Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczymy na to, że ekipa budowlana to zrobi, bo jak nie, to obawiam się, że przed rozpoczęciem budowy poobcinam sobie ręce jakąś siekierą ;)

Lidia - damy radę! Po dniu cięzkich robót przy wycince przynajmniej będziemy się mogły na forum spotkać i ponarzekać wzajemnie sobie współczując, bo się w kwestii drzewek doskonale rozumieć będziemy :wink:

Witam

I my do Was dołaczamy :)

Przed nami jeszcze porządkowanie działki i to duże, bo kiedyś był tam sad :)

Pozdrawiamy wszystkich :)

agi_78 - to jedziemy na tym samym wózku - u nas też sad - leszczynowy :) Czekamy aż mrozy trochę puszczą i zaczynamy wycinkę.

A u nas był sad owocowy - też do wycięcia :lol: Ale chyba na jesień dopiero, bo w lecie można jeszcze z owoców skorzystać i jakieś kompoty zrobić :lol:

Lidia_G napisała:

U mnie nie ma sadu, ale są iglaki - samosiejki, które będzie trzeba wytrzebić, bo w przeciwnym razie z chałupki nici.

Witam, u mnie na dziłce tez rosły samosiejki i to całkiem sporo. W ubiegłym roku w każdą wolną sobotę jeździłam z mężem na działke i robiliśmy porządki coby dom miał gdzie stanąć. Wycinania było sporo, ale niektóre zostawiliśmy.

Dlatego rozumiem Was dziewczyny.

A u nas był sad owocowy - też do wycięcia :lol: Ale chyba na jesień dopiero, bo w lecie można jeszcze z owoców skorzystać i jakieś kompoty zrobić :lol:

Nie damy rady czekać do jesieni, bo gdzieś dom postawić trzeba :)

Znam ten ból, my w grudniu wycinaliśmy 40-letnie świerki i modrzewia - inaczej też nie mielibyśmy gdzie rozbudować domu :wink: Z tym, że na te drzewa potrzebowaliśmy zezwolenia - na które czekaliśmy jakoś z miesiąc...

No dziewczyny, widzę że nie jesteśmy sami :)

My zostawiamy kilka drzewek, najlepsze jabłonki, z 2 śliwy, 2 grusze, morele i 2 orzechy włoskie. Leszczyny też mamy, ale one nam w budowie nie będą przeszkadzały. 2 lata temu już część sadu wycięliśmy, ale okazało się ze dom bedzie jednak stał w innym miejscu, i całą robotę trzeba będzie powtórzyć :roll:

em też rozgląda się za materiałami budowlanymi,

to i ja się dołączam.

W sumie na pewno nie zastartujemu wiosną, bo dfo tego czasu nie mam nadziei na zakończenie papierologii, ale lato jest w planach i mam nadzieję , że nic nam tych planów nie pokrzyżuje:)

A plan na 2010r. to do końca roku zostawić SSZ.

Ambitnie, ale chybaa nie niewykonalnie?

Dziennika na razie brak - musiałby zawierać jedynie nudne opisy walk urzędowych.

Projekt domu się robi indywidualny wzorowany na domu w pomarańczach archonu.

I to chyba na razie tyle... :D

To i ja się przywitam. Rozpoczynac w 2010 r to JEST TO. Mamy wszystkie papiery, tylko czekamy na wiosnę. Niestety działka nisko położona i możemy dłużej czekac niż Wy-Forumowicze.A ostatnio Sąsiad pochwalił naszą (nie ogrodzoną) działkę, że jest gdzie śnieg spychac... Prąd na razie od Sąsiada, o wodę szybko się postaramy

Więc niech śniegi topnieją, tylko jednak pomalutku. U nas powódź nam raczej nie grozi, ale przecież są ludzie, którzy drżą o życie i dobytek.

MSO - ja też lubelskie :) Pozdrawiam wszystkich i zazdroszczę tym co już pozwolenia mają, bo u nas cała papiórkowa droga dopiero przed nami :(

I dziewczyny - u mnie juz część gałęzi obciętych z leszczyn - były właściciel sam się tym zajął nawet nieproszony - reszta należy do nas niestety.

JESTEM JUŻ PO ZAŁATWIENIU WSZYSTKICH POZWOLEN BUDOWA RUSZA JAK POGODA NA TO POZWOLI

O matko! KAKARINA, jak ja Ci zazdroszczę - przede mną jeszcze szamotanina w starostwie o Pnb. Czekamy jeszcze na zewnętrzne projekty przyłączy i zaraz potem ruszamy po pozwolenie. Mamy nadzieję na najlepsze - ze do kwietnia wyrobimy się z papierkami, ale jesteśmy przygotowani na najgorsze, czyli na to, że jednak ktoś się do czegoś przyczepi ;)

Mimo wszystko jestem dobrej myśli, że w tym roku zadaszymy nasz dom, domek, domeczek ;) ;)

Dziś byliśmy jeszcze u właściciela firmy budowlanej (czwartego z kolei ;) ) i gdy on dokładnie studiował sobie nasz projekt, to po raz pierwszy tak "namacalnie" poczułam, że niedługo ruszymy z budową - to fantastyczne uczucie - chyba dopiero dziś zrozumiałam co tak kręci ludzi w budowaniu.

Jak tak dalej pójdzie, to niedługo też będę czuła dreszcz podniecenia na myśl o porotermie i terrivie itd ;) - mąż nie będzie potrzebny hahaha

MSO - ja też lubelskie :) Pozdrawiam wszystkich i zazdroszczę tym co już pozwolenia mają, bo u nas cała papiórkowa droga dopiero przed nami :(

I dziewczyny - u mnie juz część gałęzi obciętych z leszczyn - były właściciel sam się tym zajął nawet nieproszony - reszta należy do nas niestety.

Fajny były właściciel ;)

Nie przejmuj się, ze nie masz jeszcze papierków - ja też nie mam tego najważniejszego, ale ty za to nie masz już gałęzi na leszczynach, a ja mam chojaki na działce i "wyłysianie" działki dopiero przed nami :D

Fajny były właściciel ;)

Nie przejmuj się, ze nie masz jeszcze papierków - ja też nie mam tego najważniejszego, ale ty za to nie masz już gałęzi na leszczynach, a ja mam chojaki na działce i "wyłysianie" działki dopiero przed nami :D

Lidzia - ja się właśnie tych korzeni boję. Jak to wyciągnąć z ziemi? Zeby jedno, dwa drzewka to ok, ale to sad jest kurcze, więc w miarę gęsto :( Naturalnie wszystkiego od razu wycinac nie będziemy - tyle co pod dom, no i żeby sprzęt miał jak wjechać. A papiórki to mnie same w sobie nie przerażają jakoś tylko czas potrzebny na to. Chcielibyśmy ruszyć jak tylko się zrobi ciepełko, a tu PnB 65 dni :(