Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

witam wszystkich,

czy mozecie poradzic jakas firme ktore jest w stanie wybudowac dom pod klucz? zalezy mi na komplesowej lub prawie kompleksowej obsludze.

Budowa kolo miejscowości Niemodlin, woj. opolskie oczywiście :)

dobrze jest nawiązać rozmowy z firmą z polecenia :) dlatego czekam na propozycje i dziekuje

Witam,

Rodaków :wave:

Ja jestem na etapie poszukiwania działki, ciężko nam to idzie, jakbyscie mieli cos fajnego, ciekawego, w ludzkiej cenie po sasiedzku to poprosze o namiar :yes:

A wracajac do firm budowlanych:

Szczerze nie polecam firmy budowlanej Arkadia wł Jerzy Bochczanin z Opola - katastrofa cenowa i wykonaniowa!

Za to znaju cudownego hydraulika i firme od wykonczeniówki jak ktoś potrzebuje namiar krzyczec, sprawdzeni osobiscie w 200% (na budowie mojej mamy) :)

Mam do was pytanko gdzie dostane tanie ładne parapety?

Mi pan Jerzy stawiał stan surowy

i nie podzieliam twojej opini na jego temat

Wykonał swoja prace bardzo dokładnie i ja jestem osobiście z niego zadowolona.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Nutka94. Czy upierasz się przy Opolskiej lokalizacji?

Ja do niedawan też się zastanawiałem, szukałem i powiem Ci, że mój wybór padł na działkę poza Opolem. Dwa razy tańsza - u mnie przełożyło się to na dwa razy większą.

Mam do opolskiego rynku 6 km, spokoljną i malowniczą lokalizację wśród nowych domków a przy działce ciepłociąg z elektrowni czyli dużo tańsze koszty ogrzania domu. Dodam jeszcze, że mieszka tu pół Opola.

Przemyśl to.

P.S.

Wiki:) Dzięki. Chyba już coś znalazłem, ale jeszcze się zastanawiam.

http://archi-projekt.com.pl/index.php?mod=main&scr=main&evt=showDetails&id=233#

Tylko że nie mogę znaleźć nikogo, kto to buduje.

Również pozdrawiam.

Nie upieram się ale mam male dzieci chodzace do szkoły i przedzkola w Opolu codzienne dojazdy i stanie w korkach na wjazdach do Opola trochę mnie przerażaja... mam nawet możliwość kupienia 10 arowej dzialki w Krzanowicach ale chyba wolala bym jednak Opole. Zastanawiam się nawet nad pomysłem poszukania chętnego do postawienia bliźniaka...:)

• 2 weeks później...

Haloo!

Budujecie coś wogóle? Coś mało się tu dzieje.

Mam pytanie (trochę abstrakcyjne)

Ile w naszym województwie kosztuje wybudowanie domu?

Macie jakiś przelicznik ile za mkw?

Mam na oku projekt domu o pow. netto 209,8 mkw. użytkowej 168,5mkw.

Tylko nie wiem, czy zdołam wyszarpać odpowiednią ilość gotówki.

Pozdr.

aloalo;-)

Niby coś tam budujemy, ale nic nam się już nie chce, nawet klikać na forum. Pytanie rzeczywiście trochę abstrakcyjne, bo nieco zależy od standardu, który Cię interesuje. Jest tu sporo wątków na temat kosztów budowy. Może nie dotyczą konkretnie Opolszczyzny, ale jakiś obraz dają (czasem zamazany:rolleyes:)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131013-Jaki-jest-śrddni-koszt-wybudowania-1m2&highlight=koszt+wybudowania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190-Czy-można-zbudować-dom-130-m2-za-200-tys.-zł&p=3066272#post3066272.

aloalo;-)

Niby coś tam budujemy, ale nic nam się już nie chce, nawet klikać na forum. Pytanie rzeczywiście trochę abstrakcyjne, bo nieco zależy od standardu, który Cię interesuje. Jest tu sporo wątków na temat kosztów budowy. Może nie dotyczą konkretnie Opolszczyzny, ale jakiś obraz dają (czasem zamazany:rolleyes:)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131013-Jaki-jest-śrddni-koszt-wybudowania-1m2&highlight=koszt+wybudowania

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190-Czy-można-zbudować-dom-130-m2-za-200-tys.-zł&p=3066272#post3066272.

Ehhh... przeglądam to forum od dłuższego czasu... im więcej czytam na temat kosztów, tym mi się mniej chce zaczynać budowę.

Chyba sobie odpuszczę to czytanie, kupię projekt i niech się dzieje co chce.

Musi mi starczyć to co mam - potem to już tylko spłacanie kredytów ;)

Mam już działkę. Dodam, że wiele prac chcę wykonać samodzielnie (w miarę możliwości i ilości wolnego czasu), resztę zatrudniając ekipy i negocjując ceny za materiały.

Słyszałem, że w naszych okolicach nie jest tanio, dlatego rzuciłem ten pościk.

jolapp2 Przeczytałem cały Twój dziennik, dzięki. Mam nadzieję, że po zalaniu nie ma śladu i wszystko wyschło. A tak przy okazji... na jakiej wysokości macie zero? Pytam, bo u mnie też zagrożenie zalaniem występuje. Zastanawiam się nad wyborem materiału do budowy ścian i tu chciałem zapytać o szybkość schnięcia porotermu (bo widzę, że z niego budujecie)

jolapp2 Przeczytałem cały Twój dziennik, dzięki. Mam nadzieję, że po zalaniu nie ma śladu i wszystko wyschło. A tak przy okazji... na jakiej wysokości macie zero? Pytam, bo u mnie też zagrożenie zalaniem występuje. Zastanawiam się nad wyborem materiału do budowy ścian i tu chciałem zapytać o szybkość schnięcia porotermu (bo widzę, że z niego budujecie)

Dzięki TomekBuduje Domek, po zalaniu na szczęście nie ma śladu, tylko pozostały doły i dołki dzięki którym przelewaliśmy wodę do jeszcze większego dołka w drodze, żeby strażacy ją wypompowywali :)

Nie mam pojęcia na jakiej wysokości mamy stan zero. Geodeta wytyczał dom i stan zero w stosunku do istniejącej nieopodal drogi bo nasza droga nie jest jeszcze na tej wysokości co powinna. Poroterm wysycha bez problemu, a nasz murarz jest zachwycony tymi pustakami - dobrze pasują do siebie, nie kruszą się podczas przecinania na potrzebny wymiar, są ładnie wypalone. Myślę, że podjęlismy dobrą decyzję. Na dodatek cena w miarę dobra :)

A to nasz domek wg stanu na dzien dzisiejszy

http://lh5.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/THgIpqkioMI/AAAAAAAAB5E/GeO_wW3fAjo/59.jpg

Pozdrawiam :)

jolapp2 piękny domek :) gratuluję.

Jeśli mogę, chciałbym Cię prosić o ocenę kosztorysu na stronie Waszego projektu pod kontem odzwierciedlenia cen w naszym regionie?

Czy jest bliski rzeczywistości?

Zalezy mi na takich opiniach, gdyż jestem ciągle na etapie wyboru projektu, pełen obaw i wątpliwości co do kosztów.

Pozdrawiam.