PanPaniSmith 09.06.2010 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Renatamama a po co ściągają humus z drogi? u nas ekipa robi dach. Ze względu na pewne korzystne rozwiązania finansowe zdecydowaliśmy się na zainstalowanie solarów teraz. Wybieramy wersję montowaną w dachu zamiast dachówki. Przewidywany czas wykonania całości - czwartek w przyszłym tygodniu.. Zamkniemy SSO i mały przestój. Trzeba się zastanowić co dalej i kiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 09.06.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Pani Smith ziemia nam się przyda a po 2 chcemy ładnie wypoziomować dogę ,kiedyś zroimy kostke dzieciaki będą mieć miejsce na rolki i rowery ,mamy drogę prywatną dł 120 m więc będą mieli się gdzie bawić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 09.06.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 My docieramy do etapu pod nazwą strop, czyli jak to sie mówi w tych stronach do deki. Czy ktoś z Was wie jakie są ceny stropu gęstożebrowego, np. w przeliczeniu na m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 09.06.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Do wrocławiaków, potrzebuje geodetę, dajcie namiary, plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 09.06.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Hejka !!! Do mnie tez zwykle przychodzi 3 - 4 panow w poniedzialek wyjatkowo Majster " rzucil wieksza grupe " ( 9 szt. ) zeby podgonic robote i byl to tez najgorszy odcinek prac na budowie . Jolu o drenazu myslalam juz wczesniej , wprawdzie dom nie jest podpiwniczony ale jakos tak wydawalo mi sie , ze powinnam go zrobic zwlaszcza , ze na dzialce glina i il ( czyli grunt nieprzepuszczalny i obawa , ze woda bedzie stala na dzialce ) , a po tych podtopieniach u ludzi teraz po powodzi to na 100% zdecydowalam sie na ten drenaz . Koszt nie jest maly .... jak bedziesz chciala to przesle szczegoly na priva . Panowie maja skonczyc w czwartek bo wtedy dostarcza kregi na jedna studnie ( druga bedzie ze specjalnego tworzywa ) Pozdrawiam i sloneczka zycze Witaj Edytko. Pytałam tak z ciekawości mając za sobą historie powodziowe i wysoki stan wód gruntowych. Mój małż wytłumaczył mi wczoraj właśnie, że my mamy grunt o bardzo dobrej przepuszczalności (na studiach miał hydrologię). Świadczy o tym fakt, że po ściągnięciu humusu z całej działki, kopiąc dół pod fundamenty dokopaliśmy się do piasku a woda nie pokazała ani razu. Ponieważ chcemy sobie zrobić "studnię" taką wąską (z rur jak to wyszyscy robią) mieliśmy na działce pana "poszukującego" żyły wodne - no i mamy dwie żyły na głębokości 6-7 m. No i po powodzi - jednak wody gruntowe obniżały się u nas w szybkim tempie co najbardziej ostatnio nas cieszyło (oprócz pięknej, słonecznej pogody oczywiście). Myślę, że taki drenaż przy takim jak u was gruncie to dobra sprawa i pomimo, że kosztowna to ważna w przyszłości Pozdrowionka :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 09.06.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Ze względu na pewne korzystne rozwiązania finansowe zdecydowaliśmy się na zainstalowanie solarów teraz. Wybieramy wersję montowaną w dachu zamiast dachówki. Przewidywany czas wykonania całości - czwartek w przyszłym tygodniu. Witaj Pan&PaniSmith My również planujemy kolektory. Właśnie zamierzam się rozejrzeć po firmach i zrobić "finansowe" przymiarki. Z jakich okolic jest firma, która u was będzie robiła instalacje solarną, bo ja buduję w województwie opolskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 09.06.2010 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 My też będziemy robić drenaż bo wolimy dmuchać na zimne ,też pod humusem mieliśmy piasek ,ale mąż drenaż zrobi sam.Solary też planujemy nasza gmina będzie się sstarała o dofinansowanie z gmini i mam nadzieje ,że coś nam skapnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 09.06.2010 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 o dofinansowanie z Uni ,słonko mi troszke w łebek dało ,sprzątałam na budowie a grzało jak diabli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 09.06.2010 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witaj Pan&PaniSmith My również planujemy kolektory. Właśnie zamierzam się rozejrzeć po firmach i zrobić "finansowe" przymiarki. Z jakich okolic jest firma, która u was będzie robiła instalacje solarną, bo ja buduję w województwie opolskim? my budujemy w małopolsce i firma która sprzedaje kolektory, sprzdaje wszystko do dachów. Czekamy na wycenę i wtedy powiem ci jaką markę mają kolektory. Nie wiem czy u nas jeszcze jest dofinansowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 09.06.2010 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Podobno dla Krakowa się skończyło w tamtym roku a na nowe doinansowania muszą pisać projekt .Tam mi powiedziała koleżanka pracuje w urzędzie miasta Krakowa na pl.Wszystkich świętym może to podobno potrwać 2-3 lata aż postaną środki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niesia2708 10.06.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Nie wiem czy są jeszcze dofinansowania do solarów, ale gdzieś mi ostatnio mignęło, że są dofinansowania do kredytów wziętych na solary. My też dochodzimy do etapu strop!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 10.06.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 też słyszałam że już nie ma, ale nie wiem tego na pewno. Na raze wycena systemu nam się nie podoba. Nie robimy tych solarów na ten moment. A tak w ogóle to jestem wściekła o to co zrobili z dziennikiem, przenoszę się na forum "budujemy dom" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 10.06.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 dzienniki wróciły do starej formy to zostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 10.06.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Też planowałem wyprowadzkę ale na całe szczęście wróciły stare dobre dzienniki wiec i ja zostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 10.06.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Hurrrrrrraaaaa Dziennik wrocil !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 10.06.2010 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Z tymi solarami to są jaja bo u nas gmina pisała projekt ,narazie dofinansowania im nie przyznali są na liście rezerwowej chyba 1 więc jest szansa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niesia2708 10.06.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Odnośnie kredytów:http://www.strefabiznesu.nto.pl/artykul/dzieki-kolektorom-slonecznym-mozesz-zaoszczedzic-nawet-do-60-proc-na-ogrzewaniu-wody-30204.h http://www.twoja-energia.pl/solarkredyt.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 11.06.2010 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 wczoraj przywieźli mi dachówkę może już dziś zaczną ją układać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 11.06.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Po wpisach widać jak nam sprzyja słoneczna pogoda. U nas w poniedziałek przyjeżdża strop. Na razie ekipa montuje szalunki na wieniec i schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 11.06.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 u mnie dachowka już "się układa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts