jo-aska 27.04.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Dla mnie jedyną zaletą garażu wybudowanego w obrębie budynku mieszkalnego jest możliwość uzyskania zwrotu różnicy podatku VAT, pomiędzy 22% a 7%, za zakup materiałów użytych do jego budowy oraz mniejsze podatki lokalne. Innych pozytywów nie widzę. Żadna to wygoda mieszkać z samochodami pod jednym dachem. Najlepszym wg mnie rozwiązaniem jest garaż wolnostojący, w którym znajduje się również kotłownia. Dzięki temu cały syf jest poza domem, o bezpieczeństwie domowników nie wspomnę. Garaż taki może jednocześnie pełnić rolę domku gościnnego, jeżeli wykorzysta się na ten cel poddasze. No nie bardzo się z Tobą zgadzam skorpio gdyż chyba głównym pozytywem garazu w bryle domu jest wygoda. Nie trzeba biegac z siatkami z wolnostojacego garazu do domu , np. gdy przyjemnie sypie snieg, lub leje jak z cebra. no i garaż nie musi wyglądać jak piwnica, tylko ładna integralna część domu. Kotłownia poza domem.....hmmmm pal licho jak jest na gaz bo nie trzeba palić, ale jak ktoś ma piec na paliwa stałe, biegać do kotłowni przez podwórko, nie zazdrościłabym ....Ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darko132 27.04.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 witam. mam prośbę jeśli ktoś może polecić jakiegoś porządnego architekta z Kielc lub okolic, który podejmie się adaptcji projektu gotowego z tym ,że ja nie mieszkam teraz w Polsce i większość współpracy musiałaby przebiegać przez telefon i internet- i to mój głowny problem.jeśli znacie to bardzo prosze o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 28.04.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Aaaaale numer! Murarz mnie wystawił ponad miesiąc temu do wiatru bo mu się robótka w Niemczech trafiła. Teraz wrócił. Tam mu nie zapłacili, a mnie się pyta czy bym go jednak nie wynajął - bo widział, że roboty na budowie się jeszcze nie zaczęły. Co byście radzili?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 28.04.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Dowiedz się, co było przyczyną odmowy zapłaty. Może go po prostu wyrzucili, taki z niego fachura. A jeśli tak, daj w niedzielę podwójnie na tacę za czujnego anioła stróża i poszukaj kogoś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 30.04.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Po krótkim namyśle nie dałem gościowi drugiej szansy. Trochę się boję, że w trakcie roboty, np po zakończeniu pierwszej kondygnacji, znowu by dostał intratną propozyję w Niemcach i tyle bym go widział. I już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 30.04.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 I bardzo dobrze. Trzeba uczyć przyzwoitości. Ja pogoniłem jednego wykonawcę stanu surowego, który umawiał się ze mną dwukrotnie na rozmowę i nie przyszedł. To samo było z hydraulikiem. Na obu panów straciłem po dwie piękne niedziele, czekając na wizytę. Mogli mieć robotę na miejscu, a z tego co wiem, musieli jechać za chlebem do Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 05.05.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jest jeszcze jedna korzyść z takiego postawienia sprawy. Dziś się dowiedziałem, że w światku lokalnych fachowców rozeszła się opinia, że się nie daję naciągać i egzekwuję to co było ustalane Przydatne - no nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 05.05.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 do Magdalenyz Zofia wspolpracujemy kilka lat i mysle,ze bedziesz bardzo zadowolona z jej dzialalnosci - ma bardzo duza wiedze i super pomysly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 05.05.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 w projekcie mielismy garaz w bryle, ale bedzie tam " dolny salon", a samochod dostanie wiate!Po doswiadczeniach zimowych, wyrzucilabym rowniez kotlownie!Mamy piec na paliwo stale i kurzy sie okropnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgonia 06.05.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 rarka - wracaja emaile , wiec piszę tu - materaiły budowlane -KCMB na Długiej, a bliżej nas - Filar , sklep w Brzezinach i przy drodze na Sitkówkę.W Sukowie mieszka Paweł Ramiączek- pewnie sąsiedzi go znają, solidny , ma swoich ludzi, sprawnie im idzie budowa, choc oczywiście pood nadzorem inwestora. Tynkarze będą u nas niebawem ,mam nadzieję,że się sprawdza.Mamy dobrego elektryka,zaprzyjażnione ogrzewanie i solary.Jesli będą potrzebne kontakty,- przekażę informacje - pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 07.05.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Jeszcze mam troszkę czasu, ale już trzeba się rozejrzeć. Czy macie kogoś godnego polecenia do dachów? Konkretnie ma być dachówka cementowa. Będę wdzięczny za wskazanie godnej polecenia grupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 08.05.2009 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Witam Czy ktoś wybudował już GRANATA w świętokrzyskim? http://www.extradom.pl/projekt-domu-GRANAT-ID-3777.html?typ=wszystkie&powierzchnia=dowolna&garaz=wszystkie&strona=¬es=true Mieszkamy w powiecie staszowskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 08.05.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Zgrabna chałupka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 08.05.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Zgrabna chałupka Nom ale bqardzo bym chciała zobaczyć na żywca zanim się zdecydujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rarka 11.05.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 IZA30 zobacz sobie na forum muratora watek dla budujących granata- strona chyba 42. My wczesniej mysleliśmy bardzo poważnie o Granacie i okazało się że trochę osób w świętokrzyskim go buduje. Byliśmy u osób które już mieszkają w domku (dom w okolicy Krakowskiej koło Agromy). Bardzo fajny domek. My będziemy budować według proj. indywidualnego ale bardzo podobny dom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IZA30 12.05.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 IZA30 zobacz sobie na forum muratora watek dla budujących granata- strona chyba 42. My wczesniej mysleliśmy bardzo poważnie o Granacie i okazało się że trochę osób w świętokrzyskim go buduje. Byliśmy u osób które już mieszkają w domku (dom w okolicy Krakowskiej koło Agromy). Bardzo fajny domek. My będziemy budować według proj. indywidualnego ale bardzo podobny dom. Pozdrawiam Super.Bardzo dziękuję.Przejrzałam już GARNATOWE forum,ale widać niezbyt dokładnie ps.Oczywiście mówisz o ulicy Krakowskiej w Kielcach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rarka 12.05.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 IZA30 tak chodzi o Krakowską w Kielcach (dom stoi tyłem do Krakowskiej). Mam pytanie do budujących. Będziemy potrzebowali na plac budowy tojtoja i barak-przyczepę dla ekipy murarzy. Czy wiecie gdzie można wynająć cos takiego w Kielcach? Ewentualnie może ktoś z was ma do wypożyczenia/sprzedania przyczepę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 12.05.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam, po sąsiedzku mam prośbę - czy możecie mi podpowiedzieć gdzie mogę kupić (w przyzwoitej cenie) kamień na ogrodzenie. Poszukuję też kontaktu na osobę/y, które wożą kamień na ogrodzenia w okolice Krakowa. Jeśli ktoś może podać to proszę na priva. Dziękuję Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia_mac 17.05.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Witam Cieszę się że trafiłam na to lokalne forum i mam nadzieję że jakoś podgonimy inne rejony kraju. Ja pod koniec kwietnia złożyłam papiery do pozowolenia na budowę i zamierzamy posatwić w tym roku SSO. Tylko ekipy brak jak na razie ale mam nadzieję że się to zmieni. Jeśli macie jakieś sprawdzone eipy to proszę o priv. Buduję w Kielcach i zdecydowaliśmy się z mężem na parterówkę. Ściany mają być z silikatów.Przeraża mnie trochę załatwianie materiałów bo cóż budowlańcem nie jestem ale mam nadzieję że jakoś damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pigol 20.05.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witamy, witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts