Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Świętokrzyska

the_anonim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarek masz racje,że nasza grupka słabiutka w porownaniu z innymi ,więc zeby tak nie było to Ty też musisz częściej tu zaglądac i dzielić sie z nami swoimi sprawami budowlanymi.Podaj adres internetowy na którym możemy zobaczyc Twój domek lub opisz go.Zobacz mój;http://www.domywstylu.pl projekt bolero.pozdrawiam

Jak miło że jednak nie jestem sam:-)

Muszę przyznać Mariolu że Twój domek ładnie się prezentuje, mnie najbardziej przypadł do gustu pokoik nad garażem, cudeńko. Będziesz go stawiała (chyba że już postawiłaś) z proponowanych materiałów w zestawieniu czy będziesz wprowadzać zmiany?

Nasz domek może nie jest tak ładny jak Twój ale na Nasze możliwości jest ok. możesz go zobaczyć na stronie http://studioprojekt.pl/

projekt SP-1500

Pozdrówki

Jarek244, świetny ten Twój projekt. Ja też szukałam domku o prostej bryle, niedużego, ale z maksymalnie wykorzystaną powierzchnią. Tyle pomieszczeń na piętrze to prawdziwy majstersztyk. Ja wybierałam projekt w pośpiechu i przerabiałam z architektem (z domu letniego o dwóch salonach na dole, bez kotłowni - na mały biały domek dla trzyosobowej rodziny i wycieczek znajomych). Co wyjdzie, zobaczymy. Na razie ile razy przeglądam projekt, jestem zadowolona z moich pomysłów.

Mój projekt (ale oczywiście jeszcze bez przeróbek) można znaleźć na stronie:

http://www.wlasny-dom.pl/materialy/r2_2003/kaska.swf

Teraz na dole jest po jednej stronie pokój dzienny z wejściem na górę, wc, po drugiej stronie korytarza kuchnia, z niej przechodzi się przez spiżarnię na lewo do kotłowni, a na prawo do małej pralni.

Na poddaszu cztery pokoiki (od 11 do 28 m kw. podłogi, ten najmniejszy to właściwie garderoba z dodatkowym łóżkiem) i łazienka.

Niestety, te duże drzwi salonu musiałam przenieść na boczną ścianę, bo tam będzie wyjście do ogrodu. Prawie wszystkie okna też powiększyłam.

Dom opisany jest przez architekta jako "doskonale wpisujący się w prowincjonalny krajobraz" i bardzo się z tego cieszę, bo właśnie w takich "okolicznościach przyrody" powstaje.

Ja chyba będe budował najmniejszy dom z Was wszystkich :D

ze względu na wąską działkę 17 m .Udało mi się znaleźć coś takiego dobudowany jest do ściany sąsiada oba domy stoją w granicy działki.

Nie jestem zwolennikiem przeróbek jednak pod presją żony i dla swiętego spokoju zrobiłem okno drugie okno na parterze od strony frontowej narazie nie ma zadaszenia i dachu więć nie wiem jak to będzie wyglądało w bryle po przykryciu domu

http://www.polskiedomy.pl/index2.php?kodg=PD0003&clos1=0&Liczba_pieter=&Elementy_dodatkowe=&dodatkowy=[/img]

Witam:-)

Stander ale co ten domek który jest na podanej przez Ciebie stronie jest śliczny. Na parterze niemal dwa pokoje dzienne i to piękne z przestrzenią, ale jak piszesz Ty zostawiłaś jeden i masz duuuuużą kuchnię. Ładniej niż u mnie:-( a poddasze mamy podobne:-) Tyle że Ty nie masz garażu.

Powierzchnie podłóg mamy podobna, tylko pow. uzytkowa troszkę się różni;-)

Jacek a Ty to nienarzekaj, Wasz domek wcale taki mały nie jest. Jest wąski ale rozmieszczenie masz całkiem fajne. No i macie garaż:-)

Pozdrawiam

P.S.

Wczoraj podpisałem umowę z pracownią architektoniczną i zobowiązali się że będę mógł zaczynać przełom kwietnia i maja. A dzisiaj z kolei podpisuje umowę na zakup pustaków na ściane zewnętrzną. Cóż póki co kaska ucieka a efektów nie widać:-)

Jarku244, materiałami to właściwie zajmuje się mój mąż, ale z nasłuchu mogę powiedzieć, że przymierza się spełnić zalecenia projektanta. Z tego wynikałoby, że ściany zewn. z ceramiki (pdp. max) plus wełna, strop Terriva, ściany wewn. nie wiem (w projekcie jest cegła dziurawka, a na górze drewniane, ale może będzie zmiana), pokrycie dachu - ten domek aż się prosi o ładną dachówkę, ale jeszcze nie wiemy, czy będzie ceramika czy cement (dom przy lesie, z każdym pokryciem będzie problem).

Wszystkie wybrane wcześniej projekty miały garaż w bryle. Ale ten domek tak się nam spodobał, że zmieniliśmy koncepcję zagospodarowania błyskawicznie. Nasza działka też jest wąska, ale "wąska inaczej". Ma 45 m x 26 m, z tym że 40 wzdłuż drogi. Musieliśmy znaleźć dom dłuższy, a wąski (bo te warunki zabudowy!). Teraz postawimy z prawej strony garaż, między budynkami zrobimy jakieś pergole i powstanie takie osłonięte zaplecze gospodarcze (trzepak, skład na drewno, może murowana piwniczka itp.), do którego można będzie wychodzić drugim wyjściem, z kotłowni. Gospodarstwo w sielskim stylu (tyle że bez gdaczącego inwentarza). Po lewej stronie domu będzie ogród(ek).

A właściwie Jarku244, to gdzie Ty budujesz?. Daleko od Kielc?

Witaj Stander

Fakt troszkę wąska ta Wasza działeczka. Ale za to las chyba to rekompensuje?;-) U mnie tego problemu nie ma działeczka jest jak w miarę ładna 40x50, nie mam problemu z ustawieniem domku.

Co do materiałów to widzę że przeważa ceramika ceramika, co mnie cieszy (zakupiłem właśnie wczoraj PTH44).

A swje 4 kąty wznosił będę za Miedziana Górą w stonę Łodzi na terenie malowniczej wioski Ćmińsk. Wiesz może gdzie to jest? Daleko od siebie jesteśmy?:-)

Pozdrawiam Jarek

Stander i Jacku napiszcie proszę z jakich materiałów tworzycie Wasze marzenia (ściany zewnętrzne, wewnetrzne, dach, stropy, okna,etc), bo jak rozmumiem wszystko jest w fazie wstępnej, podobnie jak u mnie? Czy tylko tak mi się wydaje?

Jarek

Ja mam już dom wybudowany do stropu i przerwa zima mnie złapała

Buduje z tych materiałów czym handluje:) a handluje tym czym wierze ze jest dobre a nie najtańsze także nie bede wymieniał firm bo pomysli ktoś ,że moim mottem przewodnim jest złapanie klienta a nie o to tu przecież chodzi ale z radoscia podziele sie z wami moimi spostrzeżeniami z budowy i jak będe umiał to pomogę.

Narazie najbliżej mnie jest Mariola ale ona jeszcze nie buduje wszystko przed nią :lol:

Stander i Jacku napiszcie proszę z jakich materiałów tworzycie Wasze marzenia (ściany zewnętrzne, wewnetrzne, dach, stropy, okna,etc), bo jak rozmumiem wszystko jest w fazie wstępnej, podobnie jak u mnie? Czy tylko tak mi się wydaje?

Jarek

Ja mam już dom wybudowany do stropu i przerwa zima mnie złapała

Buduje z tych materiałów czym handluje:) a handluje tym czym wierze ze jest dobre a nie najtańsze także nie bede wymieniał firm bo pomysli ktoś ,że moim mottem przewodnim jest złapanie klienta a nie o to tu przecież chodzi ale z radoscia podziele sie z wami moimi spostrzeżeniami z budowy i jak będe umiał to pomogę.

Narazie najbliżej mnie jest Mariola ale ona jeszcze nie buduje wszystko przed nią :lol:

witam współmieszkańców naszych pięknych Gór Świętokrzyskich.

wraz z małżonką i córcią chcemy pod starachowicami nasz wymarzony domek budować.

http://www.lipinscy.pl/17742.xml

świetnie, że mamy swoją grupę.

pozdrawiam wszystkich

Krzysiek

Witam nowych forumowiczów

Fajnie że jest nas coraz więcej:-) Jak tam zaawansowanie u Was? Co macie za sobą a co przed sobą.

Pozdrawiam Jarek

JackuS

Jeżeli nie możesz napisać konkretnie nazwy firmy to ok. Ale przynajmniej napisz z jakiej technologii czy silka, drewno, ceramkia, etc? Jeżeli możesz oczywiscie.

Kiedy palnujesz ruszać dalej? I jeżeli to nie bedzie tajemnicą to czym będziesz krył swój domek?:-)

Pozdrawiam Jarek

Jarek rozmawialismy na privie i Ty już wiesz ale dla wiadomości ogółu to system w którym buduje to Ytong

Nazwy firmy nie bede podawał ,ale i tak mnie mozna łatwo namierzyć:)

nie jednemu się to udało

Odnośnie planów to jak każdy kto zaczął budowe to się kręci i wierci oby tylko pogoda pozwoliła tymczas bardziej ,że ja właśnie wziołem kredyt i czas go w ruch puscić

Bardzo się cieszę ,że jest nas coraz więcej na tym forum.Ostatnio byłam bardzo zajęta i nie miałam czasu nawet zajrzeć na stronkę.Obejrzałam Wasze domki i przyznam,że mam wątpliwości co do swjego wyboru.Wasze są proste ,nieduże i ładne.Mój chyba trchę za duży tym bardziej ,ze garaż powiększam do 2-stanowiskowego,przez co pokój nad nim też mi się powiększy.Na pewno zbankrutuję przy wykończeniu.Niestety nieduży domek u mnie nie wchodzi w rachubę ze względu na dużą rodzinkę .Mam 5 dzieci i wszystkie chcą mieć swoje pokoje.Ja swój dom będę budowała z pustaka maxa z Hadykówki,które już kupiłam.Myślę ,że moja budowa zacznie się na wiosnę.Jestem już po wstępnej rozmowie z wykonawcą,Stan surowy zdachem wstępnie mi wycenił na 30000zł.Mam nadzieję ,że po dokładnym przeanalizowaniu projektu,który mu zostawiłam nie podniesie mi ceny,bo wywarł na mnie dobre wrażenie.Pozdrawiam całą grupkę.