Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A budowlańców przesuneliśmy na 20 kwietnia ,bo pozwolenie nam się uprawomocni w tą niedziele jeszcze zgłosić trzeba rozpoczęcie prac ,i kierownik budowy jeszcze go brak mam 2 sąsiadów jeden nie ma czasu bo zajmuje się teraz obliczeniami konstrukcyjnymi a 2 mineły ważność uprawnień i tu zonk trzeba szukać.

my mamy ekipę z okolic Bochni, budowali dom naszym znajomym i od 3 lat go oglądamy regularnie, poza tym ciągle mają pełno roboty więc wydaje się, że dobrze trafiliśmy. Stemple kupowaliśmy drewniane - już widzę oczyma wyobraźni jak robimy z tego huśtawki dla dzieci w ogrodzie i domki na drzewach... Jeszcze tylko męża musze namówić ;)

dziś mieliśmy zacząć prace, ale pogoda taka, ze nie ma to najmniejszego sensu i po konsultacjach telefonicznych o 6.00 rano ustaliliśmy, ze przekładamy na jutro (sprawdzałam prognozy, chyba jutro też nie ruszymy, tylko dopiero we czwartek..)

hej witam mam do ciebie pytanko w jakiej okolicy budujecie ????;)

hej gdzie wszyscy jesteście? U nas dziś fundamenty zalane. Jutro zdjęcia jakies zrobię.. poszło 7tys na beton sam..

Gratuluję Pan&PaniSmith (nie tych 7 tys. wydanych na beton ale fundamentów:cool:)

U nas dzisiaj skończyli budować ścianki fundamentowe. Dowód w moim dzienniku:cool:

wystąpcie do energetyki o warunki zasilania placu budowy. Wyznaczą miejsce, gdzie można się włączyć, resztę zrobi elektryk

smoku cała zabawa polega na tym, że jak daleko od słupa ( u nas 30m) to koszt przyłączenia tego prądu budowlanego wynosi ok 2000zł (robota elektryka z materiałem), do tego opłata za pociągnięcie kabla nad posesją 500zł (tak u nas wyszło) i opłata za umowę przyłączeniową z enionem 1200zł netto. Do tego skrzynka prądowa, licznik i samego abonamentu 160zł/mc z tego co się orientowałam.

Jak to wszystko podsumować to wychodzi, że lepiej kupić generator, poużywać a potem odsprzedać.

Do nas również przyjeżdża jutro geodeta wytyczyć miejsce na dom, ale ma w planie tyle palików powbijać, że juz dziurę sami wykopaliśmy, bo nie było by sie gdzie obrócić. Wczoraj skończyliśmy kopać. Gorzej, jak geodeta wytyczy w innym miejscu dziurę i będzie trzeba gdzie indziej rozpocząć kopanie;-)