KaeR 08.02.2005 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Co tak cicho?? Mrozik dokuczył ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 08.02.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 trochę dokucza Kear dawno kupowałeś to dzrewo u leśniczego?jaka była różnica po przetarciu w tartaku ad kupna gotowej wieźby na cały dom.Pytałem w nadleśnictwie niestety u nas wstrzymany jest wyręb w tym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 08.02.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 W tartaku gotowe 550 za kubik a nas wyszło 370 za kubik.To chyba warto?Kupowaliśmy w zeszłym roku w sierpniu, do leśnictwa trzeba chodzić i warto czasem wziąść "załącznik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolontela 10.02.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Witam Forum przeglądam już dobry rok albo i dłużej ale zarejestrowałam się dopiero co, he he Budowe domu planujemy rozpocząć wiosna. Może kwiecień , moze maj W każdym razie na samą myśl zaczynam drżeć i zstanawić się czy to w ogóle ma sens Obecnie kończymy etap papierzysk i rozglądamy się za materiałami budowlanymi, ekipami i wszytskim co niezbędne a pzyprawiające o zawrót głowy. Tak po prawdzie w temacie budowy jestemy totalnie zieleni Jak nam się uda postawić to, mniemam, będzie to największe osiągnięcie naszego zycia Dom planowaliśmy mały, około 16-170 m2 powierzchni uzytkowej. Wyszedł kolos 12,35 x 12,35 , z garazem w bryle. Założenia i wizję tego wymarzonego miałam trochę inną ale cóż, taki lajf, trzeba się było nagiąć do tego, co się nagiąć do nas nie chciało. Efekt jest zadowalajacy ale.... No właśnie, jest ktoś, kto nie ma żadnego ale? Nasz architekt ma mnie już po dziurki w nosie ale dzielnie znosi i nanosi wszelkie zmiany, poprawki i odpoiwada na tysiące pytań Do Was, kochani, mam pytanie, a nawet wiecej niz jedno a z czasem pewnie będzie coraz więcej . Oto ono - gdzie kupować żeby tanio było? Ja wiem, ze pytanie z gruntu tendencyjnych ale dajcie fory pionierce budownictwa i nie wyśmiejcie na wstepie Acha, ściany prawdopodobnie z maxa albo z leiera . To mój mąz Ja bardziej nastawiona jestem na beton komórkowy i w kropce jesteśmy. A czas goni Pomozecie? Plis, plis... P.S. Nasz domek, wymarzony, wspaniały, jedyny , będziemy budwać w Bilczy. Przy okazji uprzedze potencjalne pytania - nie, nie osiedle Echo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 10.02.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Witaj, powiem jak było u nas: całą zimę ciężko myśleliśmy czy damy radę, mój mąż po nocach nie spał bo wymyślał co też może się przydarzyć na budowie, czego zabraknie przed jakimi błędami trzeba się strzec i tp. Jak wyszło? ano tak : jak jechaliśmy do fundamentów ( a zalewaliśmy sami) to mieliśmy wszystko oprócz kabla do betoniarki..... i po co było nie spać po nocach? I wymyślać? Co macie nie dać rady?? Tylko spokojnie, nic w nerwach. Z projektami to jest tak , że człowiek chyba do samego końca nie jest pewny czy dobrze wybrał, zawsze można delikatne zmiany w trakcie budowy poczynić. My budowaliśmy z pumeksu ( BK) i to tyle bo narazie stan otwarty. Gdzie kupować? Ano wszędzie gdzie będą mat. bud. należy wejść i popytać o cenę i upusty, to w teorii, a w praktyce różnie, bo czasami cena znośna upustów niet, ale transport gratisowy, albo co za dużo to wymienią na co innego bardziej przydatnego w danym momencie. Spokojnie kobieto(?) , wyrobisz się. Wchodź do grupy często i pytaj o wszytko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 10.02.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Bilcza? Powiat Kielecki czy Sandomierski? Jak Kielecki to tak ok 50 km ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 10.02.2005 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Co tak cicho?? Mrozik dokuczył ??? Nie mogłam się przez trzy dni dostać na forum, aż wreszcie złapałam dzisiaj na gadu JackaS i podał mi bezpośredni adres. Adaptacji dokonałam najpierw sama, tzn. narysowałam, co gdzie chciałabym mieć, a potem pani architekt wszystko mi przerysowała, dostosowała instalacje itp. Zmiany były zasadnicze (bo to był dom letni, bez kotłowni, z dwoma salonami na dole), ale nie konstrukcyjne, więc sobie nawet nie policzyła dodatkowo za to. Miałam na przemyślenia niewiele czasu, był koniec sierpnia, a my w październiku chcieliśmy mieć pozwolenie. Ale jakoś się udało. Będziemy jeszcze wprawdzie coś poprawiać, bo zachciało nam się dogrzewania kominkiem, a i jedno okno w kuchni trzeba będzie przesunąć, ale i z tym się chyba uporamy. Jeśli chodzi o szczegółową aranżację wnętrz, to takowej nie mam, jedynie ogólne pomysły na każde z pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 10.02.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 dzisiaj bawiłem sie wklejaniem zdjęc i takie cos znalazłem tylko wyszło mi to bardzo duże i nie umiem tego zmiejszyć.powiedzcie mi denerwująca ta wielkośc zdjęcia ? wykasować czy zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 10.02.2005 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 W tym miejscu był zły adres do mojego albumu w Onecie. Teraz powinno być dobrze. Adres pod kreską. Niewiele mogę pokazać, ale coś już nad ziemią stoi... Album będę uzupełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 11.02.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 [ Jeśli chodzi o szczegółową aranżację wnętrz, to takowej nie mam, jedynie ogólne pomysły na każde z pomieszczeń. Na aranżację to jest jeszcze czas , wyjdzie samo w czasie budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 11.02.2005 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Adaptację musiałam mieć, zanim złożyłam dokumenty o pozwolenie. Teraz to już dom wygląda z ziemi, można tylko coś z lekka poprawić, bo bawić się w projekty zastępcze... na to trzeba cierpliwości, czasu i siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 11.02.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Adaptację musiałam mieć, zanim złożyłam dokumenty o pozwolenie. Teraz to już dom wygląda z ziemi, Fakt, nie doczytałam sie dobrze, pokornie proszę o wybaczenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 12.02.2005 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Wiolontela odnośnie wybory materiału to chyba nikt Ci nie doradzi czytasz forum i wiesz ,że ile bywalców tyle zadań na temat z czego budować.Ja buduje systemem gospodarczym i wybieram materiały najmniej pracochłonne nie są to materiąły z najnizszej półki cenowej ale coś za coś mniej się napracuje a końcowy efekt cenowy 1 metra będzie podobny Jeżeli ktoś wynajmuje ekipe to jemu wszystko jedno z czego byle było ekonomicznieJak bedziesz miała jakieś konkretne ytania zapraszamy do klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolontela 12.02.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Bilcza? Powiat Kielecki czy Sandomierski? Jak Kielecki to tak ok 50 km ode mnie. Powiat kielecki Blisko do siebie nie mamy P.S. A jakże, jestem kobietą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolontela 12.02.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 No i staneło jednak na ceramice kupowanej bezposredno w cegielni Najprawdopodobniej. Tyle naszego, ze mamy własny transport Teraz za to mam mamy kolejny orzech do zgryzienia - balkon. Architekt namawia nas na balkon. My przekonani o koniecznos.ci posiadania takowego nie jsteśmy. Po pierwsze primo bedzie od północy Po drugie primo będzie od strony ogrodu więc nie bedzie pełnił funkcji dekoracyjnej. Po trzecie primo jeśli bedzie służył czemukolwiek to bedzie to co najwyżej wietrzenie pościeli i suszenie latem jakiegoś prania drobnego No i wyszło mi, ze szkoda kasy na balkon Wydaje mi się, ze lepiej miast pakować kasę w niewykorzystany balkon w zamian doświetlic pokoje, z których wyjścia miałyby byc na tenże. Tym bardziej, ze będa to pokoje dzieci (córek, mamy jeszcze synka ) wiec powinny byc dosc dobrze oświetlone. No i nie wiem co robic? Wywalić? Zostawić? A jak bedzie brzydko bez balkonu? Jeśli istotnie arch ma rację? Ło matko jakie to wszytsko skomplikowane O, własnie przed chwilą dzwonił zanjomy z propozycją sprzedania nam wyjątkowo korzystnie gazobetonu? Co to jest gazobeton? Tyle wiem, ze na sciany Warte toto zachodu? Warto z ceramiki na rzecz gazobetonu rezygnować? Echh.... Budowanie, budowanie... Jeszcze nie zaczęliśmy a już tyle strachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekS 13.02.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 No i staneło jednak na ceramice kupowanej bezposredno w cegielni Najprawdopodobniej. Tyle naszego, ze mamy własny transport Teraz za to mam mamy kolejny orzech do zgryzienia - balkon. Architekt namawia nas na balkon. My przekonani o koniecznos.ci posiadania takowego nie jsteśmy. Po pierwsze primo bedzie od północy Po drugie primo będzie od strony ogrodu więc nie bedzie pełnił funkcji dekoracyjnej. Po trzecie primo jeśli bedzie służył czemukolwiek to bedzie to co najwyżej wietrzenie pościeli i suszenie latem jakiegoś prania drobnego No i wyszło mi, ze szkoda kasy na balkon Wydaje mi się, ze lepiej miast pakować kasę w niewykorzystany balkon w zamian doświetlic pokoje, z których wyjścia miałyby byc na tenże. Tym bardziej, ze będa to pokoje dzieci (córek, mamy jeszcze synka ) wiec powinny byc dosc dobrze oświetlone. No i nie wiem co robic? Wywalić? Zostawić? A jak bedzie brzydko bez balkonu? Jeśli istotnie arch ma rację? Ło matko jakie to wszytsko skomplikowane O, własnie przed chwilą dzwonił zanjomy z propozycją sprzedania nam wyjątkowo korzystnie gazobetonu? Co to jest gazobeton? Tyle wiem, ze na sciany Warte toto zachodu? Warto z ceramiki na rzecz gazobetonu rezygnować? Echh.... Budowanie, budowanie... Jeszcze nie zaczęliśmy a już tyle strachu Stanęło czy już stoji Ja Jestem zwolennikiem budowy na klej nie ma takiego rozgardiaszu na budowie Gazobeton to innaczej potocznie zwany siporek lub beton komórkowy. Może być szary z domieszką pyłów lub biały bardziej eklologiczny Jest pare odmian BK róznią się klasą gęstości tzw ciepły odm 350-400 nadaj się na ściany zewnętrze lub 500-700 na ściany nośne wewnętrzne lub zewnętrzne ale wtedy dodoatkowo trzeba go ocieplać Dla mnie jednym BK który nadaje się do budowy sciany zewnetrznej jest Ytong reszta BK nalęzy ocieplać, jak juz ocieplać to wybrałbym alternatywę budowania sciany z silikatów zamiast ceramiki . A wy co na to , Jakie jest wasze zdanie może macie inną koncepcje popartą nie tylko popularnością w zastosowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolontela 13.02.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2005 Na ceramice stanęło Ale jeszcze nie stoi Jako żywo pierwszy raz słyszę, ze gazobeton to beton komórkowy Umknęło mi gdzieś chyba A jeśli to BK to znów liczymy Prawde mówiącdo BK ciągnie mnie - cieplejsze wnętrze, szybciej, łatwiej, etc choc i ceramice NIE nie mówię. Mąz jest natomiast zwolennikiem "domów czerwonych" Wiemy, ze kazdy materiał ma plusy i minusy. Ja juz machnęłam ręką na to wszytsko bo z czego byśmy nie zbudowali i tak mieszkac bedziemy Dom bedzie docieplany, z czego by nie był więc jak wyjdzie nam ten gazobeton (pod warunkiem, ze buiały) taniej to... może i z niego Kończę bo zaczynam bredzić A, jeszcze pytanie mam, poszukuję producenta ogrodzeń betonowych, najlepiej kolorowych. I tanich Znacie jakichś? Dacie namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek244 14.02.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Wiolontela Jezeli mogę cos podpowiedzieć to ploecam ceramikę. Też ruszamy przełom kwietnia i maja z budową i właśnie zdecydowalismy się na nią. Fakt że nie ma idelanego materiału budowlanego ale dla nas ceramika miał dużo więcej plusów niż minusów(no i cena teraz na ceramike jest dobra, nawet bym powiedział bardzo DOBRA). PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaeR 14.02.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Bilcza? Powiat Kielecki czy Sandomierski? Jak Kielecki to tak ok 50 km ode mnie. Powiat kielecki Blisko do siebie nie mamy P.S. A jakże, jestem kobietą Eeeeee tam , tak całkiem daleko to to też nie jest.... , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 14.02.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2005 Na ceramice stanęło A, jeszcze pytanie mam, poszukuję producenta ogrodzeń betonowych, najlepiej kolorowych. I tanich Znacie jakichś? Dacie namiary? Ja tam nie wiem, co najlepsze, ale też będziemy stawiać z ceramiki. A jeśli chodzi o ceny, to dzisiaj znalazłam w "Inżynierze Budownictwa" (to oczywiście gazeta mojego męża, ale ja, mimo że humanistka z duszy i wykształcenia, też przeglądam) tabele wzrostu cen różnych materiałów w 2004 roku (do 2003). I wynika z niej, że wyroby z ceramiki szlachetnej (tuż obok kruszyw) zdrożały najmniej, o 1,4 % (dla przykładu elem. i wyroby betonowe 5 %). A o jakie ogrodzenia betonowe Ci chodzi? Takie zwykłe, bunkrowe? Przecież to koszmar. Jedź kawałek w stronę Morawicy, w Brzezinach po prawej stronie jest kilka działek ogrodzonych w całości takim betonem. Jeśli masz działkę przy drodze, to i tak nic nie da beton, może lepsza będzie siatka obsadzona w kilku liniach nasadzeń różnymi roślinami (pnącza + żywopłot + ściana iglaków). Pewnie drożej, ale ładniej i w późniejszym efekcie skuteczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts