lila134 13.02.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 Witam, Mam do sprzedania 2 baraki. Jeden barak - kontener budowlany o wymiarach 2,4m x 6m dla ekipy budującej i drugi barak - magazynek o wymiarach 2,5*2,4 Baraki mają konstrucję stalową czyli są na porządnej ramie ze stali a przestrzenie wypełnione są kombinacją płyt. Barak dla ekipy budującej ma jedno zakratowane okno i drzwi. W środku znajdują się 4 szafy (bez łóżek) i elektryka. Drugi barak idealny jako magazynek, zamykany na kłódke. W moim przypadku oba baraki służyły mi przez 2 lata na budowie jako magazynek i schronienie i sprawdziły się znakomicie zarówno w zimie jak i w lato. Można je transportować przekładjąc pasy pod sopdem lub za pomocą uchwytów w górnej części używając zwykłej ciężarówki z HDS (ja tak zrobiłem). Do odbioru osobistego na koszt kupującego w Markach koło Warszawy. Zdjęcia moge przesłać meilem. [email protected] Cena: 1700 zł Witam, Barak dla ekipy budowlanej sprzedany. Pozostał barak - magazynek na narzędzia - cena 400 zł. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 14.02.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Wiosną zaczynamy ku............. kiedy to wreszcie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 14.02.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Ty mnie, ciaputek, nie dobijaj ;) Mam wielkie plany zamknąć stan surowy przed zimą Lidia spokojnie, domyślam się, ze takie rzeczy to tylko w Krakowie mogą mieć miejsce Oby nas to ominęło Ciaputek.... tfu tfu tfu.. Spoko, myśmy mieli wyjątkowo skomplikowaną sytuację, a na to nakładał się jeszcze problem tworzenia nowych planów zagospodarowania, pisaliśmy odwołania i takie tam różne walki z urzędem. Ale się udało ! serdecznie Wam życzę, żeby u Was poszło gładziutko Ale rada dla początkujących - gdy działka jest nieuzbrojona to zaraz po kupnie starać się o uzbrojenie. W Krakowie enion ma 18 miesięcy czasu na wykonanie przyłącza, można ten czas skrócić do 9 miesięcy gdy sie samemu czyli na własny koszt zrobi projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gk 14.02.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 To ja też się przywitam w grupie "nowobudujących" Pnb dostaliśmy na początku lutego -czekamy na uprawomocnienie, ale naszym urzędnikom nie śpieszy się z wysyłaniem zawiadomień do sąsiadów Do PnB nie trzeba zawiadomień do sąsiadów. Tylko przy decyzji o warunkach zabudowy uczestniczy "sąsiedztwo". Potem to już Wasza i urzędu sprawa. Powodzenia No troszkę bym tu polemizowała tzn. nie wiem czy sie dobrze zrozumieliśmy, no chyba że mój UM jest jakiś inny U nas zawiadamiają sąsiadów o wydaniu decyzji w sprawie PnB i Urząd dostaje tzw. zwrotki z poczty ( żółte karteczki ), że sąsiedzi zostali powiadomieni o tym fakcie i wtedy czekają te ustawowe 14 dni (chociaż często się zdarza że tyle nie czekaja ) na ewentualne sprzeciwy sąsiadów, no i wtedy się uprawomocnia. Zresztą naszą bezpośrednią sąsiadką jest siostra męża i takie pisemko właśnie kilka dni temu otrzymała. Nie wiem, może u was jest inaczej- u nas tak to funkcjonuje Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 14.02.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Jak widać Polska nie jest krajem unitarnym. U mnie, Śląsk Cieszyński, w decyzji na pozwolenie na budowę, jako strona i zainteresowani widniałem tylko ja.Inaczej było przy decyzji o warunkach zabudowy- wtedy powiadomienie otrzymywali sąsiedzi i mieli prawo sprzeciwu. No cóż, nie mnie jednak sądzić w sprawie poczynań urzędu. Mimo wszystko życzę pomyślnego załatwienia spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna lt 16.02.2010 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam Wszystkich którzy rozpoczną na wiosnę 2010 Ja także rozpoczynam... czekamy z niecierpliwością aż śnieg stopnieje a mrozy odejdą w zapomnienie... mamy już decyzje prawomocną dziennik założony zgłoszenie o rozpoczęciu robót złożone... umówiliśmy murarzy (za 35 tys.) cieśli i dekarzy w jednym (za 28 tys.) szukamy kierownika budowy....może ktoś poleci z okolic Lublina kogoś? materiały...hmmmm...czekamy na wyceny podobno w marcu zapowiadają sie podwyżki m.in. solbet lubartów cement (a co za tym idzie pewnie i dachówka cementowa) beton ponoć takie informacje mamy od Pana w hurtowni mat budowlanych (oni dostali taki cynk od producentów) latamy obecnie za materiałami i chyba coś kupimy już i przeleży w hutowni do wiosny... a jak to u Was wygląda...? czy ktoś kupuje już teraz? aha i my budujemy Reprezentacyjny Muratora ED88 energooszczędny ale obrazek wzięłam z wersji zwykłej d88 bo kolorystyka mi bardziej podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markii 16.02.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Witam Potwierdzam , że jak działka jest nieuzbrojona ( czytaj np. zagrodowa) lepiej starać się o przyłącza ze znacznym wyprzedzeniem ; ja czekam od grudnia 2008 (podpisanie umowy) do - mam nadzieję czerwca 2010 r. na przyłącze energetyczne ( na południe od Warszawy) . Swoją budowę chciałbym zacząć w maju jeszcze bez prądu pierwszy etap tj. fundamenty i podpiwniczenie , później od drugiej połowy sierpnia chcę doprowadzić budynek do SSO i na tym w tym roku mam zamiar zakończyć. W przyszłym roku jak wszystko dobrze się ułoży zrobię instalacje, przykrycie dachu, okna i tak "powolutku" wykończenia : absolutnie mam awersję do kredytów dlatego moja budowa pewnie troszkę się przedłuży Na dzisiaj zostało mi jeszcze kilka rzeczy do załatwienia: - wytyczenie budowy - uzyskanie pozwolenia na zjazd i "walka" z lasami Pozdrawiam wszystkich Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidia_G. 16.02.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Ty mnie, ciaputek, nie dobijaj ;) Mam wielkie plany zamknąć stan surowy przed zimą Lidia spokojnie, domyślam się, ze takie rzeczy to tylko w Krakowie mogą mieć miejsce Oby nas to ominęło Ciaputek.... tfu tfu tfu.. Spoko, myśmy mieli wyjątkowo skomplikowaną sytuację, a na to nakładał się jeszcze problem tworzenia nowych planów zagospodarowania, pisaliśmy odwołania i takie tam różne walki z urzędem. Ale się udało ! serdecznie Wam życzę, żeby u Was poszło gładziutko Ale rada dla początkujących - gdy działka jest nieuzbrojona to zaraz po kupnie starać się o uzbrojenie. W Krakowie enion ma 18 miesięcy czasu na wykonanie przyłącza, można ten czas skrócić do 9 miesięcy gdy sie samemu czyli na własny koszt zrobi projekt. Ha ha ha, ja też mam nadzieję, ze pójdzie nam gładziutko, zwłaszcza, że na razie gładziutko nie idzie, bo ilekroć wydaje nam się, że już możemy oddać projekt do zatwierdzenia, to okazuje się, ze coś nam się właśnie zdezaktualizowało Działkę mamy od ponad 2 lat i początkowo zamierzaliśmy budować od razu, tym sposobem sporo papierków załatwiliśmy na starcie i teraz one się stopniowo dezaktualizują Czekamy teraz na ostatnie dokumenty i mam nadzieję, że w ciągu 2 tygodni wszystko uda nam się zebrać i pognać z tym do starostwa zanim znowu coś sie zestarzeje. Ma to swoje dobre strony, bo właśnie znaleźliśmy tańszą ekipę budowlaną niż dotychczasowe z castingu - w dodatku polecaną przez zaprzyjaźnionego inspektora budowy, więc chyba wiarygodną. Ehh, już czuję ten dreszcz emocji związanych z budową i wiosnę też już czuję - zwłaszcza jak słonko przyświeci. Zobaczycie, kochani, lada chwila przyjdzie zielona i wystartujemy wszyscy z boksów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 19.02.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Witam, zaczynam moje 87m2 jak tylko Pani Zima pozwoli. Właśnie wczoraj złożyłem ostatni podpis pod umową kredytową, murarz czeka, porotherm w miarę tani (jeszcze) a śnieg a ni myśli stopnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roby2603 19.02.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Nikt się nie odzywa, to jeszcze raz ja. Ściany nośne mają byc z porothermu 24 +20cm styropianu. Ale ostatnio zaczął mi po głowie chodzić pomysł, że może jednowarstwowa ściana z bloczków o zbliżonym U. Murarz za jednym zamachem pociągnąłby wszystko i po kłopocie, bo izolacja plus robocizna przecież też kosztuje. Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.02.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 ma sens, pod warunkiem, że znajdziesz ścianę jednowarstwową o zbliżonym U. Jak dasz porotherm (na marginesie porotherm ma 25 cm, a jeśli masz 24 cm to jest to poroton) na 25 i 20 cm zwykłego styropianu (U-0,042) to wyjdzie U=0,1781. Jak styropian będzie szary (U=0,031), to wyjdzie 0,1369. Bazuję na kalkulatorze termoorganiki. Nie znajdziesz ściany jednowarstowej, która da taki współczynnik, chyba, że mur będzie baardzo gruby. Porotherm 44 SI ma np. 0,26-0,28, beton komórkowy SOLBET 42 cm 0,25, Ytong PP1,5/0,35 o grubości 40cm wynosi U = 0,23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 19.02.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 A co z fundamentami i obciążeniami? Kiedy my powiedzieliśmy architektowi, że bedziemy budowac z 30 zamiast 25, to w ślad za tym poszły obliczenia konstruktora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.02.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 bardzo słuszna uwaga centrymetrowo wyjdzie m/w to samo, ale ciężarowo już nie i rzeczywiście fundamenty mogą nie być przygotowane na taki ciężar. Roby2603, jest gdzieś wątek o ścianach jednowarstwowych i tam spytaj, czy to ma sens i jakie będą tego konsekwencje. Trochę poruszono ten wątek tutaj http://forum.muratordom.pl/post3734905.htm?highlight=#3734905 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessi 20.02.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 witam my również zaczęlismy juz gromadzic materiał narazie bedzie stał na składzie budowlanym żeby nie kusił u nas na działce nikogo ,mam tylko teraz nadzieje ze juz w koncu stopnieje ten śnieg i słoneczko bedzie coraz częsciej swiecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 20.02.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 u nas konstruktor już wszystko przeliczył. Staramy się dopiąć uzgodnienie przyłączy (prąd, woda) żeby były na działce kiedy budowa ruszy. Z materiałami czekamy na ostatnią chwilę, nie mamy ich gdzie składować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia_LBN 20.02.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 agi_78 - dzieki za zdjęcia - dodają otuchy, że pójdzie nienajgorzej Spirea, g&k, Asia** - jak ja Wam zazdroszczę tego pozwolenia... My póki co stalismy się kilka dni temu posiadaczami pierwszego "elementu" na naszą budowę/do naszego nowego domu. Oto on: http://lh3.ggpht.com/_JHeIWJPnhkw/S36ke90BOoI/AAAAAAAAAE8/QhKqiJBHmu4/s640/P2150314.JPG Pozdrawiam serdecznie wszystkich czekających z utęsknieniem na wiosnę, a lubelskich zwłaszcza ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 20.02.2010 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Sylwia, my też już mamy taki element domu kochani, powiedzcie jak dodać sobie zdjęcie domku do profilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 20.02.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Fajny ten piesio Teraz to już będzie z góry, czyli pan Pikuś, jeśli chodzi o dobudowanie pozostałej reszty budowlanej infrastruktury U nas materiały zamówione: thermopory, stal, drzewo drzewniane. Kiedy lodowiec się cofnie to zacznie się dziać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gk 20.02.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 U nas materiały zamówione: thermopory, stal, drzewo drzewniane. Kiedy lodowiec się cofnie to zacznie się dziać My właśnie zamówiliśmy porotherm-ale postoi na składzie do wiosny czyli nie wiem do kiedy Dziś wycena dachówki ceramicznej, w poniedziałek kupujemy bloczki fundamentowe... U nas lodowiec powoli topnieje ale jeszcze daleko do zielonej trawki....narazie zaopatrzyłam się w kalosze My póki co stalismy się kilka dni temu posiadaczami pierwszego "elementu" na naszą budowę/do naszego nowego domu Fajniutki-napewno będzie nie tylko "elementem" ale też dobrym przyjacielem Pozdrawiam wszystkich nowobudujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 20.02.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Ha! Właśnie Was znalazłam i przeczytałam "od deski do deski" Witam Grupę 2010 i z przyjemnoscią się do Was przyłączę Z Wielkopolski chyba nie zauwazyłam nikogo? Z lekką zazdrościa czytam o Waszych przygotowaniach: umówione ekipy, zamówiony towar... U nas narazie: - działka zakupiona 4.06.2009 - wycięty stary sad (została 1 czeresnia i 4 orzechy) - teren w miarę wyrównany - działka ogrodzona - projekt ukończony (indywidualny, prace nad nim lipiec 2009 - styczeń 2010 ) - złożone dokumenty na PnB (w zeszłym tyg dopiero) aaa mamy jeszcze kierownika i nic poza tym oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts