lubiem słoneczko więc mnie to cieszy kuchnia tak troszkę gorzej usytuowana bo od południa ale trochę to południe w stronę wschodu to może tragedii nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamisiowa 01.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 To ja może powiem, jakie jest mój projekt idealny. Oto Elf: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=166&opcja=opis Niestety za długi (z uwagi na wymiary działki) i zbyt nowoczesny (z uwagi na nasze warunki zabudowy) . No, nie taki do końca idealny, bo zmianiłabym dwie rzeczy - wyrzuciłabym balkon na poddaszu, a taras byłby tylko z tyłu domu. Ale to jedyne zmiany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts