Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

Renatamama a po co ściągają humus z drogi?

u nas ekipa robi dach. Ze względu na pewne korzystne rozwiązania finansowe zdecydowaliśmy się na zainstalowanie solarów teraz. Wybieramy wersję montowaną w dachu zamiast dachówki. Przewidywany czas wykonania całości - czwartek w przyszłym tygodniu.. Zamkniemy SSO i mały przestój. Trzeba się zastanowić co dalej i kiedy :)

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka !!!

Do mnie tez zwykle przychodzi 3 - 4 panow w poniedzialek wyjatkowo Majster " rzucil wieksza grupe " ( 9 szt. ) zeby podgonic robote i byl to tez najgorszy odcinek prac na budowie :yes:.

Jolu o drenazu myslalam juz wczesniej , wprawdzie dom nie jest podpiwniczony ale jakos tak wydawalo mi sie , ze powinnam go zrobic zwlaszcza , ze na dzialce glina i il ( czyli grunt nieprzepuszczalny i obawa , ze woda bedzie stala na dzialce ) , a po tych podtopieniach u ludzi teraz po powodzi to na 100% zdecydowalam sie na ten drenaz . Koszt nie jest maly :eek: .... jak bedziesz chciala to przesle szczegoly na priva . Panowie maja skonczyc w czwartek bo wtedy dostarcza kregi na jedna studnie ( druga bedzie ze specjalnego tworzywa )

Pozdrawiam i sloneczka zycze :hug:

Witaj Edytko. Pytałam tak z ciekawości mając za sobą historie powodziowe i wysoki stan wód gruntowych. Mój małż wytłumaczył mi wczoraj właśnie, że my mamy grunt o bardzo dobrej przepuszczalności (na studiach miał hydrologię). Świadczy o tym fakt, że po ściągnięciu humusu z całej działki, kopiąc dół pod fundamenty dokopaliśmy się do piasku a woda nie pokazała ani razu. Ponieważ chcemy sobie zrobić "studnię" taką wąską (z rur jak to wyszyscy robią) mieliśmy na działce pana "poszukującego" żyły wodne - no i mamy dwie żyły na głębokości 6-7 m. No i po powodzi - jednak wody gruntowe obniżały się u nas w szybkim tempie :D co najbardziej ostatnio nas cieszyło (oprócz pięknej, słonecznej pogody oczywiście). Myślę, że taki drenaż przy takim jak u was gruncie to dobra sprawa i pomimo, że kosztowna to ważna w przyszłości :)

Pozdrowionka :yes: :yes: :yes:

Ze względu na pewne korzystne rozwiązania finansowe zdecydowaliśmy się na zainstalowanie solarów teraz. Wybieramy wersję montowaną w dachu zamiast dachówki. Przewidywany czas wykonania całości - czwartek w przyszłym tygodniu.

Witaj Pan&PaniSmith :)

My również planujemy kolektory. Właśnie zamierzam się rozejrzeć po firmach i zrobić "finansowe" przymiarki. Z jakich okolic jest firma, która u was będzie robiła instalacje solarną, bo ja buduję w województwie opolskim?

Witaj Pan&PaniSmith :)

My również planujemy kolektory. Właśnie zamierzam się rozejrzeć po firmach i zrobić "finansowe" przymiarki. Z jakich okolic jest firma, która u was będzie robiła instalacje solarną, bo ja buduję w województwie opolskim?

my budujemy w małopolsce i firma która sprzedaje kolektory, sprzdaje wszystko do dachów. Czekamy na wycenę i wtedy powiem ci jaką markę mają kolektory. Nie wiem czy u nas jeszcze jest dofinansowanie :(