manieq82 21.05.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Ad.1 Czemu nie ucieknę ? Kominek ma zamkniętą komorę spalania (szybka), powietrze będzie miał dostarczone rurą fi100 pod podłogą i bezpośrednio pod palenisko. kominek musi mieć własne źródło powietrza - nie z pomieszczenia Własne źródło powietrza OK, ale wylot spalin gdzieś musi być. Inaczej niż kominem tego sobie nie wyobrażam. To będzie komin SPALINOWY jeden Jeśli chodzi o pompę to dużo czytałem i się zastanawiałem (a i jeszcze myślę). Okres zwrotu takich 60 tyś jest bardzo długi Ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła (myślę że jeszcze nie za późno A co do kominka to też się z tego powodu zastanawiam czy pakować kasę bo palić później pewnie sie nie będzie chciało zobaczymy jeszcze - trzeba będzie usiąść i jeszcze raz wsio policzyć Dzięki i pozdroo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 21.05.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Ja planuję oczyszczalnię i już wiem że oczyszczlania to co najmniej 3 komory - poniżej to porażka A co u was? Ja też planuję oczyszczalnię. Może jak weźmiemy dwie, to utargujemy od dostawcy jakiś rabacik. Zdecydowałem się na oczyszczalnię ze złożem biologicznym. Rozważam taki system: http://www.eco-oczyszczalnie.pl/systemy_oczyszczania_Retro_Fast.php A Ty masz już jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 21.05.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Szukam sprawdzonego stolarza do drzwi zewnętrznych. Jeśli możecie kogoś polecić byłabym wdzięczna. pozdrowionka Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 22.05.2008 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 Witam, też chciałam dołączyc do grupy wołomińskiej działkę mamy w Leśniakowiźnie, beziemy budowac dom z pracowni MgProjekt - projekt Rodzinny po załatwieniu bardzo wielu formalności i długotrwałym oczekiwaniu na każdy papier - jesteśmy od tygodnia na etapie oczekiwania na pozwolenie na budowę przeczytałam wszystkie posty z tego wątku i troche przeraża mnie ta budowa bo oboje z narzeczonym a od sierpnia juz mężem o budowaniu nie mamy zielonego pojęcia - ale na te wymarzone własne kąty czekamy z niecierpliwością i coraz większym zapałem mam nadzieję że będziemy mogli krozystać z waszych rad i doświadczenia na dzień dzisijeszy mamy dylemat z ogordzeniem - bo chcieliśmy ogrodzić działkę i za bardzo nie wiemy z czego zrobić ogrodzenie - czy z paneli, z siatki czy tego typu jakie mają Bluszczowcy - i teraz siedzimy przed kompem i kombinujemy żeby w przyszłym tygodniu zgłosić to ogrodzenei do Wydziału Budownictwa musimy też wczytać się dokładnie w umowy z gazownią i energetyką - bo dali nam miesiąc na ich podpisanie no i powoli przymierzamy sie do wezwania geodety do wyznaczenia działki i budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geonet 24.05.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 na dzień dzisijeszy mamy dylemat z ogordzeniem - bo chcieliśmy ogrodzić działkę i za bardzo nie wiemy z czego zrobić ogrodzenie - czy z paneli, z siatki czy tego typu jakie mają Bluszczowcy - i teraz siedzimy przed kompem i kombinujemy żeby w przyszłym tygodniu zgłosić to ogrodzenei do Wydziału Budownictwa musimy też wczytać się dokładnie w umowy z gazownią i energetyką - bo dali nam miesiąc na ich podpisanie no i powoli przymierzamy sie do wezwania geodety do wyznaczenia działki i budynku witam ad 1. a czy chcecie od razu docelowe ogrodzenie? czy tylko tymczasowe, budowlane? ad 2. co do energetyki - to nie przejmuj sie tym miesięcznym terminem mozna spokojnie przeciągnąć więc bez nerwów ad 3. akurat tak się składa że jestem geodetą pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 24.05.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 witam ad 1. a czy chcecie od razu docelowe ogrodzenie? czy tylko tymczasowe, budowlane? ad 2. co do energetyki - to nie przejmuj sie tym miesięcznym terminem mozna spokojnie przeciągnąć więc bez nerwów ad 3. akurat tak się składa że jestem geodetą pozdrawiam Krzysiek 1. nad ogrodzeniem cały czas się zastanawiamy - bo w sumie sami nie wiemy jakie postawić - czy docelowe czy tymczasowe - jaka opcja wyjdzie taniej i jak wygląda takie ogrodzenie budowlane - z siatki? 3. geodete już mamy wybranego - bo robił nam mapę do celów projektowych - w tym tygodniu skontaktujemy się z nim żeby wyznaczył nam działkę i budynek - bo chcemy to jak najszybciej ogrodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geonet 24.05.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 no to najtaniej to wyjdzie tymczasowe ogrodzenie podam na naszym przykładzie..działka o obwodzie 106m dwie rolki siatki leśnej 2m po 200 PLN za rolkę ok 30 stempli klika desek na bramę zawiasy wkręty łańcuch itp świderek ręczny do wiercenia otworów pod słupki 50 PLN razem koszt ok 500 PLN - stemple mieliśmy i zgłoszenia do urzędu nie potrzeba z ogrodzeniem docelowym, porzadniejszym jest ten problem że w czasie budowy lubi się uszkodzić bo to koparka zahaczy albo cegła spadnie pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 24.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2008 ale od strony drogi muszę chyba ogrodzenie zgłaszać i wymagają opisu takiego ogrodzenia a czasami projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 25.05.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 hej, słuchajcie jak z tym zgłoszeniem ogrodzenia? Trzeba takowe zgłaszać i coś opisywać? A jak w moim przypadku żadne z ogrodzeń nie będzie sąsiadowało z drogą lecz będzie oddalone o 100m? kurde jak tak słyszę to niedługo będę zgłaszał że chcę ogródek przekopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geonet 25.05.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 zgłoszeniu podlega budowa ogrodzenia od strony dróg, ulic, placów i innych miejsc publicznych oraz od sąsiadów - ale w tym drugim przypadku tylko jesli ma więcej niż 2.2m wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciacho 25.05.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 geonet - dziękuję za podpowiedź - to ogrodzenie z siatki leśnej rzeczywiście wychodzi tanio - wstępnie wyszło nam ok. 600-700 zł za 130 m ogrodzenia i na nie właśnie się zdecydujemy ponawiam jeszcze pytanei - czy to tymczasowe ogrodzenei musze zgłaszać do wydziału budownictwa? na mój rozum wydaje mi sie że nie - ale wolę się upewnić powolutku przygotowujemy się do budowy - ostatnie 2 dni spędziliśmy na koszeniu wysokiej trawy która porosła naszą działkę czy możecie polecić kogoś od fundamentów lub od całego stanu surowego otwartego/zamkniętego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geonet 25.05.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2008 ogrodzenie z siatki leśnej jest nietrwałe więc go nie zgłaszaliśmy i nikt się nie czepia..co innego jakieś murowane słupki z siatką w naszych okolicach jest trochę problem - objezdzilismy trochę sklepów i w końcu kupiliśmy w Castoramie na Targówku - leśna wys. 2m była po 204 PLN za rolkę gdy w OBI 1.5m była po 199 / rolka moja rada - jesli to tylko siatka na słupkach czy stemplach - to nie zgłaszaj bo nawet nie wiem jak to narysować na zgłoszeniu pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzycha16a 26.05.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 czy możecie polecić kogoś od fundamentów lub od całego stanu surowego otwartego/zamkniętego? Poszło na PW A ja mam prośbę - szukam kogoś godnego polecenia (czytaj "u nas robili i nie mam do nich zastrzeżeń" ) do wykonania wylewek. Z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD671 26.05.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 witam mam do sprzedania agregat 5,5, kw siła , gwarancja Taki sam jak na zdjęciu wymaga wregulowania cena 1500 zł http://www.allegro.pl/item356898127_agregat_pradotworczy_5500kw_bass_polska_hitttt.html pkarpiówka angoba czer 1 zł 3 palety. orginalnie zapakoewana gasiory 17 szt koziłki do murownia tel 660 763010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 28.05.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 projekty zakładanie grodów nawadnianie Mój dobry znajomy, pasjonat zielni od wiosny ruszył na własny rachunek jeśli jesteście zainteresowani pomocą, w tych sprawach przekazuję tel. 601 347 344 Adam na hasło murator: niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 28.05.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Zostalo mi duzo roznaych desek po stanie surowym. Jak myslicie co z tym wszystkim zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 28.05.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Zostalo mi duzo roznaych desek po stanie surowym. Jak myslicie co z tym wszystkim zrobic? Odeskować dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabata 28.05.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Zostalo mi duzo roznaych desek po stanie surowym. Jak myslicie co z tym wszystkim zrobic? Ja mógłbym ewentualnie je zagospodarować. Podaj cenę i gdzie można je obejrzeć to może się dogadamy Jak ktoś ma zbędny blaszany garaż o powierzchni 12-15 m.kw. to też poproszę o oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kruz23 29.05.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Witam Wszystkich Widze że nasze grono forumowiczów rośnie to fajnie. Ja jestem własnie na etapie porządkowania podwórka oraz przygotowuje się psychicznie do oddania budynku.Ciekaw jestm ile czasu potrwa załatwianie tych wszystkich formalności z tym związne. Kurcze teraz pozostaje mi chodzić za meblami, juz mi głowa pęka od tego wszystkiego, na szczęście mam juz najgorsze za sobą czyli etap załatwiania wszystkich fachowców itp. A co tam u was jak postępy w pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 29.05.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 KRUZ23 ALE CI ZAZDROSZCZĘ!!! jak ja bym się chciała wprowadzić na wakacje! Zwłaszcza, że mój maluch zaczął chodzić i wygodnie by było na zamkniętym podwórku... ale na razie to na podwórku obraz jak po bitwie wlaśnie robimy ocieplenie. Zastanawiam sie jaki tynk wybrać: akrylowy czy silikatowy i jakiej firmy? Czy jest sens brać Terranovę czy może przyoszczędzić na mniej znanej firmie MasterPol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts