zefirispka 18.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 U mnie murarze 21 tys. od fundamentów po ściany kolankowe i ścianki działowe.Dach około 16,5 do 18 tys. Trochę jeszcze negocjujemy.To oczywiście robocizna bez materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 19.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 my mamy firmę która zrobi wszystko (stawiają cały dom) za stan surowy 50 000 z dachem? tak, z dachem. Ale oczywiście sama robocizna. Do tego materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 19.01.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 To chyba dobra cena? A jaki macie projekt? Chwaliłaś się gdzieś? Dach to rozumiem i więźba i pokrycie? Dachówką Ależ zasypałam Cię pytaniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 19.01.2010 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 w Kryspinowie? Niedawno postawiła tam domek moja koleżanka! My zaczynamy na wiosnę w Krakowie. Tak w kryspinowie .Blisko szkoły przy samym lesie .A kolezanka gdzie pewnie na tym nowym osiedlu na Zaolszu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 20.01.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 U mnie murarze 21 tys. od fundamentów po ściany kolankowe i ścianki działowe. To oczywiście robocizna bez materiałów. to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 20.01.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 To chyba dobra cena? A jaki macie projekt? Chwaliłaś się gdzieś? Dach to rozumiem i więźba i pokrycie? Dachówką Ależ zasypałam Cię pytaniami mamy projekt Leo I lustro. http://pprojekt.pl/odbicie199-leo_i.html wybieraliśmy go 2 lata temu i tyle trwały wszystkie papiery.. Teraz uważam, że ma kilka wad, ale już za późno na zmiany Cena jak dla mnie do wytrzymania, bo za nią idzie umowa na robotę, gwarancja na wykonanie, no i robi to firma, która postawiła już mnóstwo domów. Rok czekaliśmy na termin u nich A jak chodzi o moją koleżankę w Kryspinowie Renatamama3 to są te domy za stacją benzynową.. Nie wiem jak się ta okolica nazywa.. wczoraj byłam załatwiać prąd na budowę... O rany jakie problemy, aż wierzyć się nie chce.. Nie wiem czy jak tak dalej pójdzie to zdążę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 21.01.2010 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Hej wam . Tak to Zaolsze .Ja mam działeczke całkiem innej strony .BLiżej Bielan 800 m od tabliczki Kraków est tam tylko kilka domków .Jadąc od krakowa za Bielanami i wiaduktem po prawej stronie na górce pod lasem . Też rozglądam się za materiałami typu stal ,pustak ,beton ,i dachówka na razie porównujemy ceny i zastanawiamy sie czy MAX czy porotherm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellist 21.01.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Hej, Witam Wszystkich rozpoczynających budowę wiosną 2010:) Przyłączamy się do Grupy Projekt mamy juz od roku. Teraz czekamy na pozwolenie, który właśnie jest w końcowej fazie "załatwiania". Szukamy tez intensywnie ekipy, jesteśmy w trakcie rozmów z kilkoma wykonawcami. Niestety powoli zaczyna opuszczac nas początkowy optymizm związany z faktem, że jest podobno kryzys i najlepszy, od dłuższego czasu, moment na budowanie. Niektóre wyceny, które dostaliśmy sa po prostu kosmicznie wysokie. Wprawdzie budujemy niemały dom bo 240 m pow użytkowej plus podpiwniczenie lecz mimo wszystko 100 tys za robociznę SSO wydaje mi się stawką mocno zawyzona. Mam nadzieję, że wykonawcy spuszcza trochę z tonu i że są to ceny do dużej negocjacji. Jeśli nie to nie wiem jak my wybudujemy ten dom ( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 21.01.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam,my również zaczynamy na wiosnę.Mam nadzieję,że w marcu.Pozwolenie mamy od listopada,projekt z archonu "Dom w ananasach 2".Pozdrawiam wszystkich zaczynających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 21.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 wczoraj na Interii czytałam, że mrozy zaczną odpuszczać dopiero w kwietniu. Jeśli tak będzie to nasze terminy grubo się przesuną... Renatamama3 - jak chodzi o materiały, to robiliśmy wstępne rozeznanie na jesień, a teraz już się nie spieszymy, co będzie, to będzie.. wszystko pytanie kiedy, skoro pogoda nie sprzyja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 21.01.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Hej .My też na jesień teraz przeglądamy allegro ,i podejmujemy decyzje typu ,że będzie dachówka . Na razie mamy projekt będzie Dom w morelach ,przerabialiśmy powiększaliśmy garaż o 1m i dom o 0,5m ,teraz mamy plany u konstruktora ma nam przeliczyć więźbę .Wniosek o pozwolenie złożony mamy projekt donieś .Konstruktorem jest mój sąsiad i mam nadzieje ,że szybko pójdzie i ,że w przyszłym tygodniu komplet będzie złożony.Z gminy mamy pozwolenie na zjazd z drogi prywatnej na gminną i na podłączenie kanalizy ,wody ,prądu i gazu.ZUDUP też załatwiony pozytywnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 21.01.2010 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 A i mamy podpisana umowę z firmą budowlaną na początek kwietnia .Też robiliśmy przetarg chyba z 10 albo 15 firmami czym dalej Wadowic ,ZAtora tym drożej .Mamy firmę z pod Częstochowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 22.01.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 my z Bochni teraz załatwiam prąd budowlany, żeby już była podpisana umowa i w każdej chwili można było podłączać, lada dzień podpisuję umowę o dostarczenie prądu do budynku (trwa to 16mcy, to dlatego już podpisuję), mamy już nadany numer budynku choć go jeszcze nie ma poza tym kończą się robić projekty przyłączy, żeby na wiosnę pociągnąć wodę do działki, ale jest problem bo droga jest w przebudowie.. Dobrze że dopiero zima, to jeszcze trochę czasu na te sprawy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 22.01.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 U Nas powiedzieli ,że na dostarczenie PRUNDU mają 9 mc ale mamy małe znajomości kolega taty pracuje w ENIONIE i powiedział że jak będziemy mieć Pnb to mamy się zgłosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 22.01.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 U Nas powiedzieli ,że na dostarczenie PRUNDU mają 9 mc ale mamy małe znajomości kolega taty pracuje w ENIONIE i powiedział że jak będziemy mieć Pnb to mamy się zgłosić Pewnych spraw i tak nie przyspieszycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 22.01.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Zgadza się. U mnie na łaskawcę Eniona czeka się do 11 miesięcy. Cieszę się, że mam u siebie już prowizorkę. Paradoks polega na tym, że ledwo zostaną wzniesione mury, a już będzie trzeba składać papierzyska do elektrowni o przyłączenie budynku, bo inaczej nie odbiorę chałupiny do użytkowania i mnie bank pogoni. Podobną historię mamy z gazem. Żałuję, że postępy z ogniwami paliwowymi są takie marne. Inaczej zorganizowałbym sobie własne niezależne źródło zasilania i ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 23.01.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Paradoks polega na tym, że ledwo zostaną wzniesione mury, a już będzie trzeba składać papierzyska do elektrowni o przyłączenie budynku, bo inaczej nie odbiorę chałupiny do użytkowania ja podpisuję tą umowę już teraz, a nawet budynku nie ma! Właśnie po to, żeby nie czekać 16 mcy po postawieniu ścian.. a z gazu całkiem zrezygnowaliśmy. Nie będziemy go mieć w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 23.01.2010 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam my też rezygnujrmy z gazu , z tym że projekt zrobiliśmy i zrobimy instalacje w domu (tak jakby coś padlo ) to się podłączymy.Będziemy zakładać solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 23.01.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Rozumiem, każdy wybiera co jest dla niego najlepsze.U nas gaz jest 2 metry od granicy działki, a w sumie do domu jest tego 8 metrów. Wybieramy piec kondensacyjny, bo ma większą sprawność. Dlaczego jednak to wybieramy? Bo przekonały mnie rachunki sąsiadów, którzy mieszkają obok, oraz opinia znajomej, która w obiekcie 300 metrów płaci za 2 miesiące rachunki w wysokości 1200 zł.Poza tym, od października 2013 r. wchodzi akcyza na węgiel, więc ceny siłą rzeczy będą się wyrównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 23.01.2010 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 naszym marzeniem było centralne ogrzewanie z ciepłowni, ale koszt podłączenia wyszedł ok 50.000zł!dlatego na razie stawiamy na groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts