Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

Trochę mnie tu nie było. Teraz będę nadrabiać.

Alex dzięki za informację, pewnie skorzystamy z możliwości wizji lokalnej przy pompie ciepła. Jak juz bedziesz cos wiedzieć o tym wkładzie rozsączajacym to daj znać. Nam właśnie najprawdopodobnie umarł pomysł oczyszczalni bo mamy bardzo wysoko wodę gruntową.

I jeszcze jedno. Pytałaś o internet drogami dziwnymi. Jedna z firm, usiłując to sprzedać w pewnym podopolskim urzędzie gminy, postanowiła zrobić prezentację.... i efekty były fatalne. Szybkość takiego łącza jest podła i zależy od warunków na dworze. Popatrz sobie jak Ci radio działa, przecież to dokładnie to samo. Osobiscie odradzam, ale ja jestem informatyk "starej daty" i wierzę w sprawdzone rozwiązania.

Ja mam drogą radiową Internet!!!

I działa spoko!!!

Ten, co robił tą prezentację to pewnie "znał się na tym"

Karty sieciowe radiowe przesyłają dane z prędkością 11Mb/s lub nowsze 22Mb/s. Prędkość uzależniona jest od siły sygnału radiowego.

Ja mam ustawione na sztywno 1Mb/s i na potrzeby Internetu jest to wystarczająca prędkość i tak żaden dostawca Internetu nie zapewni takiej przepływności!!!

:lol:

Internet radiowy w Opolu:

Arkadia tel. 4744870

Ludzie chyba bedziemy mieli radiowy Internet! Moze juz w kwietniu! Na pewno bede tu czesciej!

Mamy od wczoraj super droge dojazdowa z kamienia wapiennego, poniewaz nie bylo walca, na razie plywamy...

Teraz czeka nas sporo prac ogrodowych, trawnik (wymarzony!!!), studnia z pompka i rurka 5'',drenaz do szamba itd Jesli chodzi o rure utylizujaca scieki z szamba to koszty zadne jak sie okazalo, bo tylko 87zl za 50m do tego wykop, zwir i raz na miesiac bakterie. Sprawa jest super tania ale tylko gdy woda w gruncie ponizej 1,5m.Szambo kosztowalo nas 1200zl z kręgów betonowych. Pojemność ok 5 m3.

Co do ceny Ytonga to wynegocjowaliśmy u przedstawiciela (wtedy był p. Cezary Makles) ok. 80 - 85 zl/m2 ściany ytonga 400 36,6 cm. To było ok. 30 - 35 % upustu od ceny wyjściowej, 2 lata temu.

Ocieplania ytonga nikt nie zaleca. Wręcz jest to odradzane przez producenta. Z finansowego i energetycznego punktu widzenia jest to niepotrzebne. Po naszych zdjęciach termowizyjnych oraz doświadczeniach pierwszej zimy jest to prawda. Znacznie lepiej wsadzić ten styropian do fundamentu i poniżej chudego betonu. Warstwa w podłodze najlepiej gdyby miała nawet do 20 cm styropianu.

Adaptację projektu wykonała nam pani Mila (pracownik starostwa). Za ok. 1500PLN wykonano zmianę typu stropu (z wylewanego na Ackermanna) kilku podciągów oraz pewne zmiany w układzie parteru. Strop i tak w końcu wylaliśmy.

Pozdrawiam,

Ola

Hej!

Mam zdaje sie głupie pytanie, szczególnie, że już się przyznałam, że jestem informatykiem :oops: Jak mam umiescić swój obrazek jako emblemat??? Co jest adresem w profilu??? Adres do strony zewnętrznej??? W tym momencie wychodzi mi, że mogę korzystać tylko z obrazków zamieszczonych przez kogoś w internecie, a ja chcę dać zdjęcie swojej ruinki.

Szadam

w stycznowym Muratorze byl artykul o naszym domu na temat termowizji. Usluge zamowilismy w ECO OPOLE i zaplacilismy 500zl. Na prosbe Muratora zrobili nam gratis druga "wizje" ale juz po dociepleniu styrodurem i styropianem (to te brazowe opaski). Wyszlo super, bo wszystkie mostki zniknely, czego nie napisali w artykule. Tam tez blednie napisali powod zamowienia takiego badania: chcemy po prostu kiedys gdyby byla taka potrzeba, dobrze sprzedac dom i miec kolejny argument, ze jest dobrze zbudowany.

Pozdrawiam z Ozimka, gdzie ucze geografii.

Ola

Kiedy Wielka Noc nastanie,

dużo szczęścia i radości,

które niechaj zawsze gości

w dobrym sercu, jasnej duszy

i niech wszystkie żale głuszy.

Nie mam daru do pisania,

a tym bardziej do składania

życzeń miłych i serdecznych,

a do tego pożytecznych,

tak więc teraz tutaj stąd

ŻYCZĘ CI WESOŁYCH ŚWIĄT