Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

aniahubi

firma z Jasła jeśli dobrze kojarzę robi tylko kolektory poziome, prawda???

kurcze ja nie jestem rzekonany do kolektorów poziomych, ale może nipotrzebnie.

Dodatkowo mam malutka działkę i rosną na niej drzewa i trochme mi to komplikuje sytuację.

Jesteś cie zadowoleni ze swojej pompy???

Jestem w kontakcie z Inką i być może w tym tygodniu będę sie z umawiał na wizytę i oględziny ich PC.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

firma z Jasła jeśli dobrze kojarzę robi tylko kolektory poziome, prawda???

kurcze ja nie jestem rzekonany do kolektorów poziomych, ale może nipotrzebnie.

Dodatkowo mam malutka działkę i rosną na niej drzewa i trochme mi to komplikuje sytuację.

Jesteś cie zadowoleni ze swojej pompy???

Jestem w kontakcie z Inką i być może w tym tygodniu będę sie z umawiał na wizytę i oględziny ich PC.

pozdrawiam

Jak cię Inka nie przekona, to ja też nie :wink: Sam musisz podjąć decyzję i być do niej 100% przekonany. Ja nie żałuję, ale u nas tylko było wygrzewanie podłogówki, w boju sprawdzimy ją w następną zimę.

Jakby co, pytaj :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
jaki styropian dawaliście pod ogrzewanie podłogowe i jakiej grubości??

a to zależy za którym razem :lol: :roll: za pierwszym dawaliśmy 8 cm (3+5), a za drugim już tylko pięć, trójkę wyrzuciliśmy, bo okazało się, że wylewki na podłogówce musi być ok 6,5 cm więc przy naszej grubości styropianu moglibyśmy drzwi na taras nie otworzyć :wink:

Tyle że u nas jest piwnica więc ta piątka powinna starczyć. Do góry 3 cm.

przymierzam sie pomału do zakupu mateiałów do budowy domu. Poradzcie gdzie najbardziej opłaca sie kupować, czy kompleksowo w duzych hurtowniach, czy może inaczej. Jak sie do tego zabrać. doradzcie jak Wy kupowaliście materiały i ewentualnie gdzie. i druga sprawa szukam sprawdzonej ekipy budowlanej murarzy i dekarzy( nie za drogiej). Możecie kogos polecić? Okolice Ozimka. Budowę chcemy rozpocząć po wakacjach.

Aniu i Tomaszu, wydaje mi się, że najlepiej zrobić kompleksowe wyceny podstawowych materiałów budowlanych w kilku hurtowniach i wybrać najlepszą całkowitą ofertę. Zawsze będzie tak, że w jednej będą tańsze pustaki, w innej bloczki fundamentowe itp. ale wygodniej jak bierze się wszystko z jednego miejca.

Mogę polecić firmę, która mi budowała, tyle że oni budują właściwie tylko ze swoich materiałów, ceny robocizny mają nie najtańsze, ale sami organizują sobie sprzęt, zaplecze socjalne i pilnują porządku na budowie.

My zrobilismy tak. Wycenilismy w kilku hurtowniach najbardziej cenotwórcze materiały: cegły, kominy, dach, styropian, wełnę, cement i stal.

Sprawdziliśmy jak z dostawami w ile czasu, czy za darmo, jak sie rozmawiało z kierownikiem hurtowni.

Potem decydowaliśmy co robić.

Większość materiału braliśmy z jednej hurtowni, ale niektóre rzeczy braliśmy gdzie indziej ( bo nie było, lub sam kierownik powiedział, że nie mają atrakcyjnych cen na to.

Musicie trochę pobiegać, posprawdzać, policzyć. I tylko wizyta osobista i uściśnięcie ręki pozwoli na rzetelną ocenę. Przez telefon trudno jest cokolwiek załatwić.

Pozdrawiam i życze powodzenia

Tak właśnie zrobimy, mam juz wybrane hurtownie, i tam damy materiały do wyceny. Jeszcze nie zdecydowaliśmy czy będziemy budować z ceramiki czy z b.komórkowego. Pewien wpływ na to będzie miała rónież cena. Co do firmy budującej to będziemy szukać dobrej ale w miare taniej. Zobaczymy jak to wyjdzie. Dziekuje za odzew i pozdrawiam. Dobrodzień to nedaleko od nas. Moze masz namiary na jakeś duże hurtownie w swojej okolicy? Zawsze to bliżej Częstochowy to może byc taniej bo mówią ze Opole bardzo drogie.

My dużo materialu zamawialiśmy w hurtowni Rolnik w Oleśnie. Jest tam spoko kierownik. Można się z nim dogadać. nazywa sie Mariusz Wiecha. Warto spróbować.

Stal kupowaliśmy w Instalbudzie w Lublińcu, najniższe ceny mieli.

Beton to u nas oczywiście Hoger. Dobry jakościowo i można dogadać się ze sprzedawcą, nazywa sie Robert.

to chyba tyle

pozdrawiamy

POMÓŻCIE!!!!!!

kOCHANI PO MIESIĄCU CZASU OCZEKIWANIA, AŻ NASZ STOLARZ RACZY WEJŚĆ WŁAŚNIE ZADZWONIŁ, ŻE NIESTETY, ALE MOŻE WEJŚĆ PO URLOPIE TJ. OK 20 LIPCA. jESTEM ZAŁAMANA , BO LADA MOMENT CHCEMY SIĘ WPROWADZAĆ I MUSIMY MIEĆ KUCHNIĘ.MUSZE SZUKAĆ KOGOS INNEGO.

PORADŹCIE JAK MACIE SOLIDNEGI I SŁOWNEGO STOLARZA.

POZDRAWIAM

SABINA