Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pamiętajcie, że jeszcze trzeba zgłosić rozpoczęcie robót w urzędzie z pieczątką kierbuda i oświadczeniem.

Pamiętamy, tylko zapomniałam, że kierownik mówił, że będzie w drugiej połowie marca na urlopie :( Czekamy więc jak wróci, aby podpisał oświadczenie i zgłosił budowę w urzędzie. Potem 7 dni i zaczynamy :) :) :)

Wita centralna Polska :D

PnB mamy od października zeszłego roku, ale wtedy miałam za krótki staż pracy i nie mogliśmy starać się o kredyt :x W tym momencie 1 transza jest na koncie, dzisiaj zdjęliśmy humus :lol: :lol: A w tym tygodniu przyjeżdżają geodeci wytyczyć teren :) Zamawiamy też stal, bloczki i ceramikę :)

Zdecydowaliśmy się na Owczary TERMOton P+W 25 :D i chociaż od producenta dzieli nas ok 10 km, to zamawiać będziemy przez http://www.mega1000.pl/ ponieważ wyszło ok 1,5 zł różnicy. Czekamy jeszcze na wycenę bloczków betonowych.

Mamy już kierownika budowy i zgłoszone rozpoczęcie prac.

Stan zero robimy sami bo mąż jest z zawodu murarzem a później będzie stawiał sąsiad bo mąż nie dostanie tyle wolnego :evil: :evil:

Basia wszystko trzeba załatwiać. My mieliśmy starą szopę i musielismy załatwiać pozwolenie na rozbiórkę.. Idź do UM na rynek podgórski, wszystko ci powiedzą jak masz to zrobić, ale nie będzie łatwo :(

U nas humus zdjęty, geodeta już się szykuje, ale będzie tyczył po świętach w ten dzień kiedy koparka będzie kopać, żeby przypadkiem nikt palików nie przesunął bo u nas każdy cm jest ważny. Stal zamówiona, cementu jeszcze szukamy, bo gdzieś za Krakowem podobno 180 brutto mają, więc warto poszukać i oszczędzić to 20zł/kubiku

PnB mamy od października zeszłego roku, ale wtedy miałam za krótki staż pracy i nie mogliśmy starać się o kredyt :x W tym momencie 1 transza jest na koncie, dzisiaj zdjęliśmy humus :lol: :lol: A w tym tygodniu przyjeżdżają geodeci wytyczyć teren :) Zamawiamy też stal, bloczki i ceramikę :)

Zdecydowaliśmy się na Owczary TERMOton P+W 25 :D i chociaż od producenta dzieli nas ok 10 km, to zamawiać będziemy przez http://www.mega1000.pl/ ponieważ wyszło ok 1,5 zł różnicy. Czekamy jeszcze na wycenę bloczków betonowych.

Stan zero robimy sami bo mąż jest z zawodu murarzem a później będzie stawiał sąsiad bo mąż nie dostanie tyle wolnego :evil: :evil:

Też chciałem wziąć termoton z Owczar, ale nigdzie nie mogłem znaleźć opinii na ten temat, no i kupiłem Krotoszyn. Ale Owczary wychodzą najkorzystniej.

Ja płaciłem za bloczki bet. Mx6 2,30zł netto

beton B-20 240,00zł netto

stal fi12 2,15zł brutto/kg

stal fi6 2,54zł brutto/kg

Też chciałem wziąć termoton z Owczar, ale nigdzie nie mogłem znaleźć opinii na ten temat, no i kupiłem Krotoszyn. Ale Owczary wychodzą najkorzystniej.

Ja płaciłem za bloczki bet. Mx6 2,30zł netto

beton B-20 240,00zł netto

stal fi12 2,15zł brutto/kg

stal fi6 2,54zł brutto/kg

Witajcie,

My też przez chwilę myśleliśmy na temat budowy z Owczar, (cena :wink: ) ale mąż kupił po szt. termotona, leyera i porotherm z wienerbergera i.... stanęło na porothermie :wink:

O Owczarach można poczytać w dzienniku netbet'a: http://forum.muratordom.pl/cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowalismy-sami-dom,t140840-120.htm wpis z 17 i 18 września :roll:

Najlepiej podjechać do hurtowni, kupić z palety jakąś sztukę, pogadać z majstrem, bo może się okazać, że ta oszczędność to tylko pozorna...

Pozdrawiam

Witajcie,

My też przez chwilę myśleliśmy na temat budowy z Owczar, (cena :wink: ) ale mąż kupił po szt. termotona, leyera i porotherm z wienerbergera i.... stanęło na porothermie :wink:

O Owczarach można poczytać w dzienniku netbet'a: http://forum.muratordom.pl/cedryk-bez-tajemnic-czyli-jak-wybudowalismy-sami-dom,t140840-120.htm wpis z 17 i 18 września :roll:

Najlepiej podjechać do hurtowni, kupić z palety jakąś sztukę, pogadać z majstrem, bo może się okazać, że ta oszczędność to tylko pozorna...

Pozdrawiam

Mąż stawiał z tego materiały domy. Ponoć te większe są skopane, a 25 są dobre.

jak czytam ile zapłaciliście za beton to powiem wam, ze sporo.. My mamy wycenę teraz 170 + vat ze wszystkim (czyli dojazd plus pompa) i ja szukam jeszcze taniej bo ponoć już za 180 brutto można znaleźć ze wszystkim. I to jest cena B20..

Budować będziemy z pustaków MAX, sztuka już się zaczyna od 2,10zł, też szukamy z dowozem w cenie. Teren już wyrównany, w tym tygodniu geodeta.[/i]

.. chyba się pogubiłam. Netto to jest z vatem a brutto bez vatu czy odwrotnie?

:lol: :lol: :lol:

Odwrotnie :wink:

Super ceny dostałaś :D

Ale myślę, że to jest sprawa lokalna. U nas to i tak było najtaniej, bo b. blisko i za transport nie doliczali, w innych betoniarniach chcieli jeszcze policzy transport i to wychodziło gruuubo ponad 200 (netto :wink: )