Renatamama3 24.01.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 MY też groszek .Mieliśmy tu w domu u rodziców gdzie mieszkamy piec na gaz rachunki były na 700 -800 mc i wcale nie bylo ciepło ciężko było przekroczyć 20( mamy małą kaloryczność gazu.A teraz kupujemy 3 tony koksu czy węgla i opalamy całą zimę i amy 21-22 (.Będziemy robić też kominek z płaszczem wodnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 24.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 my też kominek, tylko jeszcze nie wiemy czy z płaszczem.. ciągle robimy kalkulacje na co jest sens wydawać pieniądze, a co jest zbyteczne.. Na pewno wywalimy z dachu większość okien połaciowych, zostawimy jedno albo dwa, a nie tak jak w projekcie sześć (jedno okno chyba 3tys kosztuje!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renatamama3 24.01.2010 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 Teraz różnica z tego co mąż przegląda między takim a takim wkładem do kminka jest 1000-1500 a koleżanka moja ma spłaszczem wodnym i mówi ,że rewelacja wiosną i jesienią rozpalają i ciepełko mają wszędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 25.01.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Wybieramy piec kondensacyjny, bo ma większą sprawność. Dlaczego jednak to wybieramy? Bo przekonały mnie rachunki sąsiadów, którzy mieszkają obok, oraz opinia znajomej, która w obiekcie 300 metrów płaci za 2 miesiące rachunki w wysokości 1200 zł. Poza tym, od października 2013 r. wchodzi akcyza na węgiel, więc ceny siłą rzeczy będą się wyrównywać. na co macie piec kondensacyjny? Doczytałam, że akcyza nie tylko na węgiel i koks od 2012, ale i na gaz- wejdzie od 1 listopada 2013 W kazdym razie wszystkich nas czekają większe niż zwykle podwyżki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 25.01.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jak popatrzę na tytuł postu " Wiosną ...... ,a potem za okno to aż mi się niedobrze robi . A kiedy to będzie . Nic to szykować się trzeba . Właśnie zamówiłem styrodur 8 do ocieplenia fundamentów i klej TYTAN EOS do przyklejenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 25.01.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 My dzis zamawiamy pustaki eder, a w ciągu tygodnia - dachówkę, choć wciąż zastanawiamy się nad kolorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 25.01.2010 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam,my również zaczynamy na wiosnę.Mam nadzieję,że w marcu.Pozwolenie mamy od listopada,projekt z archonu "Dom w ananasach 2".Pozdrawiam wszystkich zaczynających. Witam My też ruszamy "wiosną" czyli jak tylko ziemia odmarźnie Budujemy w Jejkowicach koło Rybnika. Już nie mogę się doczekać. Jesteśmy teraz na końcowym etapie wybierania fachowców - czyli kto da mniej No i powoli zamawiamy materiały, na razie te niezbędne - beton, pustaki POROTHERM, stal, itp. Nasz projekt to Adela z ATRIUM http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-344,384,61,parter.html Och niech już znika ten śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 25.01.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam, Super pomysł z tą grupą ruszających na wiosnę 2010, będziemy walczyć z podobnymi problemami . Kiedy wchodze do grupy małopolskiej - czasem się czuję jak słoń w składzie z porcelaną - doświadczeni budowniczowie oceniają moje pytania delikatnie mówiąc ze zdziwieniem ( że można o takie głupstwa oczywiste pytać )A tu podobny poziom doświadczeń i kilka osób z Krakowa - serdecznie pozdrawiam zwłaszcza sąsiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 25.01.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witaj ciaputek Czy budujesz ten dom z awatarka? Bardzo fajnie wygląda. Jaki to projekt? Pozdrawiam z Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiajusia 26.01.2010 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam wszystkich zaczynających budowe nas też to czeka w tym roku już dostaliśmy pozwolenie materiał też mamy czekamy na puszczenie mrozów brrrrrrr jakie zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 26.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 na co macie piec kondensacyjny? Piec ma być gazowy na gaz ziemny. Większa sprawność, a tym samym mniejsze zużycie paliwa. Oczywiście, zuzycie gazu zależy też od innych czynników- ocieplenia, mostków termicznych, kubatury. Niestety, podwyzki podatków to niestety rzecz nieunikniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 26.01.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Zamówiłem folię na ławy fundamentowe MUZIMER . Z dostawą to nawet nieźle wyszło za m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.01.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witaj ciaputek Czy budujesz ten dom z awatarka? Bardzo fajnie wygląda. Jaki to projekt? Pozdrawiam z Łodzi Witaj Yuka Będziemy budować właśnie ten dom, to jest projekt krakowskiego architekta p. Kalandyka, firma LK&projekt, nosi "wdzięczną" nazwę LK&536 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuka 26.01.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Hmmm, na stronie pracowni jakoś LK&536 inaczej wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.01.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witaj ciaputek Czy budujesz ten dom z awatarka? Bardzo fajnie wygląda. Jaki to projekt? Pozdrawiam z Łodzi Witaj Yuka Będziemy budować właśnie ten dom, to jest projekt krakowskiego architekta p. Kalandyka, firma LK&projekt, nosi "wdzięczną" nazwę LK&536 Sory, błąd w nazwie projektu - LK&539 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidia_G. 26.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Witam wszystkich Jesteśmy jak nowalijki - zaczynamy na wiosnę. My z mężem też planujemy początek budowy na tę porę roku - PLANUJEMY, bo już w międzyczasie powstały nam schody. Mieliśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę, gdy okazało się, że nasze mapy miały okres ważności 3 lata i właśnie się przeterminowały. Czekamy więc na nowe mapki, które mają być podobno lada dzień i znowu czeka mnie rajd po branżystach, którzy muszą wrysować na mapki projekty przyłączy zewn. Jak czytam kto co ma już zgromadzone, to mi włosy dęba stają, bo jesteśmy w lesie. Chcemy zacząć budowę w kwietniu jak jaśnie urzędnicy łaskawie zezwolą . Ekipę juz prawie mamy - zastanawiamy się nad 3 firmami z polecenia. Jedna dała nam już wycenę, a 2 pozostałe dadzą lada dzień. I tu właśnie mam do Was pytanie: ze względu na dość trudną działkę mamy projekt indywidualny - dom o pow. użytkowej 160 m kw. i do tego częściowe podpiwniczenie, gdzie będzie garaż na 2 stanowiska i kotłownia + jakaś "graciarnia". Dostaliśmy wstępną wycenę na 61.000 - to sama robocizna, a w tym mieści się dom w stanie surowym otwartym i dachem "pod papą" - dach dość skomplikowany ze względu na kształt domu podyktowany kształtem działki. (uffff, wiem, ze to zawiłe ) Jak czytam tu Wasze wyceny, to zastanawiam się czy nasza przypadkiem nie jest zbyt wysoka...? Czy ktoś z Was ma podobne parametry domu i mógłby się pochwalić kwotą wyceny, żebym mogła sobie to porównać? Oczywiście wiem, że to tylko BARDZO orientacyjne porównanie, bo domy sa przeróżne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanPaniSmith 27.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 nasz domek jest prościutki i ma 135m powierzchni użytkowej, stąd pewnie i cena niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 27.01.2010 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam wszystkich Jesteśmy jak nowalijki - zaczynamy na wiosnę. My z mężem też planujemy początek budowy na tę porę roku - PLANUJEMY, bo już w międzyczasie powstały nam schody. Mieliśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę, gdy okazało się, że nasze mapy miały okres ważności 3 lata i właśnie się przeterminowały. Czekamy więc na nowe mapki, które mają być podobno lada dzień i znowu czeka mnie rajd po branżystach, którzy muszą wrysować na mapki projekty przyłączy zewn. Jak czytam kto co ma już zgromadzone, to mi włosy dęba stają, bo jesteśmy w lesie. Chcemy zacząć budowę w kwietniu jak jaśnie urzędnicy łaskawie zezwolą . Ekipę juz prawie mamy - zastanawiamy się nad 3 firmami z polecenia. Jedna dała nam już wycenę, a 2 pozostałe dadzą lada dzień. I tu właśnie mam do Was pytanie: ze względu na dość trudną działkę mamy projekt indywidualny - dom o pow. użytkowej 160 m kw. i do tego częściowe podpiwniczenie, gdzie będzie garaż na 2 stanowiska i kotłownia + jakaś "graciarnia". Dostaliśmy wstępną wycenę na 61.000 - to sama robocizna, a w tym mieści się dom w stanie surowym otwartym i dachem "pod papą" - dach dość skomplikowany ze względu na kształt domu podyktowany kształtem działki. (uffff, wiem, ze to zawiłe ) Jak czytam tu Wasze wyceny, to zastanawiam się czy nasza przypadkiem nie jest zbyt wysoka...? Czy ktoś z Was ma podobne parametry domu i mógłby się pochwalić kwotą wyceny, żebym mogła sobie to porównać? Oczywiście wiem, że to tylko BARDZO orientacyjne porównanie, bo domy sa przeróżne... Witaj Gdy przeglądniesz FM znajdziesz baardzo różne wyceny za SSO, wszystko zależy od miejsca ( są województwa droższe i tańsze, a im bliżej dużego miasta tym ekipy są droższe), od stopnia skomplikowania budowy, czy jest piwnica, czy dach wielospadowy itp. Na warunki krakowskie to byłaby cena OK, my za dom 140 uzytkowej + garaż na 2 samochody, bez piwnic, dach dość skomplikowany mieliśmy wyceny robocizny od 45 do 95 tys w zależności czy ekipa z "miasta", czy z "prowincji". Zrób casting na wykonawcę, daj do wyceny kilku ekipom i wtedy decyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 27.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Zapraszamhttp://forum.muratordom.pl/pomagamy-jak-mozemy,t178814.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 27.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Witam,my za robociznę mamy ustalone 55000.Dom 150 metrów użytkowej,garaż jednostanowiskowy w budynku,dach dwu spadowy 42 stopni.Będę robić ławy,fundamenty,ocieplenie fundamentów,drenaż,mury,ścianki działowe,dach z więźbą i pokrycie dachówką ceramiczną,6 okien dachowych.Chyba to wszytsko,pozdrawiam wszystkich oczekujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts