maciej1975 20.05.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Hej Robaczki Wracam po dłuższej przerwie. Jak się jednak ma za miedzą takiego sąsiada jak Kristofuros, to nie trzeba nawet Dziennika zakładać. Fachowiec ma na wszystko oko i w razie czego alarmuje takiego laika, jak ja Obecnie położyli u mnie belki stropowe i może na poczatku przyszłego tygodnia będą wylewać stropy parteru. Zaraz potem poleci więźba i dachóweczki. I tutaj pytanko, bo stoję obecnie przed wyborem konkretnego modelu: Czy ktoś z Was ma lub wie gdzie mozna obejrzeć w całej okazałości dach pokryty dachówką: a) Roben średzka falista brązowa (angoba) b) Creaton holenderska płaska antracytowa (angoba)? Mam po jednej z nich i się przyglądam obu od dwóch tygodni, ale pewnie warto by było zobaczyć gdzieś na dachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 20.05.2009 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Hej Robaczki Wracam po dłuższej przerwie. Jak się jednak ma za miedzą takiego sąsiada jak Kristofuros, to nie trzeba nawet Dziennika zakładać. Fachowiec ma na wszystko oko i w razie czego alarmuje takiego laika, jak ja Obecnie położyli u mnie belki stropowe i może na poczatku przyszłego tygodnia będą wylewać stropy parteru. Zaraz potem poleci więźba i dachóweczki. I tutaj pytanko, bo stoję obecnie przed wyborem konkretnego modelu: Czy ktoś z Was ma lub wie gdzie mozna obejrzeć w całej okazałości dach pokryty dachówką: a) Roben średzka falista brązowa (angoba) b) Creaton holenderska płaska antracytowa (angoba)? Mam po jednej z nich i się przyglądam obu od dwóch tygodni, ale pewnie warto by było zobaczyć gdzieś na dachu. Pozdrawiam My też interesujemy się płaską dachówką. Zbieraliście już wyceny na tę dachówkę (bo to niestety chyba najdroższy "model" na rynku)? Jesli tak to kto wypadł najlepiej. Naszą budowę prawie w całości obsługuje VOX, ale może znajdzie się ktoś lepszy pod względem dachu? Jak byliśmy w Dek-pol-u na Woli w Poznaniu, to (o ile mnie pamięć nie myli) chyba wspominali o budowach gdzie jest płaska dachówka. Zadzwoń do nich może Ci podadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 20.05.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Wracając jeszcze do płaskiej dachówki, to mój mąż widział wiele dachów z tą dachówką w Belgii i zachorował na nią zanim jeszcze mieliśmy w planie jakąkolwiek budowę. Obawiam się że w Polsce ze względu na cenę nie ma zbyt wielu takich dachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 20.05.2009 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Czy może ktoś polecić elektryka? Zaczynam się obawiać iż mogę zostać na lodzie (cały czas nie odbiera telefonów). mogę ci polecić mojego....u mnie wyliczył robociznę z materiałem na 5.5 tyś. Byłbym bardzo wdzięczny za namiary na niego. Chciałem przypomnieć, że od polecania jest ten wątek: http://forum.muratordom.pl/biala-lista-solidnych-wielkopolska,t27801-540.htm a od odradzania ten: http://forum.muratordom.pl/czarna-lista-niesolidnych-wielkopolska,t27800-180.htm Krzysiu...nie bądz taki do przodu.... ja ani nie polecam ani nie odradzam tylko daję namiary. Jak zrobi już robotę u mnie to wtedy go wpiszę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej1975 20.05.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 My też interesujemy się płaską dachówką. Zbieraliście już wyceny na tę dachówkę (bo to niestety chyba najdroższy "model" na rynku)? Jesli tak to kto wypadł najlepiej. Naszą budowę prawie w całości obsługuje VOX, ale może znajdzie się ktoś lepszy pod względem dachu? Jak byliśmy w Dek-pol-u na Woli w Poznaniu, to (o ile mnie pamięć nie myli) chyba wspominali o budowach gdzie jest płaska dachówka. Zadzwoń do nich może Ci podadzą. Niestety wycen jeszcze nie mam (poprosiłem o wycenę dla obu modeli w Nowbudzie w Baranowie - wybór mają kosmiczny). Ponieważ podobają mi się tylko te dwa modele, to raczej innych nie będę rozważał. Moim zadaniem jest niestety albo stety tylko wybór i weryfikacja, czy mieszczę się w kosztorysie przyjętym przez wykonawcę. Mam Generalnego Wykonawcę na cały stan surowy (umowa podpisana w styczniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 20.05.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 co do namiarow to poszukuje taniego i dobrego tartaku mam pare belek do kupienia i deski a ten w ktory sie zaopatrywalem to cos kreci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.05.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Moim zadaniem jest niestety albo stety tylko wybór i weryfikacja, czy mieszczę się w kosztorysie przyjętym przez wykonawcę. Mam Generalnego Wykonawcę na cały stan surowy (umowa podpisana w styczniu). A jaką masz w kosztorysie uwzględnioną ? bo podejrzewam, że jak zmienisz dachówkę to może Ci słono GW policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.05.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Hej Robaczki Wracam po dłuższej przerwie. Jak się jednak ma za miedzą takiego sąsiada jak Kristofuros, to nie trzeba nawet Dziennika zakładać. Fachowiec ma na wszystko oko i w razie czego alarmuje takiego laika, jak ja Zaraz poczuję się winny, że dziennika przeze mnie nie zakładasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej1975 20.05.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A jaką masz w kosztorysie uwzględnioną ? bo podejrzewam, że jak zmienisz dachówkę to może Ci słono GW policzyć. Nie miałem niestety szczegółowego kosztorysu. Dopiero się dowiem ile wyszło, bo GW ma mi przygotować kalkulację na dach. Na szczęście wiem, że Robena do kalkulacji brali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej1975 20.05.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Zaraz poczuję się winny, że dziennika przeze mnie nie zakładasz Spoko sąsiad, spadłeś mi z nieba z taką wiedzą. A dziennika nie zakładam, bo po prostu nie mam na to czasu (z drugiej strony foto archiwum z budowy mam bogate). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 20.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A jaką masz w kosztorysie uwzględnioną ? bo podejrzewam, że jak zmienisz dachówkę to może Ci słono GW policzyć. Nie miałem niestety szczegółowego kosztorysu. Dopiero się dowiem ile wyszło, bo GW ma mi przygotować kalkulację na dach. Na szczęście wiem, że Robena do kalkulacji brali. No to dobrze, że masz jakieś odniesienie, bo gorzej by było jakby Ci policzyli cementową. Tak z reguły wszelkie GW robią, a potem jak chcesz ceramiczną to każą słono dopłacać - nawet więcej niż wynika z różnicy ceny. A tak przy okazji - mówiłeś, że masz koncepcję ogrodzenia między nami ? Puść mi jakieś info na maila co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 20.05.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Witam po dość długiej przerwie. Udzielać, się nie udzielałam, ale na bieżąco śledzę Wasze postępy Dzisiaj murarze zalali nam strop nad garażem, jeżeli uda mi się nareszcie zgrać zdjęcia, to niedługo się pochwalę. Jesteśmy przed podjęciem decyzji odnośnie firmy i koloru dachówki, jakie hurtownie możecie polecić? Oprócz tego wycena drewna na dach, którą dostaliśmy od wykonawcy troszkę nas powaliła i szukamy po tartakach na własną rękę. Pamiętacie z jakiego tartaku braliście drewno??? Troszkę boimy sie brać tam, gdzie najtaniej, bo pewnie szczędzą na impregnacji. Będę wdzięczna za wszelkie info. Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikez 21.05.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Zaczynamy na początku czerwca w gminie Suchy Las.Pozdrowienia dla wszystkich współtworzących te grupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 21.05.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam Mam pytanie z innej beczki.Poszukuje firmy która podstawi mi kontener na śmieci tzn gruz kawałki cegieł itp, wszystko co pozostaje po budowie domu. Odbiór śmieci z Kostrzyna Wielkopolskiego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej1975 21.05.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Niestety wycen jeszcze nie mam (poprosiłem o wycenę dla obu modeli w Nowbudzie w Baranowie - wybór mają kosmiczny). Ponieważ podobają mi się tylko te dwa modele, to raczej innych nie będę rozważał. Moim zadaniem jest niestety albo stety tylko wybór i weryfikacja, czy mieszczę się w kosztorysie przyjętym przez wykonawcę. Mam Generalnego Wykonawcę na cały stan surowy (umowa podpisana w styczniu). Sorki za pomyłkę, oczywiście chodziło o Budmar w Baranowie, a nie Nowbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyki 22.05.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Sorki za pomyłkę, oczywiście chodziło o Budmar w Baranowie, a nie Nowbud No ja szukałem tego Nowbudu w Baranowie i qfa nie mogłem znaleźć. Skoro to Budmar to wszystko jasne. Ja mam na razie wyceny dachu od 4 firm: - Dekpol - cena jedna z najniższych - WaszDach - cena najwyższa ale najlepsza jakościowo oferta (opis, szczegóły), - Bolann z Gniezna - cena zbliżona do Dekpol - Budmar - cena zbliżona, ale pozmieniali ilości chociaż wysłałem im gotowy szablon. Trochę dziwna sprawa, że co wyceniacz to inaczej liczy (z tych samych rysunków) począwszy od ilości dachówek, łat/kontrłat z kończąc na gąsiorkach. Oferty są nie do końca porównywalne (można to zbilansować biorąc wycenę z jednego miejsca a w pozostałe wysyłać szablony do porównania). Bolann to także partner PSB - mają pustaki w miarę w miarę dobrej cenie (aczkolwiek wyżej niz na allegro handlują) - ok 50gr bruto niżej (np jak sprawdzałem na 25 porotherm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonar 23.05.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Możecie polecić mi jakiś skład drewna? Muszę kupić trochę desek na szalunek wieńca i schody. Zamieściłem też ogłoszenie w naszym markecie budowlanym jeżeli ktoś chciałby odsprzedać swoje, już niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 27.05.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Zapisuję się! jeszcze nie zaczęliśmy budowy - walczymy z projektem, ale mam nadzieję, że już niedługo! teraz właśnie robią badania gruntowe, załatwiamy przyłącza itp. A dom powstanie nad jeziorem w okolicy Stęszewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 27.05.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam wszystkich, Mam pytanko - czy Wy płacicie za wypożyczanie zagęszczarki (tudzież ubijarki - nie wiem jak to się fachowo nazywa ale chodzi o taką maszynę, co ubija ziemię przed zalaniem betonem w fundamentach) - czy też są to koszty po stronie wykonawcy i to on powinien zapewnić ten sprzęt ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 27.05.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam wszystkich, Mam pytanko - czy Wy płacicie za wypożyczanie zagęszczarki (tudzież ubijarki - nie wiem jak to się fachowo nazywa ale chodzi o taką maszynę, co ubija ziemię przed zalaniem betonem w fundamentach) - czy też są to koszty po stronie wykonawcy i to on powinien zapewnić ten sprzęt ? Pozdrawiam Nie widzę dziennika A do rzeczy to jeśli budujesz z GW to oni powinni załatwić i ciebie to nie powinno interesować, a jeśli systemem gospodarczym to zależy jak się umówiłaś z murarzami - z reguły pewno trza samemu se załatwić. Ja miałem GW do stanu surowego otwartego, ale za luksus pewno trochę przepłaciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts