jfilemonowicz 28.12.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jeśli weźmiesz sie intensywnie za sprawy papierkowe to powinienes zdązyć, kupno projektu to kwestja paru dni, potem architekt strzelam, tak około miesiąc bo oprócz adaptacji i planu zagospodarowania działki musi uzyskać warunki dostawy mediów (prąd i woda w moim przypadku). Ja akurat miałam takiego architekta ze grzebał sie z tym z 2 miesiące. Od momentu złożenia kompletnej dokumentacji ok miesiąc do uzyskania PnB i można zaczynać. Z prądem może byc troche dłużej ponieważ ja od momentu podpisania umowy na dostawę prądu do momentu podłączenia skrzynki na działce czekałam 3 miesiące. Najważniejsza jest ekipa budowlana, najlepiej szukać wykonawcy w między czasie. Warunki dostawy mediów można uzyskać przed oddaniem sprawy w ręce architekta- jest to wręcz wskazane - i przyspiesza sprawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbina200 28.12.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witaj jfilemonowicz!Wysłałam zapytanie na priva:-)Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 11.01.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 witam wpisuję się do was też zaczynamy wiosną .Projektant umieszcza ostatnie zmiany (miało to być już na 4 grudnia )ale się przeciąga .Mamy nadzieję ,że do połowy stycznia złozymy papiery i szybko pójdzie PnB. Ekipa zaklepana na kwiecień budujemy bliźniaka dom w Morelkach archonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 11.01.2010 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 Witam ponownie PnB JEST ! ( poczatek grudnia 2009 ) niestety nie obylo sie bez przeszkod ..... czekania 2 miesiace , ale juz z glowy Energetyka zaczela dzialac ... sasiadka wyrazila zgode na podlacz , wode tez uzyczy jak trzeba bedzie do budowy . Ekipa jest !! kierownik budowy wybrany !!! umowy podpisane . Materialu ..... brak Zaczynam w kwietniu 2010 jak pogoda pozwoli . Pozdrawiam i do uslyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 12.01.2010 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witam Edytam M ja też z malopolski gdzie będziesz budowała ?ja w Kryspinowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 14.01.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 w Kryspinowie? Niedawno postawiła tam domek moja koleżanka! My zaczynamy na wiosnę w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 14.01.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Hej Już nie mogę doczekać się tej wiosny... Chociaż zima w tym roku wyjątkowo urokliwa, mogłaby niedługo odpuścić... My jesteśmy na etapie wybierania dachówki i nawet nie ma jak , wszystko przysypane śniegiem, nie można pooglądać na dachach Murarz od którego czekamy na wycenę też nie przyjeżdża do pracy... (na razie kończy domek, jakieś roboty wewnątrz, bo to taki gość "od wszystkiego" i jesteśmy z nim umówieni właśnie na tej robocie ) Oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 15.01.2010 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 my jeszcze niczego nie szukamy.. I tak trzyma nas zamarznięta ziemia, jak nie da się kopać to budowa nie ruszy, zatem jak zima będzie długa, to może nawet dopiero kwiecień...Dom będzie w pastelowych kolorach, więc dachówka w jakimś odcieniu brązu, ale tak na prawdę czy on będzie jaśniejszy, czy ciemniejszy, wszystko jedno. Cena będzie bardziej istotna..na razie powoli będziemy sprawdzać ceny betonu i stali na fundament, no i pustaka na ściany.. do reszty jeszcze daleko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 15.01.2010 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 U nas stal i pustaki już zakupione Ale za to nie mamy jeszcze bloczków fundamentowych Myśleliśmy, że uda nam się jeszcze jesienią ruszyć ale sprawa PNB przeciąąąągnęła się baaaardzoooo A jeżelichodzi o dachówkę to podobno teraz ceny są najlepsze dlatego chcemy ją kupić. U nas będzie czarna albo grafitowa ew. czarnobrązowa w ostateczności ale i tak największą rolę odegra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 15.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Mniemam że wiosna zawita dopiero na początku kwietnia . Ale do tej pory dobrze zgromadzić niezbędne materiały . Jestem w tej dobrej sytuacji że mam gdzie trzymać bez obawy o kradzież . Mam już styrodur8 , folię MUZIMRE na ławę stal na zbrojenia , deski na szalunki . Na dniach kupie rury do kanalizy . Oby do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 16.01.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 my nie mamy gdzie trzymać materiałów.. pozostałoby zakupienie i trzymanie u sprzedawcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 16.01.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 my nie mamy gdzie trzymać materiałów.. pozostałoby zakupienie i trzymanie u sprzedawcy.. Nie martwcie sie tez nie mam zakupionych , bede kupowala przed budowa ( kwiecien ) jak to szalenstwo minie ....... Pytalam w kilku skladach budowlanych Panowie Przedstawiciele Handlowi namawiali na zakupy KONIECZNIE w Grudniu bo " CENY W GORE POJDA ". Jeden z nich wydzwanial do mnie kilka razy w tygodniu ( a ponoc taki zajety ) . Nie ma co jak zadzwonicie do skladu i bedziecie brali material na budowe w jednym miejscu to mozna dosc spory rabacik wynegocjowac . Np. na Porotherm 25 P+W ( firmy Wienerberger ) klasa 15 dostalam oferty w przedziale 6,55 zl.- 5,70 zl. brutto z dowozem i rozladunkiem . Najsmieszniejsze jest to , ze ta najwyzsza cena byla ze skladu ktory do mojej budowy ma moze 1 kilometr zeby material dowiezc . Sorrki , ale wybiore innych !!! Cena 5,70 zl nie jest " sztywna " do negocjacji przy zakupie calosci na budowe ( Pan zaproponowal 5,30 - 5,40 ) jesli zdecyduje sie na caly material u nich. Pozostaly material tez maja w dobrych cenach ........ trzeba tylko troche ponegocjowac . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 16.01.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 To fakt, my już też wstępnie rozglądamy się za materiałami, ale jak co poniektórzy, nie mamy ich gdzie składować. Dlatego na razie jest to tylko objazdowa akcja. Mimo to, biorąc w jednym miejscu większość materiałów, można nieco utargować ceny. Szczęśliwie kredyt już jest, wiec nie ma strachu. Można przebierać, wybierać i .. kupować Ps. Ciekawe, że sporo osób zaczyna w kwietniu, bo my też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 16.01.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Ciekawe dlaczego producenci nie mogą sprzedawać juz teraz,a pożniej produkować i dostarczać.Albo jak to robią firmy tytoniowe produkować,magazynować,sprzedawać i dostarczać w określonym terminie.Zawsze to kasa juz u nich w kieszeni,lub zaklepany klient(np;zwiazany umowa),a nie u konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 17.01.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 w poniedziałek zgłaszamy rozpoczęcie robót z dniem 01.03 oraz kierownika budowy.Jak ziemia odmarznie będziemy dopiero wpuszczać koparę, żeby zdjęła humus i zamawiamy geodetę..A wy kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 17.01.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Geodeta końcem marca. W tym samym terminie zgłoszenie o przyjęciu obowiązków przez kierownika i zgłoszenie rozpoczęcia prac. Faktyczny początek, czyli dłubanie w ziemi po Wielkanocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 17.01.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Geodeta końcem marca. W tym samym terminie zgłoszenie o przyjęciu obowiązków przez kierownika i zgłoszenie rozpoczęcia prac. Faktyczny początek, czyli dłubanie w ziemi po Wielkanocy. U mnie tak samo !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 17.01.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Cześć A ile Wam zaśpiewali murarze? U na na razie trwa casting Ciekawe na czym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 18.01.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 my mamy firmę która zrobi wszystko (stawiają cały dom) za stan surowy 50 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 18.01.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 my mamy firmę która zrobi wszystko (stawiają cały dom) za stan surowy 50 000 z dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts