Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No widzę że i ty masz wykusz.Właśnie wróciłam z budowy po rozmowie z majstrem, któremu musiałam narysować jak ma ciąć bloczki do wykusza, żeby primo nie było ścinek, secundo żeby wyszły prawidłowe wiązania w ścianie. Po krótkiej rozmowie uległ mojej koncepcji, tzn nie mojej, ale zgodnej z zeszytami technicznymi ytonga, które analizujemy już od dawna. Chyba sam doszedł do wniosku, że to co mówię jest logiczne. Tylko dlaczego ja mam gościa uczyć murarki? Wkurzyłam sie okropnie. :evil: chyba tak mniej więcej musiałam wyglądać w rozmowie z majstrem. Jedyne pocieszenie, ze ekipa jest spokojna i nie reaguje na uwagi pieniacko.

Wapis - koszt domu szkieletowego jest niestety zbliżony do "normalnego"

Jedyny plus to bardzo szybka budowa i brak wilgoci budowlanej. My nasz domek wybudowaliśmy w 7 miesięcy od pierwszej łopaty do zamieszkania.

Jezeli decydującym argumentem co do technologii ma być cena to nie patrz na technologię a na to jak chcesz wykończyć swój dom.

Na koniec baaardzo zachęcam do budowania swojego domu, jest to duża przygoda i na koniec bardzo duża satysfakcja.

Podzielam opinię przedmówcy. Niestety, wbrew temu czym ta technologia jest na zachodzie, u nas technologia szkieletowa nie jest popularna właśnie ze względu na te same koszty co w tradycyjnym budownictwie, no i jakby tego było mało, na rynku panuje deficyt fachowców znających ten temat. Niewątpliwaa zaletą jest to ,żę buduje się szybko. Polecam art. z muratora 6/2000. No i oczywiście zachęcam do podjęcia decyzji o budowie "domu na jesień".Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Ale się uśmiałam :D faktycznie można było tak to zrozumieć, ale nie o to mi chodziło! To całą budowę zaczęli 30 marca a na owy dzień już kładli stop. Dużo u nas padało przez ostatnie dwa tygodnie i faktycznie stanęło na stopie, ale już zrobionym (jest 21 maja).Strop jednak teriva, ytongowy był ZZZAAAA.....drogi.

Witam grupę opolską :)

mamy zamiar w tym roku zacząć naszą przygodę życiową z budową domu :) już prawie zdecydowaliśmy się na budowę domku szkieletowego :) głównie na szybkość budowy. w tej chwili poszukujemy działki budowlanej.... ale ciężko jest u Nas coś znależć.... jesteśmy dobrej myśli, że uda nam się to zrealizować w tym roku :)

pozdrawiam całą grupę opolską :)

Hej Bet my budujemy niedaleko Brzegu ale zawsze mysleliśmy, że u Was łatwiej o działki - a przynajmniej o tańsze niż te bliżej Opola - życzę powodzenia choć jeżeli jeszcze nie macie działki ani pozwoleń to nie za różpwo to widzę .U nas na pozwolenie trochę się czeka , potem te nieszczęsne ZUD- y itp. brrrrrrrr- ciarki przechodzą na samo wspomnienie

ale mimo tego życzępowodzenia - cel uświęca środki