brunet wieczorową 29.04.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę od momentu złożenia wniosku? Złożyłem tydzień temu. W urzędzie powiedziano mi, że nie ma szans aby pozwolenie było szybciej niż oficjalny termin 2 miesiące... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 29.04.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę od momentu złożenia wniosku? Złożyłem tydzień temu. W urzędzie powiedziano mi, że nie ma szans aby pozwolenie było szybciej niż oficjalny termin 2 miesiące... Złożyłem wniosek 17 września, a pozwolenie dostałem 4 listopada, mam blisko do starostwa więc nękałem ich co 2-3 dni osobiście, bo telefonicznie nie ma co dzwoniłem 2 razy i takie kity przez telefon wciskają jak by myśleli, że petent to idiota. Życzę cierpliwości i wytrwałości kiedyś na pewno dadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 29.04.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Jak długo czekaliście na pozwolenie na budowę od momentu złożenia wniosku? Złożyłem tydzień temu. W urzędzie powiedziano mi, że nie ma szans aby pozwolenie było szybciej niż oficjalny termin 2 miesiące... Ktoś cię robi w konia. Oficjalny termin w przypadku domków jednorodzinnych to miesiąc czasu: § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki. § 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ. § 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym – w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania. Są to przepisy z Kodeksu Postępowania Administracyjnego. W przypadku nie dotrzymania tych terminów urzędowi grozi nałożenie kary. Podejdź do urzędu i spytaj czy twoja sprawa jest rzeczywiście taka skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 29.04.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Ktoś cię robi w konia. Oficjalny termin w przypadku domków jednorodzinnych to miesiąc czasu: § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są załatwiać sprawy bez zbędnej zwłoki. § 2. Niezwłocznie powinny być załatwiane sprawy, które mogą być rozpatrzone w oparciu o dowody przedstawione przez stronę łącznie z żądaniem wszczęcia postępowania lub w oparciu o fakty i dowody powszechnie znane albo znane z urzędu organowi, przed którym toczy się postępowanie, bądź możliwe do ustalenia na podstawie danych, którymi rozporządza ten organ. § 3. Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej – nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym – w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania. Są to przepisy z Kodeksu Postępowania Administracyjnego. W przypadku nie dotrzymania tych terminów urzędowi grozi nałożenie kary. Podejdź do urzędu i spytaj czy twoja sprawa jest rzeczywiście taka skomplikowana. Kolego poczytaj dokładnie, dowiesz się, że czas na wydanie pozwolenia na budowę to 65 dni. "Starosta, organ właściwy do wydania decyzji o pozwolenie na budowę, powinien w ciągu 2 miesięcy wydać pozytywną decyzję. Jest to możliwe, gdy inwestor spełnia wszystkie wymogi. Termin ten jest wskazany w art. 35 ust. 6 ustawy prawo budowlane. Jeśli starosta nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w ciągu 65 dni nałożona zostaje na niego kara w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Kara ta stanowi dochód skarbu państwa. Jeżeli budowa domu nie zostanie rozpoczęta przed upływem dwóch lat od dnia, w którym decyzja ta staje się ostateczna, decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wampir 30.04.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Skladalem w marcu w radzyminie. Zlozylem 16 marca, odebralem 25 kwietnia, ok 20 kwietnia dowiedzialem sie ze sa jakies poprawki do zrobienia, chociaz pismo o nich zostalo wyslane 13 kwietnia, wiec tak naprawde jakbym sie wczesniej dowiedzial to miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 30.04.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Kolego poczytaj dokładnie, dowiesz się, że czas na wydanie pozwolenia na budowę to 65 dni. "Starosta, organ właściwy do wydania decyzji o pozwolenie na budowę, powinien w ciągu 2 miesięcy wydać pozytywną decyzję. Jest to możliwe, gdy inwestor spełnia wszystkie wymogi. Termin ten jest wskazany w art. 35 ust. 6 ustawy prawo budowlane. Jeśli starosta nie wyda decyzji w sprawie pozwolenia na budowę w ciągu 65 dni nałożona zostaje na niego kara w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki. Kara ta stanowi dochód skarbu państwa. Jeżeli budowa domu nie zostanie rozpoczęta przed upływem dwóch lat od dnia, w którym decyzja ta staje się ostateczna, decyzja o pozwoleniu na budowę wygasa." Podany przez ciebie termin graniczny 65 dni dotyczy przypadków skomplikowanych. Pozwolenie na budowę domku powinno być wydane w ciągu miesiąca. Oczywiście zdażają się urzędnicy którzy podobnie jak ty interpretują przepisy i trzeba czekać te nieszczęsne 65 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 02.05.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nie wiem jak powinno się interpretować i jak to robią urzędnicy- wiem na 100%, że w Wołominie nie wydadzą pozwolenia w miesiąc, trzeba czekać i nie ma wyjścia. Nie wprowadzaj ludzi w błąd, jeżeli ktoś pyta ile się czeka to niech się wypowiedzą Ci co składali i wiedzą ile się faktycznie czeka a nie ile powinno się czekać. Niestety Wołomin ma popie........e urzędy i nie wiele lepszych urzędników i niestety tutaj wszystko trwa wieki.Powodzenia w załatwianiu spraw budowlanych, cierpliwości i wytrwałości, jak ktoś wie gdzie można to kupić to brać od razu z 10 kg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz.sokol 02.05.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Nie wiem jak powinno się interpretować i jak to robią urzędnicy- wiem na 100%, że w Wołominie nie wydadzą pozwolenia w miesiąc, trzeba czekać i nie ma wyjścia. Nie wprowadzaj ludzi w błąd, jeżeli ktoś pyta ile się czeka to niech się wypowiedzą Ci co składali i wiedzą ile się faktycznie czeka a nie ile powinno się czekać. Niestety Wołomin ma popie........e urzędy i nie wiele lepszych urzędników i niestety tutaj wszystko trwa wieki. Powodzenia w załatwianiu spraw budowlanych, cierpliwości i wytrwałości, jak ktoś wie gdzie można to kupić to brać od razu z 10 kg:) Oczywiście wszystko zależy od urzędu i urzędników i jak ktoś napisał wcześniej nękanie ich telefonami może spowodować skrócenie terminu, właśnie do okresu 1 miesiąca. Wystarczy wyłącznie zadawać konkretne pytania, czy mój domek jednorodzinny rzeczywiście jest tak skomplikowany ? Osobiście składałem dwa wnioski w Otwocku. Jeden został rozpatrzony w ciągu nie całych 30 dni z uzupełnieniem wniosku, drugi po 65 dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 03.05.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Ja czekałam około miesiąca, ale to chyba wyjątkowa sytuacja (wiem, że wtedy w mojej gminie nie było zbyt wielu wniosków). Generalnie jeśli chodzi o urząd w Wołominie to jest jakaś tragedia...Właśnie dowiedziałam się, że moje PNB zostało wydane przez ich pomyłkę bo nie dostarczyłam lokalizacji zjazdu. Oczywiście sprawa wyszła wtedy gdy zaniosłam wniosek o budowę ogrodzenia. Kobita była w szoku gdy jej kopię mojego pozwolenia przedstawiłam i powiedziałam, że dom już dawno stoi. No cóż-ja mam papier przez nich wystawiony więc to jest wiążące A swoją drogą wniosek o lokalizację zjazdu zaniosłam 1,5 roku temu, ale go nie odebrałam bo po otrzymaniu PNB stwierdziłam, że nie jest mi to do niczego potrzebne. Chciałam odebrać teraz ten kwit, a okazało się, że oni moje pismo w wydziale dróg zgubili (dobrze, ze mam kopię pisma z ich datownikiem) i teraz muszę wszystkie załączniki znowu zdobywać A lokalizacja bedzie mi potrzebna do odbioru domu. To jest dopiero masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlasnydomek 03.05.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 ja czekałem na pozwolenie na budowę latem w 2010 w starostwie w Wołominie jakieś 6 tygodni..i dłużej to trwało ze względu na wymaganą opinię konserwatora zabytków.. także można pewnie w miesiąc ale na wiosnę termin pewnie nierealny...Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryma 07.05.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam,Jestem zainteresowany domem BW03 mam więc prośbę do posiadaczy projektu o przesłanie na maila [email protected] rzutów domu oraz kosztorysu choćby ogólnego.Chodzi o kredyty itd.Dziękuję i pozdrawiam.Ps. Plan zagospodarowania in progres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
20Lenka 09.05.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 Witam Dawno nie zaglądałam na forum, widzę, że budowy ruszają pełną parą. Nasz dom ma już fundamenty a mury pną się do góry:) Może macie namiary do kogoś kto może sprzedać stemple budowlane o długości 3 m. Będę bardzo wdzięczna za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 10.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Potrzebuje namiary na osobę lub firmę rzetelną , która rozliczy faktury za budowę do zwrotu ze skarbówki . Czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie i jakie są ceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia84 10.05.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Dakos- a może spróbuj sam się rozliczyć. Ja tak zrobiłam w zeszłym roku i nie taki wilk straszny, a z rozliczeniami generalnie jestem na bakier. Fakt, że US wzywał mnie do poprawek (w zasadzie sami poprawili, a mi tylko kazali się zaparafować w odpowiednich miejscach), ale to jest ponoć norma. Spis materiałów do zwrotu jest na stronie: http://www.pit.pl/wykaz-zwrot-vat/ , ale generalnie nie wszystko jest takie jasne. Ja spisałam prawie wszystko co miałam użyte do SSO, poza siatką leśną, kostką brukową, a i na pewno gwoździe i wszystkie śrubki się nie wliczają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotti123 12.05.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam,mam pytanie o wypożyczalnię sprzętu budowlanego. Słyszałam, że jest jakaś w Wołominie ale nie mam nigdzie namiarów. Budowa w Radzyminie.Możecie przesłać jakieś dane na wypożyczalnię to w Wołominie lub inną w okolicy?Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 13.05.2011 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam, wypożyczalnia była kiedyś na Legionów w sklepie z kosiarkami, nie wiem dokładnie jaki tam jest numer. A o jaki konkretnie sprzęt Ci chodzi, do tego sklepu mam 3 min na piechotę więc mogę się przejść i się zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotti123 13.05.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Oj musimy pożyczyć "skoczka" - to takie coś do ubijania. Byłabym wdzięczna za wizytę u nich i jakieś konkretne info (czy są skoczki do wypożyczenia, ile za dobę)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 13.05.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Ok, jutro nie wiem czy się wyrobię, w poniedziałek rano pójdę i się zorientuję co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 16.05.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Sprzedam wc drewniane po budowie oraz 10mb siatki w Kobyłce 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorotti123 16.05.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts