Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Świętokrzyska

the_anonim

Recommended Posts

Mamy zamiar zakończyć ten etap budowy i odpocząć nieco. Ja już mam dość ciągłego słuchania: "szefowo, potrzeba będzie...". A to wkręty, a to ćwierćwałki, kliny do kosza, taśma uszczelniająca, nawet kupno akumulatora do fiata uno zaliczyłam, bo się majstrowi wykończył na amen (wiecie, że trzeba oddawać stary na wymianę?). Zatem mała przerwa w budowie domu, a przejdziemy na prace okołodomowe - jakieś ogrodzenie trzeba sklecić, wyrównać teren, może żywopłot posadzić (jak pogoda jeszcze do listopada dopisze).

Redwald, też jestem ciekawa, jak zabezpieczasz domek na zimę.

Wiem, że obiecywałam już ze dwa tygodnie temu, że pokażę nowe zdjęcia domu, ale to wszystko się tak ciągnie, a ja chciałam zrobić zdjęcia już z tynkami. Tynki zaczynają kłaść jutro (czwartek) - i skończą chyba, bo ma przyjechać wzmocniona ekipa, a domek nieduży.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich!

Rozpoczynam budowę w Waszym województwie a konkretnie w Oksie koło Jędrzejowa. Ma to być mały letniskowy domek z możliwością zamieszkania na stałe (na emeryturze). Projekt domku można zobaczyć tutaj: http://glinki.com/?l=2n2yjf

Oczywiście bedzie troszkę zmieniony - podwyższe ścianę kolankową by góra była bardziej użyteczna.

Co do budowy to narazie jestem w trakcie ogradzania działki. Papierki są już załatwione. Projekt jest jeszcze "ruchomy" ale są pewnie ograniczenia, np: front nie moze mieć więcej niż 8m a dach musi mieć spad 40 i więcej itp.

Prosiłbym Was o podanie namiarów do jakichć rzetelnych budowniczych, któych z czystym sumieniem mógłbym ewentualnie wziąść na budowę.

Pozdrawiam Adam

No tak, sorry dziewczyny, jakos mi nie pokazywało, że w Grupie Świętokrzyskiej ktoś się odzywa.

Przygotowanie do zimy w moim przypadku polegało na - zacznę od początku. W ciągu tego roku postawiliśmy dom w stanie surowym i przykryli dachem, na to pełne deskowanie + papa. Przed zimą udało mi się (co jest zresztą normalne ;)) pozabijać wszystkie otwory deskami, pownosić do środka pozostałe bloczki, poukładać deski wyrównać ziemię. Takie męskie sprawki ;).

Pozdrawiam

Stander - no po prostu fajny jest ten Twój domek.

uciu - dlaczego piszesz "w waszym województwie" za chwile będzie to nasze wojewodztwo? :D

Witam wszystkich!

Rozpoczynam budowę w Waszym województwie a konkretnie w Oksie koło Jędrzejowa. Ma to być mały letniskowy domek z możliwością zamieszkania na stałe (na emeryturze). Projekt domku można zobaczyć tutaj: http://glinki.com/?l=2n2yjf

Bardzo ładny i sprytny domek. Świetne usytuowanie kominka, nawet nie trzeba rozprowadzenia gorącego powietrza, tylko wypuścić rury na górę do pokoików.

Nasz domek, który widać w emblemacie, był pierwotnie domem letniskowym (przyznam, dość sporym jak na daczę). Po licznych, choć nieskomplikowanych konstrukcyjnie poprawkach został "naszym domem".

Jeśli chcesz kiedyś osiąść w swoim domku na stałe, to dobrze byłoby od razu postarać się o pozwolenie na dom całoroczny, bo chyba nie tak łatwo potem o zamianę przeznaczenia. Czy jest taka możliwość? A może już takowe masz?

Bardzo ładny i sprytny domek.

Dzięki:-)

Świetne usytuowanie kominka, nawet nie trzeba rozprowadzenia gorącego powietrza, tylko wypuścić rury na górę do pokoików.

Właśnie między innymi dlatego wybrany:-)

Jeśli chcesz kiedyś osiąść w swoim domku na stałe, to dobrze byłoby od razu postarać się o pozwolenie na dom całoroczny, bo chyba nie tak łatwo potem o zamianę przeznaczenia. Czy jest taka możliwość? A może już takowe masz?

Wszystkie pozwolenia są już załatwiane na dom mieszkalny, czyli wydaje mi się że to to samo co całoroczny. Jest kilka szczegółów, które odróżniają dom całoroczny od letniskowego i ten bedzie to spełniał. Na sąsiednich działkach też to ludzie tak mają pozałatwiane.

Pozdrawiam wszystkich, szczegolnie tych swiezo dolaczonych,

umowa wstepna podpisana, czyli juz blizej niz dalej.

Dzieki za rady na zime. Pytanie brzmi; co myslicie o zalozeniu rolet antywlamaniowych jesli w domu na razie nikt nie mieszka - mozna nazwac stan surowy zamkniety? Albo o zgloszeniu takiego domu do agencji ochrony i na czym to wlasciwie polega...Slyszalam, ze sie placi ponoc jakas kwote miesiecznie i oni montuja jakies tam czujniki, a jak ktos wtargnie, to przyjezdzaja i co? Czy ktos wie jak to dziala?

Dzieki za rady na zime. Pytanie brzmi; co myslicie o zalozeniu rolet antywlamaniowych jesli w domu na razie nikt nie mieszka - mozna nazwac stan surowy zamkniety? Albo o zgloszeniu takiego domu do agencji ochrony i na czym to wlasciwie polega...Slyszalam, ze sie placi ponoc jakas kwote miesiecznie i oni montuja jakies tam czujniki, a jak ktos wtargnie, to przyjezdzaja i co? Czy ktos wie jak to dziala?

Agencja ochrony przyjeżdza na podstawie zgłoszenia radiowego wysłanego przez system alarmowy. Generalnie agencja ma określony ściśle czas na dojechanie na miejsce. Zazwyczaj jest to kilka minut. Opłaty zależą od agencji - minimalnie różni się zakres usług.

Pytanie tylko czy masz potrzebę ochraniać dom w stanie surowym?

Agencja ochrony przyjeżdza na podstawie zgłoszenia radiowego wysłanego przez system alarmowy. Generalnie agencja ma określony ściśle czas na dojechanie na miejsce. Zazwyczaj jest to kilka minut. Opłaty zależą od agencji - minimalnie różni się zakres usług.

Pytanie tylko czy masz potrzebę ochraniać dom w stanie surowym?

Mam tam troche materialow typu deski, a jak mi okna wybija i sie jakies menele osiedla, poniszcza itepe Sylwester za pasem, nigdy nic nie wiadomo co gowniarstwu do glow przyjdzie...