maazas 13.04.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Kwota duża ! Rozumię,że w tym wszystkim są wszystkie materiały,kaloryfery i piec,ja za ciut mniejszą kwotę mam jeszcze pompę powietrzną do podgrzewania ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek156 13.04.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Tak w tej cenie sa materialy uwzglednione,zdecydowalismy sie na podlogowke na parterze i pietrze ok 150m2 To byla nasza pierwsza wycena i nie mamy zadnych namiarow na hydraulikow OPOLE No wlasnie mi tez sie wydaje ta cena dosc duza a troche nam sie spieszy z wyborem gdyz jestesmy wlasnie w trakcie tynkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
podajcegłę 17.04.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2011 witam,... Też budujemy w woj. opolskim... od czasu do czasu zaglądam na ten wątek, ale jakośc nie ma ciekawych info na temat budowania oraz wymiany doświadczeń.. Jedyny temat, to ogłoszenia działek budowlanych, lub szukanie ekip .. Witam wszystkich, jestem tu nowa, budowa dopiero będzie rozpoczęta za kilka tygodni, nie wszystkie ekipy mam umówione, więc mnie się bardzo przyda Wasza opinia na temat, np. solidnego dekarza, cieśli lub innego fachmajstra Albo gdzie kupić ładną a niedrogą dachówkę i t.p. Pozdrawiam wszystkich i życzę łatwego budowania )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Men-andre 18.04.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam- cos u nas wiecej pytajacych niz odpowiadajacych- ale moze sie rozkrecimy; ja slyszalam ze mozna taniej dostac (np dachowke lub bloczki) poza Opolem np: Wroclawskie- my jeszcze nie wychodzilismy z zadnymi poszukiwaniami ale jak bedzie trzeba to dlaczego nie- czy ktos sie z tym spotkal? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 22.04.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Witam.Poszukuje Hydraulika sprawdzonego do wykonania calej instalacji w domu.Dzis dostalam wycene od goscia na 45.000 tys no i prosze was o pomoc bo wydaje mi sie ze kwota troche zawyzona montaz instalacji ogrzewania podlogowego 145m2,montaz grzejnikow lazienkowych 3 szt 18,825zl montaz automatyki ogrzewania podlogowego systemu uponor 8 termostatow 4,742zl montaz instalacji wodno-kanalizacyjnej.Montaz spluczek podtynkowych geberit 2 szt oraz montaz grupy licznika wodnego 7,287zl montaz kotla centralnego ogrzewania eko-groszek pol spaw max-plus 20kw w tym montaz zasobnika cieplej wody biawar 150l z grzalka elektryczna wraz z orurowaniem i oprzyrzadzeniem 14,904 zl No i wychodzi ok 45.000 tys zl Co sadzicie o tym kosztorysie? Nie mam pojecia dlatego bardzo prosze o pomoc lub namiary na jakiegos sprawdzonego fachowaca z Opolskiego. Ostatnio byliśmy na targach budowlanych w Opolu i tam w ramach zdobywania kontaktów i informacji dostaliśmy na wstępną wycenę całego ogrzewania: pompa ciepła podłogówka zbiornik na cwu wywierty robocizna...wszystko wszystko za 57tys Kiedyś myśleliśmy o tej formie ogrzewania, ale stwierdziliśmy że to za duży koszt początkowy, brak dofiansowania (jak np w przypadku solarów) więc odrzuciliśmy ten temat. Ale patrząc na tą wycenę to róznica w miej więcej 10 tys, daje przekonanie że warto przynajmniej jeszcze raz rozważyć tą ofertę:):0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 22.04.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 witamile za siatkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaOpole 02.05.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Cześćodjakiegoś czasu czytam forum i trzeba przyznać że wiele kontaktów można zebrać. Jednakże nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, i jak zauważyłam nie tylko moje. Czy może ktoś polecić dobrego architekta do adaptacji projektu? Będę budować w Krzanowicach-jak zauważyłam inni również -może nawet będziemy sąsiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adix-77 03.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 witam wszystkich z grupy opolskiej i nie tylko.my z rodzinką zaczynamy budowę naszego domku w lipcu. Okolice kędzierzyna-koźla. Projekt Jagódka C z podw garażem http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/jagodka/0/148PozdrawiamAdrian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 04.05.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 A może wsród nas ktoś buduje się w pow. brzeskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 04.05.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 tak ja buduje w powiecie Brzeskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 05.05.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 tak ja buduje w powiecie Brzeskim A to witam sąsiada:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaOpole 06.05.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Witam ponownie mam zagwostkę dotyczącą wentylacji. W projekcie brak wentylacji w łazienkach. Są jedynie okna. I tu powstaje pytanie - z tego co się orientuję to powinna być dodatkowo zaprojektowana wentylacja jako komin wentylacyjny-ale może się mylę? Czy może ktoś się wypowiedzieć na ten temat?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaOpole 10.05.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Witam ponownie mam zagwostkę dotyczącą wentylacji. W projekcie brak wentylacji w łazienkach. Są jedynie okna. I tu powstaje pytanie - z tego co się orientuję to powinna być dodatkowo zaprojektowana wentylacja jako komin wentylacyjny-ale może się mylę? Czy może ktoś się wypowiedzieć na ten temat? Pozdrawiam Właśnie dostałam odpowiedź od architekta można to rozwiązać za pomocą kominków wentylacyjnych. Dolna łązienka ma mieć poąłczenie poprzez dziure w stropie i rurę, łazienka górna poprzez kominek wentylacyjny dachowy i to wszytsko obudowane przez karton gips. Zastanawia mnie tylko fakt po co się tak męczyć skoro można by było wybudować komin wentylacyjny a nie jakieś rozwiazania, które niby się sprawdzają w teorii ale nie wiem jak to będzie w praktyce. Dlatego moje pytanie: Czy ktoś próbował coś takiego wbudować? I czy to faktycznie działa? Bo wentylacja musi być dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 15.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam! proszę o informację z jaką hurtownią materiałów w Opolu współpracowaliście i którą polecacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 15.05.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ja kupuje w MB Brzeg w opolu tez mają hurtownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_core 16.05.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam! proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami na temat zakupu materiałów budolwnych, mianowice chodzi o dylemat przed jakim stawaliście, czyli kupować samemu z 23% Vat, czy zlecić to wykonawcy i wliczyć to w usługę płacąc 8%VAT? zastanawiam się bardziej nad wersją żeby samemu kupować materiały i odliczyć część Vat w przyszłym roku, bo z wykonawcami to nigdy nie wiadomo. Będę wdzięzzny za informację:1. gdzie można kupić beton i piasek w dobrej cenie2. jakie hurtownie materiałów polecacie. Budowa będzie pod Opolem w Walidrogach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owip2001 16.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 witam czy miał ktoś z was kontakt z firmą Esz-bud z Czepielowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 17.05.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam,faktycznie coś tu słabo na oplskim,chyba wszyscy ostro budują co do kupna materiałów,w zeszłym roku kupowaliśmy sami i teraz czekamy na zwrot podatku,nie wiem czy warto ale zawsze jakiś grosz wpadnie,jednak z doświadczenia wiem,że każda hurtownia ma swoje ceny,jedna ma taniej to inna tamto i w sumie jeśli zdecydujesz się na jedną to mniej więcej taka sama kwota wyjdzie w pozostałych,mieliśmy około 10 wycen i cena koncowa za materiały wychodziła podobna w każdej jednej hurtowni,tylko każda miała na co innego rabat,a w tym roku(w związku z brakiem czasu) materiały będą kupowane przez wykonawcę w różnych hurtowniach(zależy która da niższą cenę za dany materiał) i podciągnięte pod usługę 8%Vat,za rok napiszę co było lepsze;) czy ktoś z was budujących używał roundupa tajfuna na chwasty?jakie efekty?warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmarta27 17.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witam! proszę o informację z jaką hurtownią materiałów w Opolu współpracowaliście i którą polecacie. Pozdrawiam Ja coś słyszałam o hurtowni "malinka" w Opolu na budowlannych, że tanie cegły:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaOpole 18.05.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 WItammusze ogrodzić działkę i szukam ok 60 m siatki -najlepiej leśnej. Moze ktoś ma również słupki za małą opłatą? albo może stęple po betonowaniu stropu (dzięki za podpowiedż aniahubi) ? najlepiej w okolicach Opola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts