jerzyki 20.04.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam wszystkich budujących, zamierzających oraz tych mocno zaawansowanych. Trafiłem na forum dzięki Kristofuros'owi, które podrzucił mi niedawno na maila parę linków do poczytania (jako człowiek kompletnie zielony w materi budowania). Krótkie info: - mam działkę w Jerzykowie nad jeziorkiem (no tak w sumie do jeziorka to 250-300m ale widać wodę z poziomu gruntu), - pozwolenie na budowę jest (o tyle dobrze że jest też plan zagospodarowania przestrzennego), - wody nie ma i nie będzie patrząc na frustrację sąsiada zza płotu (a biedak chce sie wprowadzić do końca 2009). Woda jest na 18m (według sąsiada, który wykopał studnię) ale słaba jakościowo (do picia sie nie nadaje), - prąd jest tzn skrzynka juz stoi (postawiona niedawno - umowę podpisywałem pod koniec września 2008) - mają podłączyć niedługo. - gaz w okolicy jest i mają niby rozbudować (tj ten rok), ale chyba skończę na tym, iż zrobię sobie przyłącze a postawie piec na eko-groszek (gaz będzie jako alternatywa przyszłościowa). Czego nie mam:- ekip/y budowlanej/ych, - ogrodzenia, - kredytu, - i wielu wielu wielu innych rzeczy. Ale co tam. Jak to mi w sobotę sąsiad powiedział "buduj sie sąsiad, buduj. Nie będę tu sam mieszkał" (wokół nas pola i pola tylko - gdzieś tam daleko stoją pojedyncze domki). Aha, będę budował Opałek 2g z lekkimi modyfikacjami. Jak dogram ekipę budowlańców to założę bloga (fotki, info). Pozdrawiamprzemo ps. Jakby ktoś miał namiar na - chętnego do sprzedaży baraka budowlanego,- namiar na niedrogi tartak - potrzebuję zwykłych kołków 2-2,5m na ogrodzenie (+namiary na niedrogą siatkę). działka na ok 1,1t m2 więc trochę do ogrodzenia jest. to z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witamy nowego formumowicza zapraszamy do aktywnego udziału w grupie Pewno zresztą juz kolega Krositoforus będzie aktywnie molestował podobnie jak koleżeanki G i G Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witamy nowego formumowicza zapraszamy do aktywnego udziału w grupie Pewno zresztą juz kolega Krositoforus będzie aktywnie molestował podobnie jak koleżeanki G i G Pozdrawiam ale ktoś mi tutaj złą opinię wystawia Glamurek i molestowanie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witamy nowego formumowicza zapraszamy do aktywnego udziału w grupie Pewno zresztą juz kolega Krositoforus będzie aktywnie molestował podobnie jak koleżeanki G i G Pozdrawiam ale ktoś mi tutaj złą opinię wystawia Jaką złą....? wręcz bardzo pozytywną trzeba niektórych motywować do dzielenie się wiedzą i postępami ja też tak miałem i patrz jak się rozwijam dzięki Waszej pomocy Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witamy nowego formumowicza zapraszamy do aktywnego udziału w grupie Pewno zresztą juz kolega Krositoforus będzie aktywnie molestował podobnie jak koleżeanki G i G Pozdrawiam ale ktoś mi tutaj złą opinię wystawia Jaką złą....? wręcz bardzo pozytywną trzeba niektórych motywować do dzielenie się wiedzą i postępami ja też tak miałem i patrz jak się rozwijam dzięki Waszej pomocy Pozdro ale mnie wkręcasz wodzu.... dobrze, że już jestem stara.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.04.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witamy nowego formumowicza zapraszamy do aktywnego udziału w grupie Pewno zresztą juz kolega Krositoforus będzie aktywnie molestował podobnie jak koleżeanki G i G Pozdrawiam ale ktoś mi tutaj złą opinię wystawia Jaką złą....? wręcz bardzo pozytywną trzeba niektórych motywować do dzielenie się wiedzą i postępami ja też tak miałem i patrz jak się rozwijam dzięki Waszej pomocy Pozdro No No - jaki nam tu Wodz-irej wyrasta Tak trzymaj http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_thumbsup.gif I oczywiście witam Nowych na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ale mnie wkręcasz wodzu.... dobrze, że już jestem stara.... no wiesz co.... chciałaś chyba napisac młoda!!! a przy okazji ja tez gotuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 [no no - jaki nam tu wodz-irej wyrasta Tak trzymaj http://picsrv.fora.pl/images/smiles/new_thumbsup.gif i oczywiście witam nowych na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ale mnie wkręcasz wodzu.... dobrze, że już jestem stara.... no wiesz co.... chciałaś chyba napisac młoda!!! a przy okazji ja tez gotuję hmmmmm.... miły, sprzedaje komplementy, gotuje, hmmmmm chyba trza brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medenes 20.04.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam w nowym tygodniu! Czytając w weekend grupę wrocławską natknąłem się na 2 całkiem ciekawe propozycje. Może one już istnieją na poznańskich grupach, ale z racji swojego wieku (tutaj) mogłem przeoczyć Otóż: 1. Powstał wątek z ogłoszeniem co komu ile zostało. Taki wyodrębniony spoza grupy budującej - można łatwo podlinkować w stopce. 2. Osoby zainteresowane konkretnym materiałem organizują się w "grupy interesu" i idą do hurtowni po większą ilość. Tym sposobem mają większą siłę przebicia przy negocjowaniu rabatów itp. upustów. Co Wy na to? Jeżeli temat się już przejawiał to ja bardzo przepraszam PS. Szukam firm (dobrych i tanich) z Wielkopolski montujących wentylację i rekuperatory. Rozpoznaję temat GWC typu "zrób to sam". PPS. Rozpoznaję temat przydomowych oczyszczalni ścieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gwiezdnik 20.04.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam!!! Rekuperatory - również szukam. Dostałem ofertę od rekuperatory.pl, ale cena jest powalająca - może połączymy jakoś siły...? A co do materiałów - ja na razie niczego nie szukam, bo właśnie zamówiłem Poroton 24 z e-cegly, więc przez chwilę murarze będą zajmowali się sami sobą. Pzdr,Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medenes 20.04.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam!!! Rekuperatory - również szukam. Dostałem ofertę od rekuperatory.pl, ale cena jest powalająca - może połączymy jakoś siły...? Pzdr, Damian Odnośnie GWC sporo można dowiedzieć się http://forum.muratordom.pl/gwc-100-sposobow-zmieszczenia-jamnika-pod-szafa,t75065.htm?highlight=gwc Ja jeszcze nie doszedłem do końca ... Poza tym firmy co ludzie o nich piszą (jeszcze się nie kontaktowałem): http://www.wentbud.pl/ http://www.tywent.pl/index.php?site=6&nrg=3 http://www.bartosz.com.pl/cgi-bin/index.pl Wortale: http://www.wentylacja.com.pl/ http://www.ogrzewnictwo.pl/ Z Rekuperatory.pl też już wstępnie się kontaktowałem. Fakt. Cena kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.04.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Na Rekuperatory.pl uważajcie co najmniej jedna forumowiczka wozi się z nimi po sądach - nie wspominając, że są okrutnie drodzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam!!! Rekuperatory - również szukam. Dostałem ofertę od rekuperatory.pl, ale cena jest powalająca - może połączymy jakoś siły...? A co do materiałów - ja na razie niczego nie szukam, bo właśnie zamówiłem Poroton 24 z e-cegly, więc przez chwilę murarze będą zajmowali się sami sobą. Pzdr, Damian Ja dostałam ofertę na sam rekuperator na mój dom - firmy Daytona 350 5130zł, Economic 300 II 4800zł , myślę, przy większej ilości jeszcze zejdzie z ceny. Czekam jeszcze na obliczenie ile potrzebuję rur (nie wiem jak to się fachowo nazywa) na rozprowadzenie.Transport jest gratis, bo ja jeszcze kupuję u nich pompę ciepła Vailant. Pozostaje kwestia montażu - chociaż u mnie zajmie się tym instalator,który podłączać będzie pompę ciepła aha adres sklepu: http://www.technika.grzewcza.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medenes 20.04.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ja dostałam ofertę na sam rekuperator na mój dom - firmy Daytona 350 5130zł, Economic 300 II 4800zł , myślę, przy większej ilości jeszcze zejdzie z ceny. Czekam jeszcze na obliczenie ile potrzebuję rur (nie wiem jak to się fachowo nazywa) na rozprowadzenie.Transport jest gratis, bo ja jeszcze kupuję u nich pompę ciepła Vailant. Pozostaje kwestia montażu - chociaż u mnie zajmie się tym instalator,który podłączać będzie pompę ciepła aha adres sklepu: http://www.technika.grzewcza.com.pl A kto robił Tobie obliczenia? Zapotrzebowanie na wymianę poszczególnych pomieszczeń itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Ja dostałam ofertę na sam rekuperator na mój dom - firmy Daytona 350 5130zł, Economic 300 II 4800zł , myślę, przy większej ilości jeszcze zejdzie z ceny. Czekam jeszcze na obliczenie ile potrzebuję rur (nie wiem jak to się fachowo nazywa) na rozprowadzenie.Transport jest gratis, bo ja jeszcze kupuję u nich pompę ciepła Vailant. Pozostaje kwestia montażu - chociaż u mnie zajmie się tym instalator,który podłączać będzie pompę ciepła aha adres sklepu: http://www.technika.grzewcza.com.pl A kto robił Tobie obliczenia? Zapotrzebowanie na wymianę poszczególnych pomieszczeń itd. ? Nie mam pojęcia o co pytasz...,ale właściciel sklepu chciał tylko rzuty i przekroje projektu.Dzisiaj mi przysłał gotowego e-maila , którego skonsultuję z moim instalatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ale mnie wkręcasz wodzu.... dobrze, że już jestem stara.... no wiesz co.... chciałaś chyba napisac młoda!!! a przy okazji ja tez gotuję hmmmmm.... miły, sprzedaje komplementy, gotuje, hmmmmm chyba trza brać Już wzięty od 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.04.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ale mnie wkręcasz wodzu.... dobrze, że już jestem stara.... no wiesz co.... chciałaś chyba napisac młoda!!! a przy okazji ja tez gotuję hmmmmm.... miły, sprzedaje komplementy, gotuje, hmmmmm chyba trza brać Już wzięty od 2 lat to nic Przecież możesz wpadać i gotować dla Glamurka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 20.04.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 to nic Przecież możesz wpadać i gotować dla Glamurka.... no.... np na wspólnym grilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
medenes 20.04.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Nie mam pojęcia o co pytasz...,ale właściciel sklepu chciał tylko rzuty i przekroje projektu.Dzisiaj mi przysłał gotowego e-maila , którego skonsultuję z moim instalatorem. Zwykle robi sie obliczenia (na tej podstawie wybieramy centralę) a później poczas uruchamiania reguluje się instalację przez ustawianie anemostatów w pomieszczeniach. Pytam, bo ciekaw jestem jak to rozwiązują inni. Ja się coraz bardziej zastanawiam nad samodzielnym położeniem instalacji, tylko to uruchomienie mnie martwi. Znajomi zaczęli mieszkać w domq, który nie miał jeszcze wyregulowanej instalacji. Skutek był tego taki, że w sypialni mieli najzimniej, bo cała para szła właśnie w to pomieszczenie. Tam powietrze miało najbliżej. PS. Kiedy będziesz mogła polecić swojego instalatora? Znany na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts