Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

Joluś fajne drzwi widze ,że drzewo cena dla mnie zaporowa ,muszę kupić drzwi klasyczne bez witraży i dużych szybek mąż nie lubi zgodził się na okna w środku złoty dąb i klamki srebrne i a chciał środek biały a jak go przekonałam na środek też złoty dąb to klamki chciał złote przekonałam go ,że klamki i uchwyty w meblach będą srebrne wieć wszystko razem się spasuje więc niech te drzwi będą klasyczne nawet mi się podobają kazał poszukać prostych które też mi się podobają i mu pokazać zakceptował te więc niech chłop ma .

Masz rację Reniu, czasami trzeba negocjować. Ponieważ małż nie chciał, więc to ja zrezygnowałam z silniczków przy roletach, ale zawsze je można domontować jeżeli się doprowadzi prąd ;) Ale za to mam kolor okien obustronny i szprosy w tym kolorze (a to podwyższa cenę). Co do drzwi to wspólnie ustaliliśmy, że te nam się podobają, ale cena tez ważna i będziemy jeszcze szukać. Na razie zamontujemy prowizoryczne, a te właściwe w przyszłym roku. Drzwi wewnętrzne będą proste, może z szybkami.

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W środku jeszcz też nie wiem ,narazie zastanawiamy się nad grubszymi sprawami np.czym ocieplić dom na 90% będzie wata ,jaki piec ,szperam za styropianem na podłoge znalazłam po 140 m3 na dole dajemy 15 cm na górze 5 cm szukam waty do ocieplenia podasza ocieplamy 25 cm też dość tanio 15 cm 13,10 zł m2 .Szukam wylewek i tynków cementowych narazie 9 zł tynki i wylewki 10 zł jakie ceny wy macie ? Kasa się kurczy a chcemy jak najmnieszy kredyt brać może wystarczy na stan deweloperski chciałabym .

Na razie murarz się pyta, czy chcemy go do tynków i wylewek. Wspomniał, że cena tynków to 16zł/m2 za robociznę. Jeszcze nie podjęliśmy decyzji, powiedziałam mu, że drugi raz nie będę się stresować z powodu jego absencji i braku pomocników. Jezeli się na niego zdecydujemy to tylko "na wyłączność", czyli jeżeli robi u nas to tylko u nas. Moze popytamy innych wykonawców. A ceny, które podałaś to za robociznę?

Piec CO mamy upatrzony, będzie na pellet :)

Edyta M - pan z hurtowni budowlanej gdzie kupujemy materiały wypożyczył nam ciężarówkę z podnośnikiem i tym zwlekliśmy to dziadostwo na działkę :)

Renatamama nie przejmuj się tym, że Twój mąż chce mieć na cokolwiek wpływ :) - u mnie jest tak samo - ja decyduję o wyglądzie domu i wystroju wnętrz, ale zawsze pytam męża o zdanie (co prawda on się śmieje, że zupełnie nie wie po co, skoro w większości spraw estetycznych, staje na moim). W zamian za zaufanie mojego męża i również po to żeby nie czuł się całkiem odsunięty, godzę się na drobiazgi na jego modłę. :) Na szczęście jednak upodobania mamy dość zbieżne, więc nie ma nieszczęścia, gdy czasami coś nie jest do końca po mojemu. :)

Lidka hacjenda super :)

Renatamama jesteśmy na tym samym etapie: ocieplenie, tynki, wylewki :)

My za tynki płacimy 24zł z materiałem- można by było z 2zł taniej, ale materiał gorszy, a tak ściany są w miarę gładziutkie.

Drzwi i bramę kupiliśmy na allegro. Drzwi drewniane (niestety nie takie co nam się najbardziej podobały -cena :/ ), brama od tego pana

http://aukcjewp.wp.pl/item1166099899_brama_zloty_dab_2_6x2_2m_wyprzedaz_hato.html

tylko, że w orzechu z napędem (całość z wysyłką 2240)

Niestety ogranicza nas kredyt i z wielu rzeczy o których kiedyś marzyłam muszę zrezygnować :/ ale to nic, bo najważniejsze jest, że będziemy mieli nas własny mały biały domek i będziemy mieszkali SAMI, a że jeszcze młodzi jesteśmy to może pomału jakoś spełnimy nasze marzenia :)

Renata podasz namiary na ten styropian i watę?

Tak, tynki robimy wapienno-cementowe.

Mi ta brama także podoba się ze względu na te poziome przetłoczenia, bo wersja: kasetony jakoś mi wizualnie nie podchodzi :) Taką bramę z napędem (chyba nawet od tego sprzedawcy) ma Claudia z http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=123723 pisała, że działa bez zarzutu, w tegoroczną zimę też wszystko było OK, a więc mam nadzieję, że i u nas będzie dobrze, bo trochę obawiam się, że za tak stosunkowo małe pieniądze (jak za bramę segmentową z napędem) nie był to jakiś bubel :) Kurier z bramą ma być u nas jutro, albo w poniedziałek.

atija cena z tynki super! szczerze zazdroszczę :) u nas stosunkowo wysoka, ponieważ w naszej okolicy mamy tylko dwóch speców od tynków, a więc się cenią :/

Ale mnie paluszki bolą posprzątałam cały dół pozamiatałam trocimy ,odpady z drzewa pozbierałam skończyli szalować więc można było, woda stoi gdzie niegdzie na chudym .

Renatko, przyzwyczajaj się - teraz piszesz, że Cię paluszki bolą, bo posprzątałaś, a pomyśl co Cię będzie bolało, jak na tych metrach będziesz zaginać ze szczotą każdego dnia... ;)

Renatko, przyzwyczajaj się - teraz piszesz, że Cię paluszki bolą, bo posprzątałaś, a pomyśl co Cię będzie bolało, jak na tych metrach będziesz zaginać ze szczotą każdego dnia... ;)

Hejka Dziewczyny moj dom po zmianach bedzie 2X wiekszy metrazowo od Renatki domku , a le perspektywa sprzatania nie przeraza kiedy wiesz , ze robisz to u SIEBIE i dla SIEBIE :wiggle:

Eydyko domek powiększony troszke o 1 m garaż i pół metra salon ,jadalni i góra .Inaczej się sprząta domek wykończony a inaczej teren budowy jedziesz miotłą po betonie a on nie jest gładki jak podłogi .Edytko to duży dom budujesz a ile osób będzie w nim mieszkało ?.

Nie uwierzysz ...... 1 moze w przyszlosci 2 !!!!:cool: