Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam i jak wasze przygotowania do budowy :D

my już mamy kierownika budowy który bedzie także pilnował naszej budowy kiedy nas nie bedzie :wink: ,poza tym męzulek leci do Polski za tydzien i bedziemy juz kupowac materiały budowlane,zdejmiemy humus wytyczymy nasz domek :D :D ,ale sie ciesze w końcu cos zaczyna sie dziać ,w marcu jak i ja polece do kraju to bedziemy zamawiac okna drzwi wejsciowe oraz brame garazową :wink: :lol: :lol: wiec jak widać koniec tego roku jak i początek przyszłego zapowiadaja sie ciekawie i pracowicie ihihih :D :D

No cóż ( projekt u konstruktora)- w sobotę, wyspana i wypoczęta doznałam olśnienia przy kawie i: przeniosłam kominek, powiększyłam małżeńską łazienkę i szafę w holu, wykombinowałam miejsce na garderobę, więc.. daleko :roll:

Archi. na mój widok zaczyna się dziko śmiać i pyta: skąd Ty te pomysły bierzesz?

No cóż ( projekt u konstruktora)- w sobotę, wyspana i wypoczęta doznałam olśnienia przy kawie i: przeniosłam kominek, powiększyłam małżeńską łazienkę i szafę w holu, wykombinowałam miejsce na garderobę, więc.. daleko :roll:

Archi. na mój widok zaczyna się dziko śmiać i pyta: skąd Ty te pomysły bierzesz?

do wiosny zdążyćie :wink: :D :D więc puki co to róbcie w projekcie zmiany teraz ,bo pózniej może być juz ciężko :wink: :p

u nas też się przeciągnęło, bo wniosek o pozwolenie na budowę będzie składany dopiero teraz. Wczoraj odebraliśmy projekt, mamy więc z czym ruszyć na poszukiwanie ekip. Chcemy zacząć na wiosnę (pozwolenie pewnie uprawomocni się w okolicach początku lutego), ale podobno lepiej wcześniej zaklepać ekipę. Planujemy na razie stan zero, więc dużo czasu robotnikom nie zajmiemy.

ups, to rzeczywiście trzeba się zbierać. Mam parę typów, więc jak dostanę projekt w wersji elektronicznej zaczniemy działać. dzięki za radę. Bierzesz ekipę do wszystkiego czy do poszczególnych etapów? Nam doradzano, żeby wziąć na SSO ewent SSZ, a nie na poszczególne etapy, bo wtedy wyjdzie drożej. Z oszczędności chcemy tylko zrobić stan zero, żeby Bank przychylniej patrzył przy kredycie. Kredyt na działkę był brany przy CHF poniżej 2 zł i wartość kredytu przewyższa o ok. 35tys. wartość kupionej działki.

Wygodniej byłoby wziąć jedną ekipę na cały SSO. Nie mogłem jednak trafić na zaufanego wykonawcę, więc wziąłem dwie ekipy na każdy etap- oddzielnie fundamenty i mury, i oddzielnie na sam dach. Może wyjdzie drożej, ale wiem jak pracują, widziałem efekty ich pracy, wiec wolę zapłacić więcej, ale mieć porządne wykonanie.

ja wlasnie jestem na etapie zalatwiania ekipy na razie wziolem 10ekip nawet z Tarnowa mam jedna zobaczymy jak kosztorysy przedstawia od soboty zaczna skladac wizyty z kosztorysami zadaniem firmy jest postawienie SSO nic wiecej nawet scianki dzialowe to sobie sam porobie

przepraszam za brak koncowek ale pisze z PDA nie mam jezyka Polskiego

To tak jak u nas :lol:

No i stało się.. Dostaliśmy nowe WZ, w których urbanista zawarł jakąś linię zabudowy ( podobno nie może być przekroczona ani w przód, ani w tył ) - 6 m. od frontu. Wcześniej było 8 m. No i teraz nie wjadę do własnego garażu, bo nie wykręcę. Co teraz? Odwoływać się czy można coś załatwić w gminie? Czy ktos może mi doradzić?

Z tego co wiem, linia zabudowy jest nieprzekraczalna "do przodu, czyli bliżej granicy nie możesz budować, ale w tył cofnąć się, to chyba można.

Wiesz spróbuj zadać to pytanie w zakładce "Prawo i Finanse". Tam urzęduje Oskar0259, łebski gość, który prawo budowlane ma opanowane jak trzeba.

witam was

i my zaczynamy budować na wiosnę. Pozwolenie pełnomocne od 10.10.09 i żałujemy widząc pogodę, że zrezygnowaliśmy z fundamentów w 2009. Ale cóż, pozostało czekać na wiosnę, teraz nie ma sensu zaczynać. Działeczka ogrodzona, projekt Leo I z Dobrego Domu po kilku modyfikacjach.

Witam my również zaczniemy na wiosenkę :)

Spirea widzę, że Ty też Wrocław, to fajnie. Ja też szukam jakiejś ekipy, jeśli możesz to podziel się namiarami ;) W jakim rejonie wrocławia budujesz i jaki dom?

witam,

my wyprowadzamy się kawałek za Wrocław - prawie pod Oleśnicę. Dom jak w avatarze, a szczegóły w dzienniku. Co do ekip, to szukamy takich, które wbudują w tamtym rejonie. Mam wstępne namiary, ale jeszcze nie są sprawdzone. Poza tym przeglądam też forum osób z Wrocławia i czasami można znaleźć kogoś już sprawdzonego.

witam ,przyszłam Wam kochani oznajmic ze dziś zaczynamy budowe !!! z samego rana wjężdza ciężki sprzęt na naszą działke i robimy fundamenty ,zeby zdążyc jeszcze przed zimą :wink: :lol: :lol: ,oby tylko pogoda dopisała ,bo to najważniejsze ,przed samymi świętami mamy zalewać płyte wiec powinno się udać

'taki prezent sobie daliśmy na święta" :D :D :D :D ,a reszte bedziemy robić na wiosne bo pewnie pogoda juz na dalsze budowanie nie pozwoli :( ,a wiosną ruszymy ino pogoda pozwoli i niech się mury pną do góry :wink: :D :D

pozdrawiam wszystkich