Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grupa WOŁOMIN, TŁUSZCZ, okolice

Recommended Posts

Witam,

Oddam latrynę w dobre ręce, rocznik 2011, stan dobry. Wyposażenie: deska szybko-opadająca, drzwi na 2 zawiasy, system automatycznej wentylacji.

Miejscowość Radzymin

[email protected]

Promocja - ostatni tydzień wyprzedaży. Za tydzień piękne i również użyteczne pomieszczeni idzie pod piłę !!!

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W Markach tylko 2 firmy wykonują przyłącza wodociągowe, żadna inna do tego tematu nie podejdzie, bo jest ścisły podział kompetencji :mad: Przećwiczyłam ten temat na wiosnę. Usłyszałam wprost : "Pani a po co mi kłopoty, ja zrobić mogę ale wodociągi mi nie odbiorą, albo będą ruski rok odbierać".

Do wyboru masz STD Nasiłowski i Szczepaniak.

Z tego co kojarzę przy gazie tego nie ma.

To teraz rozumiem, co chciał powiedzieć hydraulik, że prędzej mi gwiazdkę z nieba przyniesie niż zrobi przyłącze....

Łącząc fakty, to rozgrzewkę miałam przy potrzebie zrobienia inoxowej rury pod ławą fundamentową-nikt nie chciał się z okolicy tego podjąć i wylądowałam oczywiście u Sz

:bye:

W Markach tylko 2 firmy wykonują przyłącza wodociągowe, żadna inna do tego tematu nie podejdzie, bo jest ścisły podział kompetencji :mad: Przećwiczyłam ten temat na wiosnę. Usłyszałam wprost : "Pani a po co mi kłopoty, ja zrobić mogę ale wodociągi mi nie odbiorą, albo będą ruski rok odbierać".

Do wyboru masz STD Nasiłowski i Szczepaniak.

Z tego co kojarzę przy gazie tego nie ma.

Kogo polecicie do wykonania przyłącza wody od wodociągu do granicy działki i od granicy działki do rury w kotłowni

oraz

do wykonania przyłącza gazowego od gazociągu do granicy granicy działki oraz od granicy działki do domu oraz w domu??

-pozdrawiam

Z gazem mam człowieka, zadzwoń do mnie albo e-mailem podam dane. Nie mogę dać tu na forum. Gaz ok 4 tys. taniej niż w popularnej firmie.

Kogo polecicie do wykonania przyłącza wody od wodociągu do granicy działki i od granicy działki do rury w kotłowni

oraz

do wykonania przyłącza gazowego od gazociągu do granicy granicy działki oraz od granicy działki do domu oraz w domu??

-pozdrawiam

Również poszukuję kontaktów na kanał w ulicy, przyłącze kanalizacyjne oraz gazowe..

Witam serdecznie.

Jestem nowa na forum. Od paru lat jestem szczęśliwą posiadaczką działki w Michałowie k. Klembowa. W tym roku planuję rozpocząć budowę domu. Nie wiem na ile jest to realne gdyż w chwili obecnej jestem na etapie zerowym. Próbuję się jednak ogarnąć i wywiedzieć od czego zacząć, jak ruszyć z tym wszystkim - i mam tu na myśli wszystkie uzgodnienia, pozwolenia itd.

Do splatch: też planuję wybudować Zacisze B. Jesteś zadowolony z wyboru projektu? Dom spełnił twoje oczekiwania? Jeśli masz jakieś rady, czy istotne spostrzeżenia odnośnie tego domku do będzie mi miło jeśli zechcesz się nimi podzielić. :)

@Rafaello79 będziesz miała ciężko się ze wszystkim zmieścić w tym roku jak jeszcze nie zaczęłaś, ale jest to możliwe.

Ja zaczynałem papierkową robotę 2 czerwca 2013 z zamiarem budowy w sierpniu 2014.

Jak masz już projekt to znajdź sobie ogarniętego architekta, który powi Ci co i jak zrobić żeby dostać PNB. Polecam Pana Wojtka z Wołomina tel. 536 586 720. W tym samym czasie ogarniaj geodetę i mapki. Polecam p. Andrasika z Kobyłki 608 516 412.

To pierwsze co musisz zrobić, a dalej już będziesz wiedziała po rozmowie z nimi. Działaj i powodzenia.

Teraz moje pytanie o przyłącze prądu. Jak już wspomniałem zamierzam budować się w sierpniu i zadzwoniłem do poleconego elektryka żeby zrobił mi prąd na działce potrzebny do budowy (po mojej stronie). Mam umowę już podpisaną z elektrownią w Wyszkowie na podłączeni placu budowy i już łącza docelowego i rozmawiałem z gościem co mi to po ich stronie prowadzi. Powiedział żebym najpierw zrobił swoją część, a później oni przyjadą iz robią swoją w dwa tygodnie od zakończenia moich prac.

Wczoraj gadałem z tym elektrykiem i twierdzi, że to nie takie proste. W warunkach mam napisane że przyłącze placu budowy będzie kablowe. Elektryk powiedział, żebym zmienił sobie na napowietrzne i wtedy w takim czasie to oni mi zrobią, ale dopiero jak prąd podciągną pod moje ogrodzenie, a mówił że zrobią to pewnie w 2015 jak mam w umowie.... Powiedział, że jest wyjście i żeby nie marnowac kasy na napowietrzne, tylko od razu zrobić gotowe (napowietrzne ma kosztować kilka tyś. jakbym chciał to zrobić na już bo za granicą działki bym musiał sam sobie prąd podciągnąć tym bardziej że ma iść on pod ulicą należącą do gminy). Jego firma robi projekty dla elektrowni Wyszków, a ZE zleca wykonanie robót podwykonawcy z którymi ten elektryk się zna bo razem współpracują. Zaproponował mi swoją pomoc w przyspieszeniu łącza już docelowego, ale oczywiście z prądem budowlanym. Podobno na sierpień już będę miał gotowe i zapłacę za nie tyle co mam w umowie z ZE czyli 1423 zł i nie będę musiał robić prowizorki budowlanej. Jak to w życiu bywa, pomoc nie za darmo. Proszę o poradę co Wy robiliście u siebie, najpierw prowizorki i potem docelowe i ile was to kosztowało?

Opisałam swoją przygodę z PGE w oddzielnym wątku

:mad:

Wam życzę więcej szczęścia i mniej zaufania do ZE

@Rafaello79 będziesz miała ciężko się ze wszystkim zmieścić w tym roku jak jeszcze nie zaczęłaś, ale jest to możliwe.

Ja zaczynałem papierkową robotę 2 czerwca 2013 z zamiarem budowy w sierpniu 2014.

Jak masz już projekt to znajdź sobie ogarniętego architekta, który powi Ci co i jak zrobić żeby dostać PNB. Polecam Pana Wojtka z Wołomina tel. 536 586 720. W tym samym czasie ogarniaj geodetę i mapki. Polecam p. Andrasika z Kobyłki 608 516 412.

To pierwsze co musisz zrobić, a dalej już będziesz wiedziała po rozmowie z nimi. Działaj i powodzenia.

Teraz moje pytanie o przyłącze prądu. Jak już wspomniałem zamierzam budować się w sierpniu i zadzwoniłem do poleconego elektryka żeby zrobił mi prąd na działce potrzebny do budowy (po mojej stronie). Mam umowę już podpisaną z elektrownią w Wyszkowie na podłączeni placu budowy i już łącza docelowego i rozmawiałem z gościem co mi to po ich stronie prowadzi. Powiedział żebym najpierw zrobił swoją część, a później oni przyjadą iz robią swoją w dwa tygodnie od zakończenia moich prac.

Wczoraj gadałem z tym elektrykiem i twierdzi, że to nie takie proste. W warunkach mam napisane że przyłącze placu budowy będzie kablowe. Elektryk powiedział, żebym zmienił sobie na napowietrzne i wtedy w takim czasie to oni mi zrobią, ale dopiero jak prąd podciągną pod moje ogrodzenie, a mówił że zrobią to pewnie w 2015 jak mam w umowie.... Powiedział, że jest wyjście i żeby nie marnowac kasy na napowietrzne, tylko od razu zrobić gotowe (napowietrzne ma kosztować kilka tyś. jakbym chciał to zrobić na już bo za granicą działki bym musiał sam sobie prąd podciągnąć tym bardziej że ma iść on pod ulicą należącą do gminy). Jego firma robi projekty dla elektrowni Wyszków, a ZE zleca wykonanie robót podwykonawcy z którymi ten elektryk się zna bo razem współpracują. Zaproponował mi swoją pomoc w przyspieszeniu łącza już docelowego, ale oczywiście z prądem budowlanym. Podobno na sierpień już będę miał gotowe i zapłacę za nie tyle co mam w umowie z ZE czyli 1423 zł i nie będę musiał robić prowizorki budowlanej. Jak to w życiu bywa, pomoc nie za darmo. Proszę o poradę co Wy robiliście u siebie, najpierw prowizorki i potem docelowe i ile was to kosztowało?

Witam,

mam na działce glinę z wykopu po szambie i dodatkowo górę humusu pomieszanego z gliną pozostały po robieniu fundamentów.

Co z tym zrobić aby mieć sucho na działce i żeby rosła trawka.Pomieszać to wszystko na działce i zaorać.

Ktoś ma pomysł?

Nie mieszaj !!!. Wywieź gdzieś daleko !!!.

Ja podniosłem teren działki i na to 20 cm. ziemi. jest OK.

Do splatch: też planuję wybudować Zacisze B. Jesteś zadowolony z wyboru projektu? Dom spełnił twoje oczekiwania? Jeśli masz jakieś rady, czy istotne spostrzeżenia odnośnie tego domku do będzie mi miło jeśli zechcesz się nimi podzielić. :)

Trudno powiedzieć o spełnieniu oczekiwań bo jeszcze w tym domu nie mieszkam. :) Generalnie dom jest duży. Koszty okazały się większe niż oczekiwałem, a co wszyscy od początku mi mówili.

Rady - zmienialiśmy strop z terivy na monolit, przez co mamy wyższą ściankę kolankową. Wydłużyliśmy okapy o parę cm aby zachować*proporcje budynku. Tu informacja - z połaci nad łukiem o mniejszym nachyleniu (30 st) śnieg zlatuje dość daleko. Podczas odwilży zsunął się na około 5-6 metrów sięgając niemal płotu sąsiadów.

Zmieniliśmy też zbrojenie nadproża nad bramą garażową na grubsze, ponieważ*w projekcie w najcieńszym miejscu miało bodajże 60 cm, co pozwoliło je zniżyć, dzięki czemu nie wystawało ponad płot. Przy okazji zmiany stropu projektant przeliczał też nadproża. Część z nich była lana w górę (np. róg koło wyjścia na taras, przejście do garażu), także wystawały ponad strop. Wykonawcy nie byli zadowoleni z konieczności ich wykonania a ja z ich końcowej jakości. :)

Zachowaliśmy w miarę*duże okna dachowe, jednak nawet przy niewielkiej zmianie wysokości ścianki kolankowej okna w garderobie oraz pokoju nad jadalnią*są*zbyt wysoko by sięgnął je ktokolwiek.

Zmieniliśmy też*nieco kotłownię aby wykorzystać puste miejsce znajdujące się pod podestem schodów i schować wejście do niej.

Generalnie zapraszam do obejrzenia chatki przed podjęciem decyzji o zakupie projektu. Nam udało się obejrzeć*jeden dom pod Grodziskiem Mazowieckim.

oraz

-pozdrawiam

A ja ci mogę polecić firmę MJ sanit sulejówek naprawde fajni ludzie przesympatyczny szef fajny zespół w biurze pomagaja no i ceny przystepne, dostałam namiar od znajomych i naprawde polecam 227839311

Ja w następnym tygodniu będę odbierał projekty i wtedy dowiem się o cenę, wszystko załatwiam u Nasiłowskiego. Jakby co mam kontakt z gościem od projektów. Jakby co zadzwoń do mnie.

Pan Nasiłowski miał również robić nam sieć kanalizacyjna wode i gaz na szczescie zdarzył zrobic tylko projekty i znajomi podsuneli mi firme mj sanit bo okazało sie ze te same projekty i przyłacza wyszły mnie taniej duzo- a jak wiadomo kazdy grosz sie liczy pozdro