Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna 2010 - ZACZYNAMY

Recommended Posts

MY też groszek .Mieliśmy tu w domu u rodziców gdzie mieszkamy piec na gaz rachunki były na 700 -800 mc i wcale nie bylo ciepło ciężko było przekroczyć 20( mamy małą kaloryczność gazu.A teraz kupujemy 3 tony koksu czy węgla i opalamy całą zimę i amy 21-22 (.

Będziemy robić też kominek z płaszczem wodnym .

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

my też kominek, tylko jeszcze nie wiemy czy z płaszczem.. ciągle robimy kalkulacje na co jest sens wydawać pieniądze, a co jest zbyteczne.. Na pewno wywalimy z dachu większość okien połaciowych, zostawimy jedno albo dwa, a nie tak jak w projekcie sześć (jedno okno chyba 3tys kosztuje!)

Wybieramy piec kondensacyjny, bo ma większą sprawność.

Dlaczego jednak to wybieramy? Bo przekonały mnie rachunki sąsiadów, którzy mieszkają obok, oraz opinia znajomej, która w obiekcie 300 metrów płaci za 2 miesiące rachunki w wysokości 1200 zł.

Poza tym, od października 2013 r. wchodzi akcyza na węgiel, więc ceny siłą rzeczy będą się wyrównywać.

na co macie piec kondensacyjny? Doczytałam, że akcyza nie tylko na węgiel i koks od 2012, ale i na gaz- wejdzie od 1 listopada 2013 :( W kazdym razie wszystkich nas czekają większe niż zwykle podwyżki

Witam,my również zaczynamy na wiosnę.Mam nadzieję,że w marcu.Pozwolenie mamy od listopada,projekt z archonu "Dom w ananasach 2".Pozdrawiam wszystkich zaczynających. :)

Witam

My też ruszamy "wiosną" czyli jak tylko ziemia odmarźnie :D Budujemy w Jejkowicach koło Rybnika. Już nie mogę się doczekać.

Jesteśmy teraz na końcowym etapie wybierania fachowców - czyli kto da mniej :D No i powoli zamawiamy materiały, na razie te niezbędne - beton, pustaki POROTHERM, stal, itp.

Nasz projekt to Adela z ATRIUM

http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-344,384,61,parter.html

Och niech już znika ten śnieg :roll:

Witam,

Super pomysł z tą grupą ruszających na wiosnę 2010, będziemy walczyć z podobnymi problemami :-? . Kiedy wchodze do grupy małopolskiej - czasem się czuję jak słoń w składzie z porcelaną - doświadczeni budowniczowie oceniają moje pytania delikatnie mówiąc ze zdziwieniem ( że można o takie głupstwa oczywiste pytać :lol: )A tu podobny poziom doświadczeń i kilka osób z Krakowa - serdecznie pozdrawiam zwłaszcza sąsiadów

Witaj ciaputek :D

Czy budujesz ten dom z awatarka? Bardzo fajnie wygląda. Jaki to projekt?

Pozdrawiam z Łodzi :wink:

Witaj Yuka :D

Będziemy budować właśnie ten dom, to jest projekt krakowskiego architekta p. Kalandyka, firma LK&projekt, nosi "wdzięczną" :lol: nazwę LK&536

Sory, błąd w nazwie projektu - LK&539

Witam wszystkich ;)

Jesteśmy jak nowalijki - zaczynamy na wiosnę. My z mężem też planujemy początek budowy na tę porę roku - PLANUJEMY, bo już w międzyczasie powstały nam schody. Mieliśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę, gdy okazało się, że nasze mapy miały okres ważności 3 lata i właśnie się przeterminowały. Czekamy więc na nowe mapki, które mają być podobno lada dzień i znowu czeka mnie rajd po branżystach, którzy muszą wrysować na mapki projekty przyłączy zewn.

Jak czytam kto co ma już zgromadzone, to mi włosy dęba stają, bo jesteśmy w lesie. Chcemy zacząć budowę w kwietniu jak jaśnie urzędnicy łaskawie zezwolą ;).

Ekipę juz prawie mamy - zastanawiamy się nad 3 firmami z polecenia. Jedna dała nam już wycenę, a 2 pozostałe dadzą lada dzień.

I tu właśnie mam do Was pytanie: ze względu na dość trudną działkę mamy projekt indywidualny - dom o pow. użytkowej 160 m kw. i do tego częściowe podpiwniczenie, gdzie będzie garaż na 2 stanowiska i kotłownia + jakaś "graciarnia". Dostaliśmy wstępną wycenę na 61.000 - to sama robocizna, a w tym mieści się dom w stanie surowym otwartym i dachem "pod papą" - dach dość skomplikowany ze względu na kształt domu podyktowany kształtem działki. (uffff, wiem, ze to zawiłe ;) )

Jak czytam tu Wasze wyceny, to zastanawiam się czy nasza przypadkiem nie jest zbyt wysoka...?

Czy ktoś z Was ma podobne parametry domu i mógłby się pochwalić kwotą wyceny, żebym mogła sobie to porównać? Oczywiście wiem, że to tylko BARDZO orientacyjne porównanie, bo domy sa przeróżne...

Witam wszystkich ;)

Jesteśmy jak nowalijki - zaczynamy na wiosnę. My z mężem też planujemy początek budowy na tę porę roku - PLANUJEMY, bo już w międzyczasie powstały nam schody. Mieliśmy składać wniosek o pozwolenie na budowę, gdy okazało się, że nasze mapy miały okres ważności 3 lata i właśnie się przeterminowały. Czekamy więc na nowe mapki, które mają być podobno lada dzień i znowu czeka mnie rajd po branżystach, którzy muszą wrysować na mapki projekty przyłączy zewn.

Jak czytam kto co ma już zgromadzone, to mi włosy dęba stają, bo jesteśmy w lesie. Chcemy zacząć budowę w kwietniu jak jaśnie urzędnicy łaskawie zezwolą ;).

Ekipę juz prawie mamy - zastanawiamy się nad 3 firmami z polecenia. Jedna dała nam już wycenę, a 2 pozostałe dadzą lada dzień.

I tu właśnie mam do Was pytanie: ze względu na dość trudną działkę mamy projekt indywidualny - dom o pow. użytkowej 160 m kw. i do tego częściowe podpiwniczenie, gdzie będzie garaż na 2 stanowiska i kotłownia + jakaś "graciarnia". Dostaliśmy wstępną wycenę na 61.000 - to sama robocizna, a w tym mieści się dom w stanie surowym otwartym i dachem "pod papą" - dach dość skomplikowany ze względu na kształt domu podyktowany kształtem działki. (uffff, wiem, ze to zawiłe ;) )

Jak czytam tu Wasze wyceny, to zastanawiam się czy nasza przypadkiem nie jest zbyt wysoka...?

Czy ktoś z Was ma podobne parametry domu i mógłby się pochwalić kwotą wyceny, żebym mogła sobie to porównać? Oczywiście wiem, że to tylko BARDZO orientacyjne porównanie, bo domy sa przeróżne...

Witaj :D

Gdy przeglądniesz FM znajdziesz baardzo różne wyceny za SSO, wszystko zależy od miejsca ( są województwa droższe i tańsze, a im bliżej dużego miasta tym ekipy są droższe), od stopnia skomplikowania budowy, czy jest piwnica, czy dach wielospadowy itp. Na warunki krakowskie to byłaby cena OK, my za dom 140 uzytkowej + garaż na 2 samochody, bez piwnic, dach dość skomplikowany mieliśmy wyceny robocizny od 45 do 95 tys w zależności czy ekipa z "miasta", czy z "prowincji". Zrób casting na wykonawcę, daj do wyceny kilku ekipom i wtedy decyduj.

Witam,my za robociznę mamy ustalone 55000.Dom 150 metrów użytkowej,garaż jednostanowiskowy w budynku,dach dwu spadowy 42 stopni.Będę robić ławy,fundamenty,ocieplenie fundamentów,drenaż,mury,ścianki działowe,dach z więźbą i pokrycie dachówką ceramiczną,6 okien dachowych.Chyba to wszytsko,pozdrawiam wszystkich oczekujących. :wink: