Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z tego wszystkiego wybieram hehe nic bo bieganie po urzędach zakończone dom buduje bez kredytu

wieści z placu boju

energetyka postawia krok na przód z czego jestem zadowolony koszty śmieszne 1117zl przyłącz do budynku tylko hehe nie mam jeszcze fundamentów się panowie pospieszyli a tak to wczoraj poleciały wszystkie drzewa na działce były 3 ogromne nie ma żadnego

Kierownik budowy jest / JEST

Firma budowlana będzie wyłoniona z castingu :) Fundamenty ściany stropy / dach już znajomy

muzykant

dzięki- mi się to na pewno przyda.. Ale to badanie geotechniczne gruntu nie jest konieczne?

Nie jest,ale to lepej przygotuje konstruktora do jego pracy.

Tzn: bedzie wiedział ile dac materiału dokładnie.

P.S kolejny raz musimy zmienić WZ - wg niego nasz garaż powinien mieć wysokość altanki :lol: A architekt dopiero to zauważył..

Dobrze,ze zauważył to teraz,a nie po złozeniu PNB to dopiero byłaby strata czasu.

witam, też się z chęcią przyłączę. W tym tygodniu został złożony wniosek o pozwolenie na budowę, więc do końca roku powinniśmy je otrzymać. Na działkę mamy doprowadzoną wodę i prąd. Gaz jest w drodze i w odpowiednim czasie będziemy się do niego podłączać. Oczywiście chciałoby się wybudować i przeprowadzić jak najszybciej, ale realnie plan jest taki, aby na wiosnę zrobić stan zero, bo na tyle pozwolą własne środki. Zakładamy, że powiniśmy się zamnknąć w 30 tys., a może uda się mniej, bo nasz fundament jest dość prosty. W tym roku chcemy zaklepać kierownika budowy i poszukać wykonawcy na ten pierwszy etap. Po stanie zero, jeśli uzbieramy kolejne pieniądze, będziemy budować dalej. Jeśli nie, trzeba będzie starać się o kredyt, ale niestety będzie to dopiero możliwe w okolicach wakacji. Najprawdopodobniej więc w przyszłym roku postawimy mury i zamkniemy dachem z pokryciem lub bez. Dom się przewietrzy, osiądzie i kolejny rok będziemy szklić, zamykać i wykańczać. To daje nam niestety dopiero 2011 rok na przeprowadzkę.

Witam i pozdrawiam

Tez zaczynam budowe na wiosne 2010 ( mam nadzieje ) na obecna chwile czekam na PnB ..... Tez planowalam wylac fundamenty na jesien 2009 , ale niestety moja pani architekt nie mogla sie uporac z adaptacja projektu od marca ...... ( za duzo zmian w projekcie ) :evil: w koncu zmienilam projekt na inny . Dokumenty zostaly zlozone pod koniec wrzesnia , a tydzien temu dostalam papierek ze starostwa o brakach ktore w ciagu 7-miu dni nalezy uzupelnic . Wszystkim zajmowala sie pani architekt .... i tak sobie mysle , ze to chyba cholercia jej pierwsza praca byla !!!!!! , no nic podobno uzupelnila wszystkie potrzebne papierki .... CZEKAM :x

to ja miałem lepiej papierki składam a tu pani od tego regionu miasta nie ma na urlopie a pan jest na chorobowym ja sobie myślę ja pierdziele no to sie trzeba zapytać ile trzeba czekać usłyszałem 3 mies a ja ile no i tłumaczy ze trzeba pisma do sąsiadów wysłać oni maja 2tyg na odesłanie a ja się chwile zastanowiłem i powiedziałem to proszę dać mi te pismo i ja poroznoszę po sąsiadach i podpiszą to a ja na drugi dzień przyniosę zawsze to 1 mies do przodu jak sie grzecznie spyta to czemu nie :)

to ja miałem lepiej papierki składam a tu pani od tego regionu miasta nie ma na urlopie a pan jest na chorobowym ja sobie myślę ja pierdziele no to sie trzeba zapytać ile trzeba czekać usłyszałem 3 mies a ja ile no i tłumaczy ze trzeba pisma do sąsiadów wysłać oni maja 2tyg na odesłanie a ja się chwile zastanowiłem i powiedziałem to proszę dać mi te pismo i ja poroznoszę po sąsiadach i podpiszą to a ja na drugi dzień przyniosę zawsze to 1 mies do przodu jak sie grzecznie spyta to czemu nie :)

Warto wiedzieć, że w przypadku pozwolenia na budowę, zgodnie z prawem budowlanym - art. 35 ust. 6.

"W przypadku gdy właściwy organ nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w terminie 65 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie takiej decyzji, organ wyższego stopnia wymierza temu organowi, w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie, karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Wpływy z kar stanowią dochód budżetu państwa."

ale zgodnie z ust. 8

Do terminu, o którym mowa w ust. 6, nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa do dokonania określonych czynności, okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony, albo z przyczyn niezależnych od organu.

• 3 weeks później...