Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

Witaj Agacka!

Chyba jestes blizej Wroclawia? Tam kiedys zagladalam do klubu i chyba tam jestes?

Nas tu malo, bo i Opole to dziura, za przeproszeniem...

Darek, co do ocieplenia to fundamenty dostaly 4cm thermopianu (handlowa nazwa styroduru, strasznie drogie dziadostwo, wyszlo 1tys za material). Zaluje ze w podlodze mamy tylko 8 cm a nie 20cm steropianu! Tak wszystkim teraz polecam, by zamiast zasypywac do konca piachem dali 10cm, potem chudy beton i w podlodze jeszcze 10cm. Kamera jasno pokazala, ze najwieksze straty sa przez fundament! Mamy rekuperator, wiec straty przez kominy odpadaja.

Opaski wokol okien i pod podbitka maja 4cm steropianu chyba FS15. To wystarczylo. Czy cos jeszcze cie interesuje?

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

MA Pa, przypomnialo mi sie ze mam w domu namiary na najtansze betonowe trumny, ktore zakupil sasiad. Za 10m3 zaplacil 1800netto czy cos kolo tego.

My mamy kregi betonowe 6m3 i kosztowaly z dnem i pokrywami 800zl!Trzeba dobrze zabetonowac laczenia. Teraz nawet doczekalismy sie w koncu rury drenazowej i mamy niby oczyszczalnie przydomowa.

Czesc Darek Opole niewiem czy juz masz ta dzialke ale jesli jestes zainteresowany to Gorkach mozesz sie zapytac faceta to jego telefon 0602-497-222 on mial ladne dzialki i nie drogie po jakies 3700 za ar.Gorki sa 6 km. do Opola od strony Prudnika.Jest to o tyle dobra lokalizacja ze jest tam czyste powietrze no i zadna woda ci nie grozi.Facet nazywasie Sebastian:o

Witamy nowych w klubie! Coraz nas tu wiecej...

Mam namiary na dekarza z Nakla, nazywa sie ZAWIERUCHA, jest solidny i szybki., choc nie najtanszy. Za pokrycie Brassem czterospadowego kopertowego dachu (jak na zdjeciu obok) tj ok 200m2 oraz wstawienie 7 Veluxow wzial 4 tys zl i zrobil wszystko w 2 dni!!!!

Pozdrawiam

Blachu

mamy piece INPROELA w sumie 7sztuk ale dzialalo 6 (nie bylo potrzeby na wiecej, bo dogrzewalismy kominkiem). To duzo mniej niz zaklada firma ktora ci je chce sprzedac, bo u nas na 150m2domu mamy cos 14kW a oni zakladaja 20kW. Przy dobrze zaizolowanym domu z rekuperacja to za duzo, chyba ze na dwoze -30 a w srodku chcesz +30.

Mamy 2 szt tych chudych 16cm, ktore calkiem dobrze wygladaja na scianie, te grubsze stoja na ziemi jak spore kloce, dosc starodawny widok, jeden ukrylismy w meblach kuchennych, drugi w salonie za scianka z plyty KG. Tu mamy pewne straty bo okazalo sie ze piece wiecej ciepla oddaja statycznie a dmuchawa wlacza sie tylko czasami na kilka minut, gdy temp spadnie ponizej zadanej. Same wentylatory nie sa super ciche, rano zawsze je slyszalam w sypialni, ale w dzien nie ma problemu. Mamy sterowanie pogodowe (zwroci sie pewnie za 20lat!).

Zakladala nam firma Inproel z Gliwic, tanio i solidnie. W sumie wyszlo nas 10tys przy 10%rabacie i znizce na robocizne.Zapomnij o wlasnym montazu, my sali kladlismy tylko kable (uwaga 2 osobne obwody, jeden na ladowanie glownie sila, drugi na wentylatorki).

Po pierwszej zimie stwierdzam ze jest to super ogrzewanie, malo kosztowne przy zakupie, malo problematyczne i dosc tanie w eksploatacji (wyszlo nas okolo 300zl na miesiac za grzanie nimi)

Pozdrawiam

Ola

Dzięki Alex za namiary, ta cena za dekarza to nie taka straszna.W Brzegu, gdzie mieszkam wycenęę zrobiło mi trzech dekarzy. Dach 240m2 czterospadowy na p[lanie "elki". Wyceny bardzo zbieżne-10500-11000 zł. W cenę wchodzi konstrukcja dachu (bez materiału rzecz jasna), pokrycie i zamontowanie Veluxów. Uważam, że to koszmarna cena! Co wy na to? Czy jest szansa na coś tańszego?A gdzie zaopatrujecie się w drewno?Bo i tu ceny są KOSZMARNE!! W jednym miejscu znalazłem cenę 700 za m3 impregnowanego zanurzeniowo.Poradzcie gdzie szukać czegoś tańszego.Pozdrowionka dla Opolan!

Jeszcze jedno problem mi się nasunął. Dużo czytam na forum o rekuperacji. Niezły mam mętlik, niestety. :o Trudno o jakąś obiektywną opinię na ten temat. A co Opolanie na ten temat sądzą? Wiem, że Alex zainstalowała. Czy montujecie tę machinę? Jakieś rozsądne argumenty pro i kontra? Czy orientujecie się jaki jest sumaryczny koszt na domek 150m2?Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Rekuperator należy do tych rzeczy, które rozważyłbym przy ponownej budowie domu. Biorąc pod uwagę uwzglkędnienie tego faktu na etapie projektu i budowy można ograniczyć koszty takiego systemu. W moim domu są dobudowane gabinety lekarskie. Skutkiem tego mam mnóstwo wentylacji i .... kominów. A to kosztuje. Skoro można te koszty zracjonalizować to cena rekuperatora automatycznie spadnie.

Witam. Zajmuję się tym tematem zawodowo, postaram się więc pomóc w tej kwestii. Nie oznacza to,że będę do czegokolwiek namawiał.Jestem daleki od tego.

To prawda,że najlepiej planować instalację na etapie projektu, bądź wznoszenia stanu surowego, ogranicza to koszty, ale i później może mieć to nadal sens.Najważniejsze pytanie to to co chcemy osiągnąć, jaki komfort.Sprawa posiadania wentylacji jest bezdyskusyjna, musimy usuwać powietrze zanieczyszczone i dostarczać świeże. Przy obecnym systemie budowania,gdzie wentyalacja grawitacyjna może być niewydolna (głównie ze względu na sposób jej zaprojektowania) i szczelność domu takie warunki mogą zostać nie osiągnięte.

Zaletą wentylacji mechanicznej jest jej "sterowalność" w stosunku do warunków, lecz by uniknąć znacznych strat energii cieplnej stosuje się odzysk ciepła,czyli rekuperację.Najważniejszą rzeczą jest dokonać bilansu zysków i kosztów tego rozwiązania, okresu amortyzacji i niematerialnych korzyści (czyli co osiągniemy przy tym systemie,a jest nam potrzebne, a czego nie uzyskamy przy grawitacji).

Koszt jest tu najtrudniejszą sprawą, ze względu na indywidualny dobór rozwiązań.

Średnia, która wychodziła przy większości realizacji domów o średniej kubaturze to ok. 10 000 PLN brutto za materiał (centrala, kanały izolowane, kształtki, anemostaty).Ale były i kwoty mniejsze i większe.

Chętnie służe poradą i pomocą przy obliczeniach, można umówić się osobiście. 606 773 505

Dzięki za ten odzew. Trudno nie przyznać rekuperacji paru plusów, ale przyznam,że zaniepokoiło mnie kilka kwestii w związkuy z reku, min. fakt, że istnieje całkiem spore niebezpieczeństwo rozwoju jakiegoś cholerstwa w kanałach co z kolei pociąga za sobą konieczność ich czyszczenia, konserwacji, itp. Jak to przełknąć?

pozdrawiam

Również w nowym domu mam zaprojektowany reku, ale.........

Zdecydowałem się na ogrzewanie nadmuchowe.

Oczywiście rozstrzygnęły kwestie finansowe, mianowicie: za ogrzewanie elektryczne (tylko ten nośnik energii jest dostępny) akumulacyjne i instalację rekuperatora wyszło ok. 35 tys a za pełne ogrzewanie nadmuchowe z klimą ok 30 tys

Przy okazji piece akumulacyjne nie są za ładne a przy nadmuchu są tylko kratki.

Może w Opolu bądź okolicach jest firma która wykonuje ogrzewanie nadmuchowe piecem elektrycznym to proszę o kontakt, bo mam firmę ze Śląska a wolałbym bliżej.

Jeszcze jedno, czy macie namiary na dobrego fachowca od zbudowania kominka ?

że istnieje całkiem spore niebezpieczeństwo rozwoju jakiegoś cholerstwa w kanałach co z kolei pociąga za sobą konieczność ich czyszczenia, konserwacji, itp. Jak to przełknąć?

Po pierwsze, filtrować i regularnie sprawdzać filtry.

Po drugie, zabezpieczać przed nadmiarem wilgoci w instalacji nie dopuszczając do tego, by się gromadziła w instalacji.

Po trzecie, a kto powiedział, że w kanałach grawitacyjnych nie dzieje się to samo.

Dlaczego z naturalnych cech jakiegoś rozwiązania robi się minus, to tak jakby powiedzieć, że używanie naczyń i sztućców jest fajne, tylko trzeba je myć bo jeśli nie to zapleśnieją ?

Pamiętajmy o planowaniu i równoważeniu oczekiwań, kosztów wykonania, kosztów użytkowania, plusów i minusów każdego rozwiązania.

Oczywiście rozstrzygnęły kwestie finansowe, mianowicie: za ogrzewanie elektryczne (tylko ten nośnik energii jest dostępny) akumulacyjne i instalację rekuperatora wyszło ok. 35 tys a za pełne ogrzewanie nadmuchowe z klimą ok 30 tys

Tu mamy przykład wyboru, indywidualnego, dla siebie.

Choc może rodzi on w perspektywie wyższe koszty użytkowania (zużycie energii dostarczanej), blachu dokonał wyboru napewno rozważając wszystkie za i przeciw, korzyści, estetykę, komfort.

Jeszcze jedno, czy macie namiary na dobrego fachowca od zbudowania kominka ?

1. Andrzej Kubas, Wołczyn,

tel. 4142149, 4189774, 604296497

- wysoki poziom, nie montuje tanich kominków, wykonuje w Polsce, Niemczech i Austrii, kominki, piece kaflowe, kuchnie, zdun.

2. Dorota i Krzysztof Grega, Tuły,

tel. 4138850

- ładne, solidne kominki, piece, kuchnie.

3. Andrzej Mrugała, Ligota Prószkowska,

tel. 4648634, 606186165

- solidny wykonawca, kominki, piece, kuchnie, zdun.

4. Piotr Dudek, Kędzierzyn-Koźle,

tel. 4810834, 602682050

- kominki, piece, ogrzewanie, jest teraz w Niemczech, dostępny chyba po 10 maja.

5. Waldemar Lempik, Biadacz,

tel. 4215989, 601494530

- kominki, piece.

Każdego z wyżej wymienionych mogę z czystm sercem polecić, wykonują również instalacje DGP (dystrybucji gorącego powietrza).

Przy kontakcie można powołać sie na mnie (Norbert Hefczyc)