maciej1975 25.08.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 GWC Zimą podgrzewa powietrze o max 5-6 *C co daje nam zysk energetyczny, dodatkowo ....................................... Bardzo dziękuję za tę opinię. U mnie z uwagi na wysokie wody gruntowe rozwiązanie jest oparte na wymienniku gruntowym z czynnikiem pośrednim (wymiennik ciecz-powietrze) i nie ma znaczenia położenie względem stron świata i kwestia nasłonecznienia gruntu (tak mówi fachowiec, który mi to ma zakładać). Może ktoś jeszcze podzieli się doświadczeniem w tym zakresie / opinią? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 26.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Z tego co pamiętam to niezależnie od instalacji, czy to będzie żwirowy, rurowy czy cieczowy musi być miejsce nasłonecznione, ze względu na regenerację złoża gruntu... Takie warunki stawiają na przykład przy pompach ciepła... Ale... mogę sie mylić... Najlepiej sprawdź co inni wykonawcyczy projektanci mówią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 26.08.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Z tego co pamiętam to niezależnie od instalacji, czy to będzie żwirowy, rurowy czy cieczowy musi być miejsce nasłonecznione, ze względu na regenerację złoża gruntu... Takie warunki stawiają na przykład przy pompach ciepła... Ale... mogę sie mylić... Po pierwsze, to nie musi... Po drugie, to dobrze jak jest w miejscu nasłonecznionym... Po trzecie, ale tylko zimą... Po czwarte, bo latem to lepiej jak jest w cieniu... No nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 26.08.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Hej, może mi ktoś powiedzieć, czy gdzieś można kupić beton, tak żeby wicie, rozumicie nie upierali się za bardzo z wystawieniem faktury ? Info najlepiej na priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tmk52 26.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam, Macie moze jakies namiary na cegłe Eder w Wielkopolsce ? Odpowiednik Porotherm 25. Prosze o namiary na priv odnośnie sprawdzonych sprzedawców w WLKP co mają tą cegłę. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wujt 27.08.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam, Macie moze jakies namiary na cegłe Eder w Wielkopolsce ? Odpowiednik Porotherm 25. Prosze o namiary na priv odnośnie sprawdzonych sprzedawców w WLKP co mają tą cegłę. Dzieki. Witam, Ja cegłę Eder kupowałem w Elbau w Przeźmierowie i w Mad-Max w Mrowinie. Cegła jest super, polecam. Ceny lepsze niż Porotherm. Pozdrowienia, Wujt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodzinnebudowanie 27.08.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 No nie...? Dobrze to stwierdziłeś, tak jak pisałem nie jestem fachowcem Ale zawsze to miło jak ktoś bardziej doświadzczony się wypowie, Myślę że mozna zaprosić na stronę : http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602-1680.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 27.08.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam, Macie moze jakies namiary na cegłe Eder w Wielkopolsce ? Odpowiednik Porotherm 25. Prosze o namiary na priv odnośnie sprawdzonych sprzedawców w WLKP co mają tą cegłę. Dzieki. Witam, Ja cegłę Eder kupowałem w Elbau w Przeźmierowie i w Mad-Max w Mrowinie. Cegła jest super, polecam. Ceny lepsze niż Porotherm. Pozdrowienia, Wujt Witam, My cegłę EDER ( szlifowaną 44 - ściana jednowarstwowa) kupowaliśmy w firmie TROPS - oddział w Pile. Cenowo bezkonkurencyjni !!! Nikt inny w całej Polsce nie dał nam takiej ceny jak oni Najlepiej rozmaiwć z Panem Damianem. A cegła - faktycznie SUPER a i klej dostaliśmy gratis (1 worek do 1 palety cegieł). Jedyne na co uczulam - lepiej być osobiście przy dostawie i sprawdzić czy aby na pewno wszystko się zgadza ... my mieliśmy trochę problemów ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha73 29.08.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam Wszystkich, Tym razem ja zwracam się z prośbą - czy ktoś z Was ma dobrą umowę na prace ciesielsko - dekarskie i mógłby ją udostępnić ? Byłabym ogromnie wdzięczna I w związku też z tematem mam pytanie - czy za wykonany dach płacicie po zrobieniu całe 100 % umówionej kwoty, czy zostawiacie 10-20 % do sprawdzenia wykonanej pracy - na przykład po deszczach czy aby na pewno wszystko jest OK. Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micox 31.08.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witajcie, mam ogromną prośbę, a raczej pytanie, ile płaciliście za tynki wewnętrzne, cementowo-wapienne, 700-800m2.... Szukam sprawdzonego, godnego polecenia tynkarza..... Pozdrawiam Komfortowy C34aL Kamionki/k.Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał i Magda 31.08.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam Wszystkich, Tym razem ja zwracam się z prośbą - czy ktoś z Was ma dobrą umowę na prace ciesielsko - dekarskie i mógłby ją udostępnić ? Byłabym ogromnie wdzięczna I w związku też z tematem mam pytanie - czy za wykonany dach płacicie po zrobieniu całe 100 % umówionej kwoty, czy zostawiacie 10-20 % do sprawdzenia wykonanej pracy - na przykład po deszczach czy aby na pewno wszystko jest OK. Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam Witam, jak znajdę umowę to prześlę, podaj tylko maila (może być na priv). Jeżeli chodzi o płatności to mieliśmy podział na poszczególne etapy, tzn. żadnej zaliczki, 1 rata po gotowej więźbie, 2 rata po deskowaniu, położeniu papy, ułożeniu łat i kontr łat i ostatnia po położeniu dachówki. Po każdym zakończonym etapie odbieraliśmy prace. Poza tym na końcu dach polewaliśmy wodą, ale na wykonane prace mamy gwarancję, więc jak coś nie będzie grało, to poprawią, mam jednak nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_swarzędz 01.09.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 sprzedam stemple budowlane ok 2,70m ilość 180 szt cena z dostawą 5zł najlepiej wschodnia czesc Poznania, ale nie będę wybrzydzał. 602 157 147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyki 02.09.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam poszukuję namiarów na w miarę tanią hurtownię/sklep/tartak - potrzebuje płyty OSB oraz kantówki. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 03.09.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witam pytanie z innej beczkiChodzi o temat schodów! Rozpatrując temat schodów tylko pod względem finansowym to co wyjście taniej?Wylanie 16 stopni czy może rozbienie z drewna z buku(koszt tych schodów w granicach 6500 -7000).Proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leczyca 07.09.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Na początku chcielibyśmy się przywitać Zaczynamy budowę w Łęczycy gm. Komorniki. W związku z tym że mieszkamy 50 km od działki nie bardzo mamy rozeznanie w lokalnych hurtowniach i stąd nasze pytanie czy ktoś buduje swoje gniazdko w tej okolicy i może polecić jakieś hurtownie oferujące bloczki betonowe, stal. Może macie jakieś namiary na piasek, betoniarnie w tej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 07.09.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 DREWNO KOMINKOWEE Ktoś z was robił rozeznanie cenowe?Gdzie najlepiej zamówić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 07.09.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Czy ktoś miał okazję współpracować z pracownią architektoniczną 3wymiary (http://www.3wymiary.pl) z ul. Słowackiego i architekt Agnieszką Jurasz? Potrzebuję architekta do adaptacji gotowego projektu i polecono mi tę pracownię. Poproszę o ewentualne rekomendacje innych architektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IGEPA 08.09.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Na początku chcielibyśmy się przywitać Zaczynamy budowę w Łęczycy gm. Komorniki. W związku z tym że mieszkamy 50 km od działki nie bardzo mamy rozeznanie w lokalnych hurtowniach i stąd nasze pytanie czy ktoś buduje swoje gniazdko w tej okolicy i może polecić jakieś hurtownie oferujące bloczki betonowe, stal. Może macie jakieś namiary na piasek, betoniarnie w tej okolicy. Hejka, hurtownia budowlana Dora w Buku, telefonu nie pamietam musze poszukać - beton, bloczki od nich brałem, ale mają tez inny towar budowlany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarot 08.09.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam wszystkich po dłuuuuższej nieobecności. Rozpocząłem moją budowę w lipcu i tak systemem gospodarczym udało mi się zrobić fundamenty i wylać podbeton. Obecnie poszukuję dobrej ekipy budowlanej do postawienie stanu surowego. Bardzo Was proszę o podanie namiarów na sprawdzonych fachowców. ps. chcę budować z suporex-u. Chętnie przeczytam wasze opinie na temat tego budulca . Jeżeli wiecie gdzie można go tanio dostać, to też będę wdzięczny za info. Ja najtańszy znalazłem w Obornikach, firma RAJBUD. Może ktoś z nimi współpracował? pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
watz 08.09.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam Wszystkich budujacych A jesli chodzi o wywoz smieci z budowy (smieci, ale nie gruzu czy ziemi) to moge polecic: Zarabski Przedsiębiorstwo Agnieszka Jastrzębska tel. 601 481 219 Cena 160 zl za 1.7m3. Cena netto, ale nie upieraja sie przy wystrawianiu faktur Pojemnik moze stac na budowie 2-3 dni. Nic tanszego nie znalazlem jesli chodzi o male pojemniki. Cene za gruz czy ziemie maja chyba inna, ale nie wiem jaka. A przy okazji gdyby ktos wlasnie zaczynal budowe i szukal tymczasowego dachu na glowa czy magazynku to zapraszam do zapoznania sie z tym: http://forum.muratordom.pl/post3616404.htm Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts