Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,jacy wszyscy zajęci budowaniem,nie ma komu tutaj pisać??

Ja się wyłamię i powiem Wam,że ostatnią rzeczą jaką chciałabym mieć na ogrodzie to kwiaty.Osobiście marzy mi się tylko równiutka zielona trawka,a że miejsca nie mamy za dużo to i tylko ta trawka będzie.

GabrysiaBP ..... ja miejsca mam dosc duzo , ale kwiaty to nie moje klimaty wiec jak u Ciebie planuje tylko trawke i iglaczki przy ogrodzeniu ;).

Zawsze jednak milo popatrzec jak inni kwiatuszki sadza ..... :)

A to moje schody i nie tylko :)

http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TD4aIitqlXI/AAAAAAAABmM/2WdVgVd8SCc/53.jpg

http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TD9TyZ2fEWI/AAAAAAAABn0/dgG24eeJAVA/62.jpg

http://lh5.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TD4aFqqsIqI/AAAAAAAABmI/WXVmyZZ1Q5M/52.jpg

http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TD4aLWX8YkI/AAAAAAAABmQ/d2f3AmqrLls/54.jpg

śliczne schody i boskie polewanko w te upały ,można odrazu zrobić sobie prysznic .

U mnie będzie dużo kwiatów już mam narcyzy ,tulipany ,krokusy, szafirki ,i inne skalniakowate ,irysy ,liliowce ,już czekam na pojawienie się tulipanów ,hiacyntów w sklepach i będzie sadzenie ,uwielbiam kolory w ogrodzie ,chcę patrzeć z tarasu w lecie czy z okna i widzieć barwe kolorów ,nie lubie jedno -barwnych monotonnych ogrodów .Z jednej strony wzdłuż ogrodzenia posaczę chyba Clamatisy strasznie je lubie .

Gabrysia i dobrze ,że każdy jest inny i każdemu co innego się podoba bo było by nudno ,u nas sąsiedzi mają taki zielony ogród tuje ,iglaczki i trawnik każdy ma upodobania ja lubię szczególnie wiosną jak kwiatki wschodzą z ziemi i pomalutku obserwuje do rozkwitu może dla tego ,że ja to taki romantyk ,lubię kolorki wokół siebie .

Gabrysia też mam 3 dzieciaczków szkód nigdy nie robiły tu u rodziców też mamy rabatki ,mają wyznaczony teren mały plac zabaw zjeżdżalnia , huśtawki i piaskownica w lecie basen .

Jolapp2, schody super, gratulacje!

U nas wczoraj wiele się działo. Pompa, betoniary i te sprawy :)

Dziś padał deszcz, w sam żeby "podlać" dekę :D

Dzięki :) Będę nieskromna, ale mi się też podobają :wiggle: Na dodatek dzisiaj je wypróbowałam - wygodnie się po nich wchodzi i jest dość dużo miejsca. A na górę weszłam bo to ja dzisiaj robiłam popołudniowe polewanko (małż "asekurował" mnie na dole ;))

http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/TECpDg3QX4I/AAAAAAAABpk/5syvhr2KCh8/65.jpg

Od jutra zaczynamy bejcowanie i impregnownie więźby :rolleyes: Mam nadzieję, że jakoś wytrzymamy te upały :cool:

Zefirispka widzę, że mamy ten sam etap, więc również gratki - pozdrawiam- Jola :)

Zastanawiam się czy się nie boicie robić elektryki przed zamontowaniem stolarki okiennej i drzwiowej?? Mój elektryk powiedział,że zastał już budowy ogołocone,wszystkie kable powyrywane ze ścian.Też chcieliśmy robić przed oknami elektrykę i się zastanawiamy/

Lepiej będzie jak zrobisz elektrykę po montażu okien i drzwi,ale to też zależy od okolicy w której mieszkasz,czy masz ogrodzenie i życzliwych sąsiadów którzy w razie czego dadzą Ci znać jakby zauważyli coś niepokojącego u Ciebie na budowie.

Kable zrywają gnojki i idioci ze ściany,bo przecież taki kabel już cięty na wymiar i zamontowany jest mało wart przy odsprzedaży.

To bardziej przypomina wandalizm niż złodziejstwo.

Dla Ciebie kabel to pół biedy,dla złodzieja b.mały zysk ale cena z ponowną robociznę to już koszt.

Zastanawiam się czy się nie boicie robić elektryki przed zamontowaniem stolarki okiennej i drzwiowej?? Mój elektryk powiedział,że zastał już budowy ogołocone,wszystkie kable powyrywane ze ścian.Też chcieliśmy robić przed oknami elektrykę i się zastanawiamy/

Chyba kazdy ma takie obawy :eek:

Niemniej jednak slyszalam , przynajmniej jesli chodzi o okna drewniane zeby wstawic je dopiero po tynkach i wylewkach ...... Fantazja panow robiacych tynki jest nieograniczona i moga skutecznie zachlapac okna , a z drewna niestety nie usuniesz zaprawy tak jak z plastiku !!!! . Nawet jesli zabezpieczysz je folia to i tak nie jest to 100 % gwarancja ...... sa 3 wyjscia , znalesc PORZADNA ekipe od tynkow ( detalisci ) - takich bede poszukiwala :rolleyes: lub wstawic okna po wszystkich pracach wewnatrz domu ....... albo trzecie rozwiazanie zdecydowac sie na plastiki i problem wlasciwie znika ;).

Hejka Jolu :cool:

Bylam wczoraj w Twoim dzienniku pieknie to wyglada :wave:

Za chwilke ide zrobic wpis u Ciebie :)

Cześć Edziu :)

Wczoraj pomalowana więźba wyglądała pięknie, ale po nocnych i dziennych deszczach może się okazać, że nasza praca poszła na marne :o Dzisiaj nawet nie zaglądaliśmy, ale jutro trzeba będzie pojechać i poprawiać zamiast malować drugi raz :(

Jola piękne zakończenie żerdzi :) mam nadzieję, że wasze ciężka praca pomimo deszczu nie poszła na marne.

U nas elektryka na ukończeniu, panowie od dachu mają zamiar skończyć jutro, okna przyjeżdżają w tym tygodniu, a zaraz po nich tynki :) dziś zamawiamy drzwi wejściowe i bramę garażową - praca ostro wre :)

My robimy elektrykę pomimo braku okien i drzwi, ponieważ nasz nowy domek znajduje się na jednej posesji z tym w którym teraz mieszkamy, więc mamy go pod ręką :)

Jola piękne zakończenie żerdzi :) mam nadzieję, że wasze ciężka praca pomimo deszczu nie poszła na marne.

Dzięki martaibartek :) Wzór sama rozrysowałam. Małż dzisiaj sprawdzał i na szczęście Drewnochron nie dał się deszczom i nie spłynął :wiggle:A my elektrykę robimy po zamontowaniu okien.

Strop i schody zalane, my też jesteśmy w dobrym humorze :D

W tym tygodniu ruszamy ze ścianą kolankową. Kolejny cel, to górny wieniec.

Brawo zefirispka :) No, no twoje schody też niczego sobie, mam nadzieję, że wygodne do wchodzenia :) Oby humor nam dopisywał.

A u nas zaczęły się murować ścianki kolankowe i szczytowa w pomieszczeniu nad garażem :wave:

Hejka :cool:

Normalnie musze sie odstresowac ......... a Wy ????

Przychodzi facet do pracy i pyta się:

- Mogę u pana pracować?

- Może pan a zna pan angielski?

- A po co mi angielski na polskiej budowie w Polsce?

- Pokaże panu po co.

Idą na budowę i facet woła:

- Łom dej!

- Co dej!?

- Łom dej!

- Gdzie dej!?

- Tu dej!

- OK!

;););)