Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale i tak nie mamy gdzie składować, więc co byśmy wydali teraz to by potem się zniszczyło, zamokło..

U nas wszystko na składach będzie leżeć....poczeka sobie chyba jeszcze :roll:

podobno na weekend marca 6-7 a pozniej znowu ma byc cieplej ale czy w to prawda....

Też tak słyszałam-kilka dni a potem wiosna na całego :lol:

dziś zrobiłam awanturę TP SA

wiszą ich kable na wjeździe na moją działkę na wysokości 2,5m. Jak koparka wjedzie to pozrywa. Zgłaszałam mailowo przez formularz - zero reakcji. Dzwoniłam na tą ich niebieską linię - ale jak nie jestem ich abonentem to połączyć się z żywą osobą a nie automatem graniczy z cudem, więc zadzwoniłam na straż miejską. Chłopaki wykonali 1 telefon to tepsy i już dziś kontaktowali się ze mną różni przedstawiciele i uzgadniali termin usunięcia usterki ;)

agi_78 - dzieki za zdjęcia - dodają otuchy, że pójdzie nienajgorzej :)

Spirea, g&k, Asia** - jak ja Wam zazdroszczę tego pozwolenia...

My póki co stalismy się kilka dni temu posiadaczami pierwszego "elementu" na naszą budowę/do naszego nowego domu. Oto on:

http://lh3.ggpht.com/_JHeIWJPnhkw/S36ke90BOoI/AAAAAAAAAE8/QhKqiJBHmu4/s640/P2150314.JPG

Pozdrawiam serdecznie wszystkich czekających z utęsknieniem na wiosnę, a lubelskich zwłaszcza ciepło :)

Jak ma na imię "element"? Berneńczyk mojej znajomej nazywa się "Bugi" i jest super psem- czego i Wam życzę :lol:

Ciaputek - "element" :) ma się bardzo dobrze! Je, bawi się jak szalona, śpi i ... siusia gdzie popadnie :wink: Na imię ma Wiki - tak ma zapisane w metryczce, a my nie zmienialiśmy jej na "domowe". A tak bardziej ze swojska to Wiśka! Jutro, a właściwie to juz dziś po raz pierwszy jedzie na działkę. Niech wie czego później będzie pilnować :) Za życzenia szczerze dziękujemy - póki co (odpukać! :)) oprócz siusiania żadnych szkód!

Sylwia_LBN - piesio cudny :D Jak sądzę krajanka z Lublina? A gdzie kupiliście piesia? Mają jeszcze szczeniaki jakieś? Bo my rozważamy jeszcze owczarka niemieckiego (też sunię) lub taką jak Wasza...

Z innej beczki do wszystkich...Czy ktoś buduje podłogę na gruncie na keramzycie????

Taki mamy plan z mężem, tylko wiele problemów nam się zrodziło odnośnie tej podłogi i z kimś kto ma taki plan lub pojęcie jak to sie robi chcieliśmy się skontaktować...

Ciaputek - "element" :) ma się bardzo dobrze! Je, bawi się jak szalona, śpi i ... siusia gdzie popadnie :wink: Na imię ma Wiki - tak ma zapisane w metryczce, a my nie zmienialiśmy jej na "domowe". A tak bardziej ze swojska to Wiśka! Jutro, a właściwie to juz dziś po raz pierwszy jedzie na działkę. Niech wie czego później będzie pilnować :) Za życzenia szczerze dziękujemy - póki co (odpukać! :)) oprócz siusiania żadnych szkód!

życzę samych sukcesów Wiki i jej właścicielom :lol: , nie ma to jak suczki ! ( wyłazi ze mnie babski szowinizm - ale dziewczynki to naprawdę lepszy gatunek zwierzęcia :lol: )Piszę z doświadczenia byłej posiadaczki 2 suczek i obecnie psa

Mam do Was pytanie dotyczące drobnej sprawy. W pozwoleniu mamy zapisany obowiązek tablicy informacyjnej i zabezpieczenia placu budowy. To jest chyba standardowy zapis. Nie mieliśmy jednak planu grodzić, bo dookoła w większości pola i trochę szkoda nam teraz kasy na grodzenie. Nie wiem więc, gdzie tę tablicę umieścić. Jak załatwiacie to u siebie? Czy grodzicie swoje działki? Jeśli nie, gdzie dajecie tę tablicę?

Witam tablicę trzeba powiesić blisko wjazdu na działke 2 metry nad ziemią na wkopanym kołku do którego trzeba przybić pare desek żeby było do czego tablice podczepić. Wtedy każdy będzie widział że jest :D

A zabezpieczenie placu budowy no to wiadomo wykopy ogrodzone, prąd zabezpieczony przed niepowołanymi gośćmi i deszczem,deski z gwożdziami po szlunkach rozgwożdziować i takie tam ,a płot to za grosze można siatke leśną zakupić i też na początek może być :wink:

Ja dopiero wzięłam sie porządnie za rozpuszczanie wici za ekipą więc pewnie to trochę potrwa jeszcze.

W czwartek mam dzwonic do Starostwa jak tam nasze pozwoleństwo.

A jak dzieciaki wyzdrowieją to ruszam na rekonesans cenowy materiału.

Mam pytanie: macie zrobiony kosztorys?

Jakis wstępny czy szczegółowy??

Bo chciałam cos takiego zrobic a nie wiem jak się zabrac za to :-?

nie ma to jak suczki ! ( wyłazi ze mnie babski szowinizm - ale dziewczynki to naprawdę lepszy gatunek zwierzęcia :lol: )Piszę z doświadczenia byłej posiadaczki 2 suczek i obecnie psa

Ciaputek - wszystkimi kończynami się pod tym podpisuję! U mnie co prawda zawsze suczki były, nigdy psa, ale doświadczenia znajomych z psami zrobiły swoje. No a poza tym to nierówność płci u nas była: ja i dwóch facetów. A teraz - niech nam spróbują podskoczyć ;)

Pan&PaniSmith - u nas też dziś wieje i słoneczko śliczne - niech suszy. Tyle, że nam do wbicia pierwszej łopaty to jeszcze daleeeeeko - projekt dopiero w adaptacji :( Ale jak już będziemy mogli to z kopyta ruszymy!

Lukarna - a`propos kosztorysu - wysyłam Ci to co mam na PW.

u nas deszcz i cały śnieg stopniał. Wieje mocno, niedługo ziemię osuszy... Chyba będziemy myśleć o startowaniu? A jak u was?

My spotkaliśmy się z murarzem w sobotę na działce i on.... chce zaczynać :o

Niby jest sucho w miejscu gdzie będzie stał dom, ale to tylko na wierzchu :roll: Mamy się jeszcze z koparkowym spotkać i jak on się podejmie, to do soboty powinno być wykopane a w sobotę geodeta :p

...ale szczerze to nie bardzo w to wierzę... :-? :-? :-?