Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa wielkopolska 2009

Recommended Posts

Gość Gosc_gość
Świetne ujęcie, i śliczna ciesielska robota!!

U ciebie jętki nie są w żaden sposób przymocowane do płatew prawda? Łączą się tylko z krokwiami na swoich obu końcach. Bo chyba ta ściana działowa pod nimi nie pełni żadnej roli podporowej wg projektu więźby??

Jeśli tak może być to świetnie, bo dzięki temu będę miał więcej miejsca na strychu do rozprowadzenia przewodów wentylacyjnych.

No nie taka śliczna, na tej fotce widzę 2 błędy, które na szczęście zostały poprawione :roll:

1. krokwie na wprost nie są symetrycznie zamontowane względem kalenicy - byłby kłopot z symetrycznym montażem okien dachowych.

2. Krokwie nie są dokładnie okorowane - widać po prawej u góry.

Jętki nie są przymocowane do płatwi tylko do krokwi.

Ściany działowe nie pełnią roli podporowej. Rolę podporową w paru miejscach ( chyba w dwóch) pełni ściana nośna między pomieszczeniem nad garażem i poddaszem użytkowym. Podpierają się tam płatwie konstrukcji więźby części nad garażem.

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No tak... Na każdym kroku wykonawcy próbują iść na skróty... Ale tylko pozazdrościć, że już jesteście na tym etapie!!

Powiedz Kristofuros, jak dobrze pamiętam (kiedyś czytałem Twój dziennik) ty chyba też będziesz montował rekuperator, kiedyś myślałeś o Bartoszu, ale potem chyba znalazłeś coś innego... Co to jest za maszyna? No i druga sprawa, która spać mi nie daje... czy nie boisz się, że montując reku na poddaszu narazisz się na nieustanne marudzenie domowników, że im coś w nocy huczy nad głową?? Chyba muriel pisał o tym, że kupił Bartosza, zamontował go na strychu no i troszkę jest zaskoczony jak on hałasuje!! Może jednak lepiej garaż?? Ale tam znowu straty ciepła?? Jak robisz u siebie??

Gość Gosc_gość
No tak... Na każdym kroku wykonawcy próbują iść na skróty... Ale tylko pozazdrościć, że już jesteście na tym etapie!!

Powiedz Kristofuros, jak dobrze pamiętam (kiedyś czytałem Twój dziennik) ty chyba też będziesz montował rekuperator, kiedyś myślałeś o Bartoszu, ale potem chyba znalazłeś coś innego... Co to jest za maszyna? No i druga sprawa, która spać mi nie daje... czy nie boisz się, że montując reku na poddaszu narazisz się na nieustanne marudzenie domowników, że im coś w nocy huczy nad głową?? Chyba muriel pisał o tym, że kupił Bartosza, zamontował go na strychu no i troszkę jest zaskoczony jak on hałasuje!! Może jednak lepiej garaż?? Ale tam znowu straty ciepła?? Jak robisz u siebie??

Centrale będę miał Brink Renovent HR Large 400 z bypasem. Sporo tańsza od Bartosza, a bym powiedział - bardziej cywilizowana :roll: :wink:

Wentylacja z tą centralą, kanały sztywne, całość mnie wyjdzie 13300 netto, a na Bartosza miałem wyceny w okolicach 20 tys - także różnica nie do pogardzenia. Poza tym wykonawcy od Bartosza potraktowali mnie olewczo więc ja ich tak samo :wink:

Centrale będę miał umieszczoną na poddaszu nieużytkowym, bo umieszczając centralę na dole trzeba się liczyć, że prowadzenie rur jest bardziej skomplikowane, bo trzeba je prowadzić od centrali do góry i potem z góry do centrali - w większości przypadków po prostu zabraknie miejsca na prowadzenie tych rur. Poza tym czerpnia i wyrzutnia będzie u mnie w przeciwległych jaskółkach (lukarnach) i blisko będzie do centrali.

Co do wydawanych szumów przez centralę, to raczej się tym nie przejmuję.

Widziałem i słyszałem w działaniu taką centralę przy otwartej klapie na strych, pracowała na pełny gwizdek i było słychać lekki szum. W nocy jak będzie pracować na najniższym biegu to nie powinno być nic słychać, a jak będzie w praktyce to się okaże - najwyżej się coś zrobi, żeby ją wygłuszyć - są różne sposoby :roll:

Gość Gosc_gość
Ale Wy tutaj fachowe tematy poruszacie...

Kristofuros kupiłeś te zielonkawe płytki, które widziałeś w moim dzienniku?

Niestety nie, zmieniła się koncepcja i do łazienek pójdą płytki Cifre IRIS

Całkiem fajna seria, w różnych kolorach i wzorach z ciekawymi dekorami:

http://www.domus.pl/?data=domus-elem&do=read&id=1202320165789&range=0000

do łazienki małej na dole brąz z beżem, a do dużej na poddaszu brąz podłoga, ściany beż lub białe i niektóre elementy jak wanna, ścianka od kabiny i kibelek obłożone pomarańczowymi płytkami.

Płytki są całkiem ładne i nie są drogie ( ok. 70 zł za m2 nie licząc dekorów) - co najważniejsze

:roll:

Ale Wy tutaj fachowe tematy poruszacie...

Kristofuros kupiłeś te zielonkawe płytki, które widziałeś w moim dzienniku?

Niestety nie, zmieniła się koncepcja i do łazienek pójdą płytki Cifre IRIS

Całkiem fajna seria, w różnych kolorach i wzorach z ciekawymi dekorami:

http://www.domus.pl/?data=domus-elem&do=read&id=1202320165789&range=0000

do łazienki małej na dole brąz z beżem, a do dużej na poddaszu brąz podłoga, ściany beż lub białe i niektóre elementy jak wanna, ścianka od kabiny i kibelek obłożone pomarańczowymi płytkami.

Płytki są całkiem ładne i nie są drogie ( ok. 70 zł za m2 nie licząc dekorów) - co najważniejsze

:roll:

To super, ja byłam w domusie na Głogowskiej....aż głowa boli od ilości wzorów i kolorów...chociaż od niektórych cen tez.... :o

To ja polecam swoją geodetkę: za wytycznie narozników i wszystkich osi zapłaciłam 460 zł. Do tego dochodzą oczywiście koszty materiałów. Zainteresowanym wyślę namiary.

jechałam wczoraj do Gniezna i przejeżdżałam obok Uzarzewa...pomyślałam sobie o Tobie.

A za jakie materiały płaciłaś geodecie??

Witam.

Też mnie interesuje temat rekuperatora. Kristofuros poczytałem o tym Twoim i brzmi nieźle. Mógłbyś dać jakieś namiary, gdzie to bierzesz? Będziesz robił GWC? Ja nie chciałem robić GWC, ale kiedy poczytałem, że poza prądożernymi grzałkami to jedyny sposób na oszronienie, to chciałem się zdecydować. Widzę jednak, że w tym Twoim modelu zachwalają układ antyzamrożeniowy oparty o obniżenie prędkości wentylatora aż do momentu ustąpienia zagrożenia oszronienia. Dużo tej elektronicznej regulacji. Ciekawe, jak to się sprawdza w praktyce.

Reasumując bierzesz GWC, czy zaufasz wyłącznie marce Brink?

Polecam program Sweet Home 3D do tworzenia "wirtualnego" domu, a oto kilka przykładów:

http://img208.imageshack.us/img208/7392/salon.jpg

i

http://img528.imageshack.us/img528/609/salonkuchnia.jpg

a zajęło mi to tylko 1 dzień! Warto mieć rzut danej kondygnacji na komputerze. Eksportujemy go do programu, skalujemy by otrzymać rzeczywiste wymiary i na jego podstawie budujemy nasz domek! Naprawdę prosty i bardzo pomocny... Można go pobrać ze strony http://www.dobreprogramy.pl ZA DARMO!!

Witam Wszystkich Budujących!!!

Zaczęliśmy budować nasz domek trzy tygodnie temu. Budujemy się w Gowarzewie w technologi drewnianej prefabrykowanej :)

Mamy już zrobioną płytę fundamentową i niebawem rozpocznie się montaż ścian.

Zakończenie budowy przewidujemy w czerwcu.javascript:emoticon(':D')

Czy ma ktoś namiary na tanie szambo w okolicy? Pozdrawiam!!!

Zaczęliśmy budować nasz domek trzy tygodnie temu. Budujemy się w Gowarzewie w technologi drewnianej prefabrykowanej :)

Witam sąsiadkę... podobno tanie szamba są w Paczkowie - jakieś 3500 tyś z montażem.

Witam,

podobno Radom do zagłębie szambiarskie :) i warto stamtąd brać, nawet pomimo dodatkowych kosztów transportu - często opłaca się brać transport łączony 2 szamb.

My też powoli interesujemy się tym tematem, więc może razem? Nasza chata powstaje w Ziminie - też gmina Kleszczewo.

Pozdrawiam

Andrzej

Witam,

podobno Radom do zagłębie szambiarskie :) i warto stamtąd brać, nawet pomimo dodatkowych kosztów transportu - często opłaca się brać transport łączony 2 szamb.

My też powoli interesujemy się tym tematem, więc może razem? Nasza chata powstaje w Ziminie - też gmina Kleszczewo.

Pozdrawiam

Andrzej

Rozumiem, że interesuje Was szambo betonowe. A jaką pojemność zamierzacie kupić?

Czy orientuje się ktoś kiedy Gmina Kleszczewo poprowadzi kanalizę w gminie?

Witam,

Pozdrawiam

Andrzej

Rozumiem, że interesuje Was szambo betonowe. A jaką pojemność zamierzacie kupić?

Czy orientuje się ktoś kiedy Gmina Kleszczewo poprowadzi kanalizę w gminie?

W samym Kleszczewie na naszych działkach mają poprowadzić, jak zacznie się budować kilka domów. Ja i sąsiad zaczęliśmy.... podobno 2 kolejne też nie długo ruszają...ale ja już przestałam wierzyć w takie cuda..... poczekam z szambem do sierpnia......

Ale się cieszę, że tyle ludzi zaczyna się pojawiać z gminy Kleszczewo.... byłam trochę osamotniona...oczywiście dopóki mnie sąsiad nie znalazł....ale teraz jest mi wyjątkowo raźniej. Zakładajcie dzienniki..... będziemy wspierać Wasze poczynania z budową.....wymieniać się wiedzą :)

Najtańsza stal na Lutyckiej.....

Bloczki 2,40 - brutto - producent Poznań - można spokojnie kupować, bloczki bardzo dobrej jakości - przede wszystkim wszystkie sąrówne

Aha i jeszcze piasek, najtaniej udało mi sie kupić w Gowarzewie - 28 zł z transportem piasek do murowania 02 i 20 zł z transportem piasek do podsypki fundamentów... tel. 603180635.

Ta firma posiada tez koparkę do ściągania humusu - 1 godz. kosztuje 75 zł

:)