Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa wielkopolska 2009

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ja dopiero zaczynam tak wię witam wszystkich

czy ktoś brał towar z firmy e-cegły?? interesują mnie bloczki i porotherm i jakie ogólnie wrażanie ze współpracy z nimi

czy oprocz BODEKO polecacie gdzieś stal, strzemiona?

pozdrawiam

Dawid

Witamy !

Moim zdaniem lepiej jest się rozeznać w okolicznych hurtowniach abyś miał blisko na budowę jakby co - oszczędność 50zł nie ma znaczenia w całych kosztach. Dla mnie bardziej liczy sie pewność dostawy niż to że wydam 100 zł mniej - poza tym cegły na allegro (w tym e-cegły) podają cenę za sztuke bez transportu. Często mają towar z cegielni niemieckich a tutaj możesz zapłacić jak za zboże (transport). Rozsądniejszym wydaje sie upatrzyć sobie (po wcześniejszym porównaniu cen) jedną hurtownie, pójść, pogadać o rabatach (bo przecież będziesz brał na całą budowę). No chyba, że ktoś ma full czasu i może dzwonić, jeźdźić, załatwiać - zależy jak bardzo mobilny jesteś.

Ja stal bralem z Kowstal w Swarzędzu - strzemiona mi murarze robili. Z tego co wiem Mini-Stal robi też strzemiona/poza handlem stalą oczywiście/ (http://www.mini-stalb.com.pl/biuro.html).

Witam

Ja dopiero zaczynam tak wię witam wszystkich

czy ktoś brał towar z firmy e-cegły?? interesują mnie bloczki i porotherm i jakie ogólnie wrażanie ze współpracy z nimi

czy oprocz BODEKO polecacie gdzieś stal, strzemiona?

pozdrawiam

Dawid

Witamy !

Moim zdaniem lepiej jest się rozeznać w okolicznych hurtowniach abyś miał blisko na budowę jakby co - oszczędność 50zł nie ma znaczenia w całych kosztach. Dla mnie bardziej liczy sie pewność dostawy niż to że wydam 100 zł mniej - poza tym cegły na allegro (w tym e-cegły) podają cenę za sztuke bez transportu. Często mają towar z cegielni niemieckich a tutaj możesz zapłacić jak za zboże (transport). Rozsądniejszym wydaje sie upatrzyć sobie (po wcześniejszym porównaniu cen) jedną hurtownie, pójść, pogadać o rabatach (bo przecież będziesz brał na całą budowę). No chyba, że ktoś ma full czasu i może dzwonić, jeźdźić, załatwiać - zależy jak bardzo mobilny jesteś.

Ja stal bralem z Kowstal w Swarzędzu - strzemiona mi murarze robili. Z tego co wiem Mini-Stal robi też strzemiona/poza handlem stalą oczywiście/ (http://www.mini-stalb.com.pl/biuro.html).

Dzięki za słuszne uwagi

no że się tak wtrącę rada jerzyki jest bardzo dobra my też szukaliśmy gdzie co tańsze a sięokazało żejak poszłam do miejscowej hurtowni to i ceny do negocjacji i rabaty duże (np. solbet suporex dostałam po 8.50 za szt.) i nie doliczają transportu ,a stal o dziwo dostałam taniej z firmy w której pracuję niż w hurtowniach czy gdziekolwiek a musiałam też kupić HEB 6 m , więc czasem warto rozejrzeć sie w bliskiej okolicy . Pozrowionka i powodzenia :lol:

:) Witam wszystkich, planujemy budowę wiosną 2010 w okolicach Pobiedzisk. Jesteśmy na etapie wyboru projektu. Szukamy budujących dom od Lipińskich DCP94b lub podobny projekt, a także budujących w naszych okolicach. Jeżeli macie sprawdzoną ekipę budowlaną, proszę o informację.

Witam Wszystkich!

Ja jestem na etapie zakończenia instalacji i wylewek.Nareszcie :)

Teraz zaczynamy kładzenie płyt kar-gips i zastanawiam się czy robić tylko szpachlowanie na łączeniach czy zainwestować w specjalną matę antyrysową?

Bardzo polecam wszystkim hurtownię By- pass na ulicy Piastowskiej 38 w Poznaniu, gdzie zakupiliśmy potrzebny towar do instalacji hydraulicznej.

Bardzo miłe doradztwo ze strony Pana Pawła i bardzo dobre ceny w porównaniu do innych hurtowni. Polecam!

Proszę powołać się na Mariusza i Monikę z Gowarzewa ;)

Zastanawiamy się teraz nad wyborem armatury sanitarnej i grzejnikami, które również zakupimy w hurtowni By- pass ze względu na konkurencyjne ceny.

Gość Gosc_gość
Czy ktoś planuje przydomową oczyszczalnię??? U nas nie ma opcji szamba, a kanalizacja najwcześniej za 3 lata, więc nie ma innego wyjścia.

Możecie polecić jakieś firmy?

Będę wdzięczna za info.

Szczęściarze z Was - u mnie nie ma opcji oczyszczalnia, bo ma być docelowo kanaliza za max 2 lata i muszę robić szambo :evil:

Czy ktoś planuje przydomową oczyszczalnię??? U nas nie ma opcji szamba, a kanalizacja najwcześniej za 3 lata, więc nie ma innego wyjścia.

Będę wdzięczna za info.

Szczęściarze z Was - u mnie nie ma opcji oczyszczalnia, bo ma być docelowo kanaliza za max 2 lata i muszę robić szambo :evil:

ja tez nie dostałam zgody z gminy :evil:

Będę wdzięczna za info.

U nas kanaliza będzie troszkę później, ale będzie. A dlaczego nie możecie zrobić oczyszczalni? U nas szambo odpada (miejscowy plan zagospodarowania wyklucza szambo).

Będę wdzięczna za info.

U nas kanaliza będzie troszkę później, ale będzie. A dlaczego nie możecie zrobić oczyszczalni? U nas szambo odpada (miejscowy plan zagospodarowania wyklucza szambo).

u nas miejscowy plan wyklucza oczyszczalnię.... względy ekonomiczne. Podobno w tym roku ma być kanaliza.... chociaż ja w cuda nie wierzę

Gość Gosc_gość

Będę wdzięczna za info.

u nas miejscowy plan wyklucza oczyszczalnię.... względy ekonomiczne. Podobno w tym roku ma być kanaliza.... chociaż ja w cuda nie wierzę

Tia,

Na Szczepankowie kanaliza miała być już w 2007 roku i co ? dooopa, ale... podobno już się robi... tylko ciekawe gdzie :lol:

Oczyszczalni nie możemy zrobić, bo miasto by straciło klienta w postaci odbiorcy kanalizy - jakby każdemu pozwalało na oczyszczalnie, to nie miało by po co robić kanalizę.

Także jestem mocno zdziwiony :o , że u Was Michał i Magda pozwalają na oczyszczalnię skoro kanaliza jest w planach :roll:

Także jestem mocno zdziwiony :o , że u Was Michał i Magda pozwalają na oczyszczalnię skoro kanaliza jest w planach :roll:

Niektórzy mieszkają tam już dwa lata, jak miejscowy plan wyklucza szambo, to nie ma innej opcji-pozostaje oczyszczalnia.

Kanalizację mieli już zacząć w tym roku, ale okazało się, że nadal czekają na decyzję w sprawie dofinansowania z UE. Od przyznania środków, mają jeszcze 3 lata na budowę. Więc może jeszcze upłynąć sporo czasu zanim cokolwiek zaczną robić.

Pozdrawiam,

Magda