Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jestem bardzo sceptyczny co do solarów. Sprawność taka sobie, tzn. najwyższa w lecie kiedy i tak nie ma sezonu grzewczego, w zimie jest zimno i takie wspomaganie raczej symboliczne, a koszty zwracają się wtedy, kiedy trzeba wymienić instalację. Oczywiście, koniec końców, każdy decyduje sam.

Jestem bardzo sceptyczny co do solarów. Sprawność taka sobie, tzn. najwyższa w lecie kiedy i tak nie ma sezonu grzewczego, w zimie jest zimno i takie wspomaganie raczej symboliczne, a koszty zwracają się wtedy, kiedy trzeba wymienić instalację. Oczywiście, koniec końców, każdy decyduje sam.

A no widzisz tu gdzie mieszkam sąsiadka ma solary te rurowe i od wiosny do jesieni ma ciepłą wode z solarów a w zimie z centralki .A ja zakładam bo gazu nie podciągam (więc to inwestycja zamiast gazu) jak dla mnie to ani gaz ani prąd ani woda nic się nie zwraca więc wsjo ryba ,dom też inwestycja która się nie zwróci .

Hmmm. tu moglibyśmy dyskutować co się zwraca i w jakim sensie. Dom sam w sobie jest, że tak powiem "zwracalny" na wiele aspektów. Np. gaz jest wystarczająco kalorycznym paliwem i kosztowo porównywalnym z solarami. Solary już takiej sprawności nie mają. A ekologicznie gaz też jest ok, emituje ciepło i CO2. W efekcie coś jednak zyskuję, bo mogę pieniądze wydać gdzie indziej, dzięki temu coś zyskać i to mi się zwróci.

Nie chcę natomiast jakoś wybrzydzać i zniechęcać Cię do inwestycji. To Twoja decyzja i mnie tam ani nie zaszkodzi, ani nie pomoże. Ot, tak dywaguję sobie.

ech te solary.. też bilismy się z myślami, zwłaszcza ze grzac się bedziemy kominkeim + gaz z butli więc drogo. Benek, jako ze instalacje to jego konik, zrobił dokładne obliczenia (jak ktos zainteresowany to wrzucę wieczorem do dziennika) - przytaczam z pamięci:

przy założeniu zestawu za 7800 netto (MINI ecomotyla) wyszły my roczne oszczędności rzędu jakoś 200-300zł (Koszt ciepłej wody latem). Nas jest 2 osoby, przy 4 opłcalność nieco rośnie, jednak jakby nie liczyć: inwestycja pod 5000 (cena ze zwrotem+ koszty kredytu), zwrot inwestycji ok. 15 lat, żywotność tego urządzenia 12 -15 lat - jak dla nas szkoda zachodu.

Jedyne nad czym się zastanawiamy to żeby zrobić teraz instalację i zainwestowac w zbiornik dwuwężownicowy - jeśli się utrzyma trend z ostatnich lat, to solary powinny jeszcze mocno potanieć - wtedy zobaczymy.

pozdr :)

ech te solary.. też bilismy się z myślami, zwłaszcza ze grzac się bedziemy kominkeim + gaz z butli więc drogo. Benek, jako ze instalacje to jego konik, zrobił dokładne obliczenia (jak ktos zainteresowany to wrzucę wieczorem do dziennika) - przytaczam z pamięci:

przy założeniu zestawu za 7800 netto (MINI ecomotyla) wyszły my roczne oszczędności rzędu jakoś 200-300zł (Koszt ciepłej wody latem). Nas jest 2 osoby, przy 4 opłcalność nieco rośnie, jednak jakby nie liczyć: inwestycja pod 5000 (cena ze zwrotem+ koszty kredytu), zwrot inwestycji ok. 15 lat, żywotność tego urządzenia 12 -15 lat - jak dla nas szkoda zachodu.

Jedyne nad czym się zastanawiamy to żeby zrobić teraz instalację i zainwestowac w zbiornik dwuwężownicowy - jeśli się utrzyma trend z ostatnich lat, to solary powinny jeszcze mocno potanieć - wtedy zobaczymy.

pozdr :)

No właśnie nas jest 5 sztuk zdbiornik na 350- 400 litrów na podciągnięcie gazu musiałabym wydać ok 4 tys .Bo gaz mam dość daleko .A my zakładamy kominek z płaszczem wodnym który będzie podgrzewałam nam wodę .A u nas kaloryczność gazu jest do d..y w zimie musimy wodę do kąpania podgrzewać bo leci zimna jak dla mnie (u nas dość dużo domów ogrzewa się gazem ).

Hejka:)

Wtrącę się do rozmowy o solarach: dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę fakt, ze jeżeli np. wyjedziemy na urlop latem kiedy słońce mocno przygrzewa ciepłą (a w zasadzie gorącą) wodę musimy zrzucać do kanalizacji, bo nie ma opcji, zeby przestała się nagrzewać... Jak to kanaliza to pół biedy, ale jak mamy szambo, urlop długi a w tym czasie gorąco... Sporo tej wody musi polecieć... tak misię wydaje;) aczkolwiek tego nie przeliczałam;)

Ale wiecie, najwięcej do powiedzenia w danym temacie mają ci, którzy tego nie mają;) (sama do takich należę;))

Może ktoś wie jak tę sprawę się rozwiązuje, to chętnie się dowiem:yes:

Hejka:)

Wtrącę się do rozmowy o solarach: dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę fakt, ze jeżeli np. wyjedziemy na urlop latem kiedy słońce mocno przygrzewa ciepłą (a w zasadzie gorącą) wodę musimy zrzucać do kanalizacji, bo nie ma opcji, zeby przestała się nagrzewać... Jak to kanaliza to pół biedy, ale jak mamy szambo, urlop długi a w tym czasie gorąco... Sporo tej wody musi polecieć... tak misię wydaje;) aczkolwiek tego nie przeliczałam;)

Ale wiecie, najwięcej do powiedzenia w danym temacie mają ci, którzy tego nie mają;) (sama do takich należę;))

Może ktoś wie jak tę sprawę się rozwiązuje, to chętnie się dowiem:yes:

Yuczka dobre pytanie jak będę u pana na wycenie to się spytam o tą wodę sama jestem ciekawa ,ja ma kanalizację .

Ja jutro leję wylewki ,wczoraj sprawdzał mąż jeszcze szczelność podłogówki jest ok ,sami robiliśmy .Cena robocizny za wylewki wzrasta umawialiśmy się wstępnie 2 tygodnie temu na 10 zł m teraz pan powiedział ,że musi chodź 1 zł podnieść bo paliwo poszło strasznie do góry .