Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa opolska

Gizd.

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Kochani , potrzebna pomoc dla "naszego forumowego Dzielnego Frania"

Proszę przeczytać post , może potraficie pomóc.

http://dzielnyfranek.blogspot.com/2012/10/mieszkaniowy-zawrot-gowy.html#more

Dziękuję

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
a w jakiej miejscowości budujesz
Halo a jestem nowa budujemy z mezem w miejscowosci Zawadzkie.Projekt z studio Z500 nazwa projektu Z115.Przymiarka jest na dom pasywny.Czy sie to stanie?Odpowiedz bedzie po wykoczeniu i otrzymaniu certyfikatu.Dom ma powierzchni wg projektu 120 /faktyczna powierzchnia uzytkowa: parter 60,30mkw pietro 55,43 mkw.Na dzien dzisiejszy sa rury i wentylatory zainstalowane ale bez rekuperatora ,ogrzewanie gazowe z zamknieta komora spalania i dwa panele solarowe .W tej chwili jest stan surowy zamkniety z tym ze nie podlaczono/ciagle to jest obiecywane ze juz tuz tuz/ nam jeszcze pradu,nie skonczona kotlownia,nie dokonczone solary/zima i snieg na dachu/ i nie wstawione drzwi zewnetrzne/dokrecona plyta/Okna i drzwi zewnetrzne byly kupione w firmie Elwiz.Reku bedzie Paul Nowus 300,Piec Vailant zbiornik 300l.Solary z firmy Promont Opolu. Dachowka Bogener Inovo12 rubin czerwony dach110 m kw Dom z prefabrykatow budowany od 15 sierpnia przez firme Multicomfort.Teraz cena:Okna /5 szt 180x220/ 20 000 zł ,,drzwi zewnetrzne 10 000zł /ceny bez montazu/solary 15 000zł, rolety natynkowe na wszystkie okna 10 120 zł z montazem.Podaje kwoty z podpisanej umowy firmy Multicomfort:zaliczka na prefabrykacje ,transport,dzwig,koparka itd w tym ceny stolarki okiennej i drzwiowej 111 240,00 zł zaliczka na plyte funtamentowa 17 280 za wykonanie fundamentu17 280 rozpoczecie montazu prefabrykatow 145 800 zł, zaliczka na urzadzenia do wentylacji i instalacji co 28 857,60 wykonanie pokrycia dachowegoz orynnowaniem tytanowo-cynkowe 24 289,20 zł wykonanie CO /ogrzewanie podłogowe/ ,instalacji elektrycznej /bez wykonczenia tj kontaktow i wlacznikow wisza tylko druty/ jest kabel intr,TV/,instalacji wodno-kanalizacyjnej bez podlaczy zewnetrznych 28 857,60 zł, wylewki 9 315 zł, izolacja termiczna podddasza oraz izolacji pwietrzno szczelnej budynku 5 940zł, przykrecenie płyt gipsowo-kartonowych 5 400zł odbior koncowy 9 676,80zł .Sa to ceny z 8%podatkiem Vat i platne dwa dni po wykonaniu jak napisane wyzej. Wycena jest dokladnie podana w tej formie jak wyzejW cene wliczone sa geberity do 3 lazienek i tyle samo drabinek -grzejnikow lazienkowych jak i projekt domu.Co o tym myslicie?

Halo a jestem nowa budujemy z mezem w miejscowosci Zawadzkie.Projekt z studio Z500 nazwa projektu Z115.Przymiarka jest na dom pasywny.Czy sie to stanie?Odpowiedz bedzie po wykoczeniu i otrzymaniu certyfikatu.Dom ma powierzchni wg projektu 120 /faktyczna powierzchnia uzytkowa: parter 60,30mkw pietro 55,43 mkw.Na dzien dzisiejszy sa rury i wentylatory zainstalowane ale bez rekuperatora ,ogrzewanie gazowe z zamknieta komora spalania i dwa panele solarowe .W tej chwili jest stan surowy zamkniety z tym ze nie podlaczono/ciagle to jest obiecywane ze juz tuz tuz/ nam jeszcze pradu,nie skonczona kotlownia,nie dokonczone solary/zima i snieg na dachu/ i nie wstawione drzwi zewnetrzne/dokrecona plyta/Okna i drzwi zewnetrzne byly kupione w firmie Elwiz.Reku bedzie Paul Nowus 300,Piec Vailant zbiornik 300l.Solary z firmy Promont Opolu. Dachowka Bogener Inovo12 rubin czerwony dach110 m kw Dom z prefabrykatow budowany od 15 sierpnia przez firme Multicomfort.Teraz cena:Okna /5 szt 180x220/ 20 000 zł ,,drzwi zewnetrzne 10 000zł /ceny bez montazu/solary 15 000zł, rolety natynkowe na wszystkie okna 10 120 zł z montazem.Podaje kwoty z podpisanej umowy firmy Multicomfort:zaliczka na prefabrykacje ,transport,dzwig,koparka itd w tym ceny stolarki okiennej i drzwiowej 111 240,00 zł zaliczka na plyte funtamentowa 17 280 za wykonanie fundamentu17 280 rozpoczecie montazu prefabrykatow 145 800 zł, zaliczka na urzadzenia do wentylacji i instalacji co 28 857,60 wykonanie pokrycia dachowegoz orynnowaniem tytanowo-cynkowe 24 289,20 zł wykonanie CO /ogrzewanie podłogowe/ ,instalacji elektrycznej /bez wykonczenia tj kontaktow i wlacznikow wisza tylko druty/ jest kabel intr,TV/,instalacji wodno-kanalizacyjnej bez podlaczy zewnetrznych 28 857,60 zł, wylewki 9 315 zł, izolacja termiczna podddasza oraz izolacji pwietrzno szczelnej budynku 5 940zł, przykrecenie płyt gipsowo-kartonowych 5 400zł odbior koncowy 9 676,80zł .Sa to ceny z 8%podatkiem Vat i platne dwa dni po wykonaniu jak napisane wyzej. Wycena jest dokladnie podana w tej formie jak wyzejW cene wliczone sa geberity do 3 lazienek i tyle samo drabinek -grzejnikow lazienkowych jak i projekt domu.Co o tym myslicie?[/quot

• 3 weeks później...

Witam,

buduję się pod Opolem, jestem na etapie okien, która mają byc porządnie wykonane (pakiet 3-szyb. + ciepły montaż). Mam okna wielkopowierzchniowe, duża część to trójkąty etc.. Jak na razie pytam Eltora(MS) oraz Kapicę, którzy są dobrzy to jednak drodzy (być może dla mnie za drodzy). Czy ktos z Was może podsunąć firmę działającą w okolicy Opola która nie spartaczy realizacji jakosciowo, a będzie bardziej konkurencyjna cenowo? Proszę pisać oczywiście na podstawie własnych doświadczeń i nie wymieniać firm Domix oraz Fillplast (które odrzucam w przedbiegach). Eko-Okna też raczej odpadają bo robią masówkę (stwierdzam tylko fakt - i nie wiem czy zrobią poprawnie), a poza tym jak na razie totalnie olali moje zapytanie (Dobrzeń i Opole).

Ja mam okna z firmy plastodrew .Miła obsługa i dobra współpraca. Mam okna drewniane i wielkopowierzchniowe .Okna miałam zakładane dwa lata temu.

My mamy okna bardzo duze 210x189 z firmy Elwiz i jestesmy baaaardzo zadowoleni wykonane sa na wysokim poziomie, chociaz w wersji drozszej bo do domu pasywnego ale takie odchudzone tez maja no i cena wtedy znacznie nizsza.Obsługa ,kontakt itd bez zastrzezen.

Przymierzamy się do budowy w gminie Komprachcice. Czy ktoś może polecić jakichś dobrych wykonawców w okolicy?

Witam.

Polecam Pana Rimplera z Chmielowic. Bardzo rzetelna firma pana Helmuta.

Budowałem tez w tej gminie.

Materiały brałem w AB Bechciki z Cygana 1 w Opolu u pana Darka.

• 4 weeks później...

Witam,

Mam taki problem.

Dostaliśmy stary dom a raczej bliźniaka (w Opolu - okoli ZWM-u).

Dom nadaje się do generalnego remontu (mamy już projekt i pozwolenie).

Planujemy zacząć od dachu+strop, jednak zauważyliśmy pękniecie w ścianie działowej pomiędzy domami.

1. Czy znacie kogoś kto mógłby ocenić, podpowiedzieć co z takim "fantem" najlepiej zrobić, jakie mogą by koszty ?

2. Chcemy wstępnie oszacować koszty kolejnych etapów. Czy Znacie kogoś godnego polecenie kto mógłby pomoc w szacowaniu a następnie mógłby zostać wykonawca, bądź polecić wykonawce?

Pozdrawiam