Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Yuka my od sąsiada bo mu zostało będziemy odkupywać 5m3 5 cm na góre po 98 zł kupował bez fv bez Vatu a na dół dajemy 10 cm i 5 cm i się rozglądamy ale ceny 136-145 m3.

No my też się rozglądamy, ale ostatnio podobno norma się zmieniła i wystarcza na podłogę EPS80. My chcielibyśmy 100.... i tu trochę drożej....

Dajemy na dół 13cm (5 i 8), nie wiem, czy wylewki zrobimy, na razie rozłożymy izolacje i podłogówkę i zobaczymy czy nasz fachman od podłogówki się podejmie wylać, czy nie..... Wiesz, w sumie dom mamy już ocieplony i zawsze nie jest tak zimno jak na zewnątrz, np. w sobotę, niedzielę przy -2 na zewnątrz było +5 w środku.... Możemy jeszcze podgrzać trochę.... Zobaczymy, wiadomo, że przy -10 raczej robić nie będziemy wylewać

Ja tak się wachałam między wełną o współczynniku 0,39 cena 12,80 metr a 0,33 cena 19,90 różnica na metrze 7 zł na pierwszą warstwe potrzebuję ok 120 m więc troszke kasy a jeszcze 2 warstwa ale doszliśmy do wniosku ,że warto zaiwestować ale na strych już kupiliśmy o współczynniku 0,39 mam nadzieje ,że się opłaci .

Witajcie, muszę się pochwalić. Zacząłem robić w końcu zabudowę salonu. Powoli zaczyna coś z tego wychodzićhttp://pl.fotoalbum.eu/images1/201002/130539/557960/00000005.jpg

Ogrzewanie działa, jest cieplutko, tyle że często muszę zmieniać butle z gazem dopóki nie zdecyduję się od kogo wziąć zbiornik.

Pozdrawiam

Yuczka normy ,nomami ale lepiej dołożyć teraz a później mniejsze rachunki płacić .

Tutaj podpisuję się obiema rękami. Dekarz tak samo nam poradził. Na ociepleniu nie ma co oszczędzać, pogoda coraz częściej funduje nam bardzo niskie temperatury, a o wydatku zapomnimy za jakiś czas.

Yuczka normy ,nomami ale lepiej dołożyć teraz a później mniejsze rachunki płacić .

Tutaj podpisuję się obiema rękami. Dekarz tak samo nam poradził. Na ociepleniu nie ma co oszczędzać, pogoda coraz częściej funduje nam bardzo niskie temperatury, a o wydatku zapomnimy za jakiś czas.

Też oczywiście z tym się zgadzam w całej rozciągłości, a niektórzy wiedzą, że na punkcie energooszczędności to ja hooopla mam;) (okna trzyszybowe, montaż w warstwie ocieplenia, styropian na ocieplenie 20cm) Ale EPS100 to akurat twardość styropianu (wytrzymałość na ściskanie) i niektóre firmy (np. Knauf) mają w ofercie styropian na podłogę EPS80, a ceny "100" to oscylują u nas w granicach160-170zł:( Wolałabym kupić z firmy, która istnieje na rynku od jakiegoś czasu bo wszyscy wiemy jak z tymi normami i deklaracjami zgodności jest...

Roby, gratulacje!!!! To teraz coraz bliżej:D:D:D

Fajnie daj znać jak poszło .

No niestety dobrych wieści nie mam:(

165 zł....

Zamówiliśmy ostatecznie w Styrmanie. Po wieeelkich negocjacjach 145 brutto z dowozem

Pan, do którego namiar mi podałaś też niezłą cenę dał, podjarałam się i już miałam pisać maila z zamówieniem, ale dzwonię jeszcze raz do niego i mówię: upewniam się tylko, że rozmawiamy o EPS 100? A on: o kurcze, faktycznie miał być EPS100, no nie to cena niestety inna musi być.... Podałem Pani cenę dach/podłoga 0,38.... a było to powyżej 140:eek:

dzięki za odpowiedzi w sprawie tynków. Czyli czasowo - od tygodnia do miesiąca, hehe niezły rozrzut. A mógłby mnie ktoś jeszcze oświecić, jak się mają do siebie cenowo tynki cementowo-wapienne i gipsowe? Czy kładzie się jke ręcznie czy natryskowo, czy dowolnie?

pozdr

Gratuluję wszystkim szczęśliwcom, którzy dokończyli etapy budowy wg założeń przed sniegami.. U mnie wszystko rozbabrane, niestety - Ilonka nie jesteś sama:)

To może sąsiad ma jakieś układy albo sąsiadka bo pochodzi z Oświęcimia .Yuczka a powinna cena spadać bo zimno a jakiej firmy zamawiasz ?

Dorben u mnie robili ręcznie bo chcieliśmy .A maszynowe cementowo -wapienne 22 zł gipsowe 20 zł ja wybrałam cmentowo-wapienne bo uważam ,że zdrowsze mniej wode chłoną .

Yuczka jak dziś będę na działce to sprawdze to ESP100.MY za tylki na dole ,że były proste ściany płaciliśmy 13 zł a na dole trochce krzywe plus sufity 16 zł a i sama robocizna ręczne kupiliśmy palete cementu jeszcze zostało i 2 palaty wapna i 15 ton piasku i panowie mieszali ,wapno gasili .