Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa wielkopolska 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki - sprawdzę jutro Fasta.

A z innej beczki.

Patrząc na opisy stropu Terriva powinien on mieć na górze założone stalowe siatki płaskie (przy rozpiętości < 6m) - w warstwie nadbetonu.

Ale jak rozmawiam z hurtowniami i z wykonawcą, to w zasadzie słyszę jedno: nikt takich siatek nie stosuje.

Jak jest naprawdę? Stosował ktoś z Was takie siatki?

Dzięki - sprawdzę jutro Fasta.

A z innej beczki.

Patrząc na opisy stropu Terriva powinien on mieć na górze założone stalowe siatki płaskie (przy rozpiętości < 6m) - w warstwie nadbetonu.

Ale jak rozmawiam z hurtowniami i z wykonawcą, to w zasadzie słyszę jedno: nikt takich siatek nie stosuje.

Jak jest naprawdę? Stosował ktoś z Was takie siatki?

My mieliśmy problem z siatką ale w podbetonie. Wg projektu powinna być na całej powierzchni domu, w garażu podbeton powinien być zbrojony nawet górą i dołem. Nasi Panowie murarze byli oburzeni, zadali pytania a po co, przecież nikt tak nie robi (a widziałam sporo budów z siatką w podbetonie), siatka w podbetonie to wymysły wrocławskich architektów (z wrocławskiej pracowni mamy projekt). Ale wyszlismy z założenia, że skoro projektant zaprojektował, to miał w tym jakiś cel, kierownik w nas tym utwierdził (sam jest konstruktorem). Moim zdaniem poradź sie kierownika, projektanta, a nie handlowca. Generalnie taka siatka troche utrudnia prace podczas wylewania, pewnie dlatego wykonawcy tak jej sie boją.

Kwestia dachu - my właśnie zamówiliśmy na Sytkowskiej u p.Łukasza - wydaje sie być w miarę kompetentny - nie mają wystawionych dachówek np.Robena ale jest Bogen i inne, jeśli chodzi o Biskupice za stacją benzynową to mają ofertę tylko jedne firmy niemieckiej, która nam nie odpowiadała. Myślę że największe możliwości do obejrzenia zapewnia hurtownia na Obornickiej zaraz przy rondzie ale ceny mają z kosmosu

Witam

Dzisiaj byłem oglądać kuchnie w IKEA i chciałem aby mi zrobili projekt a tu BUM

Od ubiegłego roku nie mają na stanie projektanta.

Więc mam pytanie z tym tematem.Czy ktoś ma namiary na projektanta mebli z IKEA gdyz ja nie mam kompletnie wyobraźni do wizualizacji.

Powiem tak bawiłem sie tym programem do projektowania kuchnia i to nie jest to co osoba która ma wizualizacje przestrzenną.Ja do tych ludzi nie należę i dlatego nie potrafię zaprojektować sobie kuchni.Jak to próbowałem robić to mi za bardzo nie wychodziło.

A do tego mam kuchnię nietypowa tzn 4m na 4 m w kształcie litery L

Na jednej ścianie jest okno o szerokości 1,5m w odległości od narożnika 1,5m.

Pozdrawiam

Powiem tak bawiłem sie tym programem do projektowania kuchnia i to nie jest to co osoba która ma wizualizacje przestrzenną.Ja do tych ludzi nie należę i dlatego nie potrafię zaprojektować sobie kuchni.Jak to próbowałem robić to mi za bardzo nie wychodziło.

A do tego mam kuchnię nietypowa tzn 4m na 4 m w kształcie litery L

Na jednej ścianie jest okno o szerokości 1,5m w odległości od narożnika 1,5m.

Pozdrawiam

Hej budowiczowie,

długi weekend prawie minął, więc mam takie oto pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

W konkursie piękności który urządziłem ekipom odnośnie SSOBD pojawiły się różnice, które utrudniają trochę ich porównanie. Jednym z takich czynników jest, to, że niektóre ekipy zapewniają na budowie własne deskowania i stemple a inne zaś nie.

Oczywistym jest, że jeżeli firma ma własne szalunki i stemple, to dla mnie lepiej, bo i trochę mniej będzie do załatwiania, no i trochę pieniędzy się też zaoszczędzi. Powstaje tylko pytanie ile się zaoszczędzi. Bo wiadomo, że drewno wcale nie jest tanie, a stempli i dech trochę będzie potrzeba... Nie mam tylko pojęcia ile ta oszczędność będzie wynosić. Czy będzie to kwota rzędu 500 czy 2000 zł...

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i wszystkich mających coś do napisania w tym temacie proszę o skrobnięcie paru zdań.

dżej.

Hej budowiczowie,

długi weekend prawie minął, więc mam takie oto pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

W konkursie piękności który urządziłem ekipom odnośnie SSOBD pojawiły się różnice, które utrudniają trochę ich porównanie. Jednym z takich czynników jest, to, że niektóre ekipy zapewniają na budowie własne deskowania i stemple a inne zaś nie.

Oczywistym jest, że jeżeli firma ma własne szalunki i stemple, to dla mnie lepiej, bo i trochę mniej będzie do załatwiania, no i trochę pieniędzy się też zaoszczędzi. Powstaje tylko pytanie ile się zaoszczędzi. Bo wiadomo, że drewno wcale nie jest tanie, a stempli i dech trochę będzie potrzeba... Nie mam tylko pojęcia ile ta oszczędność będzie wynosić. Czy będzie to kwota rzędu 500 czy 2000 zł...

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję i wszystkich mających coś do napisania w tym temacie proszę o skrobnięcie paru zdań.

dżej.

Ja sama musiałam załatwiać stemple (u mnie koszt ok. 1400 zł + transport; cena jednej sztuki od 3,5 zł do 8,00 w zależności gdzie się kupuje ...) i deski szalunkowe (jak na razie ok. 1900 zł; kubik ok. 550,00 zł) - jak więc widać nie są to małe koszty :roll: .

Stemple można potem odsprzedać (na przykład na Forum :wink: ) ale mimo wszystko ... trochę bije po kieszeni. I na pewno NIE będzie to kwota rzędu 500 zł

Pozdrawiam

musisz sie zapytac ekip ile potrzebuja stepli i desek na szalunek i bedziesz wiedzial ile za to musisz zaplacic a ekipy majace wlasne steple i szalunki raczej dolicza jakas kwote za uzywanie wlasnego sprzetu

deski szalunkowe mozna kupic podobno od 450 zl netto steple gdzies pewnie w okolicach 4-6 zl nowe uzywane znacznei taniej

Szukam kominów SCHIEDEL rondo plus średnicy 20 dl 8,5 mb

i Rondo plus 16 dł 8,50 mb

czy ktoś zna miejsca gdzie można je kupić w Poznaniu?

Spróbuj w składach budowlanych VOX, w Gnieźnie mają, , składy PSB (w Gnieźnie teź mają). Vox dał mi najlepszą cenę na rynku, ale mimo to i tak kupuję Plewę, wyszło prawie 1 tys zł taniej.

Wyślę CI PW nr do przedstawiciela Schiedla, napewno kogoś poleci.

Szukam kominów SCHIEDEL rondo plus średnicy 20 dl 8,5 mb

i Rondo plus 16 dł 8,50 mb

czy ktoś zna miejsca gdzie można je kupić w Poznaniu?

Możesz też rozpatrzyć alternatywę dla Schiedla. Mój sąsiad, który już się wybudował, zastosował system kominowy Twister i jest zadowolony.

Dodam, że to tańsza alternatywa :D .