Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ty się Jola o jad nie proś, bo jak sobie Renata to weźmie do serca, to po jej powrocie forum nie poznamy :D

A my się właśnie wczoraj dowiedzieliśmy, że żeby naszych pięknych bloczków dziadek mróz nie porozsadzał, to koniecznie musimy przed zimą ocieplić dom. I masz babo placek - nie braliśmy pod uwagę tej "operacji" w tym sezonie, ale jak mus, to mus - na szczęście mój domowy minister finansów twierdzi, że powinno wystarczyć nam kasy, więc się nawet cieszę, że będziemy o krok dalej, niż początkowo planowaliśmy. :)

Lidia a kto Tobie powiedział, że należy ocieplić mury przed zimą aby mróz nie porozsadzał ?? Ważne aby tylko otwory zostały pozakrywane aby śnieg albo deszcz nie lał do środka. Poza tym nic sie murom nie stanie. U mnie właśnie kończy się deskować i papować dach. Teraz tylko na zime pozamykam otwory i tak do wiosny.

Mury muszą sobie postać , pooddychać.Swoje popękać. Nie trzeba ich ocieplać na hura.

U nas dziś zaczynają się robić tynki, potem jak wyschną ocieplimy poddasze. Wstawimy piec, żeby lekko grzał i będziemy dłubać zimą wykończeniówkę. Ocieplać będziemy w przyszłym roku sierpień- wrzesień

Witam! parę dni nie zaglądałam, bo pracy tyle w pracy, że hohohohoho........... :)

Atija u nas plan prawie identyczny- jak wyschną wylewki to ocieplimy poddasze a zimą wykończeniówka :)

Juro wchodzi pan od c.o, wody i kanalizy, ale się cieszę :) :) :) wreszcie coś nowego na naszej budowie. Mam nadzieję, że w dwa tygodnie się uwinie, bo na połowę września mamy zaklepaną ekipę od wylewek :)

pozdrawiam wszystkie baby!!!

Renata a ty odpoczywaj, a nie na neta wchodzisz!!!!!!!!!!

Dziewczyny, kupiliśmy bloczki ceramiczne - takie z dziurami :) , ale nie jest to oryginalny Porotherm. Na opisie napisane jest, że trzeba zabezpieczyć całkowicie przed działaniem wody. Murarz sugeruje nam, zeby ocieplić to ustrojstwo przed zimą i będzie po sprawie. I teraz mam klina, bo nie planowaliśmy ocieplenia na ten sezon, widuję "czerwone" domy stojące zimą bez ociepleń, ale z drugiej strony, jeśli tylko kasy nam wystarczy, to zawsze to krok do przodu. Ufam temu naszemu Maliniakowi, bo już niejednokrotnie od początku budowy udowodnił nam, że oprócz swojego zarobku dba też o nasze interesy - m. in. o to, żebyśmy nie przepłacali tam, gdzie nie trzeba. Każe sobie podawać wszystkie ceny i jak u niego w zaprzyjaźnionej hurt. są niższe niż w naszej, to sam zalatwia nam materiały itd. itp. Skoro więc mówi, że najlepiej ocieplić, to wierzymy, że pewnie tak byłoby najbezpieczniej.... Co Wy na to?

Lidia, my mamy coś w rodzaju porotherma, właściwie pustaki Leiera pióro- wpust. Twój wpis nas zaniepokoił i upewniliśmy się i naszego kier-buda. Nie musimy tego ocieplać w tym sezonie, wręcz wskazane jest pozostawienie "na golasa" przez ten rok. Styropianowy frak dom dostanie za rok, na jesieni.

Witka.

Muszę się przypomnieć bo dawno nic tu nie skrobnęłam chociaż zaglądałam.

U nas aktualnie utkneliśmy na murowaniu ścian na poddaszu - no sami wiecie pogoda.

Ale mamy nadzieję, że jesienią też będziemy chwalić się TAKIM PRAWDZIWYM DOMKIEM.

Świetnie Wam idzie to budowanie laseczki!

Lidia jak się znam może tylko trochę,ale w życiu nie słyszałam czegoś takiego,żeby pustaki chronić przed działaniem wody.Nasz Leier przeżył już tyle deszczów,burz,a kierbud i budowlańcy mówią,że dom najlepiej,żeby przemarzł przez zimę.Nawet ostatnio usłyszałam,że jak skończymy dachówkę to powinno się okna wstawić i przezimować.Myślę,że najlepiej zapytać bezpośrdnio u źródła.Pozdrawiam.Aha i proszę o jakieś magiczne tańce,co by słonko wyszło,bo przypomina mi się zimny i mokry czerwiec.buuuuuu

Dzięki, dziewczyny ;)

A'propos pogody, to nie znam magicznej recepty i nie wiem jak to się dzieje, że u mnie od 3 dni świeci piękne słonko - wczoraj wieczorem troszkę popadało, a dziś od rana co prawda wiało i nie było zbyt ciepło, ale znowu to okrągłe żółte było cały dzień na niebie. :D, co bardzo mnie cieszy, bo murarze mogą pracować.

Joluś wdycham ten ''jad'' dzieciaki też .Przedwczoraj i wczoraj było słonko i dziś rano ale koło 12 .00 znowu deszcz przedłużyliśmy pobyt do jutra rezygnujemy z sobot w sobote zobaczymy nasz domek podobno buduje się chodź pada, tańce wskazane,tańczymy boby .

Martai bartek na forum to z mudów jak padało już okolice zwiedziliśmy Międzyzdroje, Świnoujście ,Dziwnów ,Dziwnówek ,Trzęsacz ,Wolin .